olenka_szczecin 03.02.07, 17:05 naczytalam sie duzo o tym w internecie ale chce poznac ta chorobe ze strony osoby z taka dolegliwoscia.Moze mi ktos cos powiedziec?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kingaxx11 Re: rak jelita grubego 04.02.07, 10:49 jestem chora na raka jelita grubego, walczę z tym od 2 lat, nie wiem co chciałabyś wiedzieć, napisz coś więcej. Odpowiedz Link
olenka_szczecin Re: rak jelita grubego 04.02.07, 15:17 kochana jakbys mogla mi napisac jak to sie wszystko zaczelo,jakie mialas objawy.Bo a ostatnio zaczelam krwawic przy wyproznianiu w czwartek wieczorem a potem w pietek rano :/ raczej nie sa to hemoroidy,bo oprocz tego krwawienia nic innego mi nie dolega.Chce isc do lekarza ale narazie mam sesje i sadze ze w przyszlym tygodniu.Ale sama nie wiem czy mam isc koniecznie czy czekac i sprawdzic czy sie taka sytuacja powtorzy.W ogole to nie wiem czy to moze byc objaw nowotworu??Dodam,ze przez 6 lat chorowalam na bulimie i z badan wyszlo,ze mam doszczetnie wyszyszczone jeslita z flory bakteryjne przez wieloletnie stosowanie srodkow przeczyszczajacych. Odpowiedz Link
anula36 Re: rak jelita grubego 04.02.07, 16:45 do lekarza isc koniecznie bo krwawienie z odbytu nie jest czyms normalnym. To moga byc hemoroidy ( nawet jesli nie masz innych obajwow, polipy, szczelina odbytu a jesli krew jest ciemna - moze to byc uszkodzenie odcinka przewodu pokarmowego powyzej jelit. Odpowiedz Link
olenka_szczecin Re: rak jelita grubego 04.02.07, 16:54 krew jest jasniutko czerwona i gdybym tam nie zajrzala to bym nawet nie wiedziala,ze cala woda zrobila sie czerwona.Nic innego mi nie dolega i nie boli ;/ Odpowiedz Link
kingaxx11 Re: rak jelita grubego 04.02.07, 18:38 powinnaś koniecznie iść do lekarz i powinnaś mieć zrobiona kolonoskopię, ja kiedyś też miałam takie objawy tylko miałam źle zrobioną kolonoskopię(lekarz nie zrobił jej do końca) lekarka powiedziała że to pewnie hemoridy a kilka lat później okazało się że to jednak rak, tylko już zaawansowany, może w tej chwili to jest tylko polip który wystarczy usunąć i po strachu, rak po kilku latach może rozwijać się z polipa. Odpowiedz Link
olenka_szczecin Re: rak jelita grubego 04.02.07, 18:44 no to mnie przerazilas,ide do lekarza! Odpowiedz Link
olenka_szczecin Re: rak jelita grubego 04.02.07, 18:45 a jeszcze mozesz mi powiedziec jakie sa skutki takiej choroby?? Odpowiedz Link
liina Re: rak jelita grubego 04.02.07, 20:22 Po pierwsze nie panikuj.Po drugie wez lusterko i dobra lampke i obejrzyj dokładnie okolice odbytu, czy nie ma tam podchodzących krwią, sinych poduszeczek.Czyli czy nie ma tam zylaczków na zewnątrz, które by mogły pęknąć. Piszesz o dosyć sporej ilości krwi, wiec możliwe, ze któryś z żylakow pękł. Szczerze mowiac, to idz najpierw do lekarza i niech lekarz to obejrzy, choc mysle, ze internista odbytu raczej ogladac nie bedzie, bo niestety u nas interniści raczej tego nie robia.Ale moze da ci skierowanie do proktologa. Doraźnie możesz udac sie do ginekologa aby obejrzał to. Co prawda ginekolog z natury czym innym się zajmuje, ale jako lekarz lepiej będzie mimo wszystko umiał ocenić choć wstępnie, czy te krwawienia mogły być spowodowane hemoroidami.Mnie pomógł kiedyś właśnie ginekolog. Odpowiedz Link
kingaxx11 Re: rak jelita grubego 04.02.07, 20:37 Nie chciałam cie przestraszyć ale z własnego dośwadczenia wiem że lepiej dmuchać na zimne, a jakie konsekwencje choroby- miałam operację, usuniętą część jelita i 3 różne chemioterapie, i nie wiem co dalej. Odpowiedz Link
olenka_szczecin Re: rak jelita grubego 04.02.07, 20:43 ja tak panikuje bo przez 6 lat dzien w dzic bralam srodki przeczyszczajace,nawet do 10 torebek wiec zdaje sobie sprawe,ze nie obyl o sie bez szkody.Robilam ostatnio badania calego oragnizmu i nic mi nie wykryli w tym moim odbycie.A ostatio mialam krwotok z macicy,tydzien czasu,gesta,ciemno czerwona krew.Lekarz zrobil cytologie,wszystko wyszlo ok i powiedzial,ze to przez spadek estrogenow a teraz kolejny krwotok.Ciekawe z jakiego jeszcze miejsca na ciele poleci mi krew Odpowiedz Link
emgoro Re: rak jelita grubego 04.02.07, 21:19 Szkoda że nie wykorzystałaś dzisiejszego dnia "Walki z Rakiem" i nie odwiedziłaś szpitala onkologicznego Szczecin-Golęcin. Tam byli dzisiaj specjaliści z zakresu onkologii i niewykluczone, żeby Ciebie odpowiednio pokierowali. Byłoby zapewne szybciej i łatwiej ustalić przyczynę krwawień. Szkoda, że nikt na forum Ci tego wcześniej nie podsunął. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
olenka_szczecin Re: rak jelita grubego 04.02.07, 21:24 ja tez zaluje,tym bardziej,ze majac 23 lata sypie sie nawet ie jak moja babcia...jeszcze goprzej ;/ Odpowiedz Link
gontcha do olenka... 04.02.07, 22:21 Reasumując to co napisałaś: '..przez 6 lat dzien w dzic bralam srodki przeczyszczajace,nawet do 10 torebek ...' i bulimia do tego. Diagznozy w necie nie znajdziesz - to po pierwsze. Wizyta u lekarza - i to jak najszybciej - to po drugie. Przez 6 lat takiego katowania organizmu swojego pewnie masz problemy z całą gospodarką wewnetrzną: wodno-elektrolitową, witaminową, hormonlaną. Zamiast szukać chrób w necie idź do internisty - opowiedz dokładnie o wszystkim - bulimia, naduzywanie środków przeczyszczających, objawy wszystkie... niczego nie ukrywać!!! Powinnaś zrobić dokładne badania. Morfologia, elektrolity, biochemia - to początek. Na skutek trybu zycia, który prowadziłaś najprawdopodobniej potrzeba Ci przedewszystkim doprowadzić organizm do porządku i uzupełnic wszelkie braki witamin, białek, makro i mikroelementów. Nie dziw się, że masz krwotoki - osłabiony jest cały organizm - naczynia także, więc po prostu 'pękają' - równie dobrze możesz miec krwotok z nosa np... Potrzebny Ci jest także dobry psycholog i dietetyk. Anoreksja i bulimia to bardzo wyniszczające i trudne choroby! Możesz podzielić sie z lekarzem swoimi obawami co do raka jelita. Ale watpię, żeby to było to. Do lekarza marsz !!! Odpowiedz Link
olenka_szczecin Re: do olenka... 04.02.07, 22:42 :) dzieki dzieki...po sesji sie wybiore :) a jestem pod opieka lekarza,psychiatry a w marcu wybieram sie na psychoterapie grupowa.Wiec to jest takie leczenie na serio.Dzieki za te rady,napewno skorzystam :) Odpowiedz Link
gontcha Re: do olenka... 04.02.07, 22:52 Ola, Zrób badania - nie zwlekaj do 'po sesji'. Sprawdź to wszystko o czym pisałam. Powinnaś się prawidłowo odżywiać i mieć dobrze ustawioną i zbilansowaną dietę. Oprócz tego supelementy witaminowe też (w okresie jesnienno-zimowym zwłaszcza). Dobrze, że jesteś pod opieką psychiatry i walczysz z chorobą. Powodzenia życzę, Anka Odpowiedz Link
liina Re: rak jelita grubego 05.02.07, 13:56 Popij może kasztanowca.Wzmocni naczynia krwionośne. Tylko nie na alkoholu, kup w zielarskim kwiat kasztanowca i zaparzaj sobie. Odpowiedz Link
olenka_szczecin Re: rak jelita grubego 05.02.07, 14:07 Kasztanowiec mowiesz:) ok sprobuje :) Odpowiedz Link
kingaxx11 Re: rak jelita grubego 05.02.07, 15:48 ja bym mimo wszystko zalecała kolonoskopię, tak dla świętego spokoju, to jest najdokładniejsze badanie jelita grubego. Odpowiedz Link
kingaxx11 Re: rak jelita grubego 05.02.07, 20:53 nie teraz dają środki znieczulające tzw głupiego jasia, moja znajoma całe badanie przespała, tylko musiała przyjść z kimś. Odpowiedz Link