Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hochkoenig -krótka relacja

27.01.15, 20:56
    Witam,byłem w Hochkoenig 17-24 stycznia jest to mniej popularna część skiamade.Mieszkałem w Haus Anderl w Hintermoos,apartamenty na stoku (50 m do trasy) z basenem i sauną z booking com,polecam te apartamenty,dobrze wyposażone,miły i kontaktowy Austriak właściciel.Sam ośrodek jest ciekawy ale polecam go co najmniej średniozaawansowanym.Jest połozony na kilku górach połączonych ze sobą czerwonymi (czerwonymi austriackimi) trasami i stanowiły one wyzwanie dla mojej córki.Trasy z regułu dlugie,szerokie ,często z trawersami w części trasy.Nie ma niestety karnetu na sam Hochkonig,trzeba na skiamade co jest kosztowne.Można za to pojechć do innych osrodków,ja byłem(50 min autem) w Alpendorf-Wagrain -Flachau i to jest absolutny top,dla mnie porównywalny z Ischgl/Samnaun.Dojazd tam z Wrocławia możliwy z ominieciem Monachium drogą b15 z Regensburga.pozdrawiam i dużo śniegu życzę
    Obserwuj wątek
      • boby_moby Re: Hochkoenig -krótka relacja 29.01.15, 11:28
        a powiedz ile kosztuje skipass i jaka cena noclegu, bo też rozważam tam pojechać w lutym
        • wodzenie_na_pokuszenie ceny skipassow 29.01.15, 13:12
          www.skiamade.com/skipasspreise/14-15/normal-fees-2014-15.pdf
          • ron5 Re: ceny skipassow 29.01.15, 16:42
            Skipass już wiesz i moim zdaniem jest drogi jeśli się planuje samo Hochkoenig.Warto jeśli jedzie sie rownież pojeździć np w dolinie Gastein i we Flachau/Wagrein.
            Nocleg-525+39 sprzatanie ,mieszkanie małe,ale świetnie wyposażone na 3 osoby,przy czym można pojechać do tego mieszkania w 5 osób ale wtedy będzie ciasno.
            • zolviu Re: ceny skipassow 29.01.15, 22:28
              ciekawe... głowie się jak to miejsce może wydawać się trudne bo mi utkwiło w pamięci jako najłatwiejsze z całego wyjazdu a jezdzone wtedy bylo kaprun, zell am see, S'H'L i Kitzbuhel.
              moze dlatego ze bylo ostatniego dnia przy full lampie i przygotowanych trasach?
              czesto jest tak ze ten sam osrodek w roznych warunkach sniegowych czy pogodowych bywa zupelnie inny? a powiedz, flachau z wagrain jak bylem 2 lata temu budowali wyciag nad miastem. wydawal sie dosc spektakularny, otworzyli go chyba w tamtym roku - jechales nim moze lub widziales?
              co do hochkonig to konigtour *tak to sie chyba nazywalo*w 2 strony zaczelismy o 10tej i spowrotem bylismy o 14nastej. jeszcze pamietam ze czarne niczym nie odroznialy sie od czerwonych i chyba je losowo z nich wybrali ;) kojarze ladne widoki i narciarstwo glownie lesne po dosc szerokich trasach

fakt ze z tym karnetem to bieda, jak ktos nie lubi za bardzo zwiedzac to musi przeplacic
      • ron5 Re: Hochkoenig -krótka relacja 30.01.15, 13:38
        witam,z ta trudnościa to zawsze jest względna,jeździłem z córką,która się uczy a ja z kolei po marcowej 2014 kontuzji więc niepewniej.Z tej perspektywy Hochkonig nalezy do osrodków trudniejszych.-w porównaniu z np włoska Aprika gdzie jeździłem ostatnio lub innymi włoskimi osrodkami.Dodatkowo np na trasie do Dienten na końcu jest zweżenie,stromizna i jest to jedyne miejsce przejazdu Konigstur więc była tam naprawde masakra,lód,muldy,nawet dobrze jezdżacy austriacy krecili glowami i lądowali na glebie.Co do Flachau Wagrain Alpendorf to połaczenie jest,nazywa sie G-link i jest super a osrodek przez to jak dla mnie plasuje sie na topie w Austrii teraz.Jedynie to,ze przyciaga mnóstwo ludzi jest tam tłok na stokach bo wyciągi są nowe i superwydajne.Chcę tam na pewno pojechać na dłużej ale bedę polował na jakis martwy okres,na pewno warto.pozdrawiam
        • zolviu Re: Hochkoenig -krótka relacja 31.01.15, 13:21
          w sumie racja z tą trudnością
          co do odpowiedniego sezonu to powiem Ci ze ostatnie pare sezonow jezdze pierwsza dekada marca i jeszcze ani razu sie nie zawiodlem. trasy otwarte prawie wszystkie, lampa, malo ludzi i duzy wybor kwater. jesli chcesz sam apartament to mialem fajna kwaterke z 2 sypialniami w samym centrum ski-amade w radstadt. lungo w ubieglym marcu tez zrobilo na mnie bardzo dobre wrazenie, w sumie bardzo podobne a tansze
          • ron5 Re: Hochkoenig -krótka relacja 01.02.15, 06:44
            Dzięki za potencjalny namiar ale jak chodzi o Ski Amade -Flachau to upatrzyłem sobie Alendorf przy dolnej stacji gondoli ski in out,pewno drogie ale pojade tam (lub gdzieś indziej blisko lotniska w Monachium) sam na 3 dni na Wielkanoc jakoś przeżyję cenę .Marzec jak najbardziej,jak bym mógł tylko w marcu i kwietniu bym jeździł ale córka w wieku szkolnym i jeździmy jak ferie wypadną a w najbliższym czasie ze względu na pracę ciężko będzie o dodatkowy urlop w marcu.Na takie wyjazdy rodzinno-szkoleniowe dla córki wyszukuję mniejsze,tańsze ,niezatłoczone,z dużą ilością niebieskich ośrodki ,które w dodatku pozwolą na odrobinę turystyki przy dojeździe.Na razie na liście takich miejsc (dodatkowo to takie ,w których jeszcze nie byłem) : Folgaria,Valchiavenne (Madesimo) i jeszcze ciekawostka-Kopaonik w Serbii,ten ostatni to mój cichy faworyt na przyszły rok,ma barzdo dobre recenzje w odniesieniu do moich kryteriów.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka