anka7961 25.06.11, 22:00 Macie (Wy, wasi bliscy) jakieś doświadczenia z hipertermią? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.rozy Re: Hipertermia 25.06.11, 22:18 ale o którą chodzi? o to pl.wikipedia.org/wiki/Hipertermia o to pl.wikipedia.org/wiki/Hipertermia_z%C5%82o%C5%9Bliwa czy o to www.fundacjaonkologicznanadzieja.org/dok/hipertermia1_tlum_2.htm? Odpowiedz Link
anka7961 Re: Hipertermia 03.07.11, 12:21 Przepraszam, zbyt ogólnikowo zadałam pytanie :) Chodzi mi o zastosowanie hipertermii w połączeniu z radio lub chemioterapią. Od niedawna jest to stosowane w Polsce i mało jest wypowiedzi na ten temat. My (tzn Tata) od wtorku zaczynamy stosować hipertermię. Mam nadzieję, że pomoże. Odpowiedz Link
damian6j Re: Hipertermia 13.03.14, 17:35 Chorując na raka uważam, że najistotniejsza jest wiedza, na temat metod leczenia. Możliwości jakimi możemy się leczyć. Jakie są efekty, jaka skuteczność. W Polsce znane są powszechnie właściwie tylko chemioterapia i radioterapia. Chorzy nie mają wiedzy na temat innych dostępnych metod leczenia. Za granicą leczy się innymi skutecznymi metodami w tym przede wszystkim hipertermią ogólnoustrojową. W Internecie coraz więcej można znaleźć na temat tej metody również po Polsku. Mam nadzieję, że pod tym postem pojawią się również inne metody leczenia onkologicznego, które znacie. Więcej o metodzie hipertermii ogólnoustrojowej znaleźć można na stronach internetowej encyklopedii Wikipedia: pl.wikipedia.org/wiki/Hipertermia_ogólnoustrojowa Odpowiedz Link
damian6j Re: Hipertermia 28.09.15, 19:20 Strona Polskiego Instytutu Hipertermii Onkologicznej, tam można znaleźć dużo ciekawych informacji, które są ciekawie przedstawione. www.instytuthipertermii.pl Odpowiedz Link
mario_laa Re: Hipertermia 04.10.15, 19:02 Wiem, że Polska Fundacja Onkologii pomaga zbierać pieniądze na leczenie hipertermią www.pfo.pink Odpowiedz Link
mario_laa Re: Hipertermia 04.10.15, 19:04 mojej koleżance pomogli w sfinansowaniu terapii właśnie w ośrodku w Gdansku www.instytuthipertermii.pl Odpowiedz Link
damian6j Re: Hipertermia 08.12.15, 16:32 Na forum gazety znalazłem ostatnio bardzo ciekawy wpis w wątku nowe metody leczenia nowotworów: "Pierwsza metoda, o której chciałabym napisać to hipertermia ogólnoustrojowa. Metoda ta od wielu lat znana jest na świecie, właściwie stosuje się ją w większości państw, które uznawane są za wysokorozwinięte. W Polsce również jest stosowana, od kilku czy kilkunastu lat. O tyle jest to ciekawa metoda, że właściwie jej działanie można przedstawić prosto, opiera się na wywołaniu sztucznej gorączki, czyli właściwie odwołuje się do naturalnych mechanizmów obronnych naszego organizmu. To, że w dorosłym życiu mało gorączkujemy pewnie spowodowane jest antybiotykami i powszechną chemią właściwie we wszystkim co jemy. To zaskakujące jakie kontrolowane wywołanie gorączki może przynosić pozytywne efekty przy współdziałaniu tej metody z leczeniem, które mamy chemioterapią czy radioterapią. Hipertermię w Polsce stosują bardzo szanowani onkolodzy, wiem, że w Gdańsku jest ośrodek, w którym leczy i wspiera tę metodę prof. Krzysztof Jeziorski, to znany i ceniony onkolog z Warszawy. Co ważne leczenie jest jak czytałam bezbolesne, a to moim zdaniem jest bardzo ważne dla osób onkologicznych, które bólu mają już wystarczająco dużo, leczenie jest nieinwazyjne i nietoksyczne. No w sumie w potocznym języku można powiedzieć, że opiera się na naturalnej reakcji ciała, naszego organizmu. W wielu artykułach, nie tylko w odniesieniu do tej terapii, można przeczytać, że podniesienie temperatury przyśpiesza i wzmaga pewne procesy, także myślę, że jest to temat wart poruszenia. Jeżeli macie swoje doświadczenia czy to z zagranicznych placówek czy w Polsce, zachęcam do komentowania." Odpowiedz Link
dr_pitcher Re: Hipertermia 05.01.16, 07:48 Swiat powoli wycofuje sie z hipotermii. Co innego hyperthermia Odpowiedz Link