n17062000 22.11.06, 19:34 Bardzo pilnie potrzebujemy lek talidomd, proszę wszystkich, którzy wiedzą cokolwiek na temat ceny i możliwości zdobycia tego leku o pomoc. może ktoś może odstąpić? Błagam o pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gontcha Re: potrzebny talidomid!!!! 22.11.06, 19:46 Talidomid jest w Polsce niedostepny - tylko w klinikach i to bodajże w badaniach klinicznych. Swego czasu miałam mieć kurację tym specyfikiem. Jest bardzo drogi, leczenie jest ścisle nadzorowane, wizyty co 4 tygodnie, a lekarz (chocby z UE) musi miec specjalne uprawnienia do wypisania recepty na ten lek. Jak dobrze pamietam to koszty idą w tysiącach euro niestety...Moze coś sie zmieniło, ale wątpię. Odpowiedz Link
gontcha Re: potrzebny talidomid!!!! 22.11.06, 20:46 Jak dobrze pamieatm z forum, to chodzi o szpiczaka mnogiego. Osoba, która zajmowała się talidomidem (badania prowadzili) to: Prof. Anna Dmoszyńska Z Katedry i Kliniki Hematologii AM w Lublinie Spróbuj moze tam się dowiedzieć o leczenie talidomidem właśnie. Powodzenia, Anka -- mieux vaut tuer le diable que le diable no vous tue Odpowiedz Link
jedruch Re: potrzebny talidomid!!!! 22.11.06, 19:55 Lek jest w tej chwili dostępny w procedurach leczenia szpiczaka mnogiego - np. w Klinice Hematologii CMUJ w Krakowie jest stosowany (nie jestem do końca pewny, czy w I rzucie chemioterapii). To nie jest lek do dostania w aptece, zbyt wiele problemów było z nim w przeszłości, zatem musi go zlecić ktoś kompetentny, a nie nalezy go na pewno próbować zdobyć po przeczytaniu jakiegoś artykułu i zakwalifikowaniu chorego, bo 'akurat tę chorobę ma'. Pozdrawiam Odpowiedz Link
izetka Re: potrzebny talidomid!!!! 22.11.06, 21:40 w Lublinie w klinice powinnas to dostac. wiem bo moj tata byl tym leczony wlasnie w Lublinie. teraz juz tego nie bierze, mamy remisje i czekamy na przeszczep szpiku. Odpowiedz Link
n17062000 Re: potrzebny talidomid!!!! 22.11.06, 22:01 bardzo dziękuję wszystkim osobom, które odpowiedziały na mój post.Wujek leży w szpitalu ,lekarz pod którego opieką jest wujek wspomniał o tym leku. jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link