Dodaj do ulubionych

czerniak złośliwy

08.02.11, 15:35
witam od zawsze mialam skłonności do pieprzyków ale bagatelizowalam ten problem mam ich mnostwo, chodzilam na kontrole ale nigdy zaden z lekarzy jakos sie tym nie przejał bardziej. Do tego momentu keidy dermatolog prywatnie dal mi skeirowanie na dermatoskop wykoanalem w luxmedzie. Pani dr pwoiedziala ze kilka z nich mocno ja niepokoji i powiedziala ze niezbedne jst badanie videodermatoskopem i hospitalizacja. Poradzcie co dalej strasznie sie boje czy mozecie polecic wybitnego specjaliste w temacie z Warszawy który zająłby sie tematem. P. dr poelceala MSWiA co myslicie dziekuje
Obserwuj wątek
    • elka-1 Re: czerniak złośliwy 09.02.11, 08:20
      Witaj Kasiu,
      Założyłaś nowy wątek "Czerniak złośliwy" - a już jest na tym forum o takim samym tytule, autorstwa ak3509. W chwili obecnej jest on na 2. stronie forum. Jest to wątek wieloletni zawierający rozmaite informacje dotyczące czerniaka, w tym również dane o właściwych lekarzach.
      Jeśli mogłabym coś Tobie radzić, to powinnaś pójść do Centrum Onkologii na Ursynów. W gabinecie nr 29 przyjmują onkolodzy, którzy na co dzień zajmują się nowotworami tkanek miękkich i kości. W swojej praktyce widzieli tysiące znamion i szybko postawią stosowną diagnozę.
      Natychmiast rozwieją Twoje wątpliwości i przestaniesz się denerwować. Pamiętaj, że strach ma wielkie oczy...
      I co ważne - pacjenci pierwszorazowi nie muszą mieć żadnego skierowania, wchodzą po uprzedniej rejestracji (trzeba mieć DO i druk RMUA), ale tam pokierują Cię strzałki. Najlepiej przyjść rano, ok godz. 8.
      Pozdrawiam serdecznie i daj znać (ale może już w wątku głównym ak3509, aby były wszystkie sytuacje związane z czerniakiem w jednym mieiscu) jak będziesz miała odpowiedź lekarzy.
      • ammazuko_powrot Re: czerniak złośliwy 09.02.11, 09:56
        Nie wiem czy w CO przyjmą jeśli nie ma postawionej diagnozy, wielu pacjentów odsyłali...
        Moja przyjaciółka leczy się u dr Nowackiego, on przyjmuje w CO na Ursynowie.
        Ale przyjmuje też prywatnie w Piastowie, na ul. Piłsudskiego 31.
        Osobiście go nie znam ale podobno jako specjalista jest dobry...
    • sniperslaststand Re: czerniak złośliwy 10.02.11, 22:10
      kasia782 napisała:

> witam od zawsze mialam skłonności do pieprzyków ale bagatelizowalam ten problem
      > mam ich mnostwo, chodzilam na kontrole ale nigdy zaden z lekarzy jakos sie tym
      > nie przejał bardziej. Do tego momentu keidy dermatolog prywatnie dal mi skeiro
      > wanie na dermatoskop wykoanalem w luxmedzie. Pani dr pwoiedziala ze kilka z nic
      > h mocno ja niepokoji i powiedziala ze niezbedne jst badanie videodermatoskopem
      > i hospitalizacja. Poradzcie co dalej strasznie sie boje czy mozecie polecic wyb
      > itnego specjaliste w temacie z Warszawy który zająłby sie tematem. P. dr poelce
      > ala MSWiA co myslicie dziekuje

A czy mogłabyś pojechać na kontrolę do Poznania? To w końcu z Warszawy bardzo blisko, szczególnie gdyby skoczyć szybkim pociągiem.

Umów sobie termin w tej placówce: www.czerniak.com.pl/

Ponieważ masz pewne obawy co do zaawasowania niektórych zmian, poproś o termin u dra Tomasza Fedorowicza (jest też w sekcji "kontakt"). Specjalizuje się nie tylko w diagnozowaniu znamion skórnych, jest także chirurgiem-onkologiem.

Dlaczego zachęcam Ciebie, abyś właśnie tam się udała? Z prostej przyczyny: ponieważ osobiście uważam go za po prostu rewelacyjnego specjalistę. Interesowałem się diagnozą i ryzykami związanymi ze znamionami skórnymi - jego wiedza oraz doświadczenie dało się natychmiast rozpoznać i robiły ogromne wrażenie. W gabinecie jest wideodermatoskop - każde sfotografowane znamię będzie komputerowo przeanalizowane, co umożliwia podwójną, krzyżową diagnozę - opinię eksperta i ocenę algorytmiczną. Sama też je zobaczysz, w bardzo dużym powiększeniu, po podświetleniu i analizie komputerowej. Znamiona są następnie celem obserwacji w dłuższej perspektywie czasu historyzowane.

Poniewaz znamion masz sporo, umawiając się na termin, poproś o rezerwację podwójnego czasu - będzie on potrzebny do dokładniejszego przyjrzenia się Twoim znamionom oraz dokładniejsze ich omówienie z Tobą podczas pierwszej wizyty. Spokój, jaki da Tobie rzeczowe uzasadnienie, dlaczego pewnych rzeczy nie musisz się obawiać, jest bezcenny. Sam doktor jest, poza świetnym specjalistą, także wyjątkowo miłym i życzliwym człowiekiem. Chyba nie sposób podchodzić do pacjentów lepiej jak on to robi. Można jedynie równie dobrze.

Taka wizyta to wydatek 150 zł, w Twoim przypadku można rozważyć oferowane przez nich mapowanie wszystkich znamion (Mole Map, wydatek 200 zł). Przyda się do długoletniej obserwacji i do porównania różnych Twoich znamion względem siebie. Znamiona wykazujące cechy znacząco inne niż większość będą wymagać większej uwagi - taka odmienność na tle reszty jest wskazówką, iż ryzyko zezłośliwienia znamienia jest w ich przypadku nieco większe niż w przypadku znamion zaliczających się do wspomnianej "większości".

Jeśli masz spore obawy i zasłyszana wcześniej opinia innego dermatolowa obudziła w Tobie lęki - poproś o jakiś szybki termin. Wspomniane koszty to najlepsza możliwa inwestycja tych w końcu nie aż tak wysokich kwot. Szczególnie, że ogromna większość Twoich znamion na pewno jest niegroźna i doktor wyjaśni Tobie dokładnie, dlaczego. Jeśli coś będzie budziło istotne obawy, zostanie polecone usunięcie znamienia (całkowicie bezbolesny zabieg, czas trwania około 10 minut, miejsce realizacji sama wybierzesz) i badanie histopatologiczne. Możesz także poprosić o wskazanie znamion do usunięcia prewencyjnego (celem uniknięcia ewentualnego ryzyka w przyszłości), jeśli obawiasz się na tyle bardzo.

Daj znać co zdecydowałaś. A najlepiej daj znać, kiedy wizyta. No i nie martw się na zapas :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka