Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polska, Słowacja a może Austria?

05.11.02, 20:40
    Planuję w styczniu wyjechać z rodzinką (żona + 2 małych dzieci) na narty i
    mam dylemat, w które góry. Polskie góry są ryzykowne bo nie zawsze śnieg
    dopisze a ratraków na stokach nie uświadczysz. Do tego dochodzą ceny
    hoteli/pensjonatów wziętych z sufitu. W Austrii jest dużo tras narciarskich
    ale hotele są koszmarnie drogie. Pozostaje więc poczciwa Słowacja w rejonie
    Chopoka. To są moje wyobrażenia więc może się mylę. Czy mógłby ktoś
    zweryfikować mój pogląd?
    Pozdrawiam,
    Obserwuj wątek
      • cebit02 Re: Polska, Słowacja a może Austria? 05.11.02, 21:08
        Na Słowacji w okresie ferii musisz sie liczyc z dużymi kolejkami do wyciagów.
        • michal.serafin Re: Polska, Słowacja a może Austria? 05.11.02, 22:46
          Polecam WŁOCHY, Cavalese jest to miejscowosc polozona blisko skoczni gdzie
          Malysz skakal (w Predazco), w dolinie val di Fiemme, Warunki narciarskie bardzo
          dobre wiele tras o roznej trudnosci. mieszkalem w Aparthotel Des Alpes i to nie
          za duze pieniadze, ale trzeba dodac ze bylem na poczatku marca. wiecej
          informacji znajdziesz na tej stronie:
          www.trentinoresidences.it/inverno/english/index.htm oraz
          www.dolomitisuperski.com/fiemme/content.asp?m=1602&l=3
          milego szusowania
      • pozeraczwolowiny Re: Polska, Słowacja a może Austria? 07.11.02, 03:32
        Polecam Austrię. Śnieg gwarantowany, brak kolejek a kwaterę można znaleść za 30
        zł/dzień. Powinnaś jednak szukać w wioskach tak 15 km od ośrodków narciarskich.
        Za te 30 zł na osobę dostaniesz komfortowy 2-3 osobowy pokój z łazienką, tv,
        aneksem kuchennym. Niestety karnet narciarski jest 2 razy droższy niz na
        Słowacji ale tam głównie stoisz w kolejkach a w Austrii jeździsz.
        • aneczka Re: Polska, Słowacja a może Austria? 09.11.02, 13:59
          A mozesz podac namiary na te tanie noclegi w Austrii? A moze ktos z was moglby
          mi polecic jakies inne tanie spanko w Austrii, nie musi być luksusowo. Bardzo
          bym się ucieszyla z jakiegos hostelu
      • hans_kloss_szczecin Re: Polska, Słowacja a może Austria? 07.11.02, 12:02
        Hej :)
        Mam już trochę wyjazdów na Słowację do Czech i Austrii za sobą i mogę się
        wypowiedzieć w tym temacie :)
        Po pierwsze pytanie jaką gotówką dysponujesz :) ? Bo jeżeli niezbyt dużą to
        tylko Czechy :) Ja osobiście poleciłbym Jeseniki - o tych górkach mało kto wie
        (no może ludzie z Opolszyzny) - jest tanio i jeżeli jest śnieg to super.
        Ośrodki Czerwenohorskie Sedlo czy Ramzowa oferują dość dobre stoki i wyciągi -
        i jest niedużo ludzi - oczywiście w tym terminie co piszesz. Jeżeli chodzi o
        koszty - to w zeszłym roku za mnoją 4 osobową rodzinkę za 10 dniowy pobyt z
        własnym dojazdem z wyciągami tanim żarciem i tanim piwem :) zapłaciłem ok 3000,-
        .

Słowacja ....
        Może zacznę od końca - prawdopodobnie już nigdy tam nie pojądę - a byłem tam 3
        razy - oczywiście Jasna - Chaopok. A dlaczego nie pojądę - mnóstwo Ukraińców,
        ROsjan itd itp - pijanych i chamskich na stokach. Słowacy coraz bardziej
        bezczelni i niegościnni - w tym sensie że mają dużo chętnych i jada już w tej
        chwili na satrej opini, że na Słowacji najtaniej. A wcale nie jest tak tanio -
        niby karnety tanie i niby dużo wyciągów, ALE !, jak byłem ostatnio było dość
        mało śniegu lecz był mróz -5 - -10 C. I co ?! Musiałem jeździć po "Bialej puti"
        (taki 700 m 'naleśnik') bo dłuższe górne trasny prawie wogóle nie była
        naśnieżane !!! A oczywiści infrastruktura tam jest SUPER - ale zapewne
        wszczędzali na energi i wodzie :(!!! Zamiast naśnieżać całą noc - wączali około
        25% armatek rano na 3 godziny !!! Po prostu oswzczędzali :( A ja straciłem na
        naprawie nartek jak się kilka razy po "kamyczkach" przejechałem :(:(
        W pełni zadowolony byłem jedynie podczas pierwszego tam wyjazdu w zimę 1998/99 -
        może dlatego że śnieg dopisał ludzi było mało (ROsjan i innych wtedy jak na
        lekarstwo) - byłop naprawdę SUPER - tym bardziej , że jest tam (Chopok) kilka
        naprawdę ładnych tras i wyciągów.

Austra :)!
        W tym roku właśnie w połowie stycznia tam jadę :)! Nie powiem gdzie bo jeszcze
        nie zarezerwowwałem mieszkanka. Ale powiem tylko, że całośc za tydzień
        koszotwać mnie będzie za 4-osobową rodzinkę ok 4200,-, będę miał około 200 km
        sprawdzonych tras i wyciągów (jadę tam drugi raz). Krutko: brak tłoku, spuer
        przygotowane trasy, kultura obsługi, pogoda gwarantowana, tylko to już
        troszeczke więcej kosztuje :)

Pozdrawiam narciarzy i "porapeciarzy" :)
        Hans Kloss

• hans_kloss_szczecin Re: Polska, Słowacja a może Austria? 07.11.02, 12:06
        .... oczywisćie jak zarezerwuję to nopiszę gdzie jadę :)
        A może ktoś zgadnie :) ?

Hans Kloss
        • niza Re: Polska, Słowacja a może Austria? 18.11.02, 21:18
          paznauntall ? i może Isghl ?
      • roztropek Re: Polska, Słowacja a może Austria? 08.11.02, 17:02
        Austria!
        Jeżdżę na nartkach dopiero od 5 lat ale intensywnie. Wzięło mnie jak cholera!
        Byłem już kilka razy w Austrii, Czechach, Słowacji i Szwajcarii.
        Moje wrażenia:
        Polska - Korbielów - druty kolczaste wystające spod śniegu, kible koszmarne,
        DROZYZNA!

Czechy, Słowacja - o niebo lepiej niż w PRL, kolejki polaków do wyciągów;

Austria - SUPER! Dla rodziny z dzieciakami polecam miejscowość Leogang. Jest
        to "boczna furtka" do wielkiej doliny Saalbach-Hinterglemm. W Leogang jest
        tanio i warunki świetne do nauki - kilka baby-liftów. Jak już poduczysz
        dzieciaki Wsiadasz w wagonik, lecisz w górę i lądujesz na drugą stronę do
        wielkiej narciarskiej doliny nazwanej SchiCirkus - 200km tras o każdej
        trudności, stoki północne i południowe - raj na ziemi! W Leogang za nocleg w
        pensjonacie (2- osobowy pokój, bardzo czysty, z łazienką, śniadania) płaciłem
        ok 65PLN/dobę. Gospodarze baaardzo mili - byłem w okresie świątecznym - ekstra
        poczęstunek, wspólna kolacja, bardzo mili ludzie. Uważam, że warunki bytowe i
        infrastruktura są nieporównywalne do jakiejkolwiek, nawet najlepszej,
        miejscowości w Polsce. Ceny porównywalne lub niższe. 6-ciodniowy superskipass -
        600PLN - porównaj to do cen w Polsce i ilości tras...
        A poza tym - dobre miejsce do kupna używanego sprzętu - za ledwie używane
        Volkle karwingi z Tyroliami - 80 EUR. I jeszcze miałem możliwość przetestowania
        kilku desek przed kupieniem. Cholera, u nas nie ma takich cen!
        Pozostałe odwiedzone miejscowości w Austrii:
        Kaprun, Zell am See - odradzam - słaba i stara infrastruktura, tłok.
        Lodowiec Hintertux - RAJ NA ZIEMI - dla każdego coś miłego, prawie 600 km
        tras!! Bajka... Wróciłem tam po dwóch latach, było super!
        Lodowiec Oetztal - jak wyzej! Troszkę dalej samochodem..

Szwajcaria - co tu gadac - rewelacja, ale juz sporo drozsza i daleeeeko... Po
        miastach ruch samochodem - zabroniony...

Jedz do Austrii - nie zastanawiaj sie. Ilosc tras, infrastruktura, niskie ceny,
        wzglednie blisko (ok 12 .. 14h samochodem). Szczerze polecam. Sam pojade na
        Swięta...
        • be-ma Re: Polska, Słowacja a może Austria? 09.11.02, 19:28
          Co do Leogangu wszystko się zgadza, ale jedna rada. Jest tam stosunkowo nisko-
          niecałe 2000 m- więc na początku marca śniegu mało,większość tras zamknięta.
          Ale generalnie całkiem sympatycznie. Pozdrawiam
          • liloom zdecydowanie wlochy! 09.11.02, 21:08
            Ja tez polecam Wlochy, a mieszkam w Austrii. Wlochy sa dla mnie tansze.
            Za tydzien w hotelu place za osobe dorosla 150 euro, a to jest drozsza wersja,
            bo tansza mi wybukowali. Jest to region Cortina d'Ampezzo.
        • robertrobert1 Re: Polska, Słowacja a może Austria? 11.11.02, 12:34
          Przeglądając katalogi biór podróży nie byłem wstanie zejść z ceny 1000 zł na
          osobę na 1 tydzień. Wliczałem w tą cenę: pokój+ jedzenie+ skipasy. Zaczynałem
          od 2-wu sobowego pokoju, przez apartament do wynajęcia domku ( jedziemy w 4
          osoby dorosle + 1 dziecko). Czy moje wyliczenia się potwierdzają czy może Bióra
          podróży zawyżają ceny?

ps. Wyliczenia dokonywałem dla: Słowacji, Czech i Austrii ( Wlochy i Szwjcaria
          odpada bo za drogo)

PS. Ja nieżle jeżdżę na nartach i poszukuję stoku ala GORYCZKOWA ale dla kobiet
          i dzieciaka to raczej na początku ośla łączka a pod koniec stok ala GUBAŁÓWKA.

• awanturnik Re: Polska, Słowacja a może Austria? 12.11.02, 18:55
            a czy ktos wie jakie sa warunki i ceny w Slowenii?
            • kubapi Slowenia 12.12.02, 18:22
              Mozesz jezdzic wszedzie - nawet w Ljubljanie. W Krainskiej Gorze karnet na 7
              dni kosztuje okolo 120 euro. Zycie drozsze niz w
              Polsce, chyba porownywalne z Austria.
              Moi znajomi polecaja Bovec (kanin) - jazda do powyzej 2300m. Krainska Gora jest
              chyba najbadziej rozbudowana, ale dobra jazda jest tez podobno w Mariborze
              (gondola). Zajrzyj na strony ponizej - zwlaszcza na ostatnia (zwiazek
              slowenskich wyciagow).

Patrz na:
              www.slovenia-tourism.si/ - ogolne info
              www.kranjska-gora.si/
              www.slo-skiing.net/ - kompendium wiedzy o nartach w SLO (patrz
              english/skiresorts)

pozdrawiam
              k.
              pozdrawiam
              kuba
          • liloom Dlaczego nie Wlochy? 13.11.02, 23:45
            robertrobert1 napisał:

> Przeglądając katalogi biór podróży nie byłem wstanie zejść z ceny 1000 zł na
            > osobę na 1 tydzień. Wliczałem w tą cenę: pokój+ jedzenie+ skipasy. Zaczynałem
            > od 2-wu sobowego pokoju, przez apartament do wynajęcia domku ( jedziemy w 4
            > osoby dorosle + 1 dziecko). Czy moje wyliczenia się potwierdzają czy może
            Bióra
            >
            > podróży zawyżają ceny?
            >
            > ps. Wyliczenia dokonywałem dla: Słowacji, Czech i Austrii ( Wlochy i
            Szwjcaria
            > odpada bo za drogo)
            >
            > PS. Ja nieżle jeżdżę na nartach i poszukuję stoku ala GORYCZKOWA ale dla
            kobiet
            >
            > i dzieciaka to raczej na początku ośla łączka a pod koniec stok ala GUBAŁÓWKA.
            >

Rozumiem ze Wlochy Cie nie interesuja?
            Nawet gdy dziecko za darmo????
        • hans_kloss_szczecin_01 Re: Polska, Słowacja a może Austria? 13.11.02, 12:15
          roztropek - trafiłeś :)!
          Jadę do Saalbach właśnie :)!
          Własnie udało mi się zarezerwować paratament na połwie stycznia ... Ale się
          ździwiłem gdy w biurze podróży ozajmiono mi że już teraz w terminie
          styczniowym nie ma prawie takich ofert, ale coś znalazłem :)!
          Odpowiadając robertrobert1, odnośnie cen - to niestety tyle to kosztuje -
          zasada czym bliżej do wyciągu tym drożej :) Zresztą jak masz chwilkę poszperaj
          w internecie - znajdź oferty internetowe tych samych apartamentów co w
          katalogach cena nie różni się bardzo.

Hans Kloss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka