Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

abc forum - technika jazdy

05.10.06, 16:27
    hej
    potrzebowalabym poczytac o technice troche - jesli bylibyscie tak dobrzy, to
    wpiszcie 'co kto uwaza' na ten temat, z powklejaniem linkow do poprzednich
    dyskusji wlacznie - mozna by taki zbiorczy watek umiescic w abc forum
    (wlasnie przegladalam i o technice jazdy tylko chyba kawalki w 'pasjonujace')

mnie interesuje carving, ale przyjmuje do wiadomosci, ze nie wszyscy mają
    podobne zdanie ;-)
    a konkretnie - jakie cwiczenia wykonywac, na co zwracac uwage, aby lepiej -
    bardziej funowo - jezdzic? probuje 'zbierac snieg' rekawica, na szerokim,
    calkiem-calkiem nachylonym stoku, czasami cos wyjdzie - ale nie wiem, czy to
    nie kwestia pochylenia sie do kolan bardziej ;-)))))

wiem, ze mam kierowac kolana do stoku, aby wchodzic na krawedzie - ale czy
    robie to rownolegle?

moze macie jakies patenty na samodzielna nauke?
    dzieki ;-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: o_andrzej Re: abc forum - technika jazdy IP: 83.175.180.* 05.10.06, 18:26
        Arwena, po co Ci fun? Przeciez to jeden z glupszych sposobow zjezdzania. :)

Fun to nic innego tylko dynamiczniej, z wiekszym pochyleniem ciala w strone
        stoku (a to miedzy innymi wyniaka z predkosci i promienia skretu) zwykly
        karwingowy skret rownolegly. Wystarczy wiec dobrze skrecac rownolegle na
        krawedzi, by dosc plynnie przejsc w strone fun-u. Troche teoretyzuje, bo choc z
        samym skretem rownoleglym nie mam problemow, to nigdy nie probowalem zadna
        czescia ciala pocierac o stok, a jezeli to sie zdarzalo, bylo to zupelnie
        niezamierzone.

Sam karwingowy skret rownolegly jest prosty. Wybierasz kawalek latwego lub
        sredniotrudnego rownego polka. Jedziesz w skos stoku, narty prowadzone na
        szerokosc bioder, dosc rowno obciazone, z niewielka przewaga obciazenia narty
        odstokowej. Pozycja naturalna. Przed zamierzonym skretem przechylasz krawedzie w
        strone zamierzonego skretu. Poniewaz jedziesz na nartach taliowanych, wiec one
        natychmiast inicjuja skret. Teraz robisz kilka rzeczy naraz. Naciskasz
        podudziami przody cholewek butow, a wiec posredniona przody nart. Im mocniej
        nacisniesz tym bardziej ochoczo narty beda skrecaly, a wiec jest to metoda na
        zmniejszenie lub zwiekszenie promienia skretu. Przesuwasz biodra w kierunku
        nowego skretu, niejako wciskasz je w stok, co pozwala utrzymywac narty mocno na
        krawedzi. Przez caly czas trzymasz narty na krawedzi - zadnego zeslizgu. I tak w
        kolo Wojtek. Skrety moga byc krotkie, srednie lub dlugie.

Nieco latwiejasz odmiana takiego wzorcowego skretu jest NW, nisko-wysoko. Przed
        zamierzonym skretem schodzisz w dol (reszte robisz jak wyzej), co znacznie
        pomaga wejsc w skret i go prowadzic, a po wykonaniu skretu nieco sie podnosisz.

Najtrudniej zrobic smig karwingowy, a wiec szybkie polaczenie krotkich skretow.

Gdzie o tym poczytac. Najlepsza, pomimo kilku wad, wydaje mi sie wciaz seria
        ksiazek K. Szczesnego. Jest ich co najmniej trzy i lawo je wygooglowac. Mozna
        spojrzec na kurs jazdy M. Ogorzalka na www.narty.onet.pl. Lekko zboczony w
        strone fun-u, ale w przystepny sposob opisuje poszczegolne ewolucje karwingowe.
        Jak dla mnie, troche zbyt fanatyczny. Mozna tez kupic w PZN-ie plytke dla
        instruktorow z demonstracjami. Niektore ewolucje, np. fun, pokazane sa bardzo
        dobrze, inne, np. smig karwingowy - kiepsko. Wreszcie popatrz na
        www.youcanski.com. Sa tam pokazane elementy jazdy zawodniczej, ale nie tylko.
        Warto popatrzec.
        • Gość: Skyddad Re: abc forum - technika jazdy IP: *.fornfyndet.se 05.10.06, 20:03
          Na poczatek Arwena to sprobuj zjechac z stoku na nogach roztawionych okolo 20 do
          30cm na wprost,ma sie rozumiec na ugietych kolanach i sylwetce na maxa do przodu
          tak aby dostac axelerering.Drugi zjazd tosamo ale przy zwrotach pochylasz
          rownolegle obie narty na kant wlewo a pozniej w prawo narta sama skreca i te
          technike rozwijaj.
          Przyjdzie sam moment ze bedziesz palcami szorowac po sniegu.Tak mnie uczono
          dziadka skya,aby zapomnial wszystkie stare style i nie kombinowal nowego carvingu.
          Zajelo to troche czasu ale sie oplacalo.Niema znaczenia jaka stromosc jaka
          predkosc w kazdej sie klarujesz ale trzeba uwazac na stoku gesto to lepiej sie
          wylaczyc albo zwolnic.
          Przyjdzie moment ze zacniesz tanczyc biodrami jak baletnica dlugi stromy zjazd i
          troche wieksza predkosc od przecietnej stokowej.Aby to wszystko uzyskac narty
          musza byc super ostre i codziennie smarowane to naprawde beda same jezdzic i
          wozic nas.Jak wejdziesz w bardzo duza predkosc juz trzeba jechac silowo i skrety
          wykonywac prawie w powietrzu calym cialem tzn narta jest okolo 5cm nad sniegiem.
          Aby tego dokonac to juz choc na plywalnie,codziennie spacery.osobiscie w
          spodniach dlugich i mam przyczepione ciezarki kilowe lub dwukilowe do nog aby
          wzmocnic miesnie lydek i ud.Wykonuje sie wiekszy wysilek ale jak piozniej nsuie
          zdejmie to zelastwo to czlowiek fruwa ja stary ale zaczynam chodzic jak 30
          latek.Dieta 80% jedzenia to warzywa w roznych formach od surowych do
          gotowanych,mieso gotowane lub pieczone w gliniance,duzo ryb,zadnych gotowych
          wyrobow sam wszystko przyrzadzam. Wiono do obiadu obowiazkowo max dwa kieliszki
          oczywioscie czerwone,pamietaj kochac sie trzeba aby utrzymac orgamnizm wtrymie.
          Wieczorem jest dobrze wypic do poduszki lyzke od herbaty whiski nie wiecej.
          Chcesz wiedziec wiecej to pytaj.
          Pzdr.Sky.
      • Gość: Jozzo Re: abc forum - technika jazdy IP: *.dsl.bell.ca 05.10.06, 21:36
        Rzuce okiem ale bylo pare dobrych watkow i ciekawych wymian zdan
        Glownie Andrzeja o carvingu i pare innych. Pare razy podnosilem
        glos w sprawie wrzucenia tego do ABC no ale jakos nie wyszlo.

Dobra idea wiec popieram. Jak znajde chwile czasu to przelece forum
        i wrzuce linki do watkow o ktorych wsponialem.

Zdrowka Jozzo
      • Gość: Jozzo Re: abc forum - technika jazdy IP: *.dsl.bell.ca 05.10.06, 21:45
        OK , na szybkiego moze nie tylko o technice ale w scilyam zaiazku znia:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=38924195
        i kontynuacja tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=41172665
        Mysle z kontekst techniki sie przewija dosc mozcno (o ile pamietam)
        i warto by to wrzucici do ABC

Zajze jak zlapie oddech.
        Jozzo
        • arwena Re: abc forum - technika jazdy 23.10.06, 15:06
          dzieki za info, poskladam sobie w jeden dokument, do zabrania ze soba ;-)

ale mi w zasadzie chodzilo o cwiczenia narciarskie (skydadd troche napisal, ale
          chyba przelecial sie po temacie ;-) - mam watpliwosci, czy to mi tak samo
          ladnie wyjdzie ;-))))

wiem mniej wiecej na co zwracac uwage: postawa (obciazenie przodu, szeroko
          narty, rownolegle), jazda po lagodnym stoku w dol - przechodzenie z krawedzi na
          krawedz ma powodowac łagodne łuki (biodra tez przerzucam analogicznie ;)))

i na tym etapie spoko. jak zrobic krok do zbierania sniegu rekawica - na
          bardziej nachylonym stoku? po prostu cwiczyc przechodzenie z krawedzi na
          krawedz i wycylanie biodra coraz bardziej?

cos slabo to u siebie widze. ale moze bedzie przelom,
          dzieki i wracam do czytania
          pozdr
          • Gość: Jozzo Re: abc forum - technika jazdy IP: *.dsl.bell.ca 23.10.06, 15:29
            No na ten temt niech sie wypowiedza specjalisci funu.

Jeli o mnie chodzi nie widze sesu dotykania sniegu rekawica
            na ubitym plaskim sniegu na stromym w glebszym puchu nie tylko
            rekawica sie dotyka. No ale to juz z innej bajki.
            Jozzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka