Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nowenarty bym chciała

03.08.06, 00:05
    hej,
    przygode z nartami zaczęłam 3 sezony temu, na salomonach verse 5w czy jakoś
    tak, w zeszłym roku miałam przerwe -urodziłam córeczkę, mam dylemat- czy
    wymienić teraz narty- na jakieś szybsze? bardziej taliowane?, mam 170 cm
    wzrostu a narty 150 cm długości. Raz jeżdzilam na elanach golden adam 140
    cm- wiem że za krótkie ale zakochałam sie- z tym że to juniorki, ale
    wyprawiały cuda, poradżcie coś nowego, jeśli znacie oba modele. te moje narty
    jeżdżą ale no właśnie....radości z nich nie mam, a białe szaleństwo mi sie
    marzy :) coś fajnego dla kobiety, do jazdy na krawędziach
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 03.08.06, 01:14
        Lato jest upalne, dlugie czasmi pachnace mieta czasmi koloru mailn
        W przerwach rozkoszowania sie latem poczytaj forum bylo duzo a nawet
        bardzo duzo o nartach, kryteriach wyboru, tecnikach jazdy.
        Forum to prawdziwa kopalnia wiedzy, pogladow i polemik.

Jozzo

ps

Tak naprawde to bedziesz mial troche zajcia z coreczka wiec moze cos
        z topu a;e bardziej uniwerslanego. Jak juz berdziesz mila coreczke na stoku
        ( czas szybko leci to to na krawedzi moze przeszkadzac iwiec moze cos
        mniej talowanego pozwalajcego latwo jechac tylem plugiem bez obawy lapanie krawedzi.

Jozzo
        • aater Re: nowenarty bym chciała 03.08.06, 07:36
          Gość portalu: Jozzo napisał(a):
          > Lato jest upalne, dlugie czasmi pachnace mieta czasmi koloru mailn

Jozoo??? a cos ty taki romantyczny tego lata upalnego???;)))
          pozdrawiam

> W przerwach rozkoszowania sie latem poczytaj forum bylo duzo a nawet
          > bardzo duzo o nartach, kryteriach wyboru, tecnikach jazdy.
          > Forum to prawdziwa kopalnia wiedzy, pogladow i polemik.

- to prawda.....

• viking-plus Re: nowenarty bym chciała 03.08.06, 12:42
          uczyć dziecie będzxie raczej instruktor a puki co babcia sie nia zajmie-
          saneczki i te sprawy... ;) matka musi nadrobić stracony sezon, ojej żebym sie
          nie polamała
          • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 03.08.06, 13:14
            najchętniej kupilabym odpowiednik tych enan golden adam ale jakie??? ktoś mi
            może coś doradzić?, nie jestem najdrobniejsza dodam , i jeszcze polećcie mi
            jakieś pisemko o nartach, jeżdżeniu i ośrodkach narciarskich,
            • kubagr Re: nowenarty bym chciała 03.08.06, 14:27
              zalezy jak jezdzisz i gdzie jezdzisz
              ale cos z volkl'a na pewno by cie zadowolio
              • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 03.08.06, 21:30
                cholerka uraz mam do tej firmy- kolega jeżdzi od urodzenia a jak zmienil narty
                to w pierwszy dzień zmiażdżył kręgosłup cudem przeżył, po roku intensywnej
                rechabilitacji jeżdzi na wózku, albo przejdzie kilka kroków z balkonikiem,
                zdecydowanie odpada, przesądna jestem - taki mój urok
            • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 03.08.06, 16:53
              www.skipressworld.com/us/en/magazine/2004/fall2004vol4no1/Prvw12.htm
              www.skipressworld.com/us/en/magazine/2004/0914.html
              To juz bylo tu polecane przez innych a ja sie pod tym podpisuje.
              Jedne z najpelnieszych przegladow/opisoe tego co na rynku
              narciarskim. Odrob przce domowa i poczytaj posty na forum.
              Lato -upal nie bardzo da sie pisac bez ochlody a po paru piwkach
              (zimnych) nie o pisaniu czloiek mysli.
              Jozzo
              • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 03.08.06, 21:25
                no dobra fajnie, tylko czemu nie po polskiemu.. :(, a po polskiemu cuś masz???
                • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 03.08.06, 22:43
                  mam ale nie o nartach.
                  Moze o innemu ale za to dokladnie i z sesem.
                  Jozzo

Da sie
                  ja kiedys w dawnych czasach (odra 1305) dtr-ki po anngiesku
                  lecialem a angieslkiego nie w zab i jakos szlo tak ze nie
                  powinno byc i z tym klopotu.
                  Jozzo
                  • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 03.08.06, 23:29
                    to zadanie na 5 odrobię :D
      • Gość: kuza Re: nowenarty bym chciała IP: *.abcdata.pl 04.08.06, 11:16
        hej, ja mam inna rade: jeżeli nie wiesz co Ci pasuje, wypozyczaj narty, jezeli
        jeździsz ze znajomymi, zamieniaj sie z nimi, najlepiej kazdego dnia testowac
        inne, może nie trafisz na idealne dla siebie narty , ale przynajmniej bedziesz
        wiedziala czego chcesz, pozdro
        • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 04.08.06, 15:56
          Qurde gorac nie do wytrzymania wiec kursuje miedzy lodowka (piwko)
          a wyziewem z klimatyzatora. No zagladam tutaj dla ochlody.

Masz racje ale zalecam poczytanie z pos linku w/podanego po to zeby
          wiedzice co sie testuje. Jest tak roznorodnosc ze mozna pominac grupe
          ktora akurat mogla by sie okzac ta najleprza ( najbardziej odpowiadajacea).

Jozzo

• kubagr Re: nowenarty bym chciała 13.08.06, 15:54
            viking-plus napisała:

> cholerka uraz mam do tej firmy- kolega jeżdzi od urodzenia a jak zmienil
            narty
            > to w pierwszy dzień zmiażdżył kręgosłup cudem przeżył, po roku intensywnej
            > rechabilitacji jeżdzi na wózku, albo przejdzie kilka kroków z balkonikiem,
            > zdecydowanie odpada, przesądna jestem - taki mój urok

ten wypadek tak sioe ma do volkl'ow jak wielkanoc do bozego narodzenia
            zaluje faceta ale to nie to ze byl na volkl'ach spowodowal wypadek
            80% wypadkow to albo glupota albo niedocenianie gor albo zly/niedopasowany
            sprzet. procenty moze sa inne w kazdym sporcie ale przewaga momze sie
            sprowadzic do tych czynnikow.
            • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 15.08.06, 03:16
              Dodam jeszcze czynnik znany dosc dobrze z wlasnego
              doswiadczenia. Rutyna.
              Jozzo
              • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 15.08.06, 11:35
                nie twierdze że posiadacze wolków powinni wykupić polisy na życie i m na
                cmentarzu tylko że jestem troche przesadna, a facet miał po prostu pecha bo to
                bylo na końcu trasy, chciał zdjecie, i rypnął głową w niezabezpieczony mur, nie
                bede pisać jak to bylo bo nie widziałm na wlasne oczy tylko słyszałam relacje,
                ale musiał mieć wielkiego pecha niestety
                • aater Re: nowenarty bym chciała 15.08.06, 12:41
                  i cale szczescie ze nie opisujesz wiecej szczegolow. nie wiem ale dla mnie to
                  dwa rozne przypadki: zmiazdzyc kregoslup a uderzyc glowa w mur.
                  tragiczne ze to sie w ogole wydarzylo.
                  • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 15.08.06, 23:07
                    facet sie wywalił i jadąc w dół na plecach walnął głową w mur który miał 0.5 m
                    wysokości, w efekcie zmiażdżył kilka kręgów, parę miesiecy był w śpiączce a
                    uratował go anestezjolog który był na trasie i zrobił tracheotomie, jesli tak
                    sie to pisze, potem śmigłowiec przetransportował go do jakiejś kliniki, jak
                    widzisz mozna walnąć głową w mur i zmiażdzyć kregosłup na samym dole trasy na
                    dodatek -bo murek był z tego co pamietam z opowiadania od tarasu restauracji
                    • aater Re: nowenarty bym chciała 16.08.06, 00:43
                      viking: dzieki za wyjasnienie choc naprawde nie chcialam wiedziec szczegolow.
                      juz twoj pierwszy post o wypadku byl dla mnie przerazajacy.
                      pozdrawiam
                      • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 16.08.06, 12:52
                        a w zasadzie to ja tu o nowych nartach chcialam pogadać a nie o cudzym
                        nieszczęsciu
                        • aater Re: nowenarty bym chciała 16.08.06, 15:42
                          viking: poczytaj watki w abc, warto. i to co polecil Jozzo. jak juz bedziesz na
                          cos zdecydowana to on na pewno ci doradzi;). powaznie.
                          • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 17.08.06, 21:05
                            Pewnie nie, bo juz niedluga wybywa w niznane strony i kazda wolna chwile
                            bedzie spedzal na poznawaniu fankofonskiej mentalnosci, zeby niewspomnac
                            o dziwacznym jezyku, ktorego uzywaja.
                            A taki piekny jezyk istnieje i tak malo ludzi sie nim porozumiewa.
                            Moze ktoras generacja wezmie przykad z innych pirackich nacji i
                            rozprzestrzeni go na naszym globie. Czlowiek cierpi za grzecznych i
                            ukladnych przodkow pokornie wkuwajac gramatyki slowaka itp a o ile
                            prosciej by bylo gdyby przodkowie w imie przyszlych pokolen nie byli
                            tacy ukladni.

Jozzo
                    • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 17.08.06, 20:58
                      Hmmm,

W ramach prifilaktyki, moze trzeba zlaozyc oddzielny watek z
                      opisami mniej lbu bardziej tragicznych wypadkach
                      [detala koniecznie]:(

Na baze moich skronych obserwacji powiem, ze to nie zalezy to tak bardzo
                      od nart i nawet czesto od umiejstnosci [ moze niezupelnie]
                      Bardziej od rutynowego niedocenienia niby latwych sytacji, wyobrazni i
                      w sumie przygotwania psychicznego i fizycznego.
                      NBapewno nie od marki nart moze wiecj od typu narty.
                      Mowiac o nartach to co masz juz jakies typy -
                      ciekawe co ten sezon pryzniesie?
                      Jozzo
                      • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 17.08.06, 23:25
                        hmmm salomon streetracer80w ,a może model scrambler55 .... atomic m9puls ale to
                        akurat modele 04/05, co powiesz na ich temat? nie wiem jak z tegorocznymi
                        modelami bedzie bo nie znalazłam jeszcze pełnej oferty na ten sezon. zeszły
                        spędzilam na pchaniu wózka, wiec dla mnie czas zatrzymał sie na tamtym sezonie
                        • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 17.08.06, 23:57
                          O Salomonie nie moge nic powiedzec. Jako ze mam z nimi na tzw. pienku.
                          Pare ladnych lat temu peklo mi wiazanie deczko po gwarancji i zaproponowali
                          mi kupno nowego modelu po znizonej cenie ale dosc slonej.
                          Po dkniec sezonu zarklamowalem narte to mi zaoferowali wymine jesnej narty na
                          skompletowana z innych odrzutow. I tego bylo juz za wiele.
                          Wiec od tego czasu jak kotos wzminia Salomon to zdziwony pytam co to takiego.

Co do nowy sezon v poprzednie.
                          Nie kupuje nart z tzw tego soezonu zwlaszcza na poczatku sezonu.
                          Przy dzisiejszych wygibasach przemyslu narciarskiego nigdy nie wiadomo
                          co to takigo te nowosci. Kupuje nart ktore przejezdzilem i wiem co to
                          jest i czeo sie mozna po tym spodziewac. Jak juz bylo na tym forum ja
                          skupiam sie wokol wyznawcow teori ze najpierw trzeba okreslic co sie chce
                          jezdzic i na bazie tego definiuje grupe nart a potem przygladam sie co jest
                          w danej grupie i co to to potrafi.

O metronach slyszalem duzo dobrego ale i zlego. Dal mnie na pierwszy rzu oka za
                          szerokie ;)
                          Ja przeglad Atomika zaczalem od SX11 i na tym poprzestalem to bylo to co bym
                          chcial tak ze moze ktos inny cos na temt metrona napisze.
                          Tez mam dylemat i wisze pomiedzy Head 1400 XRC , Head Monster iM75-77
                          czy moze Atomy SX11 No i naprawde nie mam idei a jeszcze Kuba mi podrzucil
                          Ineresujacego Volkla no i na dodatk zal mi moich Rossi 9x szczegolnie i
                          zrywnosci i lekko im odpuscisz i juz gonia na calego nawet w SX11 tego nie
                          dalo mi sie wymusic, smutno bo juz sie koncza i pewnie nie dotrwaja do konca
                          sezonu. Tak ze jak widzisz sam mam dylemat mimo ze wiem co chce jechac i czego
                          szukam.

Jozzo
                          • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 18.08.06, 00:10
                            a może zaczne od tego że zafunduje moim starym nartkom porządny serwis- jakies
                            wygrzewanie, wosk, ostrzenie itp i beda nie do poznania, może to wystarczy na
                            dzień dobry? bo te nowe narty to raczej kaprys a nie potrzeba chwili ;)
                            • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 18.08.06, 00:43
                              To zalezy w jakim sa stanie ile maj przejechane.
                              Np moja zona ze wzgledu na swoaj lekkosc i lekkie prowadzenie nart ;)
                              nie zajezdza nart tak jak ja i zmienia dal kaprysu. Ja zminiam z konieczosci.
                              Jozzo
                            • o_andrzej Re: nowenarty bym chciała 18.08.06, 09:48
                              > a może zaczne od tego że zafunduje moim starym nartkom porządny serwis- jakies
                              > wygrzewanie, wosk, ostrzenie itp i beda nie do poznania, może to wystarczy na
                              > dzień dobry? bo te nowe narty to raczej kaprys a nie potrzeba chwili ;)

Tez bym tak zrobil. Twoje Salomony wydaja sie porzadna para nart. Maja dobrze
                              dobrana dlugosc. Promien skretu wynosi ok. 16 m (Twoje, ze wzgledu na krotkosc,
                              maja pewnie jeszcze mniejszy). Mozesz ewentualnie poszukac nart o mniejszym
                              promieniu skretu, rzedu 11-13 m, ale musialabys sie na nich wczesniej
                              przejechac, by ocenic czy warto sie w takie cos pchac. Dobry serwis, typu
                              ostrzenie i wyrownanie slizgu na pewno uzdrowi nartki, tym bardzien ze, jak
                              sadze, nigdy nie byly ostrzone.
                              • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 18.08.06, 10:18
                                chyba nie były- tylko je woskowałam w serwisie, a poniewaz na nich uczyłam sie
                                jezdzic to slizgi nie wygladaja jak nowe, ile kosztuje taki serwis- pełny +/-
                                • Gość: o_andrzej Re: nowenarty bym chciała IP: *.cyf-kr.edu.pl 18.08.06, 11:09
                                  Pelny serwis ok. 50 zl. O ostrzeniu pisano tu b. duzo, ale w skrocie wniosek
                                  jest nastepujacy: ostrzyc czesto. Przy wspolczesnych technikach jazdy (mowa o
                                  przygotowanych trasach) narty musza byc ostre.

Te Twoje dotychczasowe Salomony przeznaczone sa dla poczatkujacych. Jezeli
                                  faktycznie zrobilas postepy, mozesz pomyslec o nartach dla
                                  sredniozaawansowanych. Firma niewazna, istotny jest typ narty. Szukalbym czegos
                                  w granicach 150-155 cm, z promieniem skretu ok. 11-12 m (ale to trzeba sprawdzic
                                  testujac) z etykietka: dla srednio i dobrze jezdzacych. Zobacz na
                                  www.skionline.pl w kategorii sprzet co oferuja rozne firmy. Te
                                  streetracery Salomona, o ktorych piszesz, wydaja sie OK. Metrony Atomica wydaja
                                  mi sie za ciezkie dla kobiety, ale zdania sa podzielone (moja cora jezdzi na
                                  bardzo ciezkich SL9 i nie narzeka na ich ciezar). Rozwaz tez Fischery, np. RX4
                                  czy jakies Rossygnole (Z1) lub Elany.

Andrzej
                          • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 18.08.06, 10:24
                            moj maz zakochał sie w head-ach teraz mam w domu 2 rywalki z talia osy ;)
      • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 18.08.06, 15:29
        No wiec powiem tak.

Jesli narty nie sa zajezdzone to warto o nie zadbac.
        W sezonie polecam testowanie nart w miare mozliwosci.
        Tu mala uwaga polecam odejsce od dosc zasklepiniego standartu
        typu krotkie bardziej taliowane = leprze, latwiejsze.
        Proponuje przyjzenies sie i przejechanie nart
        zwanych na forum i w EU, PL allround. A w zasadzie cos z cross
        ja to nazywam 16x16+ czyli cos co ma r>= 16m i dlugosc L >= 160cm
        Np SX10 lub sx9 albo cos z tej grupy innych producentow w
        twoim przypadku 160 a nawet pokusilbym sie o test 170.
        Co do wyboru nart to generalnie odracam narty dla expertow jako ze
        wymagaja doskonalszej techniki i sa w extremalnych przypadkach
        nartami trudnymi albo inaczj mowiac urywajcymi nogi.
        Polecam zawsze wybor narty deczko powyzen naszych umiejetnosci
        co dopinguje i pomaga w postepach.
        No a teraz opowiedz co i jak jezdzisz.

Jozzo
        • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 18.08.06, 22:55
          próowałam tych headów cyber coś tam 7o (chyba xp) musiałabym iść do piwnicy.
          dł 163 na polskim stoku z muldami i powiem ze mi to nijak nie szlo :(
          ja sobie a narty sobie
          • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 18.08.06, 23:11
            raczej rekreacyjna jazda ale poszaleć (w sensie szybkość) tez lubie, no ale na
            to czeba mieć dużo siłki (oczywiście zamierzam nad tym popracować), lubie ostre
            skrety, i przygotowane stoki raczej łagodne, na razie jeżdziłam tylko w kraju
            wiec warunki spartańskie jak do nauki, muldy, tłumy itp. a o tych golden adam
            elana wiedzialam tylko tyle ze krótkie (za krótkie )140 -dobrze ze sie nie
            zabiłam :) i mocno taliowane, drewniany rdzeń, maly promień skretu, juniorki,
            nie wiem jak ze środkiem cieżkości, w nartach juniorskich i kobiecych jest
            chyba przesuniety ale jak? czy możesz mi odpowiedziec na pytanie czy w polsce
            da sie testować narty? oprócz rupieci z wypożyczalni? jak gdzie kiedy?
            • viking-plus Re: nowenarty bym chciała 18.08.06, 23:19
              w tych headach czulam sie jakby mnie ktoś podkuł a nie jak na nartach (ciężar?)
              • kubagr Re: nowenarty bym chciała 19.08.06, 00:32
                dawniej bylo prosto: bylo kilka wytworni ktore robily dobre narty a i narty
                byly podobne do siebie: obecnie prawie kazdy model jest inny ma inne taliowanie
                no i dlugosc rozna. ale juz nie ma takiej przepasci jakosciowej miedzy dobrymui
                i przecietnymi firmami. ale jak kazde placebo, dziala to na nasza psychike. ja
                osobiscie zle bym sie czul na "detuned" modelu. i zle bym sie czul na innej
                narcie niz voelkl. ale to juz jest sprawa moich preferencji
                testuj testuj jak tylko znajdziesz cos do testoewania i nie kupuj od razu
                w polsce bedac zauwazylem tez ze nawet "specjalistyczne" sklepy ze sprzetem
                narc maja BARDZO ograniczony wybor zwlaszcza najlepszych nart: pytalem:
                tlumaczaa to ze nie warto mrozic duzego kapitalu bo ludzi ei tak drogich nie
                kupia
                do jozzo: bedziesz w whistler moze w pol jan 2007?
                • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała - Kuba trudna sprawa. IP: *.sympatico.ca 19.08.06, 01:05
                  Nie wiem jak to bedzie z tym sezonem,
                  decyzje zapadaja i pewnie wynise sie do prowincji Qubec.
                  A to wiaze sie z duza ilosca problemow ciekawych ale narty
                  napewnoa na tym ucierpia przynajmniejw nadchodzacym sezonie.
                  Zobaczy sie wszytko beddzie organizowane w tzw. locie.
                  Jozzo
            • Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 19.08.06, 05:53
              Na kondycjie nie powinnas nazekac w koncu "pchanie wozka"
              to wspaniala i radosna zaprawa.
              140 to rzeczywisce dosc przerazajace, mials szescie ze
              uszlas calo. Jedyne co moge powidzec to to ze u nas dziewczyn
              na cybra tego 160 nie nazekaja ale tez ucziwie mowa ze to narta
              duzej klasy ale relaksowa. Te bardziej dynamiczne ujzezdzaja
              Atomica 9x albo nawet 10-tki.
              Co do innych rzeczy to polecam kuracje odcarigujaca - nie na zawsze
              ale na dobra chwile - to pomaga w rozwoju i nabraniu duzej swobody.
              Nie mowie tu o tym zeby sie go wyzekac ale o przecwiczeniu
              i przejezdzeniu calej gamy innych elementow powiedzmy tak na roboczo
              80/20. Potem bedzie latwiej wyjsc poza opltki jazdy na dobrze przygotowanych
              stokach z unikaniem trudniejszych warunkow.

E--tam wnie sadze ze w kraju jest tak dennie. Noze nie dotarlas do miejsc
              uroczych i doskonalych na nauke.

Jozzo

• Gość: Jozzo Re: nowenarty bym chciała IP: *.sympatico.ca 19.08.06, 01:08
            U nas sobie ludzie chwalili cyber 160 jako bardzo fajna narte do
            wszystkigoo w umiarkowanym wyczynie.
            Jozzo

A ze nary ciezki teraz wszystkie takie sa.
            Kidys bylo teog na 2.5kg teraz jest miej wiecej od 6-9kg
            takie czasy.
            jozzo
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka