Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciarską?

IP: 89.74.255.* 30.11.10, 18:53
    Mam polar 100 z Polartecu, ale czasem mi jest zimno przy większych mrozach i chciałem kupić 200 ale obawiałem się że już kurtki nie zapnę z tym polarem :), ale w sklepie Bergson sprzedawca mi polecił:
    www.bergson.pl/index/showproduct/id/174
    no i kupiłem za 140zł.
    Teraz mam jakieś obawy, że to nie zadziała tak jak powinno - choć "fachowiec" mówił że na pewno to zda swój egzamin.
    Obserwuj wątek
      • jeepwdyzlu Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar 30.11.10, 20:21
        Pojawiłą się nowa generacja "polarów" - z jeszcze nowszych i lepszych membran
        Skydad polecił mi w zeszłym roku tzw fleece
        To materiał typu climatic - grzeje jak trzeba i chłodzi :-)
        To cieniutki"polarek" do regulacji temperatury pomiędzy techniczną bielizną a kurtką
        Bardzo skuteczny
        Idealny też w aucie w czasie podróży, w zimne wieczory latem.
        Kupiłem TNF, polecam
        jeep
        • Gość: Kasia Re: jeepwdyzlu IP: 178.73.49.* 01.12.10, 08:28
          czy tzw fleece to tzw u nas polar?
          • jeepwdyzlu Re: jeepwdyzlu 01.12.10, 10:35
            czy tzw fleece to tzw u nas polar?
            ------
            nie
            polar to pojęcie przebrzmiałe
            polarki 100, 200 - to pierwsze techniczne materiały
            dziś "polara" można kupić za 30 zł
            ale to nie będzie materiał techniczny

fleece to pierwotnie był kawał wełny
            dziś - w obiegu sportowym -to materiał oddychający najnowszej generacji
            Patrz np tu:
            www.outdooronlinesale.com/north-face-denali-jackets_c1046
            pozdrawiam
            jeep
            • mily_facet35 Re: jeepwdyzlu 05.12.10, 12:34
              Drogi Jeepie...

Nazwa fleece od zawsze jest uzywana na w krajach anglojezycznych i oznacza
              to co u nas nazywamy "polar".
              Dales sie nabrac na wyrafinowany marketing sprzedawcow, ale nie mieszajmy innym w glowach.

mily_facet

jeepwdyzlu napisał:

> czy tzw fleece to tzw u nas polar?
              > ------
              > nie
              > polar to pojęcie przebrzmiałe
              > polarki 100, 200 - to pierwsze techniczne materiały
              > dziś "polara" można kupić za 30 zł
              > ale to nie będzie materiał techniczny
              >
              > fleece to pierwotnie był kawał wełny
              > dziś - w obiegu sportowym -to materiał oddychający najnowszej generacji
              > Patrz np tu:
              >
              rel="nofollow">www.outdooronlinesale.com/north-face-denali-jackets_c1046
              > pozdrawiam
              > jeep
              • b-a-n-i-t-a Re: jeepwdyzlu 05.12.10, 13:39
                Najlepsza jest kufajka, do tego ciepłe walonki i uszanka i żadne mrozy nie są straszne :)
                Polecam szczególnie z najnowszej zimowej kolekcji MSC Malboro Classic. Dostałem taki zestaw od Pana Prezesa na święta.
        • Gość: ah Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.03.11, 15:28
          Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem. A czy dostanę ten "polar" czy tak jak to nazwałeś "fleece" w normalnym sklepie sportowym?

kurtki narciarskie
      • Gość: andy85 Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar IP: *.siedlce.vectranet.pl 07.12.10, 18:42
        Odpowiadam na podstawie praktyki własnej, a nie zaleceń praktycznych sprzedawców. Na oddychającą koszulkę wkładam cienki polar z Decathlonu za ok. 40 złp, zapinany na suwaczek pod szyją. Nawet nie wiem jakie ma parametry, a kupiłem ich od razu kilka, żeby mieć na zmianę i nie zacapieć jak skunks. Na to kurtka Campus z membraną bodajże 5000. Taki zestaw wytrzymuje nawet przy -15 i mniej. Na początku przy takiej temperaturze wkładam jeszcze kamizelkę, ale po kilku zjazdach wędruje ona przeważnie do bagażnika. Podobnie kończy polar przy temperaturze bliższej "0" i małym wietrze. Silny wiatr potrafi skorygować każdy strój, ale i na to jest sposób - po prostu korzystam wtedy z orczyka.
        • skitime Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar 23.07.11, 08:53
          To wszystko zależy od indywidualnej ciepłoty każdego z nas...jeden będzie jeżdził ubrany jak na syberię inny w samym polarku....ja jeżdzę w termice i kurtce z membraną 20000 i jest mi ciepło...
      • malygnomek Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar 09.12.10, 14:02
        A czy twoja koszulka jest termoaktywna? Bo jeśli nie to faktycznie możesz mieć problem :) Niedawno kupiłem sobie zestaw termoaktywnej bielizny z gazetki za stówkę i muszę powiedzieć, że świetnie zdaje swój egzamin. Koszulka + podpinka z polaru + kurtka i nie jest ani za ciepło, ani zimno. W sam raz.
      • grzesiek.2010 Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar 11.12.10, 10:05
        A nie myślałeś może o odzieży termoaktywnej? Słyszałem że to jest dobre rozwiazanie do nart czy deski. Ceny nie są wysokie czegoś takiego. Możesz sobie zobaczyć tutaj
        www.tanisport.pl/Odzie%C5%BC%20termoaktywna/list.aspx
        Duży wybór fajnych ubrań
        • Gość: Paddy Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar IP: *.szpitalmsw.rzeszow.pl / 192.168.1.* 30.12.10, 16:46
          Cyt :ale w sklepie Bergson sprzedawca mi polecił

Uwazalbym na to, co polecaja w sklepach bergsona. Suzkalem czegos pod kurtke, u bergsona znalazlem cos z tworzywa, sprzedawca bardzo zachwalal techniczne aspekty. Na wszelki wypadek zadzwonilem do bergsona. Uslyszalem: ciepla warstwa miedzy bielizne a kurtke, zez zadnych specjalnych wlasciwosci.
          Paddy
          • skyddad Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar 30.12.10, 19:16
            Witajcie,
            Jeszcze raz na gole cialo zakladamy (first layer)zakladamy pidzamke wykonana z materialu sztucznego
            oddychajacego w jedna strone czyli upuszczajaca nadmiar ciepla na to przychodzi kutrka narciarska
            prawdziwa z mebranami.Ztym lekko sie wytrzymuje do -13C i nie jest zimno ani goraco.
            Jezeli sie boimy zmarzniecia dadajemy pomiedzy cieniutka kurteczke wykonana z( Fleece po polsku
            runo) Ona jest rowniez wykonanna z tworzywa oddychajacego wjedna strone i sama reguluje temperature ciala, niestety dobra jest droga ja posiadam marki The North Face i kosztowala okolo 700sek dwa lata temu.Tak lekko sie wytrzymuje do -20C.Ale w zeszlym roku w Madessimo troszke bylo zimno bylo ponizej -20C i sie poskarzylem w domu dla zabawy.zona wziela to na powaznie i kupila na gwiazdke Mc Kinley produkowane w China i wykonane w 100% z poliestru o konsystencji cieniutkiego Fleece.Zaczelem zakladac pod kurtke zwykla i na gole cialo kurcze sie gotuje sie tak goraco.Dopiero jak bylo -20C to sie czulem jak nalezy ani zimno ani cieplo.Oczywiscie jest to oddychajace.Jest instrukcja na bardzo duze mrozy.Ubralem sie w zwykly First Layer na to Mc Kinley i zwykla moja kurtika narciarska Everest 20 000 no i portkiEeverest i poszedlem na pola na spacer przy minus 20C i dosc silnym wietrze,glebokosc sniegu 70cm w nawiewach. Zkijkami.Po godzinie wrocilem 3km tak zziajany ze naprawde trzeba ten ekstra fleece Mc Kinley uzywac naprawde kolo -25C.
            Jak sie ruszamy na nartach to sie nie marznie.Marzna tylko straznicy jak mawial Staruch.
            Ceny szwedzkie tych wyrobow ktore wymienilem;
            Kurtka narciarska specjalistyczna glownie do jazy pozatrasowej marki Everest 2000sek(bardzo cienka) niejeden moze sie wystraszyc ale naprawde przeyjesz w niej noc w sniegu.Posiada wszystko.
            spodnie takowe 1400sek.
            Everest "pidzamka" 300sek
            Mc Kinley "pidzamka" 300sek ponizej -20C cienka.
            Cienka kortka( Fleece-runo) z tworzywa sztucznego 700sek The North Face
            Skarpet nie uzywam jezdze wcienkich domowych albo na bosaka.Buty maja formowana wkladke na stope na goraco i posiadaja kanaliki odprowadzajce wilgoc na zewnatrz jezdze trzy lata i nigdy nie byly przepocone i nie smierdzialy nawet serami.
            Nie wiem, jak w tym roku bedzie z tym cieplym Mc Kinley ale to bedzie rezerwa albo na spacery..
            Od kiedy zaczele uzywac ten typ odziezy nigdy nie bylem przegrzany ani spocony i o to wlasnie chodzi.jak sie nie zagrzewa to sie nie traci kondycje mozna jezdzic az do padniecia z"glodu".
            Pzdr.Sky.
            P.S Przy zakupach staralem sie wszystkie te rzeczy kupowac tej samej marki.Kazda firma daje metryke do swoich wyrobow ale niestety nie trzymaja one parametrow i byc moze dlatego nie wspolpracuje dobrze MC Kinley z The North Face.
            Dostalem maly zeszyt przy zakupie produktow Everst w ktorym jest opisany sposob produkcji i badan i daja gwarancje na dzialanie ale ich razem polaczonych wyrobow.
            • b-a-n-i-t-a Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar 31.12.10, 18:40
              Z tymi skarpetami to mnie zaskoczyłeś. Ja zawsze zakładam skarpety, ciepłe, wełniane, jeszcze po dziadku, przywiezione z Syberii. Będę musiał spróbować bez skarpet.
              • skyddad Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar 31.12.10, 20:10
                b-a-n-i-t-a, uwazaj buty maja specjalnie trmicznie formowane do mojej stopy wkladki,ktore swietnie otulaja stope i ja trzymaja i grzeja.Jak Ty wsadzisz do normalnego buta narciarskiego gole stopy to sie nie pozbierasz.
                Gdyby takowe rozdzielali na Syberi w tamych czasach to wszyscy by powrocili zdrowi i cali.
                Pzdr.Sky.
      • Gość: vega Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 13:43
        Ja natomiast wolę ubierać się tak; cieplejsza bieliznę, a ponieważ lubię Craft'a to dwa lata temu kupiłem komplet z linii Pro Warm a w tym roku dostałem komplet z wełny.
        hike.pl/product.php?productid=19482&cat=326&page=1&tpl=
        Jako drugą warstwę zakładam bluzy ocieplane.
        Zaletą tych bluz jest też to ,że wiosną używam ich do jazdy na na rowerze, nie są tak przewiewne jak polary.
        hike.pl/product.php?productid=19472&cat=471&page=2&tpl=
      • Gość: gosć Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar IP: 212.180.184.* 19.07.11, 15:43
        tu masz opis całego stroju eska.pl/adrenalina/news/29905/stroj_na_narty/1040 :)
      • Gość: Fillippooo2921 Re: Jaka warstwa między koszulką a kurtką narciar IP: *.play-internet.pl 01.09.16, 10:46
        To może masz za małą kurtkę? Popatrz sobie tutaj napieszo.pl/27-polary-meskie na polary marki CMP , one objętościowo są cienkie, a grzeją równo.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka