martaatlanta 18.01.03, 16:17 Jakie narty polecacie dla osoby jezdzacej drugi sezon, przy wzroscie 168 cm i wadze 54kg ? Czy naprawde sa jakies olbrzymie roznice pomiedzy tymi wszystkimi brand names? Jestem tylko amatorem . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the_flying_dutchman Re: Jakie narty? 18.01.03, 22:48 jezdze na nartach juz 35 lat. W okresie kiedy mieszkalem w Polsce ulegalem presji exhibicjonizmu i kupowalem sprzet zagraniczny na ktory wydawalem niemal ze fortune, a wcale lepszym narciarzem nie bylem. Od 25 lat mieszkam poza Polska i jezdze na nartach najczescie we francji lub Austrii. Drogie oplaty za narty w samolocie sklonily mnie do wypozyczania ich na miejscu. Od tamtej pory mam zawsze najnowszy sprzet, nasmarowany prawidlowo ustawiony i nie musze sie martwic o kamienie czy inne uszkodzenia (narty sa ubezpieczone). Technika w ostatnich latach sie zmienila wprowadzajac narty tzw carvingowe. Dlugosc nart powinna byc mniej wiecej rowna twojemu wzrostowi. SKORO JESTES POCZATKUJACYM NAJLEPIEJ KROTSZE 160 - 165 cm, latwiej bedzie tobie krecic. Powodzenia na stoku. P.S. Nie zaluj natomiast na buty. To jest wielki komfort miec wygodne i bezpieczne buty, a starcza napewno na najblizsze 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marekcyzio Re: Jakie narty? 19.01.03, 15:50 Jak juz odpisalem w innym watku - lepiej miec wlasne. Bo wynajmowanie kosztuje, bo nigdy nie wiadomo co i w jakim stanie sie dostanie, bo o wlasny sprzet mozna zadbac, bo nie trzeba czekac w kolejkach na wynajecie, bo wszyscy patrza z pogarda na ludzi na wynajetym sprzecie. Nawet najgroszy sprzet jest o klase lepszy od tego co daja w wypozyczalni. Narty dla poczatkujacych podobno dobiera sie wg. koloru do kurtki. Nie wazne sa oznaczenia - wazne zeby byly nowym modelem, nie nalezy kupowac nieznanych firm (znana sobie nie pozwoli na wypuszczenie badziewia), rozmiar - podobno w carvingu wzrost - 10cm jest O.K. jak chcesz sie bawic na przygotowanym stoku, wiazania - kazde dobrej firmy na rynku beda O.K., buty maja byc przede wszystkim wygodne. Sprzet wyzszej klasy jest zaprojektowany tak by spelnic wymagania bardziej zaawansowanych narciarzy - wieksze mozliwosci regulacji (np. twardosc buta, stopien kantowania, dodatkowe nastawy momentu wypiecia wiazan) i lepsze zachowane przy wiekszych predkosciach (amortyzatory drgan, bardziej sztywne deski). Dla poczatkujacego wszystko to jest zupelnie zbedne. Odpowiedz Link Zgłoś
makaz Re: Jakie narty? 19.01.03, 16:37 Co do butow to sie nie zgadzam bo wlasciwie dobrany but jest bardzo wazny dla kazdego a zwlaszcza dla poczatkujacego. Zwlascza ustawienie tzw. kantingu bo pprzy pewnych nawet niewidocznych wadach postawy moze miec bardzo ale to bardzo ostotny wplyw na postepy w nauce. Co do nart to w pierwszym sezonie polecal bym wypozyczanie, mozna manipolowac dlugoscia, i rodzajem nart wypozyczajc rozne typy i dlugosci. Buty, buty to najwazniejszy element narciarstwa zwlaszcza dla poczatkujacych. Jakze lekcewazacy przez wielu instruktorow i poczatkujacych adeptow narciarstwa. KM. Odpowiedz Link Zgłoś
the_flying_dutchman Re: Jakie narty? 19.01.03, 18:53 Dziela nas rozne szerokosci geograficzne i chyba zwyczaje. Nigdy bym sobie nie pozwolil na wypozyczenie butow. To jest bardzo osobisty rekwizyt nie tylko z punktu widzenia higenicznego, a wiec buty mam zawsze wlasne. Konkurencja w alpach i nie tylko jest tak wielka, ze wypozyczalnie o kiepskim sprzecie nie mialyby racji bytu. Zawsze zadam najlepszego sprzetu jaki posiadaja i nigdy sie nie zawiodlem. Rachunek ekonomiczny w moim przypadku jest prosty. Narty z wiazaniami kosztuja cá 400-600 euro, service kazdorazowo 30 - euro, przewoz nart - 30 euro, a wypozyczenie 80 euro( tu mam na mysli najlepszy osiagalny sprzet). Odpowiedz Link Zgłoś
the_flying_dutchman Re: Jakie narty? 19.01.03, 19:13 w zasadzie moja replika byla podyktowana marekcyzio i znalazla sie przez pomylke tutaj. Natomiast podpisuje sie za wypowiedzia MAKAZ. Buty sa bardzo waznym elementem w sztuce. Jest powiedzenie , ze kiepskiej baletnicy itd, itd. Zatem najdrozszy sprzet nie zastapi umiejetnosci. Tylko nowbogaccy snobi patrza z pogarda na innych ale takimi nie ma sie co przejmowac. Poczucie pewnosci siebie daja nam nasze umiejetnosci i mozliwosci. Zreszta typowym snobom sloma z butow wyjdzie wczesniej czy pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek.banaszak Re: Jakie narty? 23.01.03, 10:50 Polecam Ci artykuł, który napisałem na ten temat pt. "Jakie narty wybrać?". Nie mogę go tutaj zamieścic ze wzgledów technicznych, znajdziesz go na stronie internetowej szkoły narciarskiej SKI-ELITA (www.skielita.prv.pl) pozdrawiam Sławek Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: Jakie narty? 27.01.03, 00:06 slawek.banaszak napisał: > Polecam Ci artykuł, który napisałem na ten temat pt. "Jakie narty wybrać?". Nie > > mogę go tutaj zamieścic ze wzgledów technicznych, znajdziesz go na stronie > internetowej szkoły narciarskiej SKI-ELITA (www.skielita.prv.pl) > pozdrawiam > Sławek > Slawek: z ciekawosci chcialem wejsc na wasza strone: niemozliwe do zrobienia: macie jakies klopoty z serwerem? Odpowiedz Link Zgłoś
wacek.warzecha Re: Jakie narty? 06.02.03, 17:44 Dokładny opis doboru nart na str www.skielita.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś