Dodaj do ulubionych

ból kręgosłupa

24.07.06, 13:40
Mamie coraz bardziej dokucza.
ma dyskopatię, ucisk na kręgosłup dokucza Jej coraz bardziej, właściwie chyba
najbardziej - gorzaj niż chemia i cała boląca wątroba.
A że wątrobę ma oszczędzać, to nawet nie może się wspomagać lekami na
kręgosłup.Wybadana jest dokładnie - tomografia komputerowa i rezonans
magnetyczny nie wykazały zmian nowotworowych w kręgosłupie.
Czy można jeszcze jakieś inne badania zrobić, żeby się jeszcze mocniej
upewnić?
Dziękuję z góry,
Karina
Obserwuj wątek
    • kwiecinska Re: ból kręgosłupa 26.07.06, 16:30
      Proponuję udać się z badaniami i wynikami do innego onkologa i dokładnie opisać
      sytuację, ból, etc. Tak zupełnie pro forma żeby się upewnić i potwierdzić na
      200 %, że wsyztsko gra..
      Moją Mamę równiez bardzo bolał kręgosłup (również dyskopatia, rak żołądka).
      Rezonans, tomograf - nic nie wykryto. Lekarz niczego nie zauwazył, wszystko
      wyglądało ok. Okazało się, że ma płyn nowotworowy w otrzewnej i ból promieniuje
      do kręgosłupa.
      Lepiej dmuchać na zimne. Skonsultujcie się jeszcze z innym lekarzem , może
      zróbcie USG.

pozdrawiam ciepło !
      • delfinlex Re: ból kręgosłupa 26.07.06, 17:01
        Dziękuję!
        Dzisiaj będzie kolejna tomografia, może coś sie więcej okaże...
      • jedruch Re: ból kręgosłupa 26.07.06, 22:44
        Te wszystkie zalecenia konsultacji z jeszcze jednym lekarzem, albo i dwoma... to
        do niczego dobrego nie prowadzi.
        Skoro w TK i MR nie wyszły zmiany, to mozna się spodziewać, że ból jest wynikiem
        lokalizacji w stosunkowo ciasnej przestrzeni jaką jest nadbrzusze środkowe -
        jest tu i ujście dróg żółciowych, trzustka, lewy płat wątroby, żołądek i co
        chyabnajistotniejsze - splot trzewny.
        Nowotwory tej okolicy zwykle uciskają splot trzewny, co powoduje ból, który
        chorzy określają zwykle jako opasujący biegnący od brzucha do kręgosłupa, albo
        też odwrotnie.
        W zasadzie chodzi o dobre ustawienie leczenia przeciwbólowego, które zwykle nie
        koliduje z chmią czy radioterapią. Jeśli lekarz prowadzący nie znajduje czasu na
        załatwienie problemu, to proponuję przede wszystkim poradnię paliatywną.
        • tolka3 Re: ból kręgosłupa 28.07.06, 12:47
          jedruch napisał:

> Te wszystkie zalecenia konsultacji z jeszcze jednym lekarzem, albo i dwoma...
          t
          > o
          > do niczego dobrego nie prowadzi.

Przepraszam, ale aż się we mnie zagotowało, gdy to przeczytałam. A gdy potem
          przeczytałam, że to jednak przerzut, to zagotowało się jeszcze bardziej...

Delfiniex trzymam kciuki, wierzę, że będzie dobrze, że niedługo coś się ruszy.
          Trzymaj się dzielnie.
    • delfinlex jednak przerzut..... 28.07.06, 09:42
      ...........&*%^&^%^&%^&* tomografia nie obejmowała całego kręgosłupa!!!!!
      Dopiero na wyraźną prośbę mamy zrobili odcinek piersiowy...i
      jest....przezrut....pęknięty jeden kręg.....potwornie boli..ma jakiś gorset...

A lekarze dalej próbują leczyć stan zapalny watroby, bo po ostatniej, jedynej
      zresztą, chemii, znowu się pogorszył....
      A czas ucieka, już ponad miesiąc, a nic się nie dzieje....

Strasznie się boję i nie wiem już co mamy robić...........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka