Gość: radek IP: *.cable.ubr03.benw.blueyonder.co.uk 27.08.07, 00:11 CO to ku.. jest wuzek przerzutki ??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: monika Codzienna konserwacja roweru IP: *.satfilm.net.pl 07.02.08, 14:00 fajna stronka moge się z niej dużo nauczyć bo mam prace domową Link Zgłoś
Gość: Labalve Codzienna konserwacja roweru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 21:01 Pragnąłbym tylko zauważć, że powinno być napisane nie: "Potrzebujemy miskę z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń, dużą szczotkę, szczoteczkę do zębów(...)", a "Potrzebujemy miski z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń, dużej szczotki, szczoteczki do zębów" itp., bo "potrzebujemy" kogo? co? - Biernik. Wiem, że fakt, że mam dopiero 13 lat niektórzy uznają jako argument, że co ja mogę wiedzieć o świecie, ale mi chodzi tylko o podstawowe zasady pisowni. Link Zgłoś
Gość: gift Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 15:59 Ale pieprzenie... Link Zgłoś
Gość: calstop Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.hsd1.md.comcast.net 14.05.08, 01:36 Zgadza się. Biernik. A jak brzmi biernik od "miska" Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.13, 17:30 Nie zgadza się. Dopełniacz (kogo?, czego?). Czego potrzebujemy? Miski. Link Zgłoś
Gość: hustucz Codzienna konserwacja roweru IP: *.edu.eur.nl 21.05.08, 16:01 Hmm.... coś mi się nie zgadza, jesli chodzi o mycie pod duzym cisnieniem. Bedac mlodym i glupim tak wlasnie robilem, co konczylo sie zawsze wyplukaniem smaru z piast i suportu, i oczywiscie zatarciem ich niewiele pozniej. Mozna je oczywiscie wytrzec wilgotna szmatka, ale nie szlauchem ! te uszczelki tego nie wytrzymuja i wpuszcza wode do srodka. pozdrawiam rowerowych maniakow! Link Zgłoś
Gość: k13 Codzienna konserwacja roweru IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.08, 22:16 A co to za filozofia wymienić gumki klocków hamulcowych? Przecież to 10 minut roboty. Opisany sposób czyszczenia chyba zakłada, że wszyscy jeżdżą w terenie, bo po szosie to taki stan zabrudzenia rower osiągnie po tygodniu, albo i później. A łańcuch najlepiej smaruje kąpiel naftowa i wygotowanie w łoju z dodatkiem dwusiarczku molibdenu. Link Zgłoś
Gość: zenek Codzienna konserwacja roweru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 10:18 Bardzo beztroskie podejście do zdejmowania łańcucha, ani słowa o wyciskaczu do sworzni ( rozkuwaczu) ewentualnych spinkach itp. Ot - zrzucamy łańcuch i czyścimy... A zamiast wymienionych smarów, polecam olej do łańcuchów pił. Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 00:17 Zgadza się. Radę daje też olej przekładniowy. Link Zgłoś
Gość: Kris Codzienna konserwacja roweru IP: *.027-6-73746f40.cust.bredbandsbolaget.se 25.08.08, 17:42 "Tym ostatnim spłukujemy, co tylko można. Bez obawy - zawodnicy czyszczą rowery wodą pod wiele większym ciśnieniem."- lepiej unikać takiego mycia ponieważ może "wypłukać" wszystkie smary w rowerze czego byśmy nie chcieli :) Link Zgłoś
Gość: Sławek Rz. Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.zeo.pl 26.08.08, 12:02 > "Tym ostatnim spłukujemy, co tylko można. Bez obawy - zawodnicy > czyszczą rowery wodą pod wiele większym ciśnieniem."- lepiej unikać > takiego mycia ponieważ może "wypłukać" wszystkie smary w rowerze > czego byśmy nie chcieli :) Bez obawy. Chyba, że do płukania używasz węża strażackiego ;-) Link Zgłoś
Gość: Frycia06 Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 10:20 Przeczytaj se a sie dowiesz! Link Zgłoś
Gość: hplt520 Re: Codzienna konserwacja roweru IP: 79.139.93.* 12.02.09, 03:00 Witka, ja też lubią czystą maszynę jak i czysty napęd. Problem tylko jakiego używać oleju do łańcucha. Zdecydowałem się kiedyś na godny polecenia Pedros, oczywiście wersja na trudne mokre warunki takie jak teraz za oknami,no ale zawód-jak mi się wydaje.Czyszczę sam łańcuch szczotką(dość twardą), szmatką z dodatkiem czasami benzyny extra. około pół godziny, następnie smaruję od wewnątrz ogniwo po ogniwie, pokręce korbą do tyłu, z deka przetrę nadmiar oleju i tak zostawiam na noc. Rano, przed jazdą jeszcze trochę przetrę i... Po dwóch trzech dniach cała operacja od nowa! Łańcuch-rdzawo,rudo,pomarańczowy prawie się nie zgina podczas pedałowania tylko przeskakuje, po prostu SZOK! Jak by nie czyszczony od wieków! Ale czego? Nawet doświadczony sprzedawca w sklepie był z "karpiem" na ustach-taka firma i nie daje rady! To co mam lać w ten nieszczęsny łańcuch- słonecznikowy czy z pestek białych winogron? A może nasmarować i nie jeździć pół roku- może nie zrudzieje? Jak ktoś zna odp. na to moje pianie to będę dźwięczny! Pozdro Link Zgłoś
Gość: Kacper Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 14:16 na poczatek smarój go odrdzewiaczem kilka razy w tyg. potem używaj tylko rozpuszczalnika. pozdro Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.centertel.pl 17.06.09, 01:50 Niestety muszę włożyć kij w szprychy! Co do smarowania łańcucha i napędu, kaset, przerzutek itp. Zupełnie inną sprawą jest smarowanie roweru "Cioci Jadzi" a czym innym roweru, którym się ścigamy! Rower do częstych (codziennych) treningów w błocie, kurzu itp (Ciocia Jadzia nie jeździ w takich warunkach) trzeba po treningu (wyścigu) dobrze oczyścić z błota, kurzu, wbrew pozorom wysokociśnieniowy Karcher nie wypłucze smaru z łożysk zamkniętych. A potem nawet na jeszcze mokre części napędu niezastąpiony super lekki smar. A w zasadzie olej. Super lekki powiadam, wszak chodzi o przygotowanie roweru do JEDNEGO dnia treningu/wyścigu. Każdy super olej, smar, z teflonem, z siarczkiem molibdenu jest dobry do piły łańcuchowej albo do roweru Cioci Jadzi! Nam chodzi o super lekki olej, do którego nie przyczepi się kurz ani błoto. A kurz przyczepia się super dobrze do super smarów!!! Co nam więc pozostaje? Chłopcy ze wsi ( i ja tez jak nie mam kasy) - ropa !!! Ropa i pędzel. Potem szmatka i osuszenie. Ta minimalna ilość "tłustości" zawarta w ropie na kilka godzin treningu wystarcza, wszak po treningu rower wyczyścimy i zaaplikujemy nową warstwę tego oleju napędowego. A jak ktoś ma kasę, to niech kupi ... !!!! WD-40 !!!. Nie mam już siły tłumaczyć, że od WD-40 nic nie rdzewieje, i że WD-40 ma własności smarujące!!! TAK! MA! Swój rower MBK M900, o masie 10.6 kg, traktuję WD-40 od 3 lat! SRAM 0 z tyłu - zero luzów, XT korby i przerzutka przednia - zero luzów !!! Koła Mavic CrossmaxSLR - zero luzów! Wymieniałem blat i tarczę 32 z przodu, dwa razy wyciągnięty, nieskorodowany! łańcuch i jedną kasetę (nie podobało mi się stopniowanie). Aha, goleń amora (jakiś tam SID Team albo Race) czyszczę od 3 lat WD-40!!! Nie mam już sił słuchać chrzanienia o WD-40. Nie mam nic wspólnego z producentem, dystrybutorami etc. Zamiast WD-40 można użyć dowolnego podobnego środka bez własności odrdzewiających! Pozdrawiam ścigantów i turystów!!! Link Zgłoś
Gość: Bazyl Codzienna konserwacja roweru IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.07.09, 14:54 Ważne jest też przygotowanie roweru PRZED jazdą, chyba że się mylę :) Warto zapoznać się z artykułem mojego kolegi Grześka Mazura zanim wyjedzie się w trasę www.twoja-podroz.pl/poradniki/PrzygotowanieRoweru [sonda=Czy warto przygotować rower przed wyprawą?] [*]tak, jest bezpieczniej i lepiej dla sprzętu [*]nie, wystarczy przeczyścić i nasmarować po [*]po co w ogóle tracić czas? Rower ma jeździć i tyle... [/sonda] Link Zgłoś
jan-w Re: Codzienna konserwacja roweru 07.07.09, 16:34 Sonda działa tylko w pierwszym poście w wątku. Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Codzienna konserwacja roweru IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.09, 10:11 Dobrze wiedzieć, dzięki :) Link Zgłoś