rickky 04.05.04, 15:58 Czy prawidłowo powinno się mówić (i pisać) "obrzydlistwo" czy też "obrzydliwstwo" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: jak się mówi ?? 04.05.04, 16:20 Mówić tak, pisać siak. Chyba, że ktoś ćwiczy dykcję bądź z innych powodów język ma giętki. J. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: jak się mówi ?? 04.05.04, 16:44 ja22ek napisał: > Mówić tak, pisać siak. > Chyba, że ktoś ćwiczy dykcję bądź z innych powodów język ma giętki. > J. Nie chodzi o dykcję. W ogóle nie zainteresowałbym się tematem, gdyby nie dzisiejsze wydanie jednej z gazet, gdzie na pierwszej stronie, w tytule, dużym, wytłuszczonym drukiem napisano "obrzydlistwo". Mnie sie wydaje, że powinno być "obrzydliwstwo", aczkolwiek pewien nie jestem, ale tak mi po prostu lepiej brzmi. Dlatego chciałbym zasięgnąć fachowej porady.... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 08:37 Z 'obrzydlistwem' jak z 'myślistwem' - czyli tak wałśnie. A dlaczego, to niech już uczeni w języku wyjaśnią :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 11:41 Ja też bym napisał obrzydlistwo jak myślistwo, i też nie wiem dlaczego. W szkole podstawowej mi to tłumaczono, że odmienia się na coś bez w, i że to nie jest myśliwy. Może myśleć? JK Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 11:52 > jest myśliwy. Może myśleć? Ale obrzydleć nie ma... Może to inny powód? J. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpanek Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 13:50 ja22ek napisał: > > jest myśliwy. Może myśleć? > > Ale obrzydleć nie ma... Może to inny powód? > > J. Pewnie jakby zajrzeć do odpowiednich książek (albo witryn), to by się znalazło odpowiedź, ale my nie z takich :-) Mamy przyrostek -Istwo (gdzie I to jer) i przyczepiamy go do rdzeni: pan - państwo cham - chamstwo ptak - ptactwo daw (-ać, -ca) - dawstwo znaw (-ać, -ca) - znawstwo myśli (-?) - myślistwo obrzydli (-?) - obrzydlistwo leni (-?) - lenistwo z jakichś przyczyn, w tych trzech ostatnich przykładach "w" doczepiło się do końcówki -Iec (kupiec, podlec, malec, garniec, dworzec), a nie tematu (jak w znawca, oprawca). Co więcej -Istwo dołącza się już właśnie do takich wielomorfemowych słów - kup+iec+two (asymilacja wyrzuciła "Is" z *kupiećstwo), maleństwo (*malećstwo). Żeby zachować "w", musiałoby być to jakieś "myśliwiectwo". Tak jak jest "łówstwo" od "łowca", ale "łowiectwo" od "łowiec|" ("łowczy") To taki prosty klucz, który pewnie nie zawsze da się zastosować (dopiero co go wymyśliłem i jeszcze nie przetestowałem), ale można sobie wyobrazić wykonawcę naszego czynności albo reprezentanta naszego stanu i jeśli to "wca", to "wstwo", a jeśli "wiec" to "stwo" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: jak się mówi ?? 07.05.04, 13:43 no ale "prawoznawstwo" piszę się już z "w". Tu akurat tu wu pochodzi od (tak mi isę zdaje) "znawcy", ale podonie mogłoby być z "obrzydliwym" - tu też jest "w"... nie wiem, dziwne to. Czekam na eksperta :) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: jak się mówi ?? 10.05.04, 01:09 Literę „w” przed przedrostkiem -stwo piszemy wtedy, gdy formą podstawową, w której występuje spółgłoska „w”, jest rzeczownik albo czasownik. Nie piszemy „w”, gdy formą podstawową jest przymiotnik (choćby zawierał literę „w”, np. obrzydliwy). Literę „w” piszemy więc w takich rzeczownikach, jak: marnotrawstwo (bo trawić), rybołówstwo (łowić), podwykonawstwo (podwykonawca), sprawozdawstwo (sprawozdawca), szewstwo (szewc), szubrawstwo (szubrawiec), współsprawstwo (współsprawca), wychowawstwo (wychowawca), wykonawstwo (wykonawca), zawodowstwo (zawodowiec), znawstwo (znawca), a ponadto literę „w” piszemy w rzeczownikach złożonych o drugim członie -dawstwo (prawodawstwo), -znawstwo (językoznawstwo), -mówstwo (krasomówstwo). Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: jak się mówi ?? 10.05.04, 09:30 Bardzo interesujące, jak zidentyfikować formę podstawową. Czy znawstwo jest od znawcy czy od znać, czy myślistwo jest od myśliwego czy od myśleć. Pewnie kryterium jest, czy końcówka -stwo jest z czy bez "w". JK Odpowiedz Link Zgłoś