e308 03.02.03, 14:00 Jaka jest prawidłowa pisownia powyższych określeń? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_jazzek_ Re: białokwitnące, samokończące, niesamokończące 03.02.03, 15:12 Biało kwitnące na mój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: odm. białokwitnące, samokończące, niesamokońc 13.02.03, 00:18 Odmiany biało kwitnące, samokończące, niesamokończące Odpowiedz Link Zgłoś
farsa Re: odm. białokwitnące, samokończące, niesamokońc 07.03.03, 10:35 teresa.kruszona napisała: > Odmiany biało kwitnące, samokończące, niesamokończące a zasada jakaś tym rządzi? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: odm. białokwitnące, samokończące, niesamokońc 10.03.03, 08:43 Owszem, są jakieś zasady, i pani Ekspert od czasu do czasu je powtarza (akurat w tym wątku nie). Niestety, nie jestem w stanie ich zapamiętać na dłużej niż tydzień :(ale są naprawdę niezbyt skomplikowane :). W wątku 941 jest mała dyskusja na ten temat, niestety też bez udziału pani Teresy (akurat wtedy wydawało mi się, że pamiętam owe zasady). Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: odm. białokwitnące, samokończące, niesamokońc 14.03.03, 15:55 Już znalazłem jedną zasadę: Połączenia przysłówek + imiesłów piszemy rozłącznie: biało kwitnący nowo projektowana W słowie samokończący 'samo' przysłówkiem nie jest, tylko połączeniem słowa 'sam' ze spójką '-o-'. W słowie wolnobieżny 'wolno' jest przysłówkiem, ale 'bieżny' nie jest imiesłowem (przynajmniej nie współcześnie). Odpowiedz Link Zgłoś