Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników PET

25.09.10, 13:11
Witam serdecznie,
Mama miala robione badanie PET jak w opisie calego ciala po podaniu 251mbq 18-NaF. Od 6 lat leczy sie na raka szyjki macicy. Wykryto wodonercze. Tomograf zwykly nie wykazal przyczyny stad skierowanie na PET.
OPIS
Badanie tomograficzne wykonano bez podania jodowego środka kontrastowego i z użyciem niskiej dawki promieniowania.
W badaniu uwidoczniono wzmozony wychwyt znacznika:
- w rekojesci mostka po stronie prawej oraz trzonie przy gornym brzegu (w miejscu stycznym z rekojescia) w CT bez kostnych zmian strukturalnych
- w klykciu bocznym piszczeli lewej tuz przy wynioslosci miedzyklykciowej z niewielkimi nadzerkami podchrzestnymi w tej oklicy
-w tylno-bocznej czesci klykcia bocznego piszczeli prawej z nieregularnymi obszarami osteosklerotycznymi i nadzerkami podchrzestnymi przy powierzchni stawowej gornej bocznej oraz niewielkim rozrzedzeniem struktury kostnej tego klykcia w sasiedztwie powierzchni strzalkowej
INNE
Ponadto uwidoczniono duza przepukline w okolicy otworu stomijnego
WNIOSKI
Zmiany w klykciu bocznym kosci piszczlowej prawej prawdopodobnie o charakterze aktywnychn zmian zwyrodnieniowo-zapalnych - wskazana kontrola oraz do rozwzenia konsultacja reumatologiczna.
Pozostale zmiany najpewniej o charakterze zwyrodnieniowym.

Czy to oznacza ze w pozostalych narzadach, tk. miekkich nie ma zadnych zmian, wznowy, przerzutow? Jak rozumiec taki opis badania? czy badanie PET moze dotyczyc tylko konkretnego ukladu np kostnego? Czy z natury jest to badanie kompleksowe i sila rzeczy daje obraz wszystkich komorek organizmu?
Obserwuj wątek
    • edttka Re: interpretacja wyników PET 25.09.10, 14:09
      wg mnie PET to badanie kompleksowe.Mój tata miał opis całego ciała a tu faktycznie jakby na ukł. kostnym sie skupiono.Pewnie w innych narzadach brak zmian a tu jakies sa (zapalne?)i dlatego tu je opisano.Opis PET jest w porządku(tzn nie sugeruje wznowy).
      Może niech ktos madrzejszy sie wypowie.
      • edttka Re: interpretacja wyników PET 25.09.10, 14:11
        właśnie doczytałam,że bez kontrastu.troszke dziwne bo wydawało mi sie,że w tym badaniu kontrast sie podaje.
        • duska_83 Re: interpretacja wyników PET 25.09.10, 14:33
          no wlasnie przewaznie w opisach badania i wnioskach jest informacja o stanie każdego ukladu nawet gdy wszystko jest ok. Moze zalezy od lekarza...kazdy ma inna forme analizowania. Jezeli chodzi o kontrast to czytalam artykul o przebiegu badania i nic o kontrascie mowy nie bylo tylko o znaczniku w formie glukozy zwiazanej z izotopem fluoru i wlasnie zmiany metabolizmu glukozy pokazuja gdzie sa chorobowo zmienione tkanki. W przyszlym tyg idziemy do lekarza prowadzacego, ale jakos mnie to niepokoi.
          dzieki za odp:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka