06.03.23, 19:16

Chce sobie kupic blenderze szklanym pojemnikiem i nie wiem jaki wybrac. Potrzebuje tylko w sumie do robienia roznych smoothies, bo nie zjadamy wystarczajacej ilosci warzyw i owocow dziennie i ciezko przemycic do diety dzieci zielone liscie, sama ich nie lubie. wiec sobie wymyslilam blender. chcialabym taki zeby wszedl do zmywarki i czyscil sie dobrze. Polecicie cos dobrego?
Patrze na te:
www.argos.co.uk/product/8908915?clickSR=slp:term:glass%20%20jug%20blender:3:23:1
www.argos.co.uk/product/1618989?clickSR=slp:term:glass%20%20jug%20blender:4:23:1
albo sa tez takie z funkcja soup maker, wart?
www.currys.co.uk/products/ninja-hb150uk-hot-and-cold-blender-and-soup-maker-black-10202404.html
www.argos.co.uk/product/1974214?istCompanyId=a74d8886-5df9-4baa-b776-166b3bf9111c&istFeedId=c290d9a9-b5d6-423c-841d-2a559621874c&istItemId=rlwliwixx&istBid=t&&cmpid=GS001&_$ja=tsid:59157%7cacid:598-923-9094%7ccid:16560363003%7cagid:132885990165%7ctid:pla-755002202781%7ccrid:587663764529%7cnw:u%7crnd:12825516549373427172%7cdvc:c%7cadp:%7cmt:%7cloc:9041106&utm_source=Google&utm_medium=cpc&utm_campaign=16560363003&utm_term=1974214&utm_content=shopping&utm_custom1=132885990165&utm_custom2=598-923-9094&GPDP=true&gclid=CjwKCAiAu5agBhBzEiwAdiR5tCWa36KQzBA5aPxVY_-BHY_JfEvC2I4zaJMc6XA2Iq37uHcl1Sx5DBoCzjoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Doradzcie prosze, bo chodzi to za mna od dawna i nie oge sie zdecydowac na ktory
Obserwuj wątek
    • niyaa Re: blender 06.03.23, 20:15
      Wybralabym ladny jesli stalby na wierzchu 🤣 a powaznie to lubie produkty Ninja. Mam blender, Airfryer etc nie lubie sharka ale ninja tak wiec moj gloss oddaje na ladny od ninja
    • illegal.alien Re: blender 06.03.23, 21:20
      Tez mi się wydaje, ze żeby blender spełniał funkcje, która dla niego planujesz, to będzie musiał stac na wierzchu (chyba, ze macie jakiś sprytne schowanko w kuchni, z ktorego go łatwo wyjąc).
      Ja codziennie zaczynam dzień o koktajlu białkowego, wiec postawiłam na KitchenAida - ma własna butelkę (do kupienia osobno niestety), wiec miksuje i mogę od razu wyjść z domu - super się sprawdza w weekendy i sprawdzałoby się gdybym pracowała poza domem ;) (wtedy pewnie kupiłabym ze dwie butelki, bo obecnie mam tylko jedna).
      Wybierz wiec to, co najmniej Ci będzie przeszkadzać estetycznie.
      Nie wiem, czy funkcja robienia zup się sprawdza - z doświadczenia - wszelkie urządzenia wielofunkcyjne raczej się słabo sprawdzają. Ale ja wole garnek od thermomixa, wiec jestem raczej kuchenna konserwa ;)
    • glasscraft Re: blender 06.03.23, 21:21
      Napisze to, co mnie zawsze wkurza ja czytam odpowiedzi na takie pytania (czyli pytanie: jaka maszyne do szycia kupic, odpowiedz: apocito/nie masz igly i nitki) :-D i to na dodatek jako wielbicielka gadzetow masci wszelkiej i z dosyc duza kuchnia, w ktorej je mozna ukisic po katach.

Kupilabym porzadna zyrafe, ktora dokladnie do samo zrobi i mniej miejsca zajmuje. Mam taki szklany jako dodatek to kenwooda i o ile kenwood wyjezdza regularnie na blat, to nie pamietam kiedy ostatnio (i czy wogole) uzywalam dzbanka. Zyrafa robie zupy (po tym jak sie w garze ugotuja - soup maker chodzil za mna dlugo, ale w koncu dotarlo do mnie, ze to bedzie o krok za daleko nawet jak na mnie), koktajle owocowe i warzywne latem (dobra zyrafa nawet lod powinna strawic imo), sosy itp. Plus czasami jak gotuje np zupe "na zapas" w duzych ilosciach, to nie musze sie bawic z miksowaniem w dzbanowym, wylewaniem, wlewaniem nowej porcji (tak, wiem problem z de... ale moim zdaniem latwiej zyrafe do duzego gara wstawic niz sie z porcjami pitolic).

Przepraszam, ze nie obejrzalam linkow i "nacocito" rade Ci daje - jezeli chodzi od dawna i musi byc, to ninja jest chyba jak czolg (blendera nie mam jak niyaa ale mam kilka innych ustrojst i moim zdaniem sa bardzo solidne i powinny sluzyc dobrze i dlugo).
      • lucasa Re: blender 06.03.23, 22:47
        Przepraszam, co to jest "zyrafa" 🤔
        • wiwi1 Re: blender 07.03.23, 07:12
          No wiec ja tez sie zastanawialam co to i pomyslalam, ze to taki reczny blender a zyrafa poewnie dlatego, ze ma taka dluga roczke jak szyja zyrafy.
          To mam i wlasciwie prawie nie uzywam, kiedys uzywalam czesciej, ale zgubilam gdzies pojemnik z ktorym to bylo kupione. w sumie pewnie tym tez bym zblendowala takie owoce i warzywa na smoothie, nie pomyslalam o tym, moze sprobuje
          • glasscraft Re: blender 07.03.23, 08:22
            Dokladnie tak wiwi i lucasa - reczny blender. Zawsze mnie ta zyrafa zastanawiala, ale to pewnie masz racje - ma dluga "szyje". U mnie dokladnie tak samo z pojemnikiem (na pewno gdzies jest, ale przykryty diablim ogonem) wiec uzywam co jest pod reka (najczesciej taki szklany dzbanek do odmierzania plynow).
          • wiwi1 Re: blender 07.03.23, 08:43
            Ja bardzo przepraszam za bledy, szczegolnie za "roczke", spalam jeszcze jak to pisalam. Pozatym klawiatura mi nie dziala za dobrze i czasami niektore klawisze nie dzialaja a czasami spacja sie nie wciska
      • aniaheasley Re: blender 07.03.23, 15:36
        Co to jest zyrafa?
        • glasscraft Re: blender 07.03.23, 15:38
          ulapedantula.pl/blender-reczny-czyli-wszystko-o-zyrafie/
          • ilonka45 Re: blender 07.03.23, 19:03
            Nawet nie wiedzialam, ze mam zyfafe :)
    • niyaa Re: blender 07.03.23, 06:09
      Dodam jeszcze ze wiele lat temu jak rozmawialysmy o slow cookerach, a bylo to ponad lat 10 temu - kupilam taki ktory okreslalysmy "ten ladny" bo faktycznie byl najladniejszy, sluzy mi do dzis I bardzo sie ciesze ze zaplacilam wiecej za jego urode bo milo sie patrzy 😂
      Fanka thermomixa tez nie jestem, jest mi zbyteczny ale od garnka to juz wole ninja dual Airfryer. Jest to cudo! Mam dosc dlugo uzywam w zasadzie codziennie, kocham!

Takze jesli bedziesz uzywac codziennie to moim zdaniem warto zeby Ci sie podobalo wizualnie tez
      • wiwi1 Re: blender 07.03.23, 07:18
        Thermomix mi sie marzy, ale na razie mam inne zobowiazania finansowe, wiec musi poczekac.
        Ninja airfryer nawet kupilam niyaa za Twoim poleceniem, ale nie zdawlam sobie sprawy jaie towielkie, a ja prawienei mam wolnychh blatow w kuchni, naprawde ustawienie i iwielkoscmojej kuchni jest beznadziejna,wiecnie stety z zalem oddalam.
        No i slowcooker, ten ladny tez jak pammietasz niyaa posiadalam, zle zostal w moim starym mieszkaniu, w ktorym mieszka teraz moj ex malzonek, wiec niestety nie bede go miala z powrotem jak wiele innych rzeczy, ktore tam zostawilam. za to kupilamsobie instapot, ktory ma funkcje slowcook i uzywam tej funkcji, co mi si epodoba to to, ze ma ten gar ze stal inierdzewnej i sie dobrze czysci
    • wiwi1 Re: blender 07.03.23, 07:09
      Drogie kolezanki, ja dalej nic nie wiem.
      No wiec tak,moja kuchnia jest mala, waska i wogole nie ma wniej miejsca na nic dlatego postanowilam dopakowac dodatkowy sprzet ( tu bym wstawila emotke jak bym wiedzia jak) jednak dla blendera jakos miejsce znajde ze wzgledu na te witaminy, ktorych moimzdaniem za malo jest w naszej diecie. Czyli blender nei moze byc duzy,wiec takie krowy co blenduja i robia zupei inne rzeczy raczej odpadaja. Musi miec szklany dzban. wiec pewnie te dwa pierwsze zmojego linka, bo ninja w wersji bez gotowania zupma plastikowy dzbannoi ni emyje sie w zmywarce. No wiec ktory magimix czy tefal, wybierzcie prosze za mnie bo ja bede tak jeszcze sie miesiacami zastanawiala;)
      • glasscraft Re: blender 07.03.23, 08:25
        Obydwa taka sama maja moc, wiec ja bym wziela wiekszy (i moim zdaniem przyjemniejszy dla oka) tefal.
      • niyaa Re: blender 07.03.23, 15:44
        Hahaha a po co Ci witaminy tak wlasciwie 🤣🤣🤣 czyz nie najwiecej witaminy maja polskie dziewczyny? 🤣

Nic madrzejszego nie mam do dodania 😂 tymczasem
      • klimea Re: blender 05.04.23, 16:28
        Mialam juz wiele blenderow w swoim zyciu od tych tanszych po drozsze te tansze, a zwlaszcza starodawne z plastikowymy kielchami i niska moca to zabawki, a nie sprzet do kuchni. Mialam Blendtec i Vitamix, a teraz mamy Thermomixa.te trzy wymienione ostatnie polecam szczerze. Dla mnie wazne bylo w koktajlach, aby byly gladkie, bo nie ma nic gorszego niz grudki czy drobinki w smoothies. Jesli chodzi o te mozliwosc wszystkie te trzy byly na tym samym pozomie, Thermomix pod tym wzgledem lubie mniej, bo nie widze co sie dzieje w srodku, jako ze ma stalowy kielich. No ale sluzy mi on do wielu innych rzeczy, a posiadanie dwoch blenderow w jednek kuchni jakos sie minelo z celem, wiec Thermomix wygral.
        Oprocz tego w porzadnym blenderze mozesz zrobic milion roznych rzeczy a T, ma oczywiscie nnostwo innych zastosowan, wiec najlepiej sie przyjrzec, co jeszcze moglabys chciec robic, bo jak Ci sie spodoba blendowanie, to mozesz zalowac, ze nie kupilas jednak czegos solidniejszego. Te power blender nie moga chyba miec szklanych kielichow, ze wzgledu na moc czy ilosc obrotow.
        Zgadzam sie z glasscraft, ja tez tak mam, jestem straszna gadzeciara jesli chodzi o sprzet kuchenny, sama ze soba walcze, zeby nie kupic kolejnego itp. ale ja wszystko gotuje sama, a ze jestemy cala rodzina weganscy, wiec wszystko sie przydaje/ Thermomix jest wysmiewany jako sprzat dla tych, co nie umieja gotowac, a moim zdaniem on jest dla kazdego, zarowno dla tych co nie nie umieja, bo wowczas moga sobie gotowac z ksiazki kucharkiej wbudowane w sprzet, ktora ich poprowadzi krok po kroczku. A dla mistrzow kucharskich lub chodzby osob srednio zaawansowanych w kuchni jest on wielka pomoca poczawszy od kawy na zimno, zrobienia ciasta chlebowego czy zupy.
        Jasne, ze wszystko to mozna zrobic recznie, jak ktos chce to moze oczywiscie. Jako, ze my jemy duzo, to u nas raczej T nie gotuje obiadow, a raczej sluszy jako pomocnik ;)
        Instant pot tez mam, nawet trzy , jeden malutki i kocham i uzywam codziennie.
    • princesswhitewolf Re: blender 08.03.23, 00:15
      Ja mam thermomix ale tez Ninja bo mniej brudzenia. Kubek to ta nakladka
      • klimea Re: blender 05.04.23, 16:28
        taki maly Ninja blenderek tez mam i jest fantastyczny, bardzo podreczny jak trzeb cos malutkiego zmiksowac.
    • leyla76 Re: blender 30.03.23, 18:51
      Do robienia smoothies rozważałas nutribullet? Mogę polecic z całego serca.
      Jeżeli chodzi o blenderowanie zup to ręczny blender nazwany żyrafą w wątku jest chyba najlepszy.
      Ja mam kenwood (robot planetarny) ze szklanym dzbankiem i szczerze używam dzbanka bardzo rzadko. Jest naprawdę ciezki, przez to niewygodnie sie myje. Nie wyobrażam sobie przelewania do niego gorącej zupy np.
      Smoothie wychodzą super w nutribullet, który jest lekki i łatwo go wszędzie zabrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka