Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hamulec torpedo + przerzutka-da radę?

20.03.08, 20:14
    Witam.Czy istnieje możliwość zamontowania przerzutki do piasty z hamulcem
    torpedo[hamowanie pedałami]?
    Obserwuj wątek
      • Gość: eend Re: Hamulec torpedo + przerzutka-da radę? IP: 212.180.162.* 20.03.08, 20:18
        Zawsze istnieje możliwość tylko PO CO !!???
        • vascator Re: Hamulec torpedo + przerzutka-da radę? 20.03.08, 20:23
          Bo to jedyny typ hamulca którego nie zajeżdżam w pół roku,i który jest w stanie
          mnie zatrzymać na deszczu.
      • voytexbezportek Re: Hamulec torpedo + przerzutka-da radę? 20.03.08, 20:39
        nie , nie da rady, jedno wyklucza drugie, po za tym torpedo to najbardziej
        zawodny i najmniej skuteczny hamulec. Po co ci przezutka ? Teraz wszyscy sie
        przestawiaja na rowery jednobiegowe ( single speed ). . Ciesz sie ze masz jeden
        z torpedem.
        • vascator Re: Hamulec torpedo + przerzutka-da radę? 20.03.08, 20:49
          Sam już nie wiem,czy montaż jest możliwy czy nie.Niby na mieście widuje cuda
          typu składak-torpedo z przerzutką,na forumrowerowe.pl też"przez mgłę' wychodzi
          na to,że powinno sie dać.

Może znajdzie się ktoś kto ma takie coś/próbował to zmontować.

Pozdrawiam.
          • Gość: Sławek Rz. Re: Hamulec torpedo + przerzutka-da radę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 21:45
            vascator napisał:
            > Może znajdzie się ktoś kto ma takie coś/próbował to zmontować.

Popytaj jeszcze tutaj:
            groups.google.pl/group/pl.rec.rowery/topics?hl=pl
            • Gość: Jacu Re: Hamulec torpedo + przerzutka-da radę? IP: *.icpnet.pl 20.03.08, 22:12
              Nie da się z zewnętrzną przerzutką i kropka.

Pokręć do tyłu korbą przytrzymując tylną zębatkę to zrozumiesz dlaczego się nie
              da (podpowiedź dla leniwych: podwinie się wózek).

Jak pół roku jeździsz na hamulcu to nie masz powodu do narzekania - co mają
              powiedzieć ci którym zdarza się zajechać klocki w kilka godzin...

Zadziała piasta wielobiegowa z hamulcem oraz hamulec rolkowy / tarczowy. Jak
              drażni cię wymiana klocków to zamontuj szufladki
              (centrumrowerowe.pl/index.php?s=71201&pid=2064&did=29&l=pl).
              • vascator Re: Hamulec torpedo + przerzutka-da radę? 20.03.08, 22:21
                Dziękuję za konkret!Cóż,jak tak,to trudno,musze poszukać czegoś innego.

A co myślicie o hamulcah bębnowych,tzn zamontowanych w piaście,ale sterowanych
                linką.To na 100% da się zamontować do kasety.Tylko jak z niezawodnością?

Dodam tyle że rzadko hamuje agresywnie[tylko przed kimś/czymś],na ogól hamowanie
                jest spokojne,ale b. częste.Ja ważę 90 kg,a "klocki" które na ogół woże
                ~15kg.Stąd moje poszukiwania "czegoś lepszego".
                • Gość: ja Re: Hamulec torpedo + przerzutka-da radę? IP: *.aster.pl 26.10.08, 17:46
                  oczywiście , że można, sama posiadam torpedo sachs z 3 przerzutkami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka