Dodaj do ulubionych

Cyklady promy

21.01.07, 22:28
Pozwalam sobie zadac nurtujace mnie pytania w nowym watku, bo sie martwie (jak
czestosmile) i mam nadzieje ze na zapas. Udalo mi sie dotrzec na taka stronke
www.openseas.gr/OPENSEAS/servlet/Openseas?lang=en&show=index&command=1&command_value=4
gdzie mozna znalezc rozklad rejsow promow na sezon letni.
Ja wymyslilam sobie taka trase z ATEN na TINOS a potem na NAXOS
i od razu te moje problemy. owszem z Aten plyna promy na Tinos ale bardzo
wczesnie rano, zarowno z Pireusu jak i z rafiny...czy to sa jedyne promy
plynace na ta wyspe???

dalej nie znalazlam ani jednego promu plynacego z Tinos na Noxos....czy to
mozliwe? to wtedy jak mam sie dostac na naxos? musze najpierw poplynac na
Paros i stamtad dopiero na Naxos??? buuuu trace przez to cenny czas

Powrot z naxos do Aten tez nie wyglada rozowo jeden prom rano id rugi
wieczorem..i to wszystko???

nie wiem czy jeszcze dojda nowe polaczenia czy to juz wszystkie?
mam nadzieje ze mi pomozecie.
Acha plynac z Aten bede 30 czerwca, 3 lipca z tinos na Naxos a powrot 9 lipca...
czy bilety lepiej rezerwowac wczesniej? Chyba sie da internetowo, co? bo to
juz chyba sezon bedzie a tym bardziej ze 30 to sobota...
pozdrawiam
Maraska
Obserwuj wątek
    • tomaszkozlowski1 Re: Cyklady promy 21.01.07, 23:13
      Z rozkładami letnimi chyba jednak trzeba trochę poczekać aby coś mniej więcej
      wiedzieć na pewno.Grecy jeszcze mało myślą o wakacjach. Bardzo pewną stroną o
      promach jest moim zdaniem
      info.yen.gr/info/page.php?id=821
      przynajmniej na greckich stronach jeśli mowa o rozkładach promów to jest zawsze
      odnośnik do tej strony- to jest strona Ministerstwa Żeglugi.Ona jest po grecku,
      ale nawet po grecku łatwo zrozumieć tam podane informacje- pierwsza od góry
      opcja Αναχωρήσεις από Πειραιά to promy, które wypływają z Pireusu- wystarczy
      złożyć z alfabetu nazwy poszczególnych wysp i już wiemy którego dnia o której
      godzinie dokąd płynie konkretny prom.Druga opcja to promy odpływające z Rafiny.
      Promy na Cykladach niemal zawsze płyną i tak albo do Pireusu albo do Rafiny
      łącząc co najwyżej niektóre wyspy ze sobą. Obecnie Tinos, z tego co widze,z
      innymi Cykladami ma połączenia tylko z Siros,Mikonos i Andros.Nie wiem jak
      będzie latem, bo strona ministerstwa na razie podaje promy tylko na styczeń...
      Na Twoim miejscu na tę stronkę, którą podałaś, patrzyłbym z ostrożnością- nie
      wiadomo czy wyszukiwarka tej strony nie podaje jeszcze trochę na wyrost.Grecja
      ma w ostatnich latach w ogóle dużo problemów z promami(a potężny lobbing
      greckich armatorów-w Grecji nazywany nawet kartelem- uniemożliwia prywatyzację
      i wejście zagranicznych firm), z wielu wysp nie jest bardzo prosto dostać się
      nawet do Pireusu i to nawet w sezonie- zeszłego lata w Atenach protestowali
      mieszkańcy Kithnos (a także Milos) bo żałosne połączenia promowe z tymi wyspami
      odstraszały wielu turystów. Nie chcę Cię martwić ale obecnie pewnie jeszcze
      nikt nie powie Ci na pewno jak będzie z promami latem.. Chyba że może zamejluj
      do samej Grecji-władze portowe na Tinos mają adres tino@yen.gr (telefon
      2283022348) a na Naksos nie znalazłem maila tylko telefon 2285022300. Myślę,że
      tylko tak zdobędziesz jakieś w miarę pewne informacje.Pozdrawiam serdecznie! smile
      • tomaszkozlowski1 jest i wersja angielska tej strony! :) 21.01.07, 23:16
        A jednak jak się człowiek dobrze przyjrzy to więcej zobaczy smile Ta stronka
        Ministerstwa Żeglugi ma też wersję angielską smile

info.yen.gr/info/page_en.php?id=1618
        smile
        • tomaszkozlowski1 Re: jest i wersja angielska tej strony! :) 21.01.07, 23:17
          Tam niby pisze,że under construction ale rozkłady działają- tak czy inaczej na
          tej stronie na razie pewne informacje są tylko na styczeń...
          • amigo50 Re: jest i wersja angielska tej strony! :) 21.01.07, 23:41
            ...a ja z uporem maniaka przypominam, że letnie rozkłady pojawią się w czerwcu.
            Na razie proponuję zachować spokój smile)
            • tomaszkozlowski1 Re: jest i wersja angielska tej strony! :) 22.01.07, 00:00
              smile Dobra rada smile
              Pozdrawiam! Tomek
            • aska2000 Do Amigo - nieśmiałe przypomnienie ;P P 22.01.07, 07:23
              ...przypomnienie w temacie 'pływów, prądów, promów' (jakoś tak to biegło,
              prawda? wink

No, nie daj się prosić, Amigo!

Pozdrawiam czekając cierpliwie, heh
              smile
              • bebicka dzieki 22.01.07, 22:15
                Dziekuje Wam bardzo...chyba faktycznie poczekam...tylko ja juz bym tak chciala
                wszystko sobie zaplanowacsmile i potem tylko liczyc dni...
                no nic mam nadzieje ze naxos jest na tyle duza wyspa, ze przunajmniej z tym
                jednym keirunkeim nie ebde maila problemow a dalej bede kombinowac.
                tyle ze szkoda byloby mi cennego czasu na "objazdy" promowesmile

pozdrawiam
                Maraska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka