Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jakie narty?

18.01.03, 16:17
    Jakie narty polecacie dla osoby jezdzacej drugi sezon, przy wzroscie 168 cm
    i wadze 54kg ? Czy naprawde sa jakies olbrzymie roznice pomiedzy tymi
    wszystkimi brand names? Jestem tylko amatorem .
    Obserwuj wątek
      • the_flying_dutchman Re: Jakie narty? 18.01.03, 22:48
        jezdze na nartach juz 35 lat. W okresie kiedy mieszkalem w Polsce ulegalem
        presji exhibicjonizmu i kupowalem sprzet zagraniczny na ktory wydawalem niemal
        ze fortune, a wcale lepszym narciarzem nie bylem.
        Od 25 lat mieszkam poza Polska i jezdze na nartach najczescie we francji lub
        Austrii.
        Drogie oplaty za narty w samolocie sklonily mnie do wypozyczania ich na
        miejscu. Od tamtej pory mam zawsze najnowszy sprzet, nasmarowany prawidlowo
        ustawiony i nie musze sie martwic o kamienie czy inne uszkodzenia (narty sa
        ubezpieczone). Technika w ostatnich latach sie zmienila wprowadzajac narty tzw
        carvingowe. Dlugosc nart powinna byc mniej wiecej rowna twojemu wzrostowi.
        SKORO JESTES POCZATKUJACYM NAJLEPIEJ KROTSZE 160 - 165 cm, latwiej bedzie tobie
        krecic. Powodzenia na stoku.
        P.S. Nie zaluj natomiast na buty. To jest wielki komfort miec wygodne i
        bezpieczne buty, a starcza napewno na najblizsze 10 lat.
        • marekcyzio Re: Jakie narty? 19.01.03, 15:50
          Jak juz odpisalem w innym watku - lepiej miec wlasne. Bo wynajmowanie
          kosztuje, bo nigdy nie wiadomo co i w jakim stanie sie dostanie, bo o wlasny
          sprzet mozna zadbac, bo nie trzeba czekac w kolejkach na wynajecie, bo wszyscy
          patrza z pogarda na ludzi na wynajetym sprzecie. Nawet najgroszy sprzet jest o
          klase lepszy od tego co daja w wypozyczalni.

Narty dla poczatkujacych podobno dobiera sie wg. koloru do kurtki. Nie wazne
          sa oznaczenia - wazne zeby byly nowym modelem, nie nalezy kupowac nieznanych
          firm (znana sobie nie pozwoli na wypuszczenie badziewia), rozmiar - podobno w
          carvingu wzrost - 10cm jest O.K. jak chcesz sie bawic na przygotowanym stoku,
          wiazania - kazde dobrej firmy na rynku beda O.K., buty maja byc przede
          wszystkim wygodne. Sprzet wyzszej klasy jest zaprojektowany tak by spelnic
          wymagania bardziej zaawansowanych narciarzy - wieksze mozliwosci regulacji
          (np. twardosc buta, stopien kantowania, dodatkowe nastawy momentu wypiecia
          wiazan) i lepsze zachowane przy wiekszych predkosciach (amortyzatory drgan,
          bardziej sztywne deski). Dla poczatkujacego wszystko to jest zupelnie zbedne.
          • makaz Re: Jakie narty? 19.01.03, 16:37
            Co do butow to sie nie zgadzam bo wlasciwie dobrany but
            jest bardzo wazny dla kazdego a zwlaszcza dla
            poczatkujacego. Zwlascza ustawienie tzw. kantingu
            bo pprzy pewnych nawet niewidocznych wadach postawy
            moze miec bardzo ale to bardzo ostotny wplyw na postepy
            w nauce.
            Co do nart to w pierwszym sezonie polecal bym
            wypozyczanie, mozna manipolowac dlugoscia, i rodzajem
            nart wypozyczajc rozne typy i dlugosci.

Buty, buty to najwazniejszy element narciarstwa
            zwlaszcza dla poczatkujacych. Jakze lekcewazacy przez
            wielu instruktorow i poczatkujacych adeptow narciarstwa.

KM.
      • the_flying_dutchman Re: Jakie narty? 19.01.03, 18:53
        Dziela nas rozne szerokosci geograficzne i chyba zwyczaje.
        Nigdy bym sobie nie pozwolil na wypozyczenie butow. To jest bardzo osobisty
        rekwizyt nie tylko z punktu widzenia higenicznego, a wiec buty mam zawsze
        wlasne.
        Konkurencja w alpach i nie tylko jest tak wielka, ze wypozyczalnie o kiepskim
        sprzecie nie mialyby racji bytu. Zawsze zadam najlepszego sprzetu jaki posiadaja
        i nigdy sie nie zawiodlem. Rachunek ekonomiczny w moim przypadku jest prosty.
        Narty z wiazaniami kosztuja cá 400-600 euro, service kazdorazowo 30 - euro,
        przewoz nart - 30 euro, a wypozyczenie 80 euro( tu mam na mysli najlepszy
        osiagalny sprzet).
        • the_flying_dutchman Re: Jakie narty? 19.01.03, 19:13
          w zasadzie moja replika byla podyktowana marekcyzio i znalazla sie przez
          pomylke tutaj. Natomiast podpisuje sie za wypowiedzia MAKAZ. Buty sa bardzo
          waznym elementem w sztuce. Jest powiedzenie , ze kiepskiej baletnicy itd, itd.
          Zatem najdrozszy sprzet nie zastapi umiejetnosci. Tylko nowbogaccy snobi patrza
          z pogarda na innych ale takimi nie ma sie co przejmowac. Poczucie pewnosci
          siebie daja nam nasze umiejetnosci i mozliwosci. Zreszta typowym snobom sloma z
          butow wyjdzie wczesniej czy pozniej.
      • slawek.banaszak Re: Jakie narty? 23.01.03, 10:50
        Polecam Ci artykuł, który napisałem na ten temat pt. "Jakie narty wybrać?". Nie
        mogę go tutaj zamieścic ze wzgledów technicznych, znajdziesz go na stronie
        internetowej szkoły narciarskiej SKI-ELITA (www.skielita.prv.pl)
        pozdrawiam
        Sławek

• kubagr Re: Jakie narty? 27.01.03, 00:06
          slawek.banaszak napisał:

> Polecam Ci artykuł, który napisałem na ten temat pt. "Jakie narty wybrać?". Nie
          >
          > mogę go tutaj zamieścic ze wzgledów technicznych, znajdziesz go na stronie
          > internetowej szkoły narciarskiej SKI-ELITA (www.skielita.prv.pl)
          > pozdrawiam
          > Sławek
          >
          Slawek:
          z ciekawosci chcialem wejsc na wasza strone: niemozliwe do zrobienia: macie jakies klopoty z serwerem?
      • wacek.warzecha Re: Jakie narty? 06.02.03, 17:44
        Dokładny opis doboru nart na str www.skielita.prv.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka