Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Val di Fassa - proszę o informację

25.09.09, 08:13
    Planuję wyjazd do Val di Fassa Hotel Madonnina w m. Soraga, Czy
    możecie podrzucić jakieś informacje na temat regionu, ośrodka,
    również hotelu. Jade swoim samochodem. Będę wdzięczny za informacje
    każde, nawet te które dla was mogą się wydawać banalne. Szczególnie
    te dotyczące ośrodków narciarskich.
    Obserwuj wątek
      • ewangelizator_carvingu Re: Val di Fassa - proszę o informację 25.09.09, 17:44
        wybór doliny dobry, w oklicy setki kilometrów tras

tylko dlaczego Soraga? wszedzie daleko, trzeba było szukac w
        Campitello lub Canazei

ewentualnie jezeli chcesz obsokoczyc Selle, Fiemme, Tre Valli
        samochodem to jestes po środku
        • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 25.09.09, 19:48
          EC ... a dlaczego nie Soraga?
          Miejsce dobre jak każde inne w Dolinie :))
          Przecież pisze, że jedzie autem ... więc nie będzie uzależniony od jedynego wyciągu w Canazei czy Campitello.
          Napisz co Ciebie interesuje, albo przeszukaj to forum dokładnie w wątkach archiwalnych poprzez wyszukiwarkę. Znajdziesz tam wiele info na temat VdF i okolic. Nie sposób opisać wszystkiego co wiemy na ten temat ;)
          pozdro.
          • zeb27 Re: Val di Fassa - proszę o informację 28.09.09, 10:05
            Wybrałem Soragę bo spodobał mi się hotel Madonnina, kilkanascie
            kilometrów samochodem nie robi mi różnicy, i tak muszę jechać.
            Jeśli chodzi o informację to chciałbym wiedzieć gdzie się udać,
            która miejscowość, który parking, która kolejka itp. czasami o
            pewnych możliwościach dowiadujemy się dopiero pod koniec pobytu.
            Nie jestem doświadczonym bywalcem dolomitów (jestem wręcz
            nowicjuszem)więc rady praktyczne są bardzo wskazane. Jedziemy na
            tydzień czterosobową rodziną, jeździmy średnio - syn lepiej, córka
            (młodsza)słabiej ale ogólnie sobie radzimy z każdą górką (bez
            hardcoru, gdybyś miał pomysły propozycje na kolejne dni pobytu to by
            było super. dzięki za zainteresowanie
            • Gość: zeb.27 Re: Val di Fassa - proszę o informację IP: *.nplay.net.pl 19.10.09, 14:26
              podbijam temat bo ucieka z ekranu
      • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 28.09.09, 11:13
        Należałoby zastanowić sięwpierw, jaki wybrać skipas?
        Co prawda będziecie mieszkać w VdF ale bliżej macie do stoków Vall di Fiemme :) Może więc jednak Dolomiti Superski , albo jakiś kombinowany VdF+DS np 4+2 lub 3+3. Ja zawsze kupuję DoloitiSuperski, ale myślę ,że wersja VdF+DS 3+3 będzie chyba optymalnym wyjściem.
        www.dolomitisuperski.com/pl-PL/skipass-offers--dolomiti-superski-71PL.htmlpozdro
        • zeb27 Re: Val di Fassa - proszę o informację 28.09.09, 11:53
          Myślę, że w gre wchodzi raczej skipas Dolomiti superski wtedy jest
          wieksza elastyczność w planowaniu wyjazdów z dnia na dzień. I
          jeszcze jedno moje dziewczyny to zmarzluchy i interesują mnie
          miejsca gdzie jest najwiecej gondolek i krzeseły przkrywanych
          (wersja dla dni z gorszą pogodą)
        • ewangelizator_carvingu Re: Val di Fassa - proszę o informację 28.09.09, 12:06
          Superski skoro lubisz jeździć smochodem

ja zrobiłbym tak:

1 dzień Alpe Lusia/ Ciampac start z Pozzy
          1 dzien Passo San Pellegrino
          1-2 dni Predazzo - Val di Fiemme
          1 dzień Campitello - wycieczka do Gardeny, mzona skoczyc aż do Secedy
          1 dzień Canazei - Belvedere, Arabba ewentualanie wycieczka na
          Marmolade przy ładnej pogodzie / albo zrobic to w 3 dzień kosztem
          Predazzo/
          • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 28.09.09, 12:46
            Jeśli Dolomiti Superski, to plan e_c jest niezły.
            Oczywiście, San Pellegrino razem z TreValli :)
            Myślę, że zamiast Marmolady przy dobrej pogodzie ciekawiej byłoby zdobić SR z małym odskokiem w Alta Badii ( jeśli będzie dobrze szło).
            Zamiast startować z Campitello lub Canazei, ja zawsze wjeżdżam autem na parking przy Luppo Bianco (serpentyna na Passo Pordoi). Parking za darmochę, miejsca są zawsze, bliski do gondolek w zieloną i czerwoną stroną SR, żadnych kolejek ... co zdarza się często w Capitello i Canacei. Parking i gondolkę na Latemar masz przed Predazzo przy słynnej skoczni na której ... . Latemar, to jeden z lepszych ośrodków w Dolomitach i warto spędzić tam 2 dni. Trasy dla każdego i bardzo ciekawe.
            pozdro.
            • Gość: obol Re: Val di Fassa - proszę o informację IP: *.tktelekom.pl 29.09.09, 22:13
              Wszystko prawda, z jedną uwagą :wolne miejsca na parkingu Lupo
              Bianco są, owszem, ale gdy przyjedzie się rano. Później może być
              różnie. Ale, ze względu na Sella Rondę, warto wstać rano.
              • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 29.09.09, 23:57
                Rano, to znaczy o której?
                Przeważnie bywałem tam po 9 i tylko raz musiałem korzystać dalszego (za 100m) parkingu. Zazwyczaj stawałem w pierwszej linii ( 1 m od trasy narciarskiej) i nie dalej niż 50m od gondoli. Nie wiem jak tam jest w południe, ale kto o tej godzinie przyjeżdża na narty?
                Z dolnego parkingu w Canazei masz znacznie dalej do gondoli, do której rano właśnie jest niezły tasiemiec, musisz zapłacić, a i z miejscem bywa różnie.
                pozdro.
                • Gość: obol Re: Val di Fassa - proszę o informację IP: *.tktelekom.pl 03.10.09, 23:02
                  Rano, to znaczy o 9 właśnie. Później czyli koło 11 parking jest
                  zwykle zapełniony, bo Włosi o tej porze zaczynają nartowanie ( i
                  jeżdżą do 13 lub 14 z godzinną przerwą na obiad) Tak przynajmniej
                  wynnika z moich wieloletnich obserwacji.
                  • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 07.12.09, 17:20
                    Zapełniony powiadasz :)
                    Tak wyglądał 24.01.2009 o godz 10.58
                    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2066676,5,2,41050,Wlochy--Dolomity.html
                    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2083060,2,1,Wlochy--Dolomity.html
                    • Gość: Muchor Re: Val di Fassa - proszę o informację IP: *.gts.pl 08.12.09, 11:07
                      Tak sobie patrzę na mapę i próbuję zlokalizować ten parking. Jeżeli dobrze
                      rozumiem, to trzeba z Canazei wyruszyć w górę mocno krętą drogą, dojechać do
                      rozjazdu, skręcić w lewo w stronę Val Gardena i na tej drodze jest miejsce,
                      które Automapa mi pokazuje jako Passo Pordoi, Ski Area Sella Ronda. I to jest
                      ten parking z którego wygodnie jest zrobić Sellę?

Automapa pokazuje 8.7km od tego miejsca do ronda w Canazei, czyli jakieś 15-20
                      minut jazdy (po zakrętasach na drodze sądząc).

Pzdr,
                      • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 08.12.09, 12:38
                        Z Canazei (z ronda) na passo Pordoi w górę kreta drogą. Do tego momentu rozumiesz dobrze. Parking jest jednak znacznie przed rozjazdem( VG PP) ... więc już go minąłeś i tu już rozumujesz źle.
                        www.kolarsky.com/family/austria-california01/cortina/pas_pordoi.jpg
                        Nie wiem ile jest tam kilometrów. Nigdy nie patrzyłem na licznik, ani na zegarek. Wystarczyło mi popatrzyć na tasiemca przy dolnej stacji w Canazei i nie miałem wątpliwości gdzie jechać. Jestem jednak pewien, że z Canazei nie jedzie się tam dłużej niż 10 min.
                        Jest to szczególnie korzystne rozwiązanie, gdy zamierza się robić SR zgodnie z ruchem wskazówek zegara (czerwoną). Jeśli jednak boisz się krętych dróg lub oszczędzasz na paliwie, nie jest to miejsce dla Ciebie :P Możesz zostawić auto na płatnym parkingu w Canazei, dojść do dolnej stacji (Canazei-Pecol), przedreptać tasiemca i już wjeżdżasz na górę .. to znaczy na Pecol. Z tego miejsca już tylko "autobusem" na Belvedere i możesz zaczynać SR.
                        pozdro.
                        pozdro.
      • zeb27 Re: Val di Fassa - proszę o informację 28.09.09, 14:45
        wielkie dzięki za porady, gbyscie wpadli jeszcze na jakieś pomysły
        to bardzo proszę o info. (wyjazd planuje w pierwszym tygodniu
        lutego) Podpowiedzcie mi jeszcze jaką trasą najlepiej dojechać, w
        ubiegłym roku do Dobiaco jechałem przez Villach. Tutaj wychodzi mi
        że najlepiej przez Brenner i Bolzano, ale boję się że będą korki
        (prawdopodobnie ferie dla Wiednia)
        • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 29.09.09, 08:24
          Trochę zależy skąd będziesz wyjeżdżał, ale wydaje się, że najbliżej będzie przez Brenner, Bolzano, passo Costalunga (droga 241).
          Jakich korków i gdzie się spodziewasz?
          Można oczywiście jechać przez Graz, Klagenfurt, Spital, Lienz, Dobiaco ...i kilka pięknych przełęczy, ale to droga dla wytrwałych i szukających piękna. Jechałem nią wiele razy do VdF i polecam, ale nie jest to najbliższa i najwygodniejsza droga.
          pozdro.
          • zeb27 Re: Val di Fassa - proszę o informację 29.09.09, 12:20
            Jak już wcześniej pisałem nie mam doświadczeniaw Dolomitach i Alpach
            (w ubiegłym roku byłem pierwszy raz). Słyszałem natomiast, że w
            przypadkach ferii austriackich (niemickich?)autostrada przez Brener
            bywa zakorkowana, więc pytam osób które jeżdżą. Granicę przekroczę w
            Cieszynie, symulator trasy pokazuje mi najszybszą przez Brenner ale
            zaczepia o Niemcy. Dlatego też proszę o podpowiedź. Dzięki
            • beabike Re: Val di Fassa - proszę o informację 29.09.09, 16:24
              W sezonie zimowym ,zawsze w soboty autostrada Salzburg/Monachium -
              Insbruck i dalej Brenner bedzie zakorkowana (mniej lub wiecej)bo
              jest to dzien zmiany "obsady " w osrodkach narciarskich -jedni jada
              do domu ,a nastepni na urlop. Jezdze b.czesto w Alpy w roznych
              porach roku i jak tylko moge to soboty omijamo . A co do ferii w
              Austrii i Niemczech ( a doliczyc trzeba tez Danie i Holandie) to sa
              one rozciagniete praktycznie na cala zime - kazdy Land(prawie) ma
              inny termin i kawalkada samochodow w soboty jest w obie strony.
              Jesli pojedziesz w nocy lub nad ranem tak zeby Salzburg osiagnac
              wczesnie rano to powinno Ci sie udac przejechac jeszcze przed
              najwieksza fala z Niemiec.I jednak zima to chyba najlepiej jechac
              autostrada do Bolzano -Nord i zjechac na VdF,albo kawalek dalej za
              Bolzano zjazd w Auer/Ora w kierunku VdF.POzdrawiam .Beata.
              • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 29.09.09, 17:54
                beabike napisała:

> I jednak zima to chyba najlepiej jechac
                > autostrada do Bolzano -Nord i zjechac na VdF,albo kawalek dalej za
                > Bolzano zjazd w Auer/Ora w kierunku VdF.
                -------------------------------
                Jak by nie jechac, to do Bolzano trzeb jechac przez Brenner.
                Z faktu, że to praktycznie jedyne przejście północ-południe w tym
                regionie wynika, że jest tam spory ruch. Jednak w styczniu
                wielokrotnie przejeżdżałem tą trasą i poza niewielkim spowolnieniem
                korków nie było. Było to w godzinach południowych, ponieważ
                przeważnie spałem w Bratysławie i przed 8 rano nie wyjeżdżałem.
                Korki rzeczywiście pojawiają się w okolicy Monachium, a ponieważ
                jedziesz przez Salzburg, Monachium zostaje z boku. Jest
                niebezpieczne miejsce, gdzie łączą się autostrady 8 i 93. Tam
                rzeczywiście może dojśc do jakiś zatrzymań. Jeśli chcesz tego
                unikną, jedź drogą lokalną 21 potem 312 przez Lofer (zaraz za
                Salzburgiem w lewo na Bad Reichenhall). Droga bardzo przyjemna choc
                trzeba wolno. Jedzie się spokojnie, piękne widoki, kilometrów mniej
                i nie stracisz wiele czasu w porównaniu do autostrady. Wyjeżdżasz w
                Worgl i ewentualny korek masz już za sobą. Dalej już nic nie powinno
                się dziac. Chyba, że jakaś katastrofa ... ale tego nigdy nie
                przewidzisz i zdarzy się może wszędzie.
                pozdro.
                • Gość: Muchor Re: Val di Fassa - proszę o informację IP: *.gts.pl 12.10.09, 15:34
                  No i ja też wybieram się do Val di Fassa nadchodzącej zimy, decyzje zapadły.
                  Będziemy mieszkać w Vigo di Fassa, bo uznaliśmy że chcemy spróbować różnych
                  terenów więc samochód nam będzie potrzebny - ale to nie jest wielki problem.
                  Planujemy zaliczyć San Pellegrino, Latemar, Belvedere, wypad w stronę Val
                  Gardena. Zostają nam dwa dni z sześciu - co polecacie? Myślę o Selli ale
                  będziemy z dziećmi, z nimi trzeba robić przerwy, możemy nie zdążyć... Może
                  Ciampac - tylko czy tu nie jest mało tras? Trochę mnie kusi ta czarna trasa do
                  Alby - czy istotnie taka fajna? Co jeszcze polecacie?
                  • agatttt Re: Val di Fassa - proszę o informację 12.10.09, 19:22
                    macie jakieś godne polecenia lokum w Vigo di Fassa?
                    my w zeszłym roku byliśmy tuż obok, w Pozza di Fassa, ale nasze apartamenty są
                    już zajęte...
                    • Gość: Muchor Re: Val di Fassa - proszę o informację IP: *.multimo.pl 12.10.09, 23:37
                      polecam stronkę

www.fassa-residence.com/
                      oraz
                      www.fassappartamenti.it/
                      Ja tam znalazłem "swój" apartament.

Rozumiem, że byliście tam w ubiegłym sezonie. Możecie coś napisać, gdzie i jak
                      jeździliście?
                      • Gość: ski23 Re: Val di Fassa - proszę o informację IP: *.netcologne.de 28.10.09, 10:31
                        ja tez znalazlem apartament na tej stronce
                        www.fass-residence.com szybka odpowiedz i cena naprawde przystepna.

Teraz studiuje mapki i szukam niebieskich tras zeby sie jak
                        najlepiej jezdzilo :))bo bede tam dopiero pierwszy raz
                  • ewangelizator_carvingu Re: Val di Fassa - proszę o informację 13.10.09, 13:38
                    Sella sama dla siebie nie ma sensu, warto przejechać nią do Arabby,
                    jezeli dzieci sa w miare narciarsko sprawne możesz wybrac się przy
                    ładnej pogodzie na Marmolade, w zasiegu jest tez Badia
                    w Gardenie warto skoczyc narciarskim metrem na Secedę, generalnie
                    jest tam gdzie pojeździc
                    • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 13.10.09, 17:53
                      ewangelizator_carvingu napisała:

> Sella sama dla siebie nie ma sensu, warto przejechać nią do
                      > Arabby, jezeli dzieci sa w miare narciarsko sprawne możesz wybrac > się przy ładnej pogodzie na Marmolade ...
                      --------------------------
                      Moi akurat zdaniem ... SR ma sens. Oczywiście nie jest to żaden wyczyn, ale też jest do zrobienia przez niemal wszystkich narciarzy. Widokowo jest to najpiękniejsza trasa w Dolomitach. Okrążasz najpiękniejsza górę (masyw) ... serce Dolomitów. Przy pięknej pogodzie są to niezapomniane widoki. Jak będzie trochę więcej czasu na trasie, można zrobić sobie mały skok w bok w Arabbie, Val Gardenie, Alta Badii ... . Tłoku w newralgicznych miejscach i tak nie da się uniknąć w niektórych godzinach jadąc do Arabby, czy na Marmoladę. Odpuściłbym raczej Marmoladę, gdybym miał wybierać.
                      pozdro.
                      • ewangelizator_carvingu Re: Val di Fassa - proszę o informację 13.10.09, 20:36
                        a ja wole widok z Marmolady na Sellę,
                        Marmolada to wg mnie punkt obowiązkowy: lodowiec, kolejka na jednej
                        linie z Malga Ciapella, wspaniały widok na całe austriackie Alpy,
                        długi zjazd jest chyba najsłabszym punktem programu
                        • ortodox Re: Val di Fassa - proszę o informację 13.10.09, 21:03
                          Przy dobrej pogodzie rzeczywiście Sellę widać, ale austriackie Alpy? Chyba, że gdzieś na linii horyzontu ... ledwo widoczne :)
                          Długi zjazd z Marmolady to jedno, długi i b.łagodny dojazd do kolejki w Malga Ciapela ... to drugie. Ciężkie warunki panujące na Marmoladzie to trzecie ... w styczniu spotkałem tam ponad 25 st. mrozu. Bywa,ze nieźle tam wieje. Trasa na dół jest taka sobie ... nie lubię jej.
                          pozdro.
                          • ewangelizator_carvingu Re: Val di Fassa - proszę o informację 14.10.09, 22:21
                            tez nie lubie zjazdu z Marmolady

austriackie Alpy owszem na horyzoncie, ale widać nawet Grossglockner

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1151339,2,15,Obraz-242.html
                            • jeepwdyzlu Re: Val di Fassa - proszę o informację 15.10.09, 10:55
                              Marmolada koniecznie - jak jest pogoda oczywiście..
                              Sella z dziećmi - tu bym sie zawahał...
                              Bardziej ze względu na tłok niz trudnosci tras. No chyba że pętla
                              robiona w sobotę - jest luźniutko :-)
                              jeep
                              • Gość: Muchor Re: Val di Fassa - proszę o informację IP: *.gts.pl 15.10.09, 11:18
                                No super, bardzo dziękuję za komentarze - wszystko skrzętnie notuję i zamierzam
                                niektóre warianty sprawdzić.

Nie chcę się upierać przy SR... tylko Tyrolczycy wykreowali wokół tego niezły
                                marketingowy posmaczek - jako coś, co trzeba zaliczyć. To w ogóle są dość fajne
                                trasy, kiedy można na nartach zrobić całodniowe kółeczko. Przykładowo - polecam
                                Saalbach, jeżeli jest śnieg to można zostawić auto na początku doliny i pojechać
                                za Hinterglemm jedną stroną doliny a potem wrócić drugą. Bardzo przyjemna trasa :-)
                                • Gość: Muchor Ciampac IP: *.multimo.pl 23.10.09, 18:39
                                  Mam takie pytanko do bywalców Val di Fassa - chodzi mi o Ciampac. Jak widzę na
                                  mapach, można przejechać z Pozzy do Alby przez Ciampac, no i jest tam jakaś
                                  fajna czarna traska. Na ile ona jest naprawdę czarna? Naturalnie, zdaję sobie
                                  sprawę że trudno opisać stopień trudności stoku, ale może ktoś opisze swoje
                                  wrażenia. Przeszukałem forum, jest trochę relacji ale są dość rozstrzelone.

Ja bardzo polecam czarne trasy w Saalbach-Hinterglemm, są mało uczęszczane więc
                                  nie ma na nich muld, są strome ale dobrze przygotowane - jazda na nich to bajka.
                                  • ortodox Re: Ciampac 24.10.09, 10:31
                                    Moim zdaniem, ona jest naprawdę czarna.
                                    pozdro.
                                    • Gość: Muchor Re: Ciampac IP: *.multimo.pl 25.10.09, 12:01
                                      :-)

Dziękuję, postaram się sprawdzić.
                                      • liloom Re: Ciampac 08.12.09, 18:52
                                        orthodox, gdzie ona jest czarna?
                                        jezdzilam tam w zeszlym roku w te i we wte z dziecmi, ktory moment masz na mysli
                                        < ja nie jestem jakims orlem narciarskim, ani nikt z 5 osob z ktorymi bylam,
                                        moze zapomnialam?>
                                        dajcie jakas mapke bo umre z ciekawosci gdzie tam jest czarna trasa.
                                        dla mnie nawet ciampak nie jest czarny. sa odcinki troche meczace, ale zaleza od
                                        dnia, przygotowania naszego i trasy...
                                        dajcie mapke pls.
                                        • ortodox Re: Ciampac 08.12.09, 20:26
                                          tiny.pl/hxkxx
                                          Tam jest tylko jedna czarna trasa. Nie można mieć wątpliwości, o którą chodzi ... Ciampak - Alba.
                                          pozdro.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka