Gość: tomek IP: *.nowytarg.pl 07.09.07, 09:09 witam zakupiłem licznik rowerowy sigma bc500 mam koła Opona przód: CST C1348, 26"x2,10 i nie wiem jaki wpisać rozmiar kola pomóżcie Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Slav4 Re: licznik rowerowy IP: 217.70.56.* 07.09.07, 09:43 W/g mojej tabelki 2090 (w mm). Jak chcesz super dokładnie, to możesz wykonać tzw. "roll-out test" (zaraz ci ktoś napisze o co chodzi), ale różnica nie przekroczy 1-2%. Przy wskazywaniu prędkości będzie niezauważalna; przy liczeniu dystansu licznik może oszukiwać o 1-2 km na 100. Poza tym każdy licznik ma tzw. "wbudowany błąd wewnętrzny" - jest spora szansa że błędy się uśrednią :o) Link Zgłoś
ariston1 Re: licznik rowerowy 07.09.07, 11:46 Gość portalu: Slav4 napisał(a): > W/g mojej tabelki 2090 (w mm). Jak chcesz super dokładnie, to możesz > wykonać tzw. "roll-out test" (zaraz ci ktoś napisze o co chodzi), > ale różnica nie przekroczy 1-2%. Przy wskazywaniu prędkości będzie > niezauważalna; przy liczeniu dystansu licznik może oszukiwać o 1-2 > km na 100. W tabelach są podawane obwody maksymalne ale w praktyce są zawsze mniejsze. Wszystko zależy od tego ile powietrza ma się w oponie. Jeżeli wystąpi ugięcie koła np o 1 cm, co w przypadku opony balonowej może nie być dużo, to w czasie jazdy następuje dynamiczna zmiana promienia a tym samym obwód zmniejsza się o ok. 6,28 cm w stosunku do maksymalnego obwodu powodując większy błąd. W sumie to i tak nie jest dużo ale zawsze przejedzie się mniej niż pokazuje licznik. Link Zgłoś