bebiak Re: "Mamma Mia" - film z Grecją w tle:-) 26.08.09, 20:28 Ha ha, kultowy film! Zapowiedziałam recepcjonistce, że ma mi oddać moje dvd przed wyjazdem bo nie oglądałam już czas jakiś i może w ramach supportu... Przyniosła mi dziś.... - nie umiem Wam powiedzieć, ile razy go od premiery widziałam A support będzie, będzie bardzo wkrótce Odpowiedz Link
dslr Re: "Mamma Mia" - film z Grecją w tle:-) 26.08.09, 21:37 Prawdę mówiąc moja Żona też go oglądała kilka razy )) Ale dobrze - Grecji w jakiejkolwiek postaci nigdy za mało ))) Odpowiedz Link
bebiak "Moja wielka grecka wycieczka " 08.06.10, 22:30 .. czyli "My life in ruins" - film z ubiegłego roku omówiliśmy w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,95228874,95228874,Moje_zycie_w_Ruinach.html do którego link tu dorzucam, nie wiedząc w sumie gdzie piszemy teraz o filmach.... Książki ładnie się razem trzymają a filmy się zupełnie rozleciały.... buuu Ponieważ w tym jednak wątku niezawodna Chiara podała link do wątku pt "Filmy z Grecją w tle", który się zarchiwizował (ale sporo tytułów podaje) - to niech może tu już to co o filmach zostanie. Odpowiedz Link
bebiak "Kefalonia" [Kefalinia] 08.06.10, 22:32 Tu: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,98889273,98889273,Kefalonia_film.html - krótkie rozważania o filmie pt "Kefalonia" Odpowiedz Link
bebiak Tu linki do filmów greckich 08.06.10, 22:34 Był taki wątek, był, a ponieważ przydatny - też go tu wrzucam: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,90360778,90360778,Ale_linki_filmy_greckie_.html Odpowiedz Link
bebiak O kilku filmach z Grecją w tle 08.06.10, 22:38 Też ktoś założył nowy wątek (jako wielbiciel wszelakich filmów za taki nieład będę bić po łapach jak nic!!!): forum.gazeta.pl/forum/w,37196,94626480,94626480,film_z_Grecja_w_tle.html Odpowiedz Link
bebiak "The Kings of Mykonos" 08.06.10, 22:44 Uporządkowałam trochę to co dotyczy filmów, tak trochę przy okazji wynalezienia przed chwilą nowego filmu z Grecją w tle pt. "The Kings of Mykonos": entertainment.in.gr/html/ent/313/ent.83313.asp Wynalazłam go póki co na greckim portalu, wygląda na australijską komedię (pewnie głupawą typu "My life in ruins" choć licho wie), ale przecież filmy głupawe, lekkie, typowo letnie też oglądamy no bo skoro nasza Grecja w tle... I ofkors ciekawa jestem bardzo czy pojawi się u nas. Odpowiedz Link
bebiak "The Kings of Mykonos" na Facebook-u 08.06.10, 22:55 Nie wiem jeszcze jak to działa ale spodziewam się, że można fotki z filmu obejrzeć a i zakładkę pod nazwą trailer widzę - no to wrzucam Wam link: www.facebook.com/pages/Kings-of-Mykonos/110425055660309 Odpowiedz Link
bebiak "The kings of Mykonos" - widziałam:-) 06.07.10, 11:18 Wczoraj w Atenach obejrzałam ten film - wcześniej Wam tu o nim wspominałam i mocno wierzę, że pojawi się u nas (gdyby był grecki to szanse małe ale to australijsko-grecki stąd może, może..) To rzeczywiście, tak jak się spodziewałam, na lato świetny, słodki, lekki film z tak przepięknymi zdjęciami, że aż chciałoby się zajrzeć na Mykonos Osiołki i koza też są, ładne dziewczyny a i owszem, muzyka do przyjęcia: nawet słychać "Apopse thelo na pio", tańce greckie się pojawiają (zeibekiko również), rzucanie pączków kwiatków w stronę artysty w klubie, trochę dialogów po grecku. I sami Grecy z ich przywarami, oczywiście jak w takich filmach bywa nieco to wyolbrzymione i przesadzone a może się nie znam, nie wiem (zachowanie policji w czasie meczu w TV - no qrka nie wierzę!). Ja obśmiałam się na samym początku tego filmu (akcja z komórkami, które - jak wiadomo - Grecy kochają; nawet jedna z tamtejszych reklam sobie z tego kpi) i dostałam takiej głupawki, że w zasadzie prześmiałam się przez cały film - i wcale mi to nie przeszkadzało: wszak lato, ja w Grecji i taki właśnie letni, lekki film z Grecją w tle Odpowiedz Link
bebiak WYSPA na podstawie V. Hislop 11.10.10, 22:54 Pamiętacie, jak czas jakiś temu zaczytywaliśmy się w pięknej powieści Victorii Hislop pt "Wyspa"? Przypomnę: o życiu trędowatych na Spinalondze, choć wiem, że kto czytał - nie zapomniał bo nie sposób zapomnieć przecież ... Spójrzcie co Polki_w_Grecji piszą dziś na ten temat - mają "Wyspę" sfilmowaną i oglądają w greckiej telewizji... a my? forum.gazeta.pl/forum/w,26121,117427287,117427287,WYSPA_na_podst_Hislop_od_dzis_na_MEGA_o_21_50.html Odpowiedz Link
renza1 Re: WYSPA na podstawie V. Hislop 12.10.10, 12:12 bebiak napisała: > Pamiętacie, jak czas jakiś temu zaczytywaliśmy się w pięknej powieści Victorii > Hislop pt "Wyspa"? > Przypomnę: o życiu trędowatych na Spinalondze, choć wiem, że kto czytał - nie z > apomniał bo nie sposób zapomnieć przecież ... > > Spójrzcie co Polki_w_Grecji piszą dziś na ten temat - mają "Wyspę" sfilmowaną i > oglądają w greckiej telewizji... a my? > > forum.gazeta.pl/forum/w,26121,117427287,117427287,WYSPA_na_podst_Hislop_od_dzis_na_MEGA_o_21_50.html a my będziemy mieli film dokumentalny pod tytułem "Twierdza" na Tv Polonia ale niestety nie wiem kiedy Odpowiedz Link
bebiak "Twierdza" - film dokumentalny na Tv Polonia 12.10.10, 12:30 renza1 napisał: > a my będziemy mieli film dokumentalny pod tytułem "Twierdza" na Tv Polonia ale > niestety nie wiem kiedy Oj Renza, koniecznie donieś o terminie jeśli się wywiesz! Będę dźwięczna - myślę, że nie tylko ja A chociaż orientacyjnie coś wiesz? - tak, żeby zacząć śledzić w prasie. Pozdrawiam serdecznie. B. Odpowiedz Link
morita11 Link do 1 odcinka Wyspy 12.10.10, 13:41 www.megatv.com/tonisi/default.asp?catid=20557&subid=2&pubid=15543752 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: "Spinalonga.Wyspa ciszy"-film grecki 12.11.10, 08:21 "Wrzawa" wokół książki Hislop "Wyspa" nie cichnie: w Grecji książka wciąż jest jednym z najlepiej sprzedających się bestsellerów, w telewizji rekordy popularności osiągnął serial o tym samym tytule. Do kin greckich tymczasem wchodzi film dokumentalno-historyczny "Spinalonga.Wyspa ciszy" ( Σπιναλόγκα. Το νησί της σιωπής ) w reżyserii Liny Kurkulakou ( Λίνα Κουρκουλάκου ). Nie jest to film nowy. Powstał w 1957 r., na rok przed zamknięciem szpitala dla trędowatych na wysepce Spinalonga w pobliżu kreteńskiego Ajjos Nikolaos (kolonia dla trędowatych działała tam od 1903 do 1958 r.). To jedyny film, który nakręcono na wyspie (część ujęć) gdy szpital był jeszcze otwarty (w owym okresie na wyspie przebywało już niewielu chorych). Film przedstawia, m.in.heroiczną parę lekarzy, którzy tam pracowali -Jorgos Kambanelis i Nina Zguridu. Kambanelis zaraził się trądem od chorych ale został wyleczony, tak jak i inni chorzy, którym pomogły antybiotykoterapie opracowane po II wojnie światowej). Film jest wyjątkowy także z innego względu- Lina Kurkulaku (studiowała reżyserię w Rzymie) była w 1957 r. pierwszą na świecie kobietą-reżyserem, której dzieło zaprezentowano na międzynarodowym festiwalu filmowym (film wzbudził sporą sensację na festiwalu w Wenecji). Produkcja, "ulepszona" cyfrowo, będzie prezentowana w kinach Grecji. Miejmy nadzieję, że sukces "Wyspy" przyczyni się także do wydania tego cennego filmu na dvd Odpowiedz Link
goska52 "Małe grzeszki" 08.12.10, 19:08 Nowy film z Grecją w tle .... Grecka wyspa Thirasia, pełna słonecznych plenerów i sielskiej atmosfery stanowi idealne tło dla prowadzonego śledztwa, jak i rozkwitającego uczucia. Film wchodzi na ekrany polskich kin 17 grudnia.... kulturaonline.pl/male,grzeszki,bilety,czekaja,tytul,artykul,10037.html Chyba miło popatrzeć i oderwać się od tego co za oknem pozdrowienia Gośka Ja wcale nie chciałam odpowiadać, ale nie umiem założyć nowego wątku Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: "Małe grzeszki" 08.12.10, 21:05 O, fajnie! Greckie filmy rzadko wchodzą na nasze ekrany. Odpowiedz Link
bebiak Jeszcze raz o "Małych grzeszkach".... 17.12.10, 17:32 które dziś wchodzą na ekrany kin: www.filmweb.pl/reviews/Last+minute-10681 Odpowiedz Link
bebiak Re: Jeszcze raz o "Małych grzeszkach".... 19.12.10, 19:51 Przez cały weekend - totalna niewyróbka i albo zakupy albo kuchnia he he, stąd zero kina. Może ktoś był? Ciekawam wielce odczuć W piątkowym "Co jest grane" zjechano film kosmicznie: ja co prawda nie zawsze się z recenzentem zgadzam, ale coś czuję, że tym razem.. Żeby nawet dla krajobrazów nie warto było iść... Oj! Odpowiedz Link
82piterek Re: Jeszcze raz o "Małych grzeszkach".... 14.05.12, 21:07 Nie wiem czy ktoś oglądał ale mi się ostatnio udało na jednym z potrali z filmami. Film bardzo fajny, przyjemny, lekki, trochę dramatu, można pooglądać fajne widoczki, pośmiać się. Trochę zaspoileruję ale pękałem ze śmiechu gdy trupa wsadzili do lodówki z lodami a potem jak gdyby nic jedli te lody. Na miły letni wieczór jak znalazł. Odpowiedz Link
bebicka Re: Jeszcze raz o "Małych grzeszkach".... 15.05.12, 21:14 A mógłbyś podać jakieś dokładniejsze namiary na ten portal czy cuś? Ja kiedyś próbowałam poszukać ale się nie dało i jakoś szybko się poddałam. A szkoda bo film bym chciała zobaczyć Pozdrawiam Maraska Odpowiedz Link
82piterek Re: Jeszcze raz o "Małych grzeszkach".... 15.05.12, 21:45 Spróbuj tutaj: www.kinomaniak.tv/film/Male-grzeszki/47873 Miłego oglądania Odpowiedz Link
bebicka nominacje do OSKARA 25.01.11, 17:21 Znacie ten film? www.imdb.com/title/tt1379182/ ja oczywiscie ze ...nie znam tylko w Oscarowych Nominacjach wypatrzylam Pozdrawiam Maraska Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: nominacje do OSKARA 25.01.11, 21:32 Wiem, że ten film był jednorazowo pokazany na festiwalu w Warszawie ale ja wtedy nie mogłem pójść- ci którzy poszli, mówili potem, że wyszli z niego bardzo przygnębieni...Grecka kinematografia jest w ostatnich latach w wyraźnym dołku (w przeciwieństwie do odrodzenia w polskim kinie) i nie wiem czemu co bardziej znani greccy reżyserzy (pochodzący przecież z tak świtlistego kraju) uderzają w tak mroczne tony...Ale trzymam kciuki, oby ten film osiągął jak najwięcej. Odpowiedz Link
bebiak "Grek Zorba" znowu na dużym ekranie w Warszawie 03.04.11, 22:11 Jeśli jeszcze ktoś nie widział albo widział a chciałby znowu (bo duży ekran to jednak duży ekran - jak dla mnie niezastąpiony) - donoszę, że w Warszawie wypatrzyłam: - w kinie Alchemia projekcję w najbliższy wtorek o 17.30 (nie rozumiem co oznacza w tym przypadku "pokaz przedpremierowy" co prawda, ale pewnie rozumieć nie muszę); - w ramach Festiwalu filmowego i artystycznego "17 lato filmów" - projekcję w kinie Luna o 20.30 w najbliższy poniedziałek Odpowiedz Link
bebiak Grecki "Kieł" od dziś w kinach (studyjnych) 10.06.11, 10:21 Wg dzisiejszego "Co jest grane" - od dziś w kinach (studyjnych) wyświetlany będzie dość trudny i wspomniany nieco wyżej film produkcji greckiej "Kieł". Przypomnę: film ten nominowany był do Oscara w kategorii najlepszy film obcojęzyczny. Odpowiedz Link
bebiak "Słońce i miłość" - komedia romantyczna 23.06.11, 16:03 Nie oglądałam, ale znalazłam opis: Akcja rozgrywa się na greckiej wyspie Patmos, gdzie św. Jan Ewangelista doznał objawień spisanych w księdze Apokalipsy. Archeolodzy badają jaskinię, w której schronił się apostoł. Przeszukują okoliczne wzgórza w poszukiwaniu artefaktów. Amerykański archeolog, Eric, przyjechał na wyspę, aby kontynuować dzieło ojca. Mężczyzna zakochuje się w Katerinie, właścicielce tawerny. Wkrótce będzie musiał dokonać trudnego wyboru. Znalazłam go tutaj: www.telemagazyn.pl/program/3545765259.html i film dorzucam do naszego zestawienia. Odpowiedz Link
morita11 Mamma mia 13.07.11, 12:15 Ja znow poprawiam sobie humor Mamma mia Bebiaku jeszcze raz xilia evxaristo!! Odpowiedz Link
bebiak Re: Mamma mia 13.07.11, 12:55 morita11 napisała: > Ja znow poprawiam sobie humor Mamma mia Piękna jest w tym względzie, prawda? I taka optymistyczna! Ja już nie liczę ile razy oglądałam he he ) > Bebiaku jeszcze raz xilia evxaristo!! Cieszę się razem z Tobą Odpowiedz Link
bebiak 'Attenberg" - tegoroczny zwycięzca festiwalu NH 03.08.11, 23:13 Film "Attenberg" greckiej reżyserki Athiny Rachel Tsangari był pierwszy na alfabetycznej liście filmów w Międzynarodowym Konkursie Nowych Horyzontów i pierwszym pozostał. Uznano go za najlepszy obraz w prestiżowej festiwalowej selekcji. Więcej o filmie... wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,10038201,Konkurs_Nowe_Horyzonty__Zwyciezylo_greckie_spojrzenie.html#ixzz1U0DoWc9u wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,10038201,Konkurs_Nowe_Horyzonty__Zwyciezylo_greckie_spojrzenie.html Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: 'Attenberg" - tegoroczny zwycięzca festiwalu 01.10.11, 22:12 Film "Attenberg" ma być grecką propozycją do najbliższych Oskarów Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Film z Kusturicą z wyspą Sifnos w tle 01.10.11, 22:11 Właśnie powstał film, który może okazać się bardzo interesujący i oby trafił na polskie ekrany.. W koprodukcji grecko-belgijsko-francuskiej zatytułowanej "Nikostratos: ena ksechoristo kalokieri" (w wolnym tłum.- Nikostratos: pewne szczególne lato). W roli głównej (jako aktor) występuje w nim znany serbski reżyser Emir Kusturica- gra ojca 14-letniego Janisa, którego relacja z ojcem po śmierci matki staje się coraz trudniejsza. Zwrotem w akcji staje się podróż chłopca do Aten, gdzie ratuje od śmierci pelikana o imieniu Nikostratos i przywozi na wyspę. Zdjęcia filmu nakręcono na cykladzkich wyspach- Sifnos i Milos oraz w Pireusie. Parę dni temu na Sifnos odbył się specjalny pokaz premierowy filmu. Na wyspę przyjechał także Emir Kusturica, który przyznał się, że podczas zdjęć tak bardzo pokochał tę wyspę, że kupił na niej dom. Mówi przy tym, że pragnie z czasem związać swe życie z Sifnos nie tylko na wakacje. Myślę, że może być to przepiękny film...Kto z nas dowiedziałby się o jego pokazach w Polsce, niech koniecznie da znać Odpowiedz Link
bebiak Re: Film z Kusturicą z wyspą Sifnos w tle 05.11.11, 12:50 Wkleję link do opisu tego filmu - czasem myszkuję próbując ustalić czy przypadkiem go gdzieś nie można obejrzeć, ale jakoś nie znajduję dotąd, no to poczytajmy chociaż: www.travel-to-sifnos.com/article.php?article_id=2 Wydaje mi się, że musi być piękny Odpowiedz Link
bebiak Re: Film z Kusturicą z wyspą Sifnos w tle 28.12.13, 21:56 tomaszkozlowski1 napisał: > Myślę, że może być to przepiękny film...Kto z nas dowiedziałby się o jego pokaz > ach w Polsce, niech koniecznie da znać Ohhh, wlasnie dzis nabylam ten film na dvd w Atenach - i ciesze sie jak male dziecko! Odpowiedz Link
bebiak Re: Film z wyspą Sifnos/Milos: Nikostratos... 01.01.14, 23:43 bebiak napisała: > Ohhh, wlasnie dzis nabylam ten film na dvd w Atenach - i ciesze sie jak male dziecko! No coz, film (Nikostratos: ena ksechoristo kalokieri) nie mogl dlugo lezec nietkniety - wlasnie go obejrzalam. Film przepiekny - to az niewiarygodne jak gleboka wiez moze laczyc chlopca i pelikana, niesamowite wprost! Dwa razy niezle sie splakalam ale coz: nie zawsze w zyciu jest pieknie, ale wzruszajace jesli po dramatach maja miejsce wielkie szczescia! Zdjecia, jak Tomek wyzej napisal, krecone na wyspach Sifnos i Milos oraz w Pireusie. Jesli ktos te miejsca schodzil - spokojnie rozpozna w zasadzie kazda zatoczke i kazda pokazana miejscowosc Zdjecia sa piekne tak bardzo jak bardzo piekne jest Morze Egejskie u brzegow tych wysp Film ma napisy tylko greckie i francuskie a dialogi po grecku - przeszlam niezla szkole jezykowa ale na moje szczescie tematyke znalam a film ogladalam w towarzystwie znajomych, ktorzy czasem cos tam podpowiedzieli. Szkoda, ze takie piekne filmy nie sa u nas pokazywane, naprawde szkoda. Odpowiedz Link
bebiak "Attenberg" - polska premiera 25 listopada 08.11.11, 00:50 Wyczytałam tutaj: www.filmweb.pl/film/Attenberg-2010-591326 i tym się dzielę Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: "Attenberg" - polska premiera 25 listopada 08.11.11, 19:22 Informuje wszystkich zainteresowanych o tym, że film "ATTENBERG" dnia 19.11.2011 o godz. 20:00 wyświetli i zaprezentuje warszawskie kino Iluzjon (obecnie mieści się w Bibliotece Narodowej Al. Niepodległości 213 Opis filmu : www.fn.org.pl/page/index.php?str=66&id=3175 Wszystkim zainteresowanym obejrzenia w/w filmu mówię do zobaczenia Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: "Attenberg" - polska premiera 25 listopada 08.11.11, 19:32 A kto nie zdąży do Iluzjonu informuje, że film "Attenberg" będzie miało kino Muranów. Obecnie film jest w zapowiedziach www.muranow.gutekfilm.pl/category.php?category=2791&type=future Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: "Attenberg" - polska premiera 25 listopada 08.11.11, 20:53 W ostatniej wypowiedzi zamierzałam powiedzieć, że film "Attenberg" pokazywany będzie w kinie Muranów... a od kiedy : jeszcze nie wiem. Warto zaglądać na stronę kina Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: "Mamma Mia" - film z Grecją w tle:-) 10.11.11, 20:10 O, super wieści! W przeciwieństwie do "Kła", na którego jakoś nie miałem ochoty, bardzo chcę zobaczyć ten film. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Attenberg 10.11.11, 20:11 Jakoś mi się inaczej wkleiło- chciałem to dopisać jako komentarz do informacji o premierze "Attenberga" Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Attenberg 12.11.11, 23:45 tomaszkozlowski1 napisał: > Jakoś mi się inaczej wkleiło- chciałem to dopisać jako komentarz do informacji > o premierze "Attenberga" Tomku : pomyłki każdemu zdarzają się ważne by je wychwycić i poprawnie napisać Odpowiedz Link
bebiak "Słońce i miłość" 24.07.12, 22:44 Wpiszę, żeby lista była jak najbardziej kompletna To komedia z Grecją w tle, bliżej: z urokliwą wysepka Patmos w tle Film pojawia się czasami w TVN7: ostatnio pojawił się (dwukrotnie nawet) tydzientemu ale mnie znowu nie udało się go obejrzeć... Ufam, że kiedyś może wreszcie Odpowiedz Link
bebiak Re: "Słońce i miłość" - nareszcie obejrzałam! 27.01.13, 13:39 Obejrzałam wczoraj dzięki naszej Gosce52, która ten film zaanonsowała. Nareszcie obejrzałam ten film (choć jakimś fartem: goście mi się spóźnili he he) i jestem cała happy! To taka lekka komedyjka romantyczna ale Patmos tak cudownie tam pokazana w rozumieniu pięknych zdjęć, tak wiele tam muzyki (i chasapiko nawet tańczone w tawernie, i zeibekiko, i ikariotiko) i takie scenki, na widok których się uśmiecham, o, jak pojawianie się tych staruszek w czerni i ich teksty (cudeńko!) albo policjanci jadący na pace malutkiego autka... I takie piękne zjazdy na rowerze z góry drogą z Chory do Skali... To jest jednak mania... Grekomania Gosiu, dzięki! Losie, dzięki też Odpowiedz Link
82piterek "Słońce i miłość" - ja też obejrzałem! 28.01.13, 22:20 Mi też się udało i trzeba przyznać że całkiem miło się oglądało. I widoków trochę było i charakterystycznych wielogodzinnych przesiadywań w tawernie, wspólnych tańców, niesamowicie przejrzystej wody w pewnej zatoczce, fajnie że można było przypomnieć sobie i poczuć klimat Grecji Tak jak pisze Bebiak, women in black pierwszorzędne teksty, w pewnym momencie pomyślałem że mają wykupiony abonament na zakręt drogi gdzie się zawsze pojawiały, a już tekst o podzieleniu się stanowiskiem burmistrza i jego zastępcy to mistrzostwo świata A wracając do Patmos to jakoś nie pasuje mi do Dodekanezu, śnieżnobiałe domki, urokliwa Chora, ładny porcik w Skali, wypisz wymaluj Cykladka jak nic. Oj nabrałem ochoty na tą wysepkę, może kiedyś... oby. Odpowiedz Link
bebiak "Słońce i miłość" - jutro tj w niedzielę, ponownie 29.06.13, 22:50 Jak czytam na zaprzyjaźnionym forum Polek w Grecji - jutro znowu na małych ekranach film, gdzie całkiem sporo zdjęć z przepięknej wyspy Patmos: forum.gazeta.pl/forum/w,26121,121980701,145444127,Slonce_i_milosc_archeolog_i_restauratorka_TVN7.html Odpowiedz Link
bebiak "Słońce i miłość" - dziś za chwilę, o 13.50, TVN7 13.10.13, 13:12 Jeśli ktoś ma ochotę - voila Przypomnę: to komedia z Grecją w tle, bliżej: z urokliwą wysepka Patmos w tle Odpowiedz Link
bebiak "I sprawiedliwość nie dlas wszystkich" 24.07.12, 22:47 www.filmweb.pl/film/I+sprawiedliwo%C5%9B%C4%87+nie+dla+wszystkich-2011-625306 Pokazywany w ramach tegorocznego wrocławskiego festiwalu T-mobile Nowe Horyzonty. Ponieważ w tym roku na festiwal do Wrocławia jakoś mi nie po drodze - wierzę, że film jesienią wejdzie do kin i wszyscy go obejrzymy Odpowiedz Link
bebiak "Grek Zorba" znowu na dużym ekranie w środę/jutro/ 21.08.12, 16:49 Może kogoś zainteresuje, bo co duży ekran to jednak duży ekran, a że w naszym temacie stąd donoszę ogółowi skoro już wiem Projekcja jutro tj. w środę, o godz. 18-tej, w warszawskim kinie "Praha" (ul. Jagiellońska na Pradze przy pomniku Czterech Śpiących). Odpowiedz Link
bebiak Film grecki "Alpy" w warszawskiej Kinotece 23.08.12, 00:18 Możliwe, że jeszcze gdzieś ale póki co namierzyłam w tym kinie, stąd donoszę, a o filmie tutaj: kinoteka.pl/repertuar/movie,413,alpy Odpowiedz Link
bebiak "Kieł" na Ale kino! dziś po północy 10.11.12, 16:22 Dziś w nocy na Ale kino! o 0.20 (chyba o takiej! Sprawdzić proszę!) można będzie obejrzeć dość głośny ale nie dla wszystkich (dla mnie jakoś nie) film "Kieł" (2009), stąd jeśli ktoś ma ochotę (nie widział, chciałby, marzy...) - szansa jest O filmie więcej: www.filmweb.pl/film/Kie%C5%82-2009-517114 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 "Bóg kocha kawior" - wielki sukces kasowy w Grecji 10.11.12, 21:25 Już gdy byłem we wrześniu w Atenach, media "trąbiły" o nadchodzącej wielkiej premierze...Na ekrany miał wejść w ciągu paru tygodni nowy film Janisa Smaragdisa, który kilka lat temu wyprodukował bardzo znany film "El Greco". I tym razem Smaragdis zapragnął przedstawić ciekawą grecką postać historyczną. "Bóg kocha kawior" ( Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι ) to zrealizowana z wielkim rozmachem opowieść (oparta na faktach autentycznych) o Ioanisie Varvakisie, piracie z egejskiej wyspy Psara, który zyskał przychylność carycy Katarzyny i zgodę na połowy na Morzu Kaspijskim. Tam jednak odkrył, że prawdziwym skarbem ryb Wołgi i Morza Kaspijskiego nie są ryby...ale kawior! Varvakis opracował metodę transportu bardzo łatwo psującego się kawioru do Europy - patentem okazały się beczki z konkretnego rodzaju drewna: lipowego. Wkrótce jego firma zatrudniała już 3 tysiące osób i na masową skalę eksportowała kawior na Zachód. Varvakis zaś zainteresował się greckim ruchem niepodległościowym i hojnie go wsparł. Stał się jednym z najważniejszych darczyńców powstającego państwa greckiego. Co ciekawe, ufundował także targ ateński- ten, który znajduje się przy dzisiejszej ulicy Athinas i który do dziś nosi nazwę Varvakios Agora, od nazwiska darczyńcy. Kino kocha takich bohaterów W obsadzie śmietanka kina światowego. Trailer filmu: www.youtube.com/watch?v=yvtAIbfGdew Więcej wiadomości o Ioanisie Varvakisie- po grecku: el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82 po angielsku: en.wikipedia.org/wiki/Ioannis_Varvakis Muzykę do filmu napisał Minos Matsas, ten sam, który napisał muzykę do słynnego serialu opowiadającego historię wyspy Spinalonga - "To nisi" (Wyspa). Wątpliwe niestety by ten film pojawił się w polskich kinach... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Before Midnight- zdjęcia na Peloponezie 30.03.13, 11:22 www.youtube.com/watch?v=NxLRT3IVasc Trailer filmu, który pokazany został niedawno na festiwalu w Berlinie, zdobywając pozytywne recenzje. Film kręcony jest wśród urokliwych krajobrazów Mesenii na Peloponezie. Film promuje znana od lat piosenka Charis Aleksiju "Ja ena tango" (Dla jednego tanga) - aura tej piosenki znakomicie pasuje do wykorzystania w filmie i -późno bo późno- właśnie to się stało Film wejdzie na greckie ekrany 13 czerwca. Czy będzie pokazywany też w Polsce? Odpowiedz Link
m.c.r Re: Before Midnight- zdjęcia na Peloponezie 30.03.13, 11:33 Premiera u nas 28 czerwca Odpowiedz Link
bebiak Re: Before Midnight- zdjęcia na Peloponezie 30.03.13, 17:59 m.c.r napisał: > Premiera u nas 28 czerwca Yupi! Yupi!!!! Już czekam, czekam, czekam!! .. jak ja wielbię filmy z Grecją w tle a jeśli jeszcze piosenka Haris? Wow!!! Się dusić powoli zaczynam! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Before Midnight- zdjęcia na Peloponezie 01.04.13, 13:38 O to pięknie Nawet jeśli fabuła nie będzie porywająca, to pójdę dla widoków Odpowiedz Link
82piterek Re: Before Midnight- zdjęcia na Peloponezie 15.01.14, 20:46 Jeszcze nie oglądałem ale do ostatniego numeru Gali dodany jest ten właśnie film, cena 30 zł. Odpowiedz Link