24.07.14, 08:35
jak dlugo dziecko zaraza ospa?
w necie pelno artykolow ze niby nie zaraza sie juz jak krosty maja strupki ale i tez inni maja zdanie ze zaraza sie do momentu odpadniecia tych strupkow?

mam dylemat:) synek mojej kuzynki przechodzi ospe dzis juz robia sie strupy. mielismy sie zobaczyc w ta niedz nie widzialam jej kilka miesiecy i nie bede przez kolejne nastepne. a nie moge pozwolic zeby moj maly sie teraz zarazil bo za 2 tyg lecimy na wakacjei.
kuzynka mowi ze na pewno nie bedzie juz zarazal tak jej lekarz powiedzial. zal mi bedzie bardzo ich nie zobaczyc ale w necie jest tyle roznych opinii na ten temat ze juz sama nie wiem:((
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: ospa 24.07.14, 10:44
      to nie bierz synka - problem z glowy - jak zaraza to njwyzej ty sie zarazisz a potem przeniesiesz na reszte rodziny. wiec moze wogole nie idzcie na taka wizyte jak macie wyjazd.
    • mrs.t Re: ospa 24.07.14, 10:45
      Ospa zaraza zanim pojawiają się krosty
      I przez pierwsze dwa dni krost chyba jakoś tak

Zależy czy w tamtej rodzinie wszyscy ospę przechodzili, czy ktoś wirusa nie nosi..
      Zresztą z Ospa jest ciężko , nie wiesz czy się nie zarazić od przypadkowej osoby-bo jw , zaraza się zanim wiadomo ze jest się samemu chorym..
      • dorcian Re: ospa 25.07.14, 07:35
        Ospa nie bez powodu zwana wietrzna jest zakazna zanim pojawia sie krosty droga wziewna, do dwoch tyg przed pojawieniem sie krost. Jak krosty sie pojawia to zarazliwy jest tez ten plyn w pecherzykach. Po ich zaschnieciu juz nie jest zarazliwa. Pare ladnych lat temu moja corka zachorowala przed wakacjami I jak lecielismy do Polski to jeszcze miala strupy na sobie ale lekarz wystawil nam zaswiadczenie, ze nie jest zarazliwa I moze leciec.
        • best.noelka Re: ospa 25.07.14, 14:58
          dorcian wzbudzilas we mnie nadzieje:)
          czyli strupy nie musza odpasc i dziecko nie powinno juz zarazac wtedy?

pytalam u mnie w nursery z ciekaowosci i mowili ze przyjmuja dzieci po ospie dopiero jak strupy odpadna. maskara to trzeba bedzie wziasc wolnego na jakies 3 tyg jak maly kiedys zachoruje:(
    • carmelaxxx Re: ospa 26.07.14, 10:24
      krostki z plyne musza zaschnac i zrobic sie strupy wtedy juz sie nie zaraza. Zanim strupy odpadna mija spory czas ale same strupy zagrozeniem juz nie sa. Corke wpuszczono do przedszkola jak miala juz suche strupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka