tomdeb 16.09.07, 19:46 Chciałbym kupić pedały SPD, czy możecie mnie coś polecić. Zastanawiam się nad shimano 520 lub 540, ewentualnie magnezowe wellgo MG-10 na maszynówkach(trochę drogie). Link Zgłoś Obserwuj wątek
pomme2 Re: Pedały SPD MTB 16.09.07, 20:15 Witam. Zdecydowanie 540 - najsolidniejsze. W Wellgo spodziewam się, że łożyko maszynowe jest na końcu ośki w korpusie (jeśli się mylę to mnie poprawcie), a przy gwincie cierne tak jak w Crankach. Ja tak miałem w Exusach. Zabieg w celu obniżenia masy, ale szybciej się zużyją. Co wolisz...o 520-kach może coś napisze aktywny na tym forum Slav4:) Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: Pedały SPD MTB IP: *.zicom.pl 16.09.07, 21:33 Slav4 nie ma uwag do 520-tek. Dziś właśnie stuknęło im 4000 i luzów nie stwierdzono. Jedyne co kilka razy poprawiałem to siłę trzymania, ale to pewnie wina bloku który się wyciera. Aha, jak jestem przy głosie: trzeszczenie w 520-tkach to odgłos na styku blok/pedał i likwidujemy je poprzez obfite psiknięcie WD40 w sprężynę, a następnie.... zapalenie świecy i nakapanie woskiem na blok, podeszwę i sprężynę. Sposób - przyznam - szamański, ale działa. Link Zgłoś
Gość: thony Re: Pedały SPD MTB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 21:04 I ten szamański sposób jutro wypróbuję (tą część z woskiem na blok), bo zaczyna skrzypieć i strasznie mnie to wq...denerwuje. A co do 520, to też polecam, prawie 6kkm przejechane i nic sie nie dzieje ;) Link Zgłoś
nakole Re: Pedały SPD MTB 17.09.07, 20:22 Na Sh-520 mam przekrecone ponad 17 tys.km. Działaja nadal bez zarzutu, ale zalecam smarowanie raz w roku. Link Zgłoś
tomdeb Re: Pedały SPD MTB 17.09.07, 23:42 Bardzo dziękuję za poradę. 520 trochę dużo ważą ale cena mnie przekonuje. Link Zgłoś
dr.krisk A takie Alivio? Bo się własnie zastanawiam... 18.09.07, 08:48 Po latach jeżdżenia w noskach powoli przekonuję się do idei zatrzasków. Znalazłem coś takiego: www.cyklotur.com/x_C_I__P_53018019-53010001__PZTA_.html Niby można jeżdzić w "stanie zatrzaśniętym" oraz normalnie. Prawda-li to czy tylko reklama? Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: A takie Alivio? Bo się własnie zastanawiam... IP: *.icpnet.pl 18.09.07, 11:02 Prawda... Są do kupienia doczepiane plastikowe platformy - ale strasznie toto bylejakie. Wersja dla majsterkowiczów: www.instructables.com/id/E9HZKL15GFEYKVVBHK/ Osobiście polecam 540 - sporo lżejsze i łatwiej się kasuje luzy (raz na początku się jeden pojawił, potem 0 problemow) Patent z jednostronnym zatrzaskiem jest dobry, o ile regularnie używasz roweru z "normalnym" obuwiem - jak człowiek polubi SPD to problem jazdy w cywilnych butach znika... Link Zgłoś
dr.krisk A jak jest zimą? 18.09.07, 11:10 Bo coś mi się wydaje, że przy śniegu i lodzie bloki mogą się po prostu zapychać. I wtedy można jakoś do chaty dociągnąć. Tak mi się przypomniało, bo przy wiązanich nart biegowych mam taki problem: wystarczy przejśc kilka kroków w śniegu a moje buty do nart biegowych zapychają się całkowicie śniegeim i muszę pracowicie odskrobywać.... Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: A jak jest zimą? IP: *.icpnet.pl 18.09.07, 12:33 No w zimie bloki potrafią się oblodzić - taka kulka lodu zamiast bloku... odrobina twardej nawierzchni zalatwia problem. zapychanie to nie jest jakis wielki problem - pare kopniakow blokiem o zatrzask zwykle wystarcza... Generalnie da się jeździć w SPD zimą bez większych problemów. Niektórzy czują dyskomfort psychiczny związany z wpięciem na śniegu/lodzie, ale technicznie problem przypomina jazdę w błocie. Blok jest dość mały, zatrzask też (do tego wytrzymuje brutalne traktowanie) więc dość prosto można go oczyścić - wazne żeby zaraz po wpięciu wypiąć się (żeby sprawdzić czy wszystko ok - brudnym blokiem wpiąć się łatwiej niż wypiąć) Link Zgłoś
pomme2 Re: A jak jest zimą? 18.09.07, 23:14 Jeśli mogę coś z własnego doświadczenia. Lata we wpinanych również w zimie z "treningami';) na lodowisku (opony bez kolców) do, czasu - alejka,spokojna wolna odprężająca jazda po terenowych szaleństwach. Nie było czasu nawet na odruch. Piep..a oblodzona koleina pod śniegiem. Gleba masakryczna. Odtąd platformy w zimie gorą. Kilka porządnych gleb mniej. Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: A jak jest zimą? IP: *.chello.pl 20.09.07, 20:44 SPD są dla snobków, co zimą rower w pledziku w schowku trzymają aby nóżek nie odmrozić...:) Link Zgłoś
Gość: Sławek Rz. Re: A jak jest zimą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 22:42 Gość portalu: gosciu napisał(a): > SPD są dla snobków, co zimą rower w pledziku w schowku trzymają aby > nóżek nie odmrozić...:) No toś i ruszył rozumkiem... Rozumiem, że Ty masz bogate doświadczenie w jeździe rowerem zimą? Link Zgłoś
Gość: mdn Re: Pedały SPD MTB IP: 77.88.177.* 25.09.07, 12:07 odpuść sobie PD-M540 i PD-520 strasznie skrzypią. Jak chcesz kupić coś porządnego to tylko Pedały Shimano XTR do MTB. (wydatek jakiś 250-300 zika, ale się opłaca). Link Zgłoś