Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jaki sprzet?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 01:38
    Kto mi doradzi?

Jestem narciarzem starej szkoly. Mysle, ze jezdze nienajgorzej choc nie
    czesto. Niedawno jezdzilem na wzpozyczonzm sprzecie. Buty Head i narty (chyba
    Fisher) znacznie krotsze - do pach - od moich tradycyjnych dech. Jezdzilo mi
    sie znakomicie. Nie malem problemow na muldach i na lodzie. W glebokim sniegu
    bylo rowniez wszystko w porzadku.
    Radzilem sobie rowniez jak mysle nienajgorzej z cietymi ostrymi wirazami,
    ktore na moich starych dechach nie bylyby do wykonania. Na wypozyczonych
    krotkich gleboko taliowanych deskach bylo to bardzo fajne.

Chce teraz kupic nowy sprzet. Co radilibyscie? Jakie buty? Wypozyzone heady
    byly swietne, gietkie, lekkie, wygodne i nigdzie nie uciskaly.
    Jakie narty?
    Muldy i lod to moj priorytet ale ciete wiraze mnie rowniez bardzo pociagaja.
    Waze tylko 64 kg i mierze 174 cm.

Jakie produkty polecilibyscie dla mnie? Pytanie kieruje glownie do fachowcow.
    Obserwuj wątek
      • Gość: darekkkk Re: jaki sprzet? IP: 195.42.249.* 03.01.06, 10:04
        Jak Ci sie swietnie jezdizlo to moze po prostu sprobuj przypomniec co to za
        sprzet byl.
        Buty maja byc wygodne, wiec ciezko cokolwiek polecic. Musisz przymierzac i
        dobrac co do Twojej nogi najlepiej pasuje. W zaleznosci od tego jak dynamicznie
        jezdzisz to mozesz rozpatrzyc rozna twardosc. Raczej lekki jestes, wiec nie
        musisz miec supertwardych butow. Cos w granicach 70-90 powinno byc ok
        (orientacyjnie podaje cos takiego-nie ma jednej wystandaryzowanej skali
        twardosci). W miekszych bedzie pewniej bardziej komfortowo, ale po jakims
        czasie trzymanie jest do niczego (zakladajac dynamiczna jazde)
        Jesli dobrze ci sie jezdzilo na nartach do pachy to polecalbym wlasnie krotka i
        mocno taliowana narte z grupy allround, albo tzw drugie slalomki. Dlugosc to
        jednak raczej 160 (do pachy to chyba bylo krocej w twoim przypadku), jesli
        bedziesz wybieral narte mocno taliowana (promien10-14m). Jesli bedziesz
        preferowac narte mniej taliowana to nawet dluzsza.
        Generalnie na lodzie i do krotkiego skretu najbardziej bedzie przydatna narta
        krotka. Przy niektorych modelach 150-155 tez moglbys rozwazyc. Jednak musialaby
        byc to twarda slalomka , ktora w miekszych warunkach i dluzszym skrecie
        spisywalaby sie juz gorzej- stad moja sugestia 160 -powinno byc bardziej
        uniwersalne.
        Co do konkretnych modeli-naprawde jest taki wybor, ze ciezko cos zdecydowanie
        polecic. Jest sporo swietnych nart na rynku. Na pewno wiecej niz swietnych
        narciarzy;)
        Wlasciwie to przydalby sie jeszcze informacja o Twojej kondycji i o tym ile
        czasu chcesz spedzic w roku na stoku. To ulatwiloby odpowiedz na pytanie jak
        ambitnej narty potrzebujesz.
        Ps.
        Fachowcem nie jestem- to tez wez pod uwage;)
        • loleck Re: jaki sprzet? 07.01.06, 22:45
          Dzieki za porady. W ogole nie wiedzialem o tym, ze twardosc butow mierzona jest
          jakas skala. Szkoda, ze nie moge sobie przypomniec dokladnej nazwy tego sprzetu,
          zwlaszcza butow bo dzien pozniej pozyczylem buty technica. W wypozyczalni
          sprawialy b. dobre wrazenie ale na stoku okazaly sie tragiczne: twarde (chyba
          stwardnialy bo w wypozyczalni poddawaly sie bez problemu) i strasznie uciskaly
          gorna czescia cholewki na golen. Heady rozkladaly nacisk na cala golen i
          poddawaly sie idealnie jej naciskom. Po calym dniu nie czulem nigdzie ucisku.
          Troche jestem teraz w rozterce bo moze okazac sie, ze buty wygodne w sklepie
          moga pozniej okazac sie niewygodne...

Mysle, ze przy mojej niskiej wadze i sklonnosci (od czasu do czasu) do
          dynamiczniejszej jazdy (np.po muldach) lepiej bedzie wybrac buty stosunkowo
          miekkie, tzn poddajace sie do przodu? Twarde buty, nie poddajace sie do przodu i
          naciskajace na golen to dla mnie tragedia. Musze chyba wybrac sie do sklepu i
          porzednie poprobowac...

Czy z nart allround, ktore mi poleciles, moglbys podrzucic nazwe jakiegos
          konkretnego modelu? Twoja sugestia odnosnie 160 cm brzmi przekonywujaco. Nie
          wiem tylko jeszcze co z twardoscia i taliowaniem. Nie mam nic przeciwko mocno
          taliowanej narcie (waski promien skretu?) pod warunkiem, ze bedzie trzymac na
          lodzie. Kiedys zrobilem dosyc nieciekawe doswiadczenia z fun-carverami.
          Na normalnym stoku balo to bardzo jajcarskie ale na lodzie w ogole nie moglem
          sie utrzymac a na muldzie o malo nie powyrywalo mi nog z bioder z powodu ich
          ciezaru. Inna sprawa, ze z pewnoscia robie mase bledow, choc po przejsciu na
          moje stare dlugie dechy na lodzie i muldach jezdzilo mi sie duzo lepiej.

• Gość: Jozzo. Re: jaki sprzet? IP: *.sympatico.ca 08.01.06, 00:42
        Jakies crossy ok 170 cm

www.skipressworld.com/us/en/magazine/issues.html
        www.skipressworld.com/us/en/magazine/2005/0920.html
        Dosiego Roku

Jozzo
        • Gość: Skyddad Re: jaki sprzet? IP: *.fornfyndet.se 08.01.06, 07:47
          Witaj,
          dla Twojej wagi i wzrostu ui umiejetnosci i miecia oprzyjemnoscui z jazdy bez
          obawy uszkodzenia kolan proponuje;
          www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1214&id_modelu=1407

Obejrz zobacz i porownaj.jezeli jedziesz w Alpy czy do slonecznej Italji to
          moze porobuj na gorkach na tzw testach za nim cos kupisz,wtedy wybbierzesz te
          ktora Cio sie spodoba.
          Pzdr.Sky.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka