Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower i chodnik

IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.03.13, 13:33
    Czy we Wrocławiu dopuszcza się jazdę po chodniku ? Jeżeli nie, kto, kiedy i jak może ukarać ?
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: rower i chodnik 03.03.13, 17:17
        Jazda rowerem po chodniku nie jest dozwolona (poza wyjątkami). Ukarać mogą mundurowi wszelkiej maści. Kiedy? Nie ma reguły. Czasem jest zorganizowana akcja, czasem brakuje kilku mandatów do wyrobienia normy, a czasem ot tak po prostu, trafisz na gorszy dzień "kontrolera".
      • Gość: Roberto Re: rower i chodnik IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 03.03.13, 17:57
        PORD obowiązuje w całym kraju tak samo.
      • printmasta Re: rower i chodnik 04.03.13, 08:09
        Chyba w żadnym mieście nie można... Chyba że na drodze sąsiadujacej jest dopuszczalna <90km/h i chodnik jest szerszy niz 1,5 m czy jakoś tak
        • gom1 Re: rower i chodnik 04.03.13, 08:58
          printmasta napisał:
          > Chyba w żadnym mieście nie można... Chyba że na drodze sąsiadujacej jest dopus
          > zczalna <90km/h i chodnik jest szerszy niz 1,5 m czy jakoś tak

LOL.. chłopie. Pomijam to, że każdy Twój wpis to nachalna reklama usług, które oferujesz. Nie zgaduj, tylko jak nie wiesz, to nie pisz - wprowadzasz ludzi w błąd.
          • printmasta Re: rower i chodnik 04.03.13, 10:36
            Umieszczanie linków w sygnaturce chyba nie jest zabronione...
            Kiedys była takie przepisy, napisałem "czy jakoś tak" ponieważ nie jestem pewien, do sprawdzenia w google w 10 sekund jak komuś zależy. Jakbym był pewien to "czy jakoś tak" bym pominął, to chyba logiczne
            • gom1 Re: rower i chodnik 04.03.13, 10:49
              printmasta napisał:
              > Umieszczanie linków w sygnaturce chyba nie jest zabronione...

.. ale odpisywanie w wątku tylko po to, aby umieścić swoją sygnaturkę, jest moralnie naganne.

> Kiedys była takie przepisy, napisałem "czy jakoś tak" ponieważ nie jestem pewien
              > do sprawdzenia w google w 10 sekund jak komuś zależy. Jakbym był pewien to
              > "czy jakoś tak" bym pominął, to chyba logiczne

Logiczne jest to, że zanim odpiszesz w jakimś wątku, to najpierw przeczytaj odpowiedzi. A w jednej z nich został podany link do aktualnego stanu prawnego. Poza tym nigdy nie było takich przepisów o jakich mówisz, nie wprowadzaj niepotrzebnego zamieszania.
      • bimota Re: rower i chodnik 04.03.13, 12:32
        POWIEDZ, ZE NIE MASZ DOKUMENTOW I POPROS O SCISLA DEF. CHODNIKA, BO WG. CIEBIE TO ZWYKLA SCIEZKA OGOLNEGO PRZEZNACZENIA...
      • bimota Re: rower i chodnik 04.03.13, 14:47
        A MOZE KTOS WSKAZAC PRZEPIS ZABRANIAJACY ZATRZYMYWANIA NA "DRODZE DLA PIESZYCH" ?
      • stefan4 Re: rower i chodnik 04.03.13, 17:43
        adelaide777:
        > Czy we Wrocławiu dopuszcza się jazdę po chodniku ? Jeżeli nie, kto, kiedy i jak
        > może ukarać ?

A gdyby nikt za to nie karał, to co by to zmieniało? Nie pytaj ,,jaką poniosę karę?'' tylko ,,komu stworzę utrudnienie/zagrożenie/niedogodność?''. Kary są dla dzieci, człowiek dojrzały rozważa konsekwecje czynu.

Jeśli jedziesz nocą po pustym chodniku, to jest to wprawdzie nielegalne, ale ja w Ciebie kamieniem nie rzucę, bo to nikomu nie przeszkadza. Ale jeśli jedziesz w dzień na tłocznym chodniku, korzystając z pretekstu, że sąsiadująca jezdnia ma limit prędkości o 10km/h za wysoki, to beze mnie. Chodnik jest dla pieszych, wózków dziecinnych i inwalidów
        • Gość: zonkii Re: rower i chodnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.13, 20:06
          ja się pchałam po chodniku i minęłam dwóch panów policjantów bez żadnej reakcji z ich strony, ale za mną jechał koleś, który jeszcze dodatkowo rozmawiał przez telefon i go dopadli... generalnie w wawie, mam takie wrażenie, że jak się pchasz po chodniku, ale rozsądnie, to żaden policjant cię nie tknie, bo oni chyba wolą jak rowerzyści nie pchają się zbytnio na ulicę, dopiero jak zaczniesz przeginać, to cię capną
          • stefan4 Re: rower i chodnik 04.03.13, 22:44
            zonkii:
            > ja się pchałam po chodniku
            [...]
            > jak się pchasz po chodniku, ale rozsądnie
            [...]
            > wolą jak rowerzyści nie pchają się zbytnio

Czy u Was rowery się pcha? Co za miasto...

- Stefan
            Zwalczaj biurokrację!
            • Gość: zonkii Re: rower i chodnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.13, 23:45
              o matko, co za miasto! :D
        • gom1 Re: rower i chodnik 05.03.13, 08:30
          stefan4 napisał:
          > Jeśli jedziesz nocą po pustym chodniku, to jest to wprawdzie nielegalne

Niekoniecznie. Między 23 a 5 rano wiele "niedostępnych" chodników automagicznie staje otworem przed rowerzystami.
          • stefan4 Re: rower i chodnik 05.03.13, 11:48
            gom1:
            > Niekoniecznie. Między 23 a 5 rano wiele "niedostępnych" chodników
            > automagicznie staje otworem przed rowerzystami.

No, fakt.

A czy korzystasz z tego? Bo ja nie
            • gom1 Re: rower i chodnik 05.03.13, 12:15
              stefan4 napisał:
              > A czy korzystasz z tego?

Nie, staram się* w ogóle nie jeździć chodnikami..

> Do chodników (...) zniechęcają mnie jeszcze krawężniki

.. m.in. z tego powodu właśnie - ciężko się podrzuca holendra do góry, no i hamować trzeba, a ja nie lubię hamować :-)

*byłbym hipokrytą, gdybym napisał, że "nie jeżdżę". Stąd "staram się" - ale robię to bardzo rzadko, najczęściej w wyjątkowych miejscach, gdzie jazda jezdnią "zmusza" mnie do nadrabiania sporej odległości (np. tutaj).
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka