Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    28.01.16, 19:45
    Jakiś czas temu w Poznaniu pojawiło się kilka kontrapasów - hurra! Rzecz w tym, że i kierowcy, i rowerzyści traktują jej jak ścieżki rowerowe: rowerzyści jeżdżą po nich w obie strony, a kierowcom zdarza się mnie opieprzać, że jadę jezdnią (zgodnie z kierunkiem jazdy), a obok jest przecież ścieżka dla rowerów! Gdy zdarza się to raz na jakiś czas, to wzruszam ramionami, ale kiedy zdarza się kilka dni z rzędu, to zaczynam się wahać, czy aby rzeczywiście kontrapasy służą tylko do jazdy pod prąd. Czy w jakichkolwiek okolicznościach można jeździć po nich w obie strony?
    Jeśli nie, to skąd się bierze przekonanie, że nie tylko można, ale wręcz należy?
    Obserwuj wątek
      • zbyfauch Re: kontrapas 28.01.16, 21:15
        Musiałem wyguglać te kontrapasy. :)
      • gom1 Re: kontrapas 29.01.16, 07:59
        globalne.ocieplenie napisała:
        > Czy w jakichkolwiek okolicznościach można jeździć po nich w obie strony?

Nie.

> Jeśli nie, to skąd się bierze przekonanie, że nie tylko można, ale wręcz należy?

Brak wiedzy.
        • gom1 Re: kontrapas 29.01.16, 08:10
          I jeszcze na deser:

www.youtube.com/watch?v=eut60HXATSc
          www.youtube.com/watch?v=zQihoyujCgw
      • uthark Re: kontrapas 04.02.16, 21:57
        "kierowcom zdarza się mnie opieprzać, że jadę jezdnią (zgodnie z kierunkiem jazdy), a obok jest przecież ścieżka dla rowerów! "

To dowód na to, że niektórzy kierowcy nie znają przepisów ruchu drogowego.

"Czy w jakichkolwiek okolicznościach można jeździć po nich w obie strony?"

Jeśli jest odpowiednie oznakowanie, ale wtedy nie są kontrapasami. U mnie w mieście nie ma kontrapasów,, ale widziałem w Warszawie i tam były wyraźnie oznakowane, w jakim kierunku można/trzeba z nich korzystać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka