Dodaj do ulubionych

rehabilitacja

09.02.12, 12:41
witam

chciałabym sie dowiedzieć, czy wasze dzieci oprócz rehabilitacji wzroku (na wczesnej interwencji) chodzą jeszcze na jakies inne zajęcia rehabilitacyjne np. integracje sensoryczną?
Mati jest po zaćmie wrodzonej obuocznej zakończył wlasnie rehabilitacje ruchową,
chodzimy na reh. wzroku i basen. Staramy się ćwiczyć w domu, ale jak to z małym buntownikiem bywa mamy nie za bardzo che sluchac :)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tata_gabrysi Re: rehabilitacja 09.02.12, 14:23
      cześć, nasza Gabrysia również miała zaćmę obuoczną wikłającą, jest tydzień po drugiej operacji, kiedy Wasz Mały miał operacje tj. w jakim wieku i kiedy "ruszyliście" z rehabilitacją?

Ma mamy wizytę umówioną w Tęczy na 06.III, soczewki pewnie za jakiś miesiąc po całkowitym wygojeniu oczek, okularki mam mieć zapisane podczas wizyty kontrolnej u prof. Prosta 14.II, na teraz kupiliśmy Gabrysi i Black&White, pokazujemy światełka, Mama zakłada czerwone korale i czerwoną kokardę, ja czerwoną czapkę, w wózku ma świecącą i grającą zabawkę

Rehabilitacja ruchowa u Matiego to w związku z zaćmą? My mamy zakaz wysiłku do czasu wygojenia się po operacjach i nie kładziemy na brzuchu w ogóle, nie podnosimy Małej do siedzenia co wcześniej lubiła i szło jej wyśmienicie i obawiam się że może być do tyłu jeśli chodzi o sprawność przekręcania na brzuszek a w związku z tym czy nie powinniśmy pomyśleć o rehab. w tym zakresie co by szybko nadrobić

pozdr.,
      Tomek
      • magda_mati Re: rehabilitacja 09.02.12, 16:45
        cześć, Mati miał operacje w wieku 2,5 m-ca też u Prosta, przez m-c miał okulary a później przeszliśmy na soczewki, nie ukrywam na początku jest ciężko bo mały strasznie płakał, ale było warto. Teraz ma 2,5 roku i wieczorami nie chce ściągać soczewek, bo nie widzi obrazków w książce, więc ściągam jak śpi. Kwestia przyzwyczajenia.
        Rehabilitacje ruchowa mieliśmy, żeby dogonił rówieśników bo po operacji też miał zakaz wysiłku ruszyliśmy tak 2 m-ce po operacji. Jak skończył rok było już wszystko dobrze, ale zostaliśmy na dłużej bo mieliśmy dodatkowo basen i konie.

Rehabilitacje wzroku zaczeliśmy w ośrodku od razu, a w domu pokazywałam na początku czarno-białe obrazki lub zabawki, a później kolorowe (fajna karuzela na łózeczkiem, mata edukacyjna).

pozdrawiam
        • tata_gabrysi Re: rehabilitacja 09.02.12, 21:36
          cześć,
          a gdzie rehabilitowaliście i kto Wam ustalił jaki rehab jest wymagany (okulistycznie/ruchowo)? Kto Wam dobiera soczewki?
          pozdrawiam,
          Tomek
          • magda_mati Re: rehabilitacja 10.02.12, 14:41
            cześć
            my jesteśmy z Wrocławia i tu mamy wszystkie rehabilitacje, ruchowa ustalił nam lekarz rehabilitacji a wzrokową w osrodku dla dzieci słabowidzidzacych po otrzymaniu opini o wczesnym wspomaganiu rozwoju.
            Soczewki dobieraliśmy na początku u Prostowej ale po jej wpadce- źle nam dobrała na jedno oczko soczewkę. Teraz chodzimy do dr Jaworskiego - Katowice.
            Pozdrawiam
            • rena_ta_s Re: rehabilitacja 10.02.12, 14:50
              A dlaczego będąc z Wrocławia jeździsz tak daleko po soczewki?
              My jesteśmy z Zielonej Góry.
              Korzystamy z wczesnego wspomagania na Kamiennogórskiej a soczewki najpierw dobieraliśmy we Wrocławskim Centrum Okulistycznym a od 2011 roku w Sectrum.

Wcześniej jeździliśmy do Prostowej, później 2 lata w Poznaniu u dr. Mańczak. Z tych wszystkich chyba w Spectrum dobrane najlepiej.
              • magda_mati Re: rehabilitacja 10.02.12, 21:05
                Tez jeżdzimy na kamieniogórską, a soczewek nie dobieramy w spectrum, bo dopiero od nie dawna mają panią doktor specjalizujacą sie w soczewkach twardych, które może dobierac maluchom.
    • mamanikosia11 Re: rehabilitacja 14.03.12, 18:18
      Do Magda_mati
      Witaj powiedz mi z jakiej przyczyny miałaś tą rehabilitację ruchową dla swojego dziecka? I gdzie ona była? Ja jestem z okolic Wrocławia moje dziecko jest po operacji PHPV i zaćmy pęczniejącej na jednym oku (oko prawe). Nasz Nikoś ma już 8 miesięcy i przez to że po operacji musiał praktycznie leżeć przez 2 tyg widzę że nie idzie równo ze swoimi rówieśnikami i chciałabym właśnie pracować z nim i chodzić, albo nawet w domu pracować i rehabilitować tylko nie wiem co i jak. prosiłabym o jakąś pomoc.
      Pozdrawiam Magda mama Nikosia
      • magda_mati1 Re: rehabilitacja 15.03.12, 19:17
        witam,
        my zaczelismy chodzić na rehabilitacje jak mały miał 4m-ce, tez przez to ze po operacji nie mógł sie przewracac przez miesiąc na brzuszek. Chodzimy do Otto-Prodentu.We Wrocku masz sporo przychodni rehabilitacyjnych np. Pulsantis, Promyk Slońca, Kubus puchatek i wiele innych. Musiałabyć podzwonic i dowiedziec sie w kazdej jaki jest okres oczekiwania. A chodzisz na rehabilitacje wzroku?
        pozdrawiam
        • mamanikosia11 Re: rehabilitacja 15.03.12, 19:52
          Nie jeszcze nie chodzimy nigdzie, my dopiero będziemy dobierać soczewkę
          • mamanikosia11 Re: rehabilitacja 15.03.12, 19:56
            Nikoś miał operacje dopiero w połowie stycznia, teraz ma 8,5 miesiąca. W sumie to trochę późno dobieramy soczewkę gdyż pani doktor z CZD nic nam o tym nie mówiła, dopiero przez fora dowiadujemy się pomału wszystkiego, a i po ostatniej wizycie w CZD też już mamy przykaz aby dobrać ową soczewkę. Na 24 marca mamy wyznaczoną wizytę w spektrum. A co do rehabilitacji oka, to takie małe dziecko też rehabilitują? jak to się odbywa?
            • magda_mati1 Re: rehabilitacja 15.03.12, 20:12
              rehablitacja jest na kamienniogorskiej w osrodku szkolno-wychowawczym dla dzieci slabowidzacych i niewidzacych. dla małych dzieci jest to wczesne wpomaganie w rozwuju, syn tam chodzi od 4 m-ca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka