Dodaj do ulubionych

jak się mówi ??

04.05.04, 15:58
Czy prawidłowo powinno się mówić (i pisać) "obrzydlistwo" czy
też "obrzydliwstwo"
Obserwuj wątek
    • ja22ek Re: jak się mówi ?? 04.05.04, 16:20
      Mówić tak, pisać siak.
      Chyba, że ktoś ćwiczy dykcję bądź z innych powodów język ma giętki.
      J.
      • rickky Re: jak się mówi ?? 04.05.04, 16:44
        ja22ek napisał:

> Mówić tak, pisać siak.
        > Chyba, że ktoś ćwiczy dykcję bądź z innych powodów język ma giętki.
        > J.

Nie chodzi o dykcję. W ogóle nie zainteresowałbym się tematem, gdyby nie
        dzisiejsze wydanie jednej z gazet, gdzie na pierwszej stronie, w tytule, dużym,
        wytłuszczonym drukiem napisano "obrzydlistwo".
        Mnie sie wydaje, że powinno być "obrzydliwstwo", aczkolwiek pewien nie jestem,
        ale tak mi po prostu lepiej brzmi.
        Dlatego chciałbym zasięgnąć fachowej porady....
        • ardjuna Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 08:37
          Z 'obrzydlistwem' jak z 'myślistwem' - czyli tak wałśnie. A dlaczego, to niech
          już uczeni w języku wyjaśnią :)
          • jacklosi Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 11:41
            Ja też bym napisał obrzydlistwo jak myślistwo, i też nie wiem dlaczego. W
            szkole podstawowej mi to tłumaczono, że odmienia się na coś bez w, i że to nie
            jest myśliwy. Może myśleć?
            JK
            • ja22ek Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 11:52
              > jest myśliwy. Może myśleć?

Ale obrzydleć nie ma... Może to inny powód?

J.
              • piotrpanek Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 13:50
                ja22ek napisał:

> > jest myśliwy. Może myśleć?
                >
                > Ale obrzydleć nie ma... Może to inny powód?
                >
                > J.

Pewnie jakby zajrzeć do odpowiednich książek (albo witryn), to by się znalazło
                odpowiedź, ale my nie z takich :-)

Mamy przyrostek -Istwo (gdzie I to jer) i przyczepiamy go do rdzeni:
                pan - państwo
                cham - chamstwo
                ptak - ptactwo
                daw (-ać, -ca) - dawstwo
                znaw (-ać, -ca) - znawstwo
                myśli (-?) - myślistwo
                obrzydli (-?) - obrzydlistwo
                leni (-?) - lenistwo

z jakichś przyczyn, w tych trzech ostatnich przykładach "w" doczepiło się do
                końcówki -Iec (kupiec, podlec, malec, garniec, dworzec), a nie tematu (jak w
                znawca, oprawca). Co więcej -Istwo dołącza się już właśnie do takich
                wielomorfemowych słów - kup+iec+two (asymilacja wyrzuciła "Is" z *kupiećstwo),
                maleństwo (*malećstwo). Żeby zachować "w", musiałoby być to
                jakieś "myśliwiectwo". Tak jak jest "łówstwo" od "łowca", ale "łowiectwo"
                od "łowiec|" ("łowczy")

To taki prosty klucz, który pewnie nie zawsze da się zastosować (dopiero co go
                wymyśliłem i jeszcze nie przetestowałem), ale można sobie wyobrazić wykonawcę
                naszego czynności albo reprezentanta naszego stanu i jeśli to "wca",
                to "wstwo", a jeśli "wiec" to "stwo" :-)
            • facecja Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 13:43
              no ale "prawoznawstwo" piszę się już z "w". Tu akurat tu wu pochodzi od (tak mi
              isę zdaje) "znawcy", ale podonie mogłoby być z "obrzydliwym" - tu też
              jest "w"... nie wiem, dziwne to. Czekam na eksperta :)
              • teresa.kruszona Re: jak się mówi ?? 10.05.04, 01:09
                Literę „w” przed przedrostkiem -stwo piszemy wtedy, gdy formą podstawową, w
                której występuje spółgłoska „w”, jest rzeczownik albo czasownik. Nie
                piszemy „w”, gdy formą podstawową jest przymiotnik (choćby zawierał literę „w”,
                np. obrzydliwy). Literę „w” piszemy więc w takich rzeczownikach, jak:
                marnotrawstwo (bo trawić), rybołówstwo (łowić), podwykonawstwo (podwykonawca),
                sprawozdawstwo (sprawozdawca), szewstwo (szewc), szubrawstwo (szubrawiec),
                współsprawstwo (współsprawca), wychowawstwo (wychowawca), wykonawstwo
                (wykonawca), zawodowstwo (zawodowiec), znawstwo (znawca), a ponadto literę „w”
                piszemy w rzeczownikach złożonych o drugim członie -dawstwo (prawodawstwo),
                -znawstwo (językoznawstwo), -mówstwo (krasomówstwo).
                • jacklosi Re: jak się mówi ?? 10.05.04, 09:30
                  Bardzo interesujące, jak zidentyfikować formę podstawową. Czy znawstwo jest od
                  znawcy czy od znać, czy myślistwo jest od myśliwego czy od myśleć. Pewnie
                  kryterium jest, czy końcówka -stwo jest z czy bez "w".
                  JK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka