Dodaj do ulubionych

łodygi krwawnika

27.06.11, 09:34
Kiedyś, dawno temu posiadałem księgę w przekładzie Wilhelma. Był tam opis wróżenia przy pomocy łodyg krwawnika. Nawet czasem używałem tego sposobu. Później zapodziałem księgę i przestałem wróżyć. Teraz naszła mnie ochota poczuć łodygi krwawnika między palcami. Niestety nie pamiętam jak to się robiło. No trochę pamiętam, że łodyg ma być 50, że jedną się odkłada. Ale co dalej?
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: łodygi krwawnika 28.06.11, 09:50
      Smoku, hm, może ktoś z czytelników forum ma to przepisane i wklei, bo ja nie mam, a brak mi kompletnie czasu na tę czynność. Przepraszam. Pozdrowienia, Ewa S.
    • jasnygrom Re: łodygi krwawnika 18.07.11, 19:10
      :)
      Na Twe "zapotrzebowanie" jest odpowiedź w temacie "losowania":
      forum.gazeta.pl/forum/w,37798,127129435,127129435,losowania.html
      Sorki, ale nie mogłem wcześniej.

próbujące pomóc pozdro :) ryx
      • transwizje Re: łodygi krwawnika 19.07.11, 21:56
        A tak swoją drogą... pasąc ostatnio kozy nazbierałam bukiet krwawnika na susz. I przyjrzałam się lepiej tej roślince. Skłania do liczenia i ma ciekawą matematycznie strukturę. Do tego wygina się 3,5 raza. Chińczycy uważają krwawnik za świętą roślinę. Być może dlatego właśnie.
        Jej właściwości bio-chemiczne w zielarstwie: poprawia krew, stosowany przy bolesnych miesiączkach przez kobiety. Karmi się też nim pisklęta kaczek, gęsi, indyków i kur. Bardzo go lubią.
        Patyki... brzmi bardzo zachodnio.
        Warto może zacząć od wędrówki po łące, poszukiwania krwawnika. poznania go także od strony wewnętrznej (picie wywaru), następnie ususzenia i wydostania łodyg, pomalowania ich na czerwony kolor (ważny w chińskiej tradycji) i dopiero rozpoczęcia doświadczenia z Księgą za ich pomocą. ????
        Kontakt z naturą nigdy nikomu nie wyszedł na złe.
        A czemu to święte ziele, jakie liczby zawiera i opis jakich cyklów jest w nim zaklęty? To pytanie do dumających po nocach.

Pozdrawiam
        Ewa S.
        • transwizje Re: łodygi krwawnika 19.07.11, 21:58
          Być może ma się jakoś do spirali DNA istot żywych na Ziemi?
        • jasnygrom Re: łodygi krwawnika 20.07.11, 23:23
          Witaj Ewo! Witajcie Wszyscy! Fajnie wreszcie móc wrócić na Forum!

1.
          Ewa pisze:
          Patyki... brzmi bardzo zachodnio.
          --------
          Słowo "patyki" używam z dwóch powodów:
          a) wyraz ten nie zawiera polskich liter i łatwo go wyszukać;
          b) wyschnięte (wysuszone) łodygi to dla mnie właśnie patyki ;)

2.
          Ewa pisze:
          (...) nazbierałam (...) krwawnika na susz. (...) wygina się 3,5 raza.
          --------
          O co biega z tym gięciem (3,5)?

poimprezowe pozdro :) ryx
          • transwizje Re: łodygi krwawnika 21.07.11, 12:09
            wszelkie ziemskie twory natury, typu muszla, na bazie spirali gną się 3,5 raza. Także wąż, który zwiódł Ewę pewnie też. ;-)
            Połówka 7.
            Pozdro
            Ewa S.
    • jasnygrom święte łodygi 25.07.11, 21:51
      Ewa pisze:
      (...) Chińczycy uważają krwawnik za świętą roślinę. (...)

--------
      Fragmenty o krwawniku ze stron:

1.
      Świat Kwiatów:
      www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/krwawnik-rosliny-lecznicze-w-ogrodzie-id387.html

(...) O wyjątkowości krwawnika decydują substancje czynne wchodzące w jego skład. Jedną z nich jest azulen, a więc substancja występująca w olejku eterycznym wykazująca właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz antyalergiczne. Dodatkowo w skład ziela krwawnika wchodzą: cyneol, o właściwościach pielęgnacyjnych; przy małym dozowaniu ma właściwości pobudzające, ale przy dużych dawkach prowadzi do zaburzeń, halucynacji itd.; borneol; laktony seskwiterpenowe; związki flawonowe; kwas mrówkowy m.in., o właściwościach przeciwreumatycznych; kwas octowy; kwas izowalerianowy; kwas salicylowy; alkohole; witamina K, mająca decydujący wpływ na krzepnięcie krwi; garbniki; cholina.
      W lecznictwie wykorzystywany jest przede wszystkim na płaszczyźnie schorzeń związanych z układem pokarmowym. Pobudza trawienie, pomaga przy zaburzeniach i nieżytach tego przewodu. Posiada właściwości ograniczające krwawienia wewnętrzne i zewnętrzne. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, przyśpiesza gojenie ran oraz oparzeń. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, pomoże przy zapaleniu pęcherza moczowego, bolesnych miesiączkach, schorzeniach wątroby oraz poprawi apetyt. Krwawnik pospolity wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym.(...)

2.
      Zioła na talerzu
      www.e-lipinki.pl/artykul,97,Ziola_na_talerzu.html

(...) Krwawnik ma działanie przeciwkrwotoczne (hamuje krwawienia wewnętrzne), właściwości wzmacniające i regulujące przemianę materii, najskuteczniej czyści krew. Także skuteczny przy zastarzałych nieżytach żołądka i jelit. Liści krwawnika nie powinno się jadać zbyt dużo, bo działają toksycznie, wśród wielu składników zawiera też alkaloidy (achilleinę, stachydrynę) i mogą powodować bóle głowy i oszołomienie. (...)

--------

Powtórzmy:
      1.
      (...) cyneol, o właściwościach pielęgnacyjnych; przy małym dozowaniu ma właściwości pobudzające, ale przy dużych dawkach prowadzi do zaburzeń, halucynacji itd. (...)

2.
      (...) Liści krwawnika nie powinno się jadać zbyt dużo, bo działają toksycznie, wśród wielu składników zawiera też alkaloidy (achilleinę, stachydrynę) i mogą powodować bóle głowy i oszołomienie. (...)

Może (prócz tego, że rośnie także na cmentarzach, więc ma kontakt ze światem duchów - jak wyczytałem kiedyś) to jest też powodem świętości tej rośliny.

buszujące pozdro :) ryx
      • transwizje Re: święte łodygi 28.07.11, 14:17
        Hm, ze względu na zaartość halucynogennych substancji krwawnik mógł być składnikiem jakiejś odlotowej szamańskiej mieszanki ziół, z której robiono święty napój. To taka myśl.
        ;-)
        Pozdrawiam
        ES
        • kasiabrys Re: święte łodygi 15.08.11, 14:05
          Czy jest jakis sposob by zdobyc lodygi krwawnika do uzywania przy wyroczni - procz nazbierania ich samemu? Strasznie miejskie ze mnie stworzenie, z natura niewiele mam kontaktu i nawet nie czerpie z tego nadzwyczajnej przyjemnosci - watpie, bym umiala gdzies znalezc te rosline na zywo. Wpisalam łodygi krwawnika do google i na allegro - zero pozytecznych rezultatow.

Tyle jest sklepow z kartami, wrozbami itp - czy to mozliwe, by nie bylo tam zestawow lodyg krwawnika? Z internetu wyglada ze mozliwe - moze ktos pomyslowy wypelni te nisze - zapusci plantacje krwawnika i zacznie dostarczac zestawy do sklepow ? :)) Pomysl poddaje nie calkiem bezinteresownie - mam nadzieje, ze jeden z takich zestawow mnie tez by sie dostal :))

Kasia
          • transwizje Re: święte łodygi 16.08.11, 18:48
            he, po co plantacja, krwawnik rośnie przeważnie na każdej łące czy dzikim trawniku. Nisza, mówisz... bo to jest trochę tak, że nikt nie widział tak naprawdę jak przygotowują rzecz chińczycy. Wiem, że łodygi farbowano na purpurowy kolor. Jeśli chcesz mogę ci coś takiego przygotować za jakąś kasę. ;-)
            Pozdrawiam
            Ewa S.
            • jasnygrom Re: święte łodygi 26.08.11, 12:40
              Ewo, dla ułatwienia zadania w poście "Patyki do losowania" znajdziesz przepis ;)

wesołe pozdro :) ryx
    • jasnygrom Patyki krajowe 10.12.11, 10:54
      Onegdaj Kasia pytała:
      Czy jest jakis sposob by zdobyc lodygi krwawnika do uzywania przy wyroczni - procz nazbierania ich samemu?
      --------
      Jeśli są kłopoty z patykami krwawnika, można kupić patyczki do szaszłyków. Działają tak samo. Ostre końce można lekko przyciąć.

zaradne pozdro :) ryx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka