chiara76 "Wyspa" Hislop. 11.06.08, 16:58 chciałam podziękować Wam za to, że wspomnieliście o tej lekturze na forum. Gdyby nie to, chyba bym po nią nie sięgnęła, a tak, okazało się, że była to jedna z lepszych lektur, jakie ostatnio mogłam przeczytać. Dosłownie nie mogłam się od niej oderwać. Tym, którzy do tej pory nie czytali, polecam! Odpowiedz Link
panna.mig0tka Re: "Wyspa" Hislop. 21.06.08, 13:12 hehe, bebiak, widzę, że mamy podobne zamiłowania do peerelowskich kryminałów, tego, o którym piszesz nie znam, ale poszukam! a "wyspę" kupiłam dzięki temu forum, bo obawiałam się, że to jakieś niestrawnie ckliwe romansidło. ale książkę schowałam, zabiorę ją we wrześniu do grecji i tam przeczytam. na spinalondze byłam w 1998 roku 9wycieczka z krety) i historia wyspy mocno mną wstrząsnęła, kupiłam sobie nawet jakieś niemieckojęzyczne wydawnictwo an ten temat, z opisem smutnych losów tej kolonii trędowatych. Odpowiedz Link
greeks "Szkoda, że Cię tu nie ma" 01.07.08, 09:25 Nie czytalem,ale podrzucam: merlin.pl/Szkoda-ze-Cie-tu-nie-ma_Mike-Gayle/browse/product/1,601538.html;jsessionid=7268DFD3C01BC116320368A B1A0CED22.LB3 Odpowiedz Link
hania_404 Re: "Szkoda, że Cię tu nie ma" 01.07.08, 09:55 brzmi smacznie zamowilam wiec niebawem doniosę czy warto dzięki! Odpowiedz Link
hania_404 "Szkoda, że Cię tu nie ma" - przeczytalam:-( 14.08.08, 12:58 uprzejmie donosze ze przebrnelam choc latwo nie było... 3 Angoli (w wieku pozniejszym niz chrystusowym) wyjezdza do Malii odstresowac się... nie chce tu opowiadac tresci ale doniosę tylko co mnie wkurzylo niebywale... generalnie akcja mogla toczyc sie zupelnie gdzie indziej, na Majorce, Ibizie, w kurortach Riwiery czy Egiptu... Kreta zostala potraktowana instrumentalnie a z kretenskich realiow to kilka nazw wlasnych (w ciekawej transkrypcji i opis Malii jako brytyjskiej imprezowni z jej quadami, nocnymi imprezami, tlumami chetnych panienek i jeszcze chetniejszych panów... do tego obrzydliwy happy end no coż, trudno mi polecać, ale jesli kto ciekaw niech siegnie pozdrawiam a. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: "Wyspa" Hislop. 16.10.13, 09:22 Nie mogę nigdzie znaleźć "Wyspy", a tak bardzo chciałabym ją przeczytać! Może ktoś chce odsprzedać/ pożyczyć? Odpowiedz Link
hania_404 "Ekaterini" 01.07.08, 10:47 a znalazlam jeszcze to: merlin.pl/Ekaterini_Marija-Knezevic/browse/product/1,602299.html moze byc ciekawe.... Odpowiedz Link
hania_404 Re: "Ekaterini" 01.07.08, 16:30 oj prawda wstrętna!! z pewnoscia dzielo wybitnego polskiego ilustratora lub co gorsze wynik badania marketingowego finansowanego przez wydawcę))) Odpowiedz Link
ewamalgorzata Re: "Ekaterini" 01.07.08, 17:11 Kurczę, przyznam się: zdarzyło mi się juz kupić książkę przez okładkę. nie zdarzyło mi się na szczęście nie kupić książki z tego samego powodu Tak czy owak - ta pozycja, przynajmniej mnie - na pierwszy rzut oka raczej zniechęca niż zachęca, niestety.. I nawet jakoś z GRecją mi się nie kojarzy. (no, chyba, że komuś wszystko niebieskie się kojarzy z Helladą). Nawet charakterystyczne niebieskie kopułki nie są widoczne napierwszy rzut oka, nawet liternictwo nie nasuwa skojarzeń - a raczej nasuwa, ale zupełnie inne. Nosz.. w moim rankingu książek o Grecji - najgorsza okładka, póki co.. Odpowiedz Link
hania_404 Re: "Ekaterini" 02.07.08, 14:12 ale mam nadzieje ze czasem zagladasz do srodka ksiazki, bo po samej okladce to swego czasu zadna ksiazka nie nadawala sie do czytania:- )))) a sądząc z opisu moze byc to niezly kawalek historii Grecji wiec moze jednak warto.... pozdrawiam czytaczy do oglądaczy się usmiecham)) Odpowiedz Link
hania_404 zapowiedz I.Stone "Grecki skarb" 22.07.08, 12:53 biografia Schliemanna - moze byc fajna juz w sierpniu www.empik.com/grecki-skarb-ksiazka,prod2050146,p tylko troszke droga... jak na miekka oprawe Odpowiedz Link
ewamalgorzata Re: zapowiedz I.Stone "Grecki skarb" 14.08.08, 16:34 Ja myślę, że będzie fajna.. już się nie mogę doczekać, kupię od razu. Chociaż cena - rzeczywiście troszkę przytłaczająca. Trzeba chyba via net zamówić- troszkę się przyoszczędzi Odpowiedz Link
hania_404 "Grecki skarb" i "Ikona" 24.09.08, 20:55 dzis dostałam "Grecki skarb' (O wielki zprzyjazniony Wydawco! dzieki stokrotne)))!!!! po kilku stronach wpadłam po uszy, ze nawet na forum nie zajrzalam! a to dopiero poczatek - Schliemann przyjechal do młodziutkiej Zofii w konkury! i cytuje "Iliadę" z pamięci w grece starozytnej i nowozytnej (oczywiści wszystko w tłumaczeniu na polski - nie martwcie się)) swietnie sie czyta,tak ze nawet porzucilam na chwile "Ikonę" Neila Olsona (tez polecam! merlin.pl/Ikona_Neil-Olson/browse/product/1,416458.html ) a tam właśnie sie zaczął szalenie obiecujacy romans między mlodym wyksztalconym Grekiem, rzeczoznawcą Muzeum bizantyjskiego a dziedziczka kolekcji ikon, w tym tej tytulowej, cudownej... a tak serio: w obu ksiązkach duużo Grecji, Greków, ich obyczajów, historii, troche greckich słówek, no i Ateny....))) dam znac jak skończę pozdrawiam a. Odpowiedz Link
hania_404 Re: "Grecki skarb" 24.09.08, 22:20 Kochani! musze ale to absolutnie musze podzielic sie z Wami fragmentem tej ksiazki i uwierzcie, takich perełek jest tam wiecej: "Światło w Grecji nie jest czymś zewnętrznym, czymś, na co sie patrzy. Przesącza się przez pory skóry i trafia wprost do mózgu, gdzie trwa niczym jaśniejąca i pulsujaca siła we wnętrzu ludzkiej twierdzy. Jest wewnętrzną iluminacją właściwą każdemu człowiekowi, przydającą życiu nie tylko dobra, ale i znaczenia. Greckie słońce nie ogrzewa skóry, przenika wgłąb ciała przez każdy otwór i płonie w piersi człowieka niczym drugie bijące serce, pompujące gęstą krew życia w żyłach. Greckie światło i greckie słońce panują na wyspach, na ziemi i na Morzu Egejskim, żadna inna kraina nie doświadcza ich w podobny sposób, gdyż są częścią dziedzictwa, które wzniosło Partenon. Egipcjanie czcili słońce. W Grekach słońce zamieszkało na zawsze..." Odpowiedz Link
hania_404 Re: "Grecki skarb" i "Ikona" 03.11.08, 22:39 nie moge znaleźć czy o Greckim skarbie i Ikonie pisalam więcej... w kazdym razie obie polecam... Ikona ma jakąs fatalna recenzje na Merlinie, ale moim zdaniem to niezla sensacyjna powiesc... troche psychologizujaca, ale i troche mistyczna, bo tak obiektywnie może w tej tytulowej Ikonie bylo niewiele, ot malowidło, tyle ze stare bo sprzed ikonoklazmu, ale wpływ jego, i to zły wpływ, na zycie wielu osób daje do myslenia... czy taie dzieła powinny byc w kolekcjach prywatnych, w muzeach, czy raczej w tych miejscach, dla których je stworzono - w światyniach...? a historia Schliemanna..., no cóż, jednak po 2/3 tekstu zdecydowania wytraca impet i siłę przekonywania... teraz marzy mi sie raczej biografia Zofii Schliemann, kobiety faktycznie z charakterem pozdrawiam a. Odpowiedz Link
helladomanka Re: zapowiedz I.Stone "Grecki skarb" 09.09.08, 22:05 wlasnie wyszla ksiazka Panosa Karnezisa "Urodziny". Da sie czytac Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 R.D.Kaplan"Bałkańskie upiory.Podróż przez historię 18.09.11, 12:59 Nakładem Wydawnictwa Czarne ukazało się tłumaczenie książki znanego pisarza bałkańskiego, zajmującego się tematyką bałkańską, Roberta D. Kaplana zatytułowana "Bałkańskie upiory. Podróż przez historię" (tłumaczenie- Janusz Ruszkowski). Zapowiada się bardzo interesująco - cieszę się, że książka ta wpada w moje ręce już po wizycie w Epirze, bardzo bałkańskim regionie Grecji, co da mi lepszy kontekst- ale co ważniejsze- będąc w Epirze jeszcze dobitniej uświadomiłem sobie, że poznanie i zrozumienie Grecji bez zrozumienia Bałkanów nie jest możliwe. Czytanie zaczynam "wybiórczo" od jednego z ostatnich rozdziałów "Grecja-kochanka Zachodu, narzeczona Wschodu". Rozdział ten rozpoczyna cytat z bardzo cennej książki Nikosa Kazandzakisa, która niestety jak dotąd nie doczekała się przekładu na polski "Anafora ston Greco" ( Αναφορά στον Γκρέκο ), tytuł ang. "Report to Greco"- przytoczę tę niezwykle trafną myśl greckiego pisarza za przekładem pana Janusza Ruszkowskiego (strona 365): "Zachód, posłuszny tradycji rozumu i dociekań empirycznych, stara się podbić świat; Wschód, pchany przez zatrważające, podświadome siły, też usiłuje podbić świat. Grecja znajduje się pośrodku; to geograficzne i duchowe rozdroża świata". Taka myśl to piękny punkt wyjścia dla rozdziału o Grecji!, z tym większą ciekawością go więc dziś przeczytam Co intrygujące, na okładce książki znajduje się informacja, że na język polski przetłumaczono także inną książkę Roberta D. Kaplana: "Śródziemnomorska zima.Uroki historii i krajobrazu Tunezji, Sycylii, Dalmacji oraz Peloponezu". Czy ktoś z Was ją czytał? Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: R.D.Kaplan"Bałkańskie upiory.Podróż przez his 18.09.11, 13:01 Przepraszam za błąd typu "masło maślane" na samym początku: Robert D.Kaplan jest oczywiście pisarzem amerykańskim. Odpowiedz Link
hania_404 dwie nowosci 14.08.08, 15:33 w przyszlym tygoniu bedzie mozna juz poczytac to: merlin.pl/Urodziny_Panos-Karnezis/browse/product/1,612683.html a za miesiąc to: merlin.pl/Fryne-Hetera_Witold-Jablonski/browse/product/1,612808.html calkiem smakowite, prawda? Odpowiedz Link
lavvendowa kreta-klaus 15.08.08, 07:46 Całkiem przypadkowo odkryłam niemieckich pisarzy kryminałów z Grecją w tle.Jeden to Klaus Eckhardta, od lat 70. zafascynowany Helladą, a zwłaszcza Kretą. www.kreta-klaus.de/ Napisał m.in. trzy kryminały z akcją na Krecie: "Tote trinken keinen Raki", "Todesflug am Ida", "In Agia Galini wartet der Tod" (cykl o prywatnym detektywie JAkobie Ostmannie alias Jak Anatolis, który odkilkunastu lat mieszka na Krecie i jest prywatnym detektywem z Agia Galini), "Der Kopflose von Kreta","Kreta sehen und sterben","Kreta kann sehr warm sein" (trylogia o psychoterapeucie doktorze Braumeisterze". Eckhardt pisze też inne książki,przewodniki (m.in.Rodos, Kreta) i śpiewniki. Z kolei na Korfu toczy się akcja kryminałów niemieckiego autora Roberta Baeurle o pseudonimie Roberto Bardez "Harko und der KUnstprofessor","Harko und der V-Mann","Harko und das tote Maedchen am Strand" www.korfu-krimi.de/ Tutaj bohaterami są Harko alias Hartmut KOlbe, expolicjant z Niemiec i jego "doktor Watson" ROberto Bardez. ECkhardt jest w Empiku,coprawda w jakiejś straszliwej cenie (Empik gto chyba ojro o 5 zł przelicza;/),ale może zaryzykuję. Na Amazonie mają obaj dobre oceny Ich książki pewnie można też kupic w Grecji. Odpowiedz Link
hania_404 "Modliszki" Sylwii Baczyńskiej 19.08.08, 12:59 książka sprzed 5 lat i odnotowuję ją tu z kronikarskiego obowiązku:- ))) merlin.pl/Modliszki_Sylwia-Baczynska/browse/product/1,330575.html Znow grupa sfrustrowanych "mlodych, gniewnych" wyrusza na wakacje, najpierw na Krete, a potem do Epidauros. Cztery pary, których związki uczuciowe są na tyle płytkie, że rozpadają się w ciągu tego "cudownego" tygodnia. Znów nasza ukochana Grecja jest tłem do intryg, niejasnych wydarzeń, sensacji niestety niezbyt wysokich lotów... no coż..., polskie książki z Grecją w tle to niestety nienajwdzięczniejszy temat.... b! czekam na tą naprawde dobrą...))) a. Odpowiedz Link
bebiak Re: "Modliszki" Sylwii Baczyńskiej 19.08.08, 15:38 Nie chciałam Ci odbierać chleba, ale mocno zastanawiałam się nad tym, dlaczego jej tutaj nie ma skoro mi o niej opowiadałaś... Myślałam, że jakieś przyczyny natury wyższej i aż się bałam wspomnieć.. A ta polska i dobra... taka się pewnie jeszcze nie ulęgła) Filia. B. Odpowiedz Link
ewamalgorzata Re: "Modliszki" Sylwii Baczyńskiej 19.08.08, 15:42 bebiak napisała: > A ta polska i dobra... taka się pewnie jeszcze nie ulęgła) > Filia. B. Zmuszona jestem niejako stanąć tu w obronie Joe Alexa, którego kryminał jeden został tu wspomniany, a w którego to książkach zaczytywałam się w wieku mocno-wczesno-nastoletnim..i sentyment mi pozostał do dzisiaj. Tak wiec, kochana moja - ulęgla się, stanowczo)) Odpowiedz Link
hania_404 Re: "Modliszki" Sylwii Baczyńskiej 20.08.08, 09:49 tak Ewo, Joe Alex absolutnie ok, ale taki malutki, na 2 godz czytania, a mnie to taka epopeja sie marzy, na co najmniej 2-3 noce.....)) Odpowiedz Link
hania_404 nowy przeklad Sofoklesa... dla koneserów:-) 26.08.08, 11:36 26.08.2008 Współczesny, poetycki przekład trzech dramatów Sofoklesa zródlo: Zysk i S-ka Współczesny, poetycki przekład trzech dramatów Sofoklesa Nakładem Zysk i S-ka Wydawnictwa ukazały się Trzy dramaty Sofoklesa, mistrza literatury starogreckiej w tłumaczeniu Nikosa Chadzinikolau. Nikos Chadzinikolau (ur. w 1935 roku), wybitny poeta, tłumacz, historyk literatury. Obywatel polski i grecki. Przetłumaczył na język polski najważniejsze dla kultury europejskiej utwory, m.in. Iliadę, Odyseję, dramaty Sofoklesa oraz światowy bestseller Nikosa Kazantzakisa Grek Zorba. Z wielkim powodzeniem wydał w Grecji Baśnie polskie oraz tomiki poezji noblistów - Wisławy Szymborskiej i Czesława Miłosza. Uhonorowany licznymi nagrodami i odznaczony wyróżnieniami (Złoty Krzyż Zasługi, Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski, Zasłużony dla Kultury Polskiej). Inicjator i organizator wielu imprez kulturalnych. Założyciel Towarzystwa Przyjaźni Grecko-Polskiej i Polsko-Greckiej. Wraz z pojawieniem się Nikosa Chadzinikolau nastała nowa era dla literatury starogreckiej i nowogreckiej w Polsce. Ten Greko-Polak jest znakomitym translatorem i mistrzem magii słowa. © Copyright wirtualnywydawca.pl okladka tu: merlin.pl/Trzy-dramaty-Antygona-Krol-Edyp-Elektra_Sofokles/browse/product/1,613504.html Odpowiedz Link
hania_404 czytadełko Nory Roberts:-) 05.09.08, 20:16 typowy harlequin - w tomie Uroda życia - mini powieść "Impuls". Przewidywalna akcja toczy sie na korfu i w Atenach. Motyw odmiany własnego życia, podróży w nieznane, przystojny i bogaty Grek + naiwna choc uczciwa Amerykanka... klasyka gatunku... na jeden wieczór, bez ambicji za to z usmiechem)) polecam wszystkim czekającym na wrzesniowe last minutes))) pozdrawiam a. Odpowiedz Link
nchyb Re: czytadełko Nory Roberts:-) 30.07.11, 10:24 > typowy harlequin - w tomie Uroda życia - mini powieść "Impuls". Przewidywalna > akcja toczy sie na korfu i w Atenach w sumie chyba bardzo dużo Harlekinów ma akcję osadzoną w ciepłych krajach połudia, w tym i na którejś z greckich wysp, lub chociażby w okolicach Aten... Odpowiedz Link
bebiak Re: A książki z Grecją w tle? 27.09.08, 20:32 "Urodziny" Panosa Karnezisa zostały dziś nabyte, ale brak koncepcji jak nabyć czytadełko N. Roberts Czytadełko czytadełkiem - jeśli autorka dotknęła wiadomego terystorium nabycie jest obowiązkiem dla mnie DD Hania moy, jak to kupić NIE online? Odpowiedz Link
hania_404 Re: A książki z Grecją w tle? 27.09.08, 20:50 ja Bebiaczku kupilam w merlinie, ale pod koniec sierpnia w Empiku stały standy z ksiazkami Nory Roberts i mysle ze ksiazka w Empiku byc powinna nawet jesli czas promcji na standach sie skonczyl Odpowiedz Link
hania_404 Re: A książki z Grecją w tle? 27.09.08, 20:52 a!! i ksiazka nazywa sie "Uroda życia" a wyglada tak: merlin.pl/Uroda-zycia_Nora-Roberts/browse/product/1,607894.html Odpowiedz Link
chiara76 Re: A książki z Grecją w tle? 27.09.08, 22:26 bebiak napisała: > "Urodziny" Panosa Karnezisa zostały dziś nabyte, ale brak koncepcji > jak nabyć czytadełko N. Roberts Czytadełko czytadełkiem - jeśli > autorka dotknęła wiadomego terystorium nabycie jest obowiązkiem dla > mnie DD > Hania moy, jak to kupić NIE online? "Urodziny" to super książka, aczkolwiek według mnie o Grecji tam nie ma nic. Raczej skupienie na bohaterze, milionerze , rodzinnym despocie. Za to kawał naprawdę dobrej prozy. Odpowiedz Link
bebiak Re: A książki z Grecją w tle? 27.09.08, 22:40 chiara76 napisała: > "Urodziny" to super książka, aczkolwiek według mnie o Grecji tam >nie ma nic [...] Jak nie ma nic??? Otwieram przypadkowo a tu już chyba po trzeci raz czytam na różnych stronach : "doktor Patrikios .." Wystarczy Chiara mou, wystarczy: Patrikios brzmi całkiem dobrze i nader grecko > Za to kawał naprawdę dobrej prozy. I to jest wielki plus - jeśli jeden z moich prywatnych autorytetów tak powiada to już się zachwycam choć jeszcze nie zaczęłam czytać Całuję. B. Odpowiedz Link
chiara76 Re: A książki z Grecją w tle? 27.09.08, 23:56 bebiak napisała: > chiara76 napisała: > > > "Urodziny" to super książka, aczkolwiek według mnie o Grecji tam > >nie ma nic [...] > > Jak nie ma nic??? > Otwieram przypadkowo a tu już chyba po trzeci raz czytam na różnych > stronach : "doktor Patrikios .." > Wystarczy Chiara mou, wystarczy: Patrikios brzmi całkiem dobrze i > nader grecko > > > Za to kawał naprawdę dobrej prozy. > > I to jest wielki plus - jeśli jeden z moich prywatnych autorytetów > tak powiada to już się zachwycam choć jeszcze nie zaczęłam > czytać > Całuję. B. a nie, bo ja trochę się nastawiłam na więcej Grecji i dlatego uprzedzam. Za to naprawdę pod każdym innym względem to powieść warta zapoznania się. Szalenie podobał mi się styl i uważam, że tłumacz też świetnie przetłumaczył. Czyta się dobrze, książka wciąga. Podobno, tak pisali w recenzjach, autor zamieścił tam sporo faktów z życia Onasissa, zmieniając co nieco aby nie zostać oskarżonym o zniesławienie. Odpowiedz Link
hania_404 o "Urodzinach' słów pare... 03.11.08, 22:20 faktycznie Grecji tam niewiele, ale uczuc i odczuc Grekom bliskich niemało, chociazby wspomnienie Izmiru... opis miasta przed 1922 i potem w latach 60-tych.... dla nas może to tylko pare słów, ale dla nich mysle duze przezycie... nie wiem jednak czy ksiązka została na grecki przetłumaczona, bo oryginal ukazal sie po angielsku... Przyznam, że zaskoczyl mnie brak tej ksiązki na stoisku Rebisu na krakowskich targach książki... niby nowość, których na targach było niewiele, ale chyba nikt w wydawnictwie na nia nie stawia To własciwie historia zycia milionera na miare Onasisa, czlowieka bez zasad moralnych, kierującego sie jedynie zasada zysku i... przyjemności... sprawnie napisane lub/i przetłumaczone, wciagajace, ale jakis niesmak mi pozostał, więc tym bardziej sie cieszę, że nastepna w kolejce czeka "Madonna Syrena" z poswięceniem zdobyta na allegro pozdrawiam a. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: o "Urodzinach' słów pare... 03.11.08, 22:37 Haniu, ja teraz do poduszki czytam "Madonnę Syrenę" przywiezioną z Grecji i to piękna lektura..W wątku mojej podróży na Lesvos opiszę też podróż do Skala Sikamias (wioska z ksiązki) i niezwykły urok tego miejsca.Mam nadzieję, że doda Ci to dodatkowego klimatu Odpowiedz Link
hania_404 Ty po grecku, ja po polsku... 03.11.08, 22:44 wydanie z 1961, nakład 10 220 egz z przepieknym wstepem Parandowskiego..... mam nadzieję, że ujmie mnie podobnie jak "Słońce smierci' - dla mnie do tej pory niedoscigły ideał nowozytnej greckiej literatury... aż jej szkoda 'do poduszki" Odpowiedz Link
bachula_gr Listy KORAISA 23.11.08, 15:07 znalazlam przypadkiem, moze kogos zainteresuje? merlin.pl/Arcydziela-literatury-nowogreckiej-tom-6_DiG/browse/product/1,632696.html Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Listy KORAISA -pozostale tomy z serii 23.11.08, 15:10 Widzez, ze to zsc serii, pozostale tomiska tez sa: merlin.pl/Arcydziela-literatury-nowogreckiej-tom-1-2-3_DiG/browse/product/1,394467.html merlin.pl/Arcydziela-literatury-nowogreckiej-tom-4-5_DiG/browse/product/1,490185.html Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Listy KORAISA -pozostale tomy z serii 23.11.08, 15:32 Te tomy przygotowuje z wielką pasją warszawska Pracownia Studiów Helleńskich przy IBI (Instytut Badań Interdyscyplinarnych) dawniej (OBTA) Uniwersytetu Warszawskiego. Właśnie ostatnio cieszyli się z wydania Koraisa. To bardzo świeżutka pozycja Następne są już malista w przygotowaniu! Odpowiedz Link
i.za.bela Re: A książki z Grecją w tle? 23.11.08, 22:00 Jestem tu nowa więc witam serdecznie i mam tytuł-zapamietałam bo niedawno czytałam "Zatoka Ostów" Tadeusza Olszewskiego-mam nadzieję,że nie pisaliscie o niej i przypadkiem nie przegapiłam.pozdrawiam Odpowiedz Link
hania_404 "Ateńska trucizna" Margaret Doody 05.01.09, 23:13 dziś zaczęłam czytac, choć ksiązka czekała na swą kolej ponad pół roku! zapowiada się całkiem nieźle. Wiem, że wiekszość z Was woli opowiesci i historie z Grecji nowozytnej, dla mnie jednak moi mistrzowie z lat studenckich pozostana zawsze frapujący... A tu sporo i o Sokratesie (tytulowa cykuta i sposób jej wytwarzania - niezwykle interesujacy...), i o Platonie i Fedonie, no i o Arystotelesie i jego Likejonie. Kryminalna, czy sensacyjna intryga (podobnie jak w "Jaskini filozofów' Somozy) jest jedynie pretekstem do żywych i jakże współczesnych dyskusji politycznych, spolecznych i oczywiście filozoficznych. Jest też wątek dla Tomka, o wielkim Teofraście - botaniku, tworzącym wielką księgę roslinności Grecji No i zawsze wiedziałam, że z Arystotelesa to był fajny gość))) I okładka niczego sobie: merlin.pl/Atenska-trucizna_Margaret-Doody/browse/product/1,431626.html pozdrawiam a. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: "Ateńska trucizna" Margaret Doody 06.01.09, 21:48 Brzmi naprawdę zachęcająco Odpowiedz Link
hania_404 "Ateńska trucizna"-> "Fryne hetera" W. Jabłoński 08.01.09, 23:22 Fryne hetera to jedna z bohaterek "Ateńskiej trucizny" i pierwowzór Afrodyty z Knidos Praksytelesa. Jej postaci swoja książke poswięcił autor fantasy Witold Jabłoński merlin.pl/Fryne-Hetera_Witold-Jablonski/browse/product/1,612808.html pozdrawiam a. Odpowiedz Link
bebiak Zeruya Shalev "Po rozstaniu" <myśli> ... 18.02.09, 17:19 U mnie aktualnie w czytaniu "Ekaterini" (było wyżej) z tym, że raptem rozpoczęta (kilka stron) stąd głębszych doznań żadnych, ale... Wczoraj czekałam na koleżankę w kafejce a kiedy weszła z radością oznajmiła: "Zobacz jakie tomisko ktoś mi odpalił za połowę ceny" - połowa czyli 25,-zł... całkiem do przyjęcia. Patrzę: Zeruya Shalev "Po rozstaniu" - czytałam swego czasu jej "Życie miłosne" i łyknęłam z przyjemnością. Czytam z ostatniej strony okładki: "Trzydziestosześcioletnia mieszkanka Jerozolimy, archeolożka, bada historię tajemniczego zatopienia wyspy Tery, przez wielu historykow utożsamianej z mityczną Atlantydą. [....] - dalej możecie poczytać tu: www.wab.com.pl/index.php?id=7&bid=713 (do licha: chyba nie było w tym wątku o tym mowy??? Tak mi się ciągle śpieszy, że aż się boję przeoczenia) I moje pytanie do Was: ktoś coś wie, ktoś przeczytał? Czy słusznie wpisałam tytuł do wątku "Książki z Grecja w tle" czy ta Tera to tylko ot tak sobie gdzieś tam mocno w wyobraźni i nawet nie w tle? Jeśli Grecji nie ma to nie znaczy, że jej nie nabędę bo "Życie miłosne" połknęłam naprawdę z frajdą tyle, że nie muszę gnać już dziś do księgarni B. Odpowiedz Link
hania_404 Re: Zeruya Shalev "Po rozstaniu" <myśli> 18.02.09, 19:03 Bebiaczku, wszystko mozliwe ze greckie slady w tej ksiązce znajdziemy... Thera, czy Thira to wg Platona owa mityczna Atlantyda i choc pozniej wielu badaczy i naukowców podwazylo ten pogląd do dzis ma on swoich zwolenników wbrew twardym danym dostarczonym przez geologów, astronomów, fizyków i innych -ów..... Chyba warto do niej zajrzec tym bardziej że za pół ceny w WAB chyba włosy z głowy rwą, że tak przeceniono książkę, ktora od ledwo pół roku na rynku pozdrawiam a. Odpowiedz Link
bebiak Re: Zeruya Shalev "Po rozstaniu" <myśli> 18.02.09, 23:48 Hania mou, żeby było jasne: - koleżance ktoś znajomy po przeczytaniu odpalił książkę za pół ceny a nie nabyła gdzieś tam ... WAB może przestać sobie rwać włosy DD... przynajmniej narazie; - a z tym tłem - jakby Ci to przybliżyć... Hmmm, mam! Chodzi mi o takie sytuacje: 1). może być tak: dowiadujemy się z pierwszych zdań powieści, że archeolog Donna Schulz, pasjonująca się badaniami mającymi na celu stwierdzenie czy Atlantyda ... i posiadająca na poparcie swoich tez szereg dowodów - obudziwszy się dnia pewnego uznaje swoje kilkuletnie małżeństwo za największą pomyłkę jej życia (i dalej powieść już do ostatniego zdania toczy się wokół tejże pomyłki); 2). inna wizja: archeolog Donna Schulz, pasjonująca się badaniami mającymi na celu stwierdzenie czy Atlantyda ... i posiadająca na poparcie swoich tez szereg dowodów - obudziwszy się dnia pewnego uznaje swoje kilkuletnie małżeństwo za największą pomyłkę jej życia co pozwala jej podjąć spontaniczną decyzję: kupuje na wieczorny lot bilet na samolot lecący na fantastyczną grecką wyspę Santorini by tam przez następnych kilka tygodni rozkoszować się jej urokiem pamiętając wszakże, że wg Platona....a tym samym rozprawiając w wyśmienitych tawernach z tambylcami o tym i o owym stara się zdobyć najnowsze dowody na... (itp). Widzisz weweos różnicę, prawda? Ściskam bardzo B. Przykłady ofkors ad hoc wymyśliłam, a i główna bohaterka też z pewnością nie nazywa się Donna Schulz Odpowiedz Link
hania_404 Re: Zeruya Shalev "Po rozstaniu" <myśli> 19.02.09, 07:46 bebiak napisała: > ............... a i główna bohaterka też z pewnością nie > nazywa się Donna Schulz mam nadzieję ))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
ewamalgorzata Re: Zeruya Shalev "Po rozstaniu" <myśli> 19.02.09, 14:49 2). inna wizja: > archeolog Donna Schulz, pasjonująca się badaniami mającymi na celu stwierdzenie > czy Atlantyda ... i posiadająca na poparcie swoich tez szereg dowodów - > obudziwszy się dnia pewnego uznaje swoje kilkuletnie małżeństwo za największą > pomyłkę jej życia co pozwala jej podjąć spontaniczną decyzję: kupuje na > wieczorny lot bilet na samolot lecący na fantastyczną grecką wyspę Santorini > by tam przez następnych kilka tygodni rozkoszować się jej urokiem pamiętając > wszakże, że wg Platona....a tym samym rozprawiając w wyśmienitych tawernach z > tambylcami o tym i o owym stara się zdobyć najnowsze dowody na... (itp). No cóż - jesli to nie jest o tym - to czy ktoś mógłby wedlug punktu drugiego napisać książkę? Najlepiej szybko.. ja ją kupię i przeczytam jednym tchem, obiecuję)) PS> Smacznych pączków Odpowiedz Link
eridan "Trzy wieki, moje życie" autobiografia Babci Filio 19.02.09, 21:27 Ciekawa autobiografia nieżyjącej już "Babci" - Filio Chajdemenu, która poświęciła swoją energię na ocalenie od zapomnienia greckiego dziedzictwa kulturowego na terenie Azji Mniejszej - tych miejsc, które zapewne już na zawsze pozostaną w rękach muzułmańskich Turków. Znane jest muzeum jej imienia w Nowej Filadelfii. -- "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy." Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: "Trzy wieki, moje życie" autobiografia Babci 19.02.09, 21:57 Ojej Eridanie- ogromnie Ci dziękuję, że nam o tym napisałeś- Babcia Filio przecież nam znana i jej dzieło niezwykle wzruszające: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=55707391&a=60373168 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=55521371&a=63740279 Trzeba to wytropić! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: "Trzy wieki, moje życie" autobiografia Babci 20.02.09, 21:28 Eridanie, napisz nam proszę gdzie wytropiłeś tę książkę W Empiku nie znają takiej książki, wpisałem tytuł w google i też coś niespecjalnie mogę znaleźć... Kiedyś widziałem tę książkę na straganie na Sindagmie i do dziś sobie pluję w brodę, że jej nie kupiłem. Ale jak rozumiem, tutaj mówimy o wydaniu polskim Odpowiedz Link
bebiak Re: "Trzy wieki, moje życie" autobiografia Babci 20.02.09, 21:52 tomaszkozlowski1 napisał: > Eridanie, napisz nam proszę gdzie wytropiłeś tę książkę > W Empiku nie znają takiej książki, wpisałem tytuł w google i też >coś niespecjalnie mogę znaleźć... Ja wrzuciłam jeszcze na allegro, ale też klęska czyli nic Przyłączam się do prośby weweos B. Odpowiedz Link
bebiak "W ogrodach Pantanassy" - Jan Gać 16.05.09, 19:22 W miarę uważnie przyczytałam wszystkie Wasze/nasze propozycje i nie znalazłam, stąd dodaję: "W ogrodach Pantanassy" - Jan Gać, opowieść o Grecji bizantyjskiej, wydawnictwo Klio, Łódź. Jestem po pierwszej części dot. Salonik (Salonika) - smaczny kąsek, a kościółki salonickie tak opisane, że aż się zatrzymuję i szukam własnych zdjęć, żeby być może zobaczyć to, o czym autor napisał a czego ja zwyczajnie z dwóch moich podróży do Salonik nie zapamiętałam. Ze spisu treści widzę, że przede mną jeszcze podróż przez Tesalię (Meteory) i dalej, do m.in. Dafni, Osios Lukas, Mistry, Geraki. Odpowiedz Link
ewa.mila "Księżyce" - Piero Meldini 22.07.09, 13:10 Dorzucam co znalazłam i zaczęłam czytać - "Księżyce" - włoskiego pisarza. Opis z okładki :"Andrea Severi, przyjeżdżając do Grecji, nie wiedział, od czego w swoim życiu ucieka. Ale teraz .... starając się w gorączkowym zapamiętaniu odtworzyć przebieg całej podróży, nabiera przekonania, że przeżyte w Grecji wydarzenia były z całą pewnością serią wymownych znaków, których sensu jednak nie umie odgadnąć. Przypadkowe spotkanie z piękną, budzącą pożądanie kobietą i jej trzema córkami, niesłychanie do niej podobnymi ... zaczęło się z wolna przemieniać w spiralę bezradności i lęku. Dlaczego? ..." Czytaliście??? Odpowiedz Link
bebiak Re: "Księżyce" - Piero Meldini 22.07.09, 13:30 ewa.mila napisała: > Czytaliście??? Nie Ewciu, nie przyczytałam, choć mam od pewnie roku jak nie więcej - przeczytałam kilkanaście stron i odłożyłam. Czasem tak mam, a nie zwykłam się zmuszać. Czytała na pewno nasza Agata Hanią zwana, bom z nią o tym swego czasu rozmawiała, myślę, że ma Anabelka i EwciaMałgorzata oraz Basia z Metsova, bo im kupowałam.. Jeszcze ktoś, może Tomek? Kupiłam wtedy 6 sztuk - prawie hurt Uściski. B. Odpowiedz Link
ewa.mila Re: "Księżyce" - Piero Meldini 22.07.09, 13:40 Ja też tak czasami mam - że nie doczytam do końca ... ale "Księżyce" zaczęłam i czyta mi się całkiem dobrze. Buziaki Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: "Księżyce" - Piero Meldini 22.07.09, 22:14 A tak a propos- gdzie się podziewa nasza forumowa Hania??? Od paru miesięcy słuch tu o niej zaginął... Odpowiedz Link
bebiak Re: "Księżyce" - Piero Meldini 22.07.09, 23:01 tomaszkozlowski1 napisał: > A tak a propos- gdzie się podziewa nasza forumowa Hania??? Od paru > miesięcy słuch tu o niej zaginął... Ja sobie ostatnio plotkowałam z EwąMa i stwierdziłyśmy, że zbyt długo Hani nigdzie nie widzimy i już jesteśmy zaniepokojone jednak. Zadzwoniłam do Hani z 10 dni temu: twierdziła, że ma się całkiem OK, tylko jest kompletnie nieczasowa. Odpowiedz Link
ewa.mila Re: "Księżyce" - Piero Meldini 23.07.09, 10:36 W tej książce pojawiają się miejsca zupełnie mi nieznane ... szkoda ... pewnie fajnie byłoby czytać i we własnych wspomnieniach być z autorem w tych różnych miejscach, miastach. Np. Nauplia, Mykeny - czy tu faktycznie jest grobowiec uznany za grób Agamemnona? Odpowiedz Link
bambuko777 Re: "W ogrodach Pantanassy" - Jan Gać 21.10.11, 22:18 Jan Gać - dzięki niemu można pospacerować po średniowiecznej Grecji. Wyskakuje z jego książek wielki Duch Bizancjum i tak człowieka oczarowuje, że trudno się pozbierać. Odpowiedz Link
bebiak Re: "W ogrodach Pantanassy" - Jan Gać 21.10.11, 23:46 bambuko777 napisał: > Jan Gać - dzięki niemu można pospacerować po średniowiecznej Grecji. Wyskakuje > z jego książek wielki Duch Bizancjum i tak człowieka oczarowuje, że trudno się > pozbierać. Pięknie się czyta, prawda? Cieszę się, że nie byłam odosobniona w zachwytach Pozdrawiam serdecznie. B. Odpowiedz Link
jacek1f unikac, przechodzic na druga strone, gdy spotkacie 23.10.11, 11:04 ksiazke Johna Humphrysa Blekitne niebo i czarne oliwki..... Blad na bledzie od autora poczynajac a na redakcji, tlumaczu (tfu tfu) konczac. Anglicy buduja dom na Peloponezie, ale nic poza tym, smutek konia Odpowiedz Link
bebiak Re: O "Błękitnym niebie i czarnych oliwkach" 23.10.11, 12:39 jacek1f napisał: > unikac, przechodzic na druga strone, gdy spotkacie ksiazke Johna Humphrysa Blekitne >niebo i czarne oliwki..... > Blad na bledzie od autora poczynajac a na redakcji, tlumaczu (tfu tfu) konczac. > Anglicy buduja dom na Peloponezie, ale nic poza tym, smutek konia Oj, a już chyba wszyscy sobie pokupowaliśmy, bo czas jakiś temu żeśmy tu ogłaszali.... Ja jeszcze nie czytałam: stoi na półce i czeka na swoją kolejkę... Przykre, że aż tak odbierasz; Maciek chyba gdzieś pisał, że bez rewelacji. Jeśli chodzi o książki z Grecją w tle - sporo wybaczam, bo lubię czytać (jak napisałam w pierwszym poście kilka lat temu) dla imion, opisów, nazw takich bliskich itp, nie traktując tych książek jako dzieła, jako dokumenty itd, ale przyznaję, że rzeczywiście irytujące są błędy, przy czym niektóre tak oczywiste, że aż przykro. Odpowiedz Link
bachula_gr Dom z pylu i snow 23.10.11, 20:47 w zapowiedziach na przyszly padziernikowy tydzien : Zrujnowany dom, ogarnięta wojną wyspa i zakazana miłość... Grecja, 1936 rok. ......... Odpowiedz Link
bachula_gr Re: O "Błękitnym niebie i czarnych oliwkach" 23.10.11, 20:48 bebiak napisała: > Oj, a już chyba wszyscy sobie pokupowaliśmy, bo czas jakiś temu żeśmy tu ogłasz > ali.... gniot pieknie prezentujacy sie na polce, niestety tez zakupilam ;-( Odpowiedz Link
bachula_gr "Grek Zorba"- po prostu............... 11.08.09, 22:47 zapowiedz, juz wkrotce: merlin.pl/Grek-Zorba_Nikos-Kazantzakis/browse/product/1,684168.html Odpowiedz Link
ali303 przed wyprawa 19.09.09, 10:06 Wyruszam za 9 dni na Krete. Jedzie ze mna na pewno 'Grek Zorba', w koncu bede wypoczywac pod 'jego' gora. Jedzie i w wersji filmowej do obejrzenia na notebooku, i w ksiazkowej Mysle, ze czytanie go na plazy w Stavros to bedzie cos. Kupilam tez na allegro 'Judasz caluje wspaniale', mam nadzieje, ze dojdzie do mnie na czas... Postaram sie tym razem nie brac ze soba 'Maga' - pierwszy raz byl ze mna w Grecji jak mialam 23 czy 24 lata. Lezalam na plazy, czytalam i bylam przeszczesliwa. Bohater jadl tsousoukakie, a wieczorem w mojej tawernie (gdzie bylo 1 danie dziennie, codziennie inne) byla akurat tsousoukakia. Doprowadzalo mnie to do szalenstwa z radosci. Nawet durne zakonczenie Fowlesowi wybaczylam. 2 lata temu 'Mag' pojechal ze mna na Peloponez. No i nie dal sie czytac... to jednak ksiazka o dojrzewaniu, i po 35. roku zycia slabo mi sie go czyta. Ale musial ze mna jechac, bo wtedy wlasnie dotarlam na wyspe Spetses, i wlazlam na teren szkoly, w ktorej pracowal Fowles, i nawet do jednego z budynkow... Wiec bez 'Maga' w reku sie nie dalo. Ale tym razem sprobuje go zostawic w domu... tylko co w zamian, co w zamian??? Moze 'Po rozstaniu'? Kilka osob tu o niej wspominalo, ale czy ktos w koncu przeczytal? Jest tam jakis slad Grecji? Bo mam na polce nieprzeczytane od roku, i nie wiem, czy pakowac do walizki? Odpowiedz Link
hania_404 Re: przed wyprawa 19.09.09, 14:40 Ali, jesli na Krete i do Stavros, to do Rethymno masz tak blisko, z pewnoscia zajrzysz. Wtedy koniecznie musisz miec ze sobą "Słońce smierci" Prevelakisa. Bylo o tej ksiązce w tym wątku. Dla mnie to jedna z piekniejszych książek i to nie tylko z tych z Grecja w tle.... jest trudno dostepna nawet na allegro ale może Ci sie uda ją zdobyć przed wyjazdem.... polecam gorąco! pozdrawiam, a. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: przed wyprawa 19.09.09, 23:06 Bardzo popieram Hanię- "Słońce śmierci" to książka przepiękna!!! Jadąc na Kretę trzeba ją przeczytać. Wnosi wiele klimatu wyspy z przeszłości, w pewnych cząstkach obecnego i dziś. Odpowiedz Link
ali303 Re: przed wyprawa 19.09.09, 23:25 Kupilam! Akurat byly na allegro az 4 sztuki, z czego jedna u pani, u ktorej zamowilam 'Greka Zorbe'. Wiec za jednyne 3 zl i 99 groszy dolozylam do paczki... i w poniedzialek do mnie wyruszy. Brzmi ta mala ksiazeczka bardzo obiecujaco. Chyba zaczne wlasnie od niej, juz w samolocie. Dziekuje Wam za podpowiedz!!! Odpowiedz Link
ali303 Re: przed wyprawa 20.09.09, 12:34 Dokupilam w tym samym antykwariacie on-line jeszcze 'Wyspe' tutaj polecana. Po angielsku, byla akurat ze 7 zl, a ktos pisal, ze tlumaczenie na polski nienajlepsze, wiec moze lepiej czytac oryginal... I uciekam z tego watku, bo mi sie walizka nie zamknie, kostium kapielowy nie zmiesci, tylko ksiazki bede targac. Ale jestem Wam bardzo wdzieczna za wszystkie podpowiedzi. I juz licze dni... Mam nadzieje, ze paka z antykwariatu dojdzie na czas. Odpowiedz Link
giasemi "Gry miłosne" Stanisława Srokowskiego 19.11.09, 12:53 Witam i dziękuję za zaproszenie do tego przesympatycznego i mojego od dawna ulubionego forum. Przeczytałam wszystkie opisy książek w tym wątku i nie widzę, aby ktoś o niej pisał. A chyba warto wspomnieć, chociażby ze względu na dość dokładny i ciekawy opis wyspy Trikieri na Morzu Egejskim... Nie wiem tylko, ile jest w tym opisie prawdy, bo nigdy tam jeszcze nie byłam i nie zdążyłam się wyspą tą zainteresować bliżej. Sam wątek można potraktować raczej z przymrużeniem oka.. fantazja.. dużo erotyki.. żądzy.. tajemnic z życia mieszkańców wyspy... Niekiedy nawet dość niesmaczne momenty, tak niesmaczne, że miały zdolność na krótko przesłonić mi mój piękny obraz Grecji... Nie wiem, czy ktoś z was ją czytał, bo chętnie przeczytałabym jakąś opinię, co sądzicie o tej pozycji z Grecją w tle... Odpowiedz Link
bebiak "Gry miłosne" Stanisława Srokowskiego 19.11.09, 16:12 Przyznaję: nie znałam ale skoro poznałam z tytułu, autora i opisu to juz żem nabyła na allegro za chyba 6 zł Koszt przesyłki nawet mam z głowy, bo odbiór tuż obok naszej Ewy Małgorzaty, która już jutro książkę odbierze i pewniw na dodatek jako wielki i nienasycony czytacz po drodze (do Warszawy) od razu przeczyta - wierzę, że zostawi dla mnie trochę tekstu Jak coś - doniesiemy weweos! Odpowiedz Link
ewa.mila "Jaskinia filozofów" 23.11.09, 11:56 Na innym, książkowym forum wyczytałam, że jest cudo książka - "Jaskinia filozofów", autor Jose Carlos Somoza. Rzecz dzieje się w starożytnej Grecji, w epoce platońskiej, bohaterami są uczniowie Platona .... mnie zaciekawiło Odpowiedz Link
bebiak Krótki podręcznik przekraczania granic - Kapllani 28.11.09, 19:23 Nie czytałam stąd nic nie napiszę, ale ponieważ wynalazłam, o tutaj: www.czarne.com.pl/?a=651 to weweos dzielę się tym z Wami. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Krótki podręcznik przekraczania granic - Kapl 28.01.10, 23:57 Bebiaczku, ojej, zdublowałem Twój wątek o tej książce, niechcący, signomi!...No nic to, książka zapowiada się na dobrą, to jak będzie o niej więcej, to lepiej Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 "Krótki przewodnik przekraczania granic" 28.01.10, 23:55 Ukazała się książka Gazmenda Kapllani (Albańczyka mieszkającego w Grecji) "Krótki podręcznik przekraczania granic"- tłumaczenie: Ewa T. Szyler Książka porusza temat życia albańskich emigrantów w Grecji. Wydawnictwo Czarne- więcej o książce na stronie internetowej wydawnictwa: www.czarne.com.pl/?a=651 Odpowiedz Link
bebiak 20-stowieczna Grecja oczami polskich podróżników 05.03.10, 20:49 "Dwudziestowieczna Grecja oczami polskich podróżników" Autor: Przemysław Kordos wydawnictwo DiG; IBI.AL.UW; 2009 Przypadkowo odkryłam, wdepnęłam do księgarni - nie było ale mi sprowadzono i już odebrałam. Nieco inna to pozycja od tych, o których tu dotąd pisaliśmy: to nie powieść, zatem trudno powiedzieć, że to książka z Grecją w tle. To książka (bardzo przyzwoicie wydana) o Grecji jako takiej, widzianej oczami polskich podróżników w XX wieku z potężną bibliografią na końcu, z przywołanymi wieloma artykułami nt Grecji z prasy. To książka, która zawiera całą masę fragmentów wielokrotnie wymienianych w tym wątku książek: jest i Kubiak, jest i Lanckorońska, i Parandowski, i Hadyna, i Herbert ze swoim "Labiryntem nad morzem", Grzybowska (Penelopa i mandarynki), i Grodzicki ze Szczepańskim (z fragmentami wspomnień z podróży: "Przez kraj bogów, słońca i oliwek"), jest wielu innych - wymieniać wszystkich oczywiście nie będę. Jest w tej książce trochę opisów wykopalisk (ale nie czysto przewodnikowo), trochę opisów uliczek ateńskich choć nie tylko tych, jest trochę o Grekach i Greczynkach, o zwyczajach i obyczajach, jest o powodach podróżowania, o emigrantach i pielgrzymach - jest o wszystkim o czym wiedzieć powinniśmy a wszystko to napisane bardzo pięknie i w taki sposób, że wielką przyjemnością staje się branie tej książki w łapki. Autorowi póki co za jedno ukręciłabym prawe ucho (może znajdzie się ktoś do lewego?) - za to co znalazłam na stronie 115 (cytuję): "Współcześnie nikt nie ma okazji, czasu i potrzeby bywać w Atenach częściej niż raz w życiu - "by je zobaczyć". Samoloty lądują też w Salonikach, na Korfu, Krecie, Rodos. Wielu autorów uważa obecnie, że nie warto nawet zastanawiać się nad walorami estetycznymi Aten, ponieważ, jak wyjaśniają we współczesnych artykułach-przewodnikach, stolica Grecji podobnie jak Warszawa, to bardziej centrum handlu i biznesu". Jako wielki miłośnik Aten - miasta, w którym bywam dość często od 20 już lat, miasta, którego wciąż mi niedość, miasta wciąż nieodkrytego przeze mnie - absolutnie się z tym nie zgadzam. Howgh! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: 20-stowieczna Grecja oczami polskich podróżni 05.03.10, 21:29 Bebiaczku, to nie autorowi należy się ukręcenie ucha, tylko polskim podróżnikom Książka jest wyciągnięciem wniosków, analizą i spojrzeniem od różnych stron na podróżnicze relacje polskich naszych rodaków. A oni (wielu innych europejskich podróżników także) patrzą na Ateny zwykle przez jeden i ten sam pryzmat. Ateny nie mają w relacjach ogromnej części podróżników przychylnej "prasy". My wielokrotnie udowadnialiśmy choćby na tym forum dlaczego jest to arcyciekawe i fascynujące miasto. Ale żeby takim je widzieć, trzeba wyrobić sobie pogłębione spojrzenie, chcieć wyjść poza własne wyobrażenia i z góry przyjęte oczekiwania. Trzeba mieć czas aby to miasto odkryć...Tymczasem wielu podróżników, gnanych chęcią poznania, odwiedza kolejne i kolejne miejsca przelotnie i traktuje to co widzi bardzo powierzchownie. Z braku tego czasu Ach, Athina..Już mi się tak tam chce znów być... Odpowiedz Link
bachula_gr GRECKIE POMIDORY czyli nowy dom na koncu drogi 12.04.10, 18:46 od 15 kwietnia w merlinie np: merlin.pl/Greckie-pomidory-czyli-nowy-dom-na-koncu-drogi_Joanna-Nicklasson-Mlynarska-Mikael- Backman/browse/product/1,769349.html;jsessionid=8D3B9D1C87472937EBBBF FE526179A65.LB4 Odpowiedz Link
bachula_gr Re: GRECKIE POMIDORY ...link wlasciwy 12.04.10, 18:47 merlin.pl/Greckie-pomidory-czyli-nowy-dom-na-koncu-drogi_Joanna-Nicklasson-Mlynarska-Mikael- Backman/browse/product/1,769349.html Odpowiedz Link
chiara76 Re: GRECKIE POMIDORY czyli nowy dom na koncu drog 25.04.10, 13:09 zajrzałam, żeby wpisać na listę ale widzę, że Bachula mnie ubiegła. No to życzę udanej lektury Odpowiedz Link
goska52 Re: GRECKIE POMIDORY czyli nowy dom na koncu drog 28.04.10, 07:49 Przeczytałam. Sympatyczna książka, czyta się szybciutko. Skandynawski punkt widzenia odrobinę odmienny. Szkoda że to nie blog, poczytałabym jeszcze. pozdrowienia Gośka Odpowiedz Link
glabusek Re: Może kryminał z Grecją w tle..? 16.05.10, 11:33 Mam coś takiego i wygląda obiecująco. Na wakacjach fajnie się czyta takie książki. zaczytani.pl/ksiazka/tajemnice_greckiej_madonny,druk Odpowiedz Link
barbelek Re: Może kryminał z Grecją w tle..? 07.07.10, 11:30 Glabusek napisał: >>Znalazłem tę pozycję w internecie, kiedy szukałem czegoś o Grecji. Czekałem aż wejdzie do sprzedaży, no i jestem w połowie. Polecam, bo na wakacje to super książka. Opisy Grecji piękne i realistyczne / np. Aten/, że aż ciarki po plecach przechodzą. Nie jest to męska proza, ale czyta się świetnie. Mnóstwo wiadomosci o Grecji i zagadka, która mnie pokonała. Nie domyśliłem sie do samego końca. Może autorka jest repatriantką? Te greckie słówka w tekście? zaczytani.pl/ksiazki/Tajemnice+greckiej+Madon << Odpowiedz Link
bebiak GRECKIE POMIDORY czyli nowy dom na końcu drogi 18.05.10, 23:31 Oj czytam, czytam - zaczęłam dziś pod wieczór: słodko się czyta Tomka, który [biedak!] w niedoczasie, powinno się zmobilizować, bo w końcu tzw akcja ma miejsce na Lesvos a nikt inny chyba tak jak Tomek wyspy tej nie ukochał A ileż tam opisów - może i ścieżek, po których Tomek wędrował, miejsc, do których zawitał? Swoją drogą ciekawe (ja nie byłam na Lesvos) jak rzecz ma się do rzeczywistości Niezależnie od miejsca - w ogóle kocham takie książeczki gdzie i Ioanni czy Kosta się zdarzy, i podadzą choriatiki albo chortę, gdzie kalimera mówią albo i nai... Piękne opisy greckiej rzeczywistości - tu myślę o paleniu papierosa przy tankowaniu autobusu i potem dalsza jazda z tym papierosem przy oczywiście napisie NO SMOKING.. Chyba każdy z nas doświadczył I tylko nie wiem dlaczego myślałam, że księżyc to "feggari" (ot choćby piękne "simera jemato feggari) a wg nich "astro" [z wyjaśnieniem ,że od "astrologia"], ale w końcu nie jest to żaden dokument a sympatyczne, słodkie czytadełko. Polecam bardzo Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: GRECKIE POMIDORY czyli nowy dom na końcu dro 18.05.10, 23:39 Już mam tę książkę i- mimo niedoczasu- zamierzam przeczytać niedługo Ot choćby w sobotę jedziemy na Śląsk- w pociągu fajnie się czyta Tym bardziej zamierzam przeczytać, że dotyczy to oczywiście mojej ukochanej Lesvos. To tak niezwykła wyspa, pozbawiona nachalnej komercji, tak normalna, tak prawdziwa...Mam nadzieję, że i z tej książki taki jej obraz się wyłania. Żałuję, że na spotkaniu z autorami nie dałem rady się znaleźć... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: GRECKIE POMIDORY czyli nowy dom na końcu dro 18.05.10, 23:46 Trochę mi się śmiesznie napisało, bo stwierdziłem, że Lesvos jest niezwykła a raza potem, że normalna Ale to prawda. Bo normalność i naturalność często bywa już niezwykła A i z mojej niedawnej wyprawy na Lesvos postaram się wrzucić trochę więcej wrażeń jakoś niedługo Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: GRECKIE POMIDORY czyli nowy dom na końcu dro 17.06.10, 23:41 Po przeczytaniu "Greckich pomidorów" mam odczucia różne. Pominę jednak te mniej pozytywne -pewne uogólnienia, widać, że autorzy jeszcze nie mieszkają długo w Grecji. Skupię się na tych bardziej pozytywnych- książka pozwala zajrzeć trochę do lokalnej społeczności (w tym wypadku w małej nadmorskiej osadzie Sigri) i co ciekawe- przyjrzeć się relacjom miejscowi-bogaci przyjezdni,którzy kupują w Grecji domy i organizują tam życie. Dla mnie był to mały powrót na ukochaną wyspę. Książka nie przedstawia całej wyspy a tylko mały wycinek z życia, w Sigri właśnie. Nie jest to arcydzieło literackie a raczej coś w rodzaju sympatycznego czytadełka, po którym znów chce się tam wrócić... Odpowiedz Link
renza1 Sztuka Latania 14.07.10, 20:34 donosze iż w empiku można nabyc książkę "Sztuka Latania" autor Magdalena Kawka wydawnictwo Prószyński i S-ka akcja dzieje sie na Rodos, jeszcze nie czytałam bo to świeży nabytek ale niebawem zacznę Odpowiedz Link
super.dora Biografia Isadora Duncan 17.07.10, 12:40 Bardzo polecam książkę, w której Grecja stanowi prawdziwe tło. Jest źródłem marzeń, inspiracji, talentu i miłości do kultury. Isadora Duncan była twórczynią tańca współczesnego, największy rozkwit twórczości, to początek XX wieku. Bardzo zainspirowana kulturą starożytnej Grecji, tańczyła w greckiej fryzurze, greckich strojach, kochała muzykę tego regionu, próbowała w Atenach wybudować świątynię tańca współczesnego. Łatwo jej nie było przebić się przez wszechobecny, głównie rosyjski balet. Niesamowita historia, którą polecam nie tylko miłośnikom greckiej kultury. Fredrika Blair "Isadoraortrait of the Artist as a Woman" Książka przetłumaczona na język polski. Polecam Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
eridan "Godzina wysp" 19.08.10, 21:47 Gorąco polecam na już coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory tę bardzo ciekawą książkę autorstwa Zygmunta Piotra Jazukiewicza. Rzecz cała dotyczy problemu wysp w kulturze ludzkiej. Jest intrygującym esejem na temat wysp, jako fenomenu wyobraźni ludzkiej, miejscem marzeń i cierpień i rzeczy ostatecznych bądź wyizolowanych. Autor sięga do historii zamierzchłej, posługując się analogiami zebranymi w Odysei, gruntownie śledzi losy Krety i Santorynu, zahacza o historię Korfu. A w tle widzimy kreteńskich górali, Wenizelosa, wybuch na Therze. Dodatkowo, książka nie jest wyłącznie o Grecji, wręcz odwrotnie, to Helladzie poświęcone zostało sporo tekstu, ale przeczytamy również ciekawostki o wyspie Elbie, także o strasznych również dla wielu Polaków Wyspach Sołowieckich. Osobiście lubię takie książki o zacięciu eseistycznym, szczególnie, gdy w słowach autorów podobnych pozycji widać osobiste doświadczenia, bez oczywistych odniesień do wiadomości encyklopedycznych i powszechnie znanych. Z powodów, iż na temat Grecji książek tego typu, autorstwa Polaków, jest niepokojąco mało, polecam "Godzinę wysp" do spokojnego poczytania w fotelu lub w drodze. Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link
kritikos Tsatsiki i Tata Poławiacz Ośmiornic 07.09.10, 09:27 Premiera książki Tsatsiki i Tata Poławiacz Ośmiornic, sobota, 11 września, godz 11:00 kino Muza Tsatsiki jedzie z Mamuśką do Grecji, żeby poznać swojego tatę. Jest bardzo przejęty – a jeśli Tata Poławiacz Ośmiornic nie okaże się takim tatą, o jakim marzy Tsatsiki? Te wakacje dostarczą Tsatsikiemu także wielu innych wrażeń. Będzie nurkować, polować na ośmiornice, jeździć na ośle i w dodatku pocałuje go dziewczyna! więcej szczegółów www.zakamarki.pl Odpowiedz Link
bebiak O "Modliszkach" Baczyńskiej 18.09.10, 15:21 Zabrałam sobie "Modliszki" na te wakacje wiedząc, że będę sporo na promach no to why not? I zastanawiam się mocno nad tym czy autorka osadzając tzw akcję na Krecie - w ogóle kiedykolwiek tam była, ba, czy spojrzała choćby do mapy. Tam niewiele kwestii związanych z Kretą jako taką, choć wiadomo, że bohaterowie tam właśnie spędzają wakacje. I w momencie kiedy ktoś z grupy słabnie czy inaczej omdlewa - pojawia się taki fragment (cytuję): Chcę wezwać pogotowie, ale jak? Nie mamy telefonów komórkowych, a kto wie, gdzie jest szpital na Krecie? - Chyba blisko, to nieduża wyspa - zgaduje Michał, ale mnie to nie pociesza. ----- Odpowiedz Link