Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Serwis narciarski

28.09.04, 14:43
    Szukam jakiegoś dobrego serwisu na terenie W-wy gdzie z czystym sumieniem
    mogę oddać narty do regeneracji oraz ostrzenia i bedę miał pewność, że praca
    zostanie wykonana żetelnie i fachowo. Naciąłem się już w dwóch miejscach...
    Możecie coś mi polecić... będę zobowiązany.
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: Serwis narciarski 28.09.04, 16:50
        Krotko opisze jak sie te czynnosci wykonuje i co zyskujesz.
        Musisz miec ;
        Stare zelazko
        ostrzalke do ostrzenia nart w (italy kosztuje 14euro z pilnikiem 29ero).
        vax,czyli paste do nacierania powierzchni slizgowej.Najlepiej uzywac od +4C do -
        4C jest koloru rozowego.(trenningowy)
        Po odkurzeniu nart montujemy ostrzalke i pilujemy ruchem posuwistym kant do
        tylu narty.kat jest ustawiony na stale i dla amtorskiej jazdy wynosi 90stopni.
        Po oczyszceniu z opilek,stawiamy narty na dwoch krzeslach na oparciach i pod
        spodem ukladamy duzo gazet.nastepnie nagrzewamy zelazko do temperatury max i
        przykladamy do plastiku i nastepnie unosimy i rozpuszczmy pare kropel vaxu.On
        splywa na powierzchnie slizgowa ,rozcieramy zelazkiem caly czas ruszajac tak
        aby zelazko na moment sie nie zatrzymalo ale nagrzewalo rowno narte.ta
        temperatura musi przejsc na druga strone narty,kiedy ja poczujemy ze jest druga
        strona goraca posuwamy sie wdol tylu i pokrywamy cala narte vaxem.Wystarczy
        dosc cienko.Po wystygnieciu zauwazymy ze narta sie wygiela we wlasciwym
        kierunku czyli wziazania sie uniosly a przod i tyl sa w dole.narta zaczela
        sprezynowac i odzyskala swoje wlasciwosci.Po ostygnieciu zbieramy resztki vaxu
        plaskikowa skrapa do szyb.tak aby wyrownac powierzchnie.Po tej operacji
        polerujemy miekkim papierem a nastepnie wazna ostania funkcja to szczotka z
        dosc miekkim wlosiem czeszemy narte do tylu i po tym zabiegu jeszcze raz
        polerujemy.tak wykonana powierzchnia da Tobie maksymalny poslizg.Bedziesz sie
        dziwil ze koledzy nawet nie podskocza.
        Vaxy sa strasznie drogie.Pare kostek kosztuje 10euro.jak znasz kogos wklubie to
        zalatw albo popros sklep aby sprowadzil z fabryki wieksza kostke.
        Odzyjesz na dechach jak sobie smigniesz.
        pzdr.Skyddad
        • wote Re: Serwis narciarski 28.09.04, 20:15
          Ojej.. chyba spróbuję... a jest jakaś szansa, że spieprzę nartę niewłaściwym
          wykonaniem?
          • Gość: darekkkk Re: Serwis narciarski IP: 217.8.186.* 29.09.04, 11:19
            Ja oddaje swoje nartki do sklepiku na atenskiej 19 i jestem zadowolony. Namiary
            sa na dehnel-sport.waw.pl
            Robia tam nartki recznie, co jest o tyle wazne, ze krawedzie starcza na dluzej.
            Wslasnorecznie tez to da sie zrobic. Z tym, ze zeby zrobic to profesjonalnie
            (szczegolnie ostrzenie) to trzeba troche zainwestowac w sprzet . Nie odwazylbym
            sam przygotowac nart, na ktorych mi zalezy, sposobem Ski-adda.
            Smarowanie to w sumie pestka i ciezko je spieprzyc, ale tuning krawedzi wymaga
            troche wprawy (na pewno latwiej jest jak chcesz miec narty naostrzone na 90
            stopni-wiele nart juz fabrycznie ma 89, 88 stopni i chyba warto ten kat w tym
            przypadku utrzymac).
            Czasami na wyjezdzie zdarza mi sie prowizorycznei podostrzyc samemu nartki, ale
            dla ich dobra co jakis czas oddaje je do wspomnianego wyzej serwisu.
            Z mego doswiadczenia ciezko naostrzyc narty porzadnie bez specjalnych imadel,
            solidnego stolu, katawnikow itp (a to juz troche kosztuje). Trzeba caly ten
            sprzet miec tez gdzie rozstawic. W mieszkaniu strasznie napaskudzisz, a jak
            nie mieszkasz sam to zapach smaru tez nie musi sie wszystkim dobrze kojarzyc.
            Jeszcze Cie kobieta z domu wyrzuci;)
          • skyddad Re: Serwis narciarski 29.09.04, 11:22
            Jak nie masz ostrzalki to zostaw.natomiast smarowanie na goraco napewno nie z
            knocisz.Pzdr.Skyddad
            P.S Servis nart wykonany domowym sposobem jest 90% wyzszej jakosci niz te co
            robiaw firmach na maszynach,szczegolnie te smarowanie.
            Wszyscy zawodnicy robia sami recznie i wtedy maja pojecie na czym jada i czego
            sie spodziewac.
            • skyddad Re: Serwis narciarski 29.09.04, 13:38
              Tak Darrku masz racje,kobiety sa nieobliczalne jak poczuja zapach i to jeszcze
              z jej ukochanego zelazka.Dlatego zelazko trzeba miec swoje, ostrzalke z
              katownikiem kupic wsklepie.Kat 90 stopni jest katem podstawowym.Te nizsze sa
              juz dla bardziej zaawansowanych.Sportowcy uzywaja 87.Niechciano mnie sprzedac
              tej ostrzalki w Dolomitach motywujac ze to jest kat dla wyczynu,dopiero jak
              pokazalem narty dostalem.Wiaze sie ta krawedz rowniez z bezpieczenstwem aby
              kogos nie najechac i lapy czy nogi nie rozerznac.
              Pzdr.Skyddad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka