turmalinka 15.07.15, 16:51 dziewczynki przygotowujemy sie powli do wyprawy do Francji samochodem i wlasnie wyczytalam ze musimy nabyc alkomat, patrze na ebay i jest tego mnostwo, moze byc taki zwykly, najtanszy czy to musi byc jakies specjalne cudo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: alkomat 15.07.15, 17:11 Z tego co pamietam, to cudo nie musi musi byc, ale musisz miec dwa - jeden na "teraz", jeden na zapas. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: alkomat 15.07.15, 21:21 Tak teraz mysle ze chyba dwa starcza skoro tylko jedo z nas bedzie za kolkiem ;) I z tego co wiem to alkotesty musza miec znaczek NF .Tylkie takie sa uznawane we Francji Odpowiedz Link
bisiek10 Re: alkomat 15.07.15, 23:24 Czesto nie jezdzimy autem do PL i juz mi glowa puchnie od tego wszystkiego :D Odpowiedz Link
aniaheasley Re: alkomat 15.07.15, 23:17 Na promie kupisz zestaw dwoch malych alkomatow. I wszystkie inne rekwizyty potrzebne do samochodu we Francji, takie nalepki odblaskowe na reflektory, trojkat (2?) i co tam jeszcze sie Francuzom wymyslilo. Odpowiedz Link
lucasa Re: alkomat 15.07.15, 23:45 Wlasnie mialam napisac ze to nie tylko alkomat ale tez inne gadzety. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: alkomat 16.07.15, 00:56 Tylko ze te inne gadzety jak trojkat, apteczke ,hi viski, zapasowe zarowki itp tak naprawde powinno sie miec w aucie na codzien :) Odpowiedz Link
aniaheasley Re: alkomat 16.07.15, 08:36 Powinno sie tez miec w domu sprawny alarm ppoz, ubezpieczenie na zycie, odkladac na emeryture, chodzic na badania kontrolne do dentysty, okulisty, i wiele innych rzeczy sie powinno ;) Odpowiedz Link
szczur.w.sosie Re: alkomat 16.07.15, 09:55 Ja już nie wspomnę, jaką głupotę zrobiłam jadąc autem do Pl. Wstyd, wstyd, wstyd... Tak więc uważnie czytać, sprawdzać, co potrzebne, bo może się okazać, że naprawdę potrzebne a nie ma. I wtedy kłopot. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: alkomat 16.07.15, 10:30 Oj tam zaraz wstyd. Podziel sie, moze ktoras z na podobnej glupoty nie zrobi :) Ja moglabym gruba ksiazke napisac o samych moich glupotach popelnionych, i troche ciensza o glupotach idiotycznie powtorzonych :)))) Odpowiedz Link
bisiek10 Re: alkomat 16.07.15, 11:35 My kiedys prawie przy granicy z PL zorietowalismy sie ze nie mamy ZADNEGO dokumentu od auta :) To dopiero wstyd :P Odpowiedz Link
szczur.w.sosie Re: alkomat 16.07.15, 11:51 OK, do tej pory nie wiem, czy mieliśmy ubezpieczenie na Europę czy tylko UK. Chyba jednak nie... Nie mieliśmy koła zapasowego, bo ten model samochodu nie posiadał. I opona poszła. I czekaliśmy kilka dni (zaraz za granicą z De) aż RAC coś zaradzi. Tyle że RAC pokrył koszta hotelu, holowanie itp, bo dość obszerny breakdown cover mieliśmy. Mieli znaleźć i oponę, ale że to nietypowy model do nietypowego samochodu, to mój ojciec z Warszawy przywiózł szybciej. Ale trójkąt mieliśmy. Kamizelkę hi - vis jedną. Alkomatu nie, a przez Francję przecież jechaliśmy. I nakładki na światła były:) Odpowiedz Link
szczepka75 Re: alkomat 16.07.15, 17:32 a my sie kiedys dobe spoznilismy na prom , zoorientowalismy sie w polowie Niemiec w drodze powrotnej .forumowa koleznaka kupila nam drugi bilet online Odpowiedz Link