Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Silvretta, Samnanun

11.03.08, 09:58
    Ewangelizator namawia mnie - w watku "Do bywalcow Val di Sole"- do
    doliny Samnanun.
    Czy nie chcesz mieszakc w Ischgl z uwagi na koszty i tlumy?
    Widze Pfunds lub Spiss. Bede tam szukal. A czemu nie samo Samnanun?
    Tez drogawo?
    Jak jest z zaczynaniem i konczeniem jazdy z Samnanun? Czy nie traci
    sie za duzo jazdy? Czy jest szansa zjechac do auta, czy raczej na
    koncu marca to juz tylko gondola?
    Czy przypadkiem nie jest tak, ze z tego powodu trzeba opuscic teren
    Ischgl-Silvretta znacznie wczesniej?
    Obserwuj wątek
      • ewangelizator_carvingu Re: Silvretta, Samnanun 11.03.08, 10:20
        no z tym namawianiem to bez przesady,zeby potem nie było na mnie ;))
        dlaczego nie chce mieszkac w Ischgl - generalnie nie chce mieszkac w
        Paznanun bo juz tam byłem, znam Kappl i Galtur/ fajne miejsca
        polecam zwłaszcza saneczki w Kappl/, poza tym Ischgl, tak jak
        Samnaun sa przy wyciagach a to znaczy że pewnie jest drozej/kłoci
        sie z filozofia niskobudżetowego wyjazdu/, chce oprócz Silvretty
        pojeździc w Nauders, a moze nawet w SFL - stad wybieram Pfunds /leży
        pośrodku/
        Samnaun nie sprawdzałem /za daleko od Nauders i SFL/, pewnie jest
        drożej, ale mysle ze warto sprawdzić strone
        www.samnaun.ch/en/welcome.cfm
        byłem w Ischgl jakies 3 sezony temu - był to koniec marca, dało sie
        zjechac do Samnaun i do Ischgl, ale jak bedzie teraz?? nie wiem
        ja i tak pewnie bede zjeźdżał gondolą, nie przepadam za zjeżdzaniem
        w tłumem narciarzy wyjeżdzona i wymuldzona trasa, średnia radocha a
        ryzyko kontuzji duże, aha z tego co pamietam zjazd do Samnaun jest
        troche dookoła i zajmuje duzo czasu
      • skyddad Re: Silvretta, Samnanun 11.03.08, 10:27
        Staruch w Iscghl sypie ,sniegu pod dostakiem i to przy temeratutrach
        ujemnych.Tylko troche juz ludzi brak.Strach ze zagrozenie lawinowe moze
        wystapic.Po drugiej stronie Zurs to zasypany.
        Pzdr.Sky.
        • staruch5 Re: Silvretta, Samnanun 11.03.08, 10:54
          no coz, siedze w foteliku z poznoporanna kawka i koniaczkiem,
          opalajac sie i kibicuje tym opadom w Alpach. caly tydzien taki i
          jakowas kulminacyja na weekend nawet sie szykuje. Bardzo mi sie to
          podoba... (Szable w dlon?)
          oto diagrmaik dla Ischgl

geogr. Länge 10° 17' O
          geogr. Breite 47° 01' N

www.wetterzentrale.de/pics/MS_100470_g05.png
          na wetterzentrale (oczywiscie GFS)
          Pozdrawiam.
          • staruch5 Re: Silvretta, Samnanun 11.03.08, 13:09
            kolejne pytanie do Ewangelizatora.
            Jadac na 4 dni moge kupic karnet tylko na Ischgl-SilvrettaSkipass.
            To wychodzi jakies 134€(bedzie ciut wiecej,bo 1. dzien wypada w
            Hochseson).
            Ale wolabym 4. dzien zrobic w Serafusie. i tu nie jestem pewien, czy
            polecany przez Ciebie Skipass
            www.tirolwest.at/preise_ski6.pdf?site=skischule&head=ski&lang=de

rzeczywiscie obejmuje tez Silvrette. Moze cos przeoczylem. cena na 4
            dni to 133€, wiec to samo, a mozna by jeszcze cos zobaczyc.
            Wiec pytanie, czy ten powyzszy skipass tez jest wazny w Silvretcie?
            • ewangelizator_carvingu Re: Silvretta, Samnanun 11.03.08, 13:30
              niestety wydaje mi sie że nie jest ważny na Silvrette, Ski 6 jest na
              Nauders, SFL, Kaunertal i jakies pomniejsze miejsca, przynajmniej
              tyle zrozumiałem, bo nie jestem orłem z niemieckiego, zaraz puszcze
              do nich maila
              Snowcard Gold jest natomiast na Nauders i Silvrette i ja chyba na
              ten sie zdecyduje jadac do Pfunds
              jezeli zdecydujesz sie na pobyt z Panznaun to mozesz ewentualnie
              pomyslec o jednym dniu w Kappl lub Galtur/jezeli będa warunki/
              • Gość: Gwyn Re: Silvretta, Samnanun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 14:26
                podpowiem od siebie:
                SKI6 tylko SerfausFL, kaunertal,fendels, nauders, i cos tam mniejszego..
                nie obejmuje on SILVRETTY !!!
                wg mnie lepiej tak:
                SILVRETTA + okolica= 1 tydzień
                SFL + okolica= 1 tydzień
                ale każdy wg siebie...

jeździłem i od Samnaun i od Ischgl:
                dojazd z Pfunds do Samnaun troche upierdliwy - serpentyny do góry, ale da się
                wytrzymać...
                ze Spiss - OK, bliziutko i sympatycznie..., serpentyny są poniżej..

mieszkanie w Kappl - prosty i szybki dojazd do Ischgl

coś jeszcze chcesz wiedzieć..??

pozdr
                Gwyn

• ewangelizator_carvingu Re: Silvretta, Samnanun 11.03.08, 14:42
                  no własnie dostałem odpowiedź z Tirol West, jest tak jak piszesz
                  odnosnie tych serpentyn z Pfunds do Spiss, dużo ich??
                  jak długo zajmuje droga z Pfunds do Spiss w normalnych warunkach??
                  czy przejscie przez granice jest bezproblemowe, czy mozna spodziewac
                  sie kontroli?

w Kappl juz mieszkałem ;) teraz chce spróbowac " od zakrystii" ;)))
                  • staruch5 Re: Silvretta, Samnanun 11.03.08, 15:47
                    zobacze, jakie beda ceny, ale mysle, ze przy 2 osobach i 4 dniach to
                    raczej wybiore Samnanun lub Spiss. Jednak nie chce mi sie codziennie
                    agrafkowac (i to 2 razy).
                    Coz, pojezdzimy 4 dni w Ischgl-Silvretcie.
                    poszukam jeszcze tego Golda Passa, ktorego polecal Ewangelizator.
                    Gdyby byl nieistotnie drozszy, to moze bym sie skusil.
                    • staruch5 Gwyn? 11.03.08, 15:55
                      Napisales,ze ze Spissu jest OK. Za EC zapytam, czy przekraczanie
                      granicy codziennie nie jest klopotliwe lub czasochlonne. Bo to by
                      dodatkowo przesadzalo o mieszkaniu w Samnaun.
                      Napisz, jak wyglada zjazd do Samnanun z gor? Wiem, ze moze byc
                      cienko ze sniegien na przelomie marca/kwietnia. To wyglada na dluga
                      i dosc plasak trase (ale jest czerwona).
                      Rozumiem, ze nie musze miec ChF i wszystko jest w €...
                      • ewangelizator_carvingu Re: Gwyn? 11.03.08, 16:00
                        pamietam te trase, na górze to jest czerwona, na dole płaska na
                        końcu dosc wąska, raczej juz do biegania na nartach niz zjeżdżania
                        • Gość: marta Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.informel.pl 11.03.08, 16:42
                          Śniegu dużo bo cały czas sypie. Ludzi też dużo, po południu lepiej
                          zjeżdżać gondolą bo trasa w dół jest w średnim stanie, poza tym tłum
                          narciarzy za plecami.
                          Ceny moim zdaniem wcal nie wygórowane.
                          Miejsce fajne, ogólne wrażenia pozytywne.
                          • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 11.03.08, 17:24
                            z tym powrotem to ejst maly klopot.
                            Jesli wierzyc w to, co tu

www.ischgl.com/en-silvretta-arena.htm
                            jest napisane

Ropeways and chair lifts:
                            First uphill ride: 8.30 am
                            Last uphill ride: 4.00 pm
                            Last downhill ride: 5.00 pm

to troche zal tej 1h straconej na koncu dnia. A moze to nie tak?
                            Moze ostatni zjazd jest pozniej???
                            • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 11.03.08, 17:25
                              sorry, moje stare oczy zobaczyly 3PM a jest 5PM. Nie mam pytan.
                              warto!
                              • Gość: Gwyn Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 22:17
                                po pierwsze o skipass:
                                "Snowcard Gold"
                                - Skiarena Samnaun/Ischgl mit 230 Pistenkilometern
                                - Nauders mit 75 Pistenkilometern
                                - Familienskigebiet Fendels mit 16 Pistenkilometern
                                - Kaunertaler Gletscher mit 36 Pistenkilometern.

co do serpentynek:
                                z Pfunds do Spiss jakies 600m w góre na dystansie 10km...
                                normalnie nic strasznego.. ale skibussa nie bardzo jest gdzie wyprzedzić.. ze
                                dwa podjazdy są takie ze jak śnieg spadnie to bez łańcuchów nie podchodź...

przekraczanie granicy bez problemu... skibussow wogole nie widzialem zeby
                                kontrolowali.. samochodem tylko zwalniałem koło budek strazy granicznej.. i
                                machali jechac dalej...
                                na nartach na SILVRETTA ja nie spotkalem kontroli.. ale znajomych celnicy
                                kontrolowali - za bardzo wypchane plecaczki :)
                                ale na granicy AT-CH koło stacji wyciagow stoja budki.. no i jest tabliczka ze
                                przekraczasz granice :)

zjazd do Samnaun..
                                poczatek 80tki .. wąsko płasko i trawers.. niezłe urwisko bez zabezpieczeń...
                                ale i niezłe widoki :))
                                srodek to sympatyczna czerwona.. rano bardzo fajnie się nia jedzie..
                                koniec to taka sobie nartostrada... troche kijami trzeba jak sie ma
                                nienasmarowane narty... snowbordzisci dreptaja piechota..
                                dojezdza sie do strefy bezclowej... potem rownie plasko wzdloz wioski, parkingow
                                az do gondolki..

pozdr
                                Gwyn

• Gość: Gwyn Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 22:27
                                  odpowiedzi ciag dalszy:
                                  przepraszam, nie pamietam ile dokladnie sie jechalo z Pfunds...
                                  ale wg mojego lenistwa - pamietam ze dziekowalem znajomemu ze odradzil mi
                                  mieszkanie w Pfunds przy zalozeniu ze jezdze tylko na SILVRETTA...

bylem tam tylko na poczatku marca...
                                  wtedy nie bylo problemu ze śniegiem...

pozdr
                                  Gwyn
                                  • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 11.03.08, 22:48
                                    dziekuje za odpowiedzi.
                                    Napisz jeszcze, czy mozna sie tam obejsc bez ChF?
                                    • Gość: Gwyn Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 23:26
                                      mozna... Samnaun w całosci to DUTY FREE...
                                      ceny podawane sa w EUR i CHF...
                                      płacisz czym chcesz... nawet w 'spożywczaku' :))

pozdr
                                      Gwyn
                                      • Gość: marta Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.informel.pl 12.03.08, 13:22
                                        Jak robiłam zakupy w Duty Free i płaciłam kartą te cenę podawali do
                                        wyboru w EUR lub PLN:)
                                        • ewangelizator_carvingu Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 12.03.08, 13:29
                                          kobieta, wiec z pewnoscia były to perfumy ;))
                                          opłaca sie? jaka jest mniej wiecej róznica w stosunku do ceny np z
                                          Sephory?
                                          • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 12.03.08, 13:45
                                            zebys tylko z rozpedu nie wlal perfum do baku :-)
                                            • Gość: Gwyn Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 14:41
                                              najlepiej zobacz za ile masz w SEPHORA i zobaczysz na miejscu...
                                              czasem sie oplaca.. czasem nie... :)))

mozna za to niezle ceny na sprzet narciarski i foto trafić.. :)

pozdr
                                              Gwyn
                                              • Gość: marta Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.informel.pl 12.03.08, 15:28
                                                Oczywiście,że się opłaca,wszystko co tam widziałam bylo zdecydowanie
                                                tansze niż w sephorze i tak dla przykladu za krem w Polsce płacę 180
                                                zł, tam zapłaciłam 100 zł. Woda toaletowa 330 zł u nas, tam 150 zł.
                                                • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 12.03.08, 18:18
                                                  Zrobilem pierwsze (no i ostatnie) podejscie do samnanun.
                                                  Jest system rezerwacji, mozna podgladnac apartamenty. Pzrede
                                                  wszystkim dziki tlum, albo klamia. Wszystko porezerwowwane do 5
                                                  kwietnia. Znalezc jakis 2-4 osobowy apartament w cenie 20-30 € to w
                                                  ogole niemozliwosc. Ceny zaczynaja sie raczej od 50... Niestety,
                                                  albo mieszkanko daleko, albo jedziemy gdzies indziej.
                                                  • zolviu Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 12.03.08, 18:24
                                                    a byles w livigno? pytam powaznie

pozdrawiam
                                                    piotr
                                                    • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 12.03.08, 18:29
                                                      nie bylem. Wydaje mi sie za malo. Tam wprawdzie mozna jeszcze jechac
                                                      do Bormio i St. Moritz, ale nie chce mi sie. Wole MdC. Jeszcze bede
                                                      szukal.Czasu jest sporo.
                                                    • zolviu Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 12.03.08, 18:37
                                                      tez wybralbym mdc, ale pogoda napewno pewniejsza w livigno, to
                                                      biegun zimna we wloszech

nie za duzo tego to fakt, ale po pierwsze to wlochy, po drugie
                                                      tanio, po trzecie na 4 dni byloby akurat. na tydzien za malo, fakt
                                                      ale na 4 to sa bym pojechal ;)

nie bylem w bormio i st moritz, to 2 dni (procz bormio jest jeszcze
                                                      3cia miejscowosc na karnecie z tego co pamietam) 3ci dzien
                                                      carosello, 4ty mottolino i do domu ;)

pozdrawiam
                                                      piotr
                                                    • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 14.03.08, 14:17
                                                      jak na te drozyzne, to dostalem sensowna oferte w Samnnanun i
                                                      powaznie mysle o pojechaniu tamze.
                                                      Sniegu tam sporo, ale niepokoi mnie, ze z 40 wyciagow czynnych jest
                                                      26 lub 27(zalezy od zrodla info). No cos jest nie tak.
                                                      Co na to znawcy/bywalcy?
                                                    • ewangelizator_carvingu Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 14.03.08, 14:28
                                                      a skad masz takie info
                                                      na oficjalnej stronie jest zamkniety tylko 11 orczyk / on jest
                                                      zawsze zamkniety przy normalnej pogodzie/
                                                      www.ischgl.com/de-silvretta-arena-geoffnete-anlagen.htm
                                                    • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 14.03.08, 14:31
                                                      1. zrodlo
                                                      www.snow-forecast.com/resorts/Samnaun/conditions
                                                      2. zrodlo
                                                      www.skireport.com/switzerland/samnaun/
                                                    • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 14.03.08, 14:32
                                                      i jeszcze pytanie bytowe:
                                                      czy Samnaun wieczorem to:
                                                      WienerSchnitzel, czy Pizza?
                                                    • ewangelizator_carvingu Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 14.03.08, 14:43
                                                      może wieje, albo mgła? w kamerkach niewiele widać, chyba pada
                                                    • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 14.03.08, 14:52
                                                      nie powiedzialbym. te dazne (ilosc chodzacych wyciagow) w tych moich
                                                      zrodlach sa takie juz od dluzszego czasu (tydzien?). Troche mnie to
                                                      dziwi. Ale chyba pewniejsze jest twoje zrodlo.
                                                      Powtorze: Czy w Samnanun sa porzadne pizzerie, czy tylko austriackie
                                                      zywienie?
                                                    • ewangelizator_carvingu Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 14.03.08, 15:02
                                                      ja tam byłem tylko na zakupy, ale miasteczko nie jest takie małe,
                                                      wiec myśle ze jedno i drugie sie znajdzie
                                                    • ewangelizator_carvingu Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 14.03.08, 15:04
                                                      noi szwajcarskie nie austriackie ;)na Tiscoverze jest takie info
                                                      czesto, juz mam:

www.tiscover.ch/ch/guide/5ch,de,SCH1/objectId,RGN239ch,curr,CHF,folder,CATERING,season,at2,selectedEntry,catering/catering.html
                                                    • staruch5 Polak w Szwajcarii 14.03.08, 15:11
                                                      dzieki za info.

no to jeszcze takie pytanie:
                                                      co moze zaszkoczyc Polaka w Szwajcarii? Musi byc paszport, nie
                                                      wystarczy zapewne dowod. Mam nadzieje,ze nie trzeba miec zielonej
                                                      karty (OC). warte (ski) i tak kupie. Ale moze jest jeszcze jakas
                                                      pulapka?
                                                      Do tej pory jeno przejezdzalem prze Chelvetie.
                                                    • al9 Re: Polak w Szwajcarii 14.03.08, 15:18
                                                      Policja moze rzucic okiem na zimówki, kamizelkę...
                                                      Uważaj na parkowanie - tylkow dozwolonych miejscach..
                                                      Przestrzegaj ograniczeń prędkości...
                                                      Śmieci wywalaj we właściwe pojemniki - segregowanie...
                                                      w sumie przyjemny kraj dla tych którzy lubią państwa policyjne...
                                                      Pozdr
                                                      al
                                                      ps. Italia rules!
                                                    • staruch5 droga do Samnanun - Landeck 14.03.08, 15:36
                                                      co do drogi:
                                                      Przed Landeckiem skrecam w lewo z autostrady A12 na
                                                      B180 .ViaMichelin nie podaje tu zadnych oplat, ale droga wyglada jak
                                                      by szla jakims dosc dlugim tunelem. Czy moze lepiej jechac przez sam
                                                      Landeck?
                                                    • zolviu Re: droga do Samnanun - Landeck 14.03.08, 17:17
                                                      tak, droga idzie takim dlugim tunelem ale jest on bezplatny. nie
                                                      kombinuj z inną drogą, ta bedzie najlepsza

na koncu tunelu ja spotkalem - a z relacji innych slyszalem ze to
                                                      dosc czesto - patrol austriackiej policji sprawdzajacy kazdemu czy
                                                      posiada ważną winiete

pozdrawiam
                                                      piotr
                                                    • Gość: alienski Re: Polak w Szwajcarii IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.08, 21:30
                                                      al9 napisał:

> Policja moze rzucic okiem na zimówki, kamizelkę...
                                                      > Uważaj na parkowanie - tylkow dozwolonych miejscach..
                                                      > Przestrzegaj ograniczeń prędkości...
                                                      > Śmieci wywalaj we właściwe pojemniki - segregowanie...
                                                      > w sumie przyjemny kraj dla tych którzy lubią państwa policyjne...

Jezeli kraj, w ktorym w zimie obowiazkowe sa zimowe opony a w
                                                      samochodzie kamizelki (w Polsce obowiazkowe sa gasnice i nikt nie
                                                      wie po kiego), parkowac mozna w wyznaczonych miejscach (jak byles w
                                                      Samnaun to wiesz, ze miasto to dluga kicha i gdyby parkowac gdzie
                                                      popadnie powstalby chaos), wymaga sie sortowania odpadkow (bo tego
                                                      wymaga cywilizacyjny rozwoj) kojarzy ci sie z panstwem policyjnym,
                                                      to dobranoc...
                                                      Bo albo nie wiesz jak zachowac sie bedac gosciem u kogos, albo co to
                                                      jest panstwo policyjne.
                                                      A ze jestes milosnikiem Wloch to tez rozumiem.
                                                      W Neapolu ostatnio lezaly smieci na ulicach pare tygodni.

• Gość: Gwyn Re: Polak w Szwajcarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 22:26
                                                      tunel bezpłatny... długi jakies 7km... cos dla tych z klaustrofobią :)

wystarczy dowód osobisty od 2006r

pozdr
                                                      Gwyn
                                                    • Gość: al9 aleinski czemu aż tak IP: *.teleton.pl 17.03.08, 12:15
                                                      Jezeli kraj, w ktorym w zimie obowiazkowe sa zimowe opony a w
                                                      samochodzie kamizelki (w Polsce obowiazkowe sa gasnice i nikt nie
                                                      wie po kiego), parkowac mozna w wyznaczonych miejscach (jak byles w
                                                      Samnaun to wiesz, ze miasto to dluga kicha i gdyby parkowac gdzie
                                                      popadnie powstalby chaos), wymaga sie sortowania odpadkow (bo tego
                                                      wymaga cywilizacyjny rozwoj) kojarzy ci sie z panstwem policyjnym,
                                                      to dobranoc...
                                                      Bo albo nie wiesz jak zachowac sie bedac gosciem u kogos, albo co to
                                                      jest panstwo policyjne.
                                                      A ze jestes milosnikiem Wloch to tez rozumiem.
                                                      W Neapolu ostatnio lezaly smieci na ulicach pare tygodni.
                                                      ------------
                                                      po co te złosliwości o śmieciach w Neapolu?
                                                      a co do zimówek i kamizelek - odsyłam do serii artykułów dotyczących
                                                      tzw konwencji genewskich
                                                      W skrócie - auto zarejestrowane w kraju x ma obowązek posiadać
                                                      wyposażenie wymagane w KRAJU REJESTRACJI
                                                      Czyli - działania policji austryjackiej, niemieckiej czy
                                                      szwajcarskiej sa bezprawne.
                                                      Mimo to - zwracam pytającemu na to uwagę - bo ustawa ustawą a życie
                                                      życiem...
                                                      Wolę Włochy i nie musze się z tego tłumaczyć. Każdy kto był i tu i
                                                      tu wie dlaczego...
                                                      al

• staruch5 Re: aleinski czemu aż tak 17.03.08, 12:28
                                                      zgodnie z prawem NIE MOZESZ dostac mandatu za brak kamizelki W
                                                      SAMOCHODZIE. To nie jest wyposazenie samochodu. Ty musisz ja miec na
                                                      sobie na autostradzie po zmroku (jak jestes poza autem). jak jej
                                                      wowczas nie masz, to powinienes dostac mandat. Mandatowanie na
                                                      wyrost jest niezgodne z prawem.
                                                    • ewangelizator_carvingu Re: a ja wole Austrię 17.03.08, 12:34
                                                      chyba nie każdy ;)
                                                      ja bylem tu i tu, co wiecej mówie troche po włosku, interesuje mnie
                                                      kultura Włoch, niemieckiego szczerze nie znosze

jednak narciarsko wole Austrie...takze to różnie z tym jest
                                                    • al9 no patrz ewangelizator 17.03.08, 13:05
                                                      u mnie odwrotnie:-)
                                                      ja mówię dobrze po niemiecku
                                                      znam Niemcy
                                                      bardzo lubię Austrię
                                                      ale narciarsko i wakacyjnie - wolę Włochy...
                                                      mniejsza z tym...
                                                      odpowiedziałem na pytanie dotyczące Szwajcarii jak mogłem
                                                      najlepiej...
                                                      Zaryzykuje jednak opinię, że na 100 Polaków - 75 będzie się czuło
                                                      lepiej we Włoszech...
                                                      pozdr
                                                      al
                                                    • staruch5 Re: no patrz ewangelizator 17.03.08, 13:21
                                                      ja mam dokladnie to samo co al. Zreszta Austriacy nie lubia
                                                      cudzoziemcow i to nie jest tylko Polakow opinia.
                                                    • ewangelizator_carvingu Re: a ja wole Austrię 17.03.08, 13:40
                                                      z pewnoscia Polacy wola bardziej Włochy, ze względu głownie na
                                                      słoneczko, tylko ja jestem taki dziwny ze za słoneczkiem nie
                                                      przepadam, tzn w nadmiarze ;)

macie racje, Włosi sa milsi niz Austriacy ja jednak lubie austriacki
                                                      ordnung itd moze i mnie nie lubią ale towar maja pierwsza klasa,

no i górki Austriacy maja fajniejsze, może nie ładniejsze, ale
                                                      wieksze, z wiekszą ilościa śniegu i połozone wyzej
                                                    • staruch5 Re: a ja wole Austrię 17.03.08, 13:54
                                                      o przewadze Austrii nad Wlochami (lub odwrotnie) to mozna w
                                                      nieskonczonosc, tak jak o swietach BN i Wielkiejnocy.
                                                    • Gość: Didi Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.chello.pl 17.03.08, 00:09
                                                      dzisiaj wrocilismy z tygodniowego urlopu w
                                                      kappl/ischgl/sammnaum/livigno. generalnie mieszkalismy w kappl ale
                                                      ze wzglegu na kiepska pogode w kappl/ischgl jezdzilismy glownie w
                                                      sammnaum i 2 dni w livigno. w sammnaumn waraunki fantastyczne na
                                                      gorze. 2 dwupietrowe gondole kazda zabierajaca okolo 100 narciarzy
                                                      sprawnie i szybko wywoza na gore.tam trasy super przygotowane i
                                                      ratraki poprawiaja w ciagu dnia. ludzi mniej niz w ischgl wiec
                                                      polecam goraco. infrastruktura na 5. mozna smialo jezdzic w ischgl i
                                                      wice versa bo wyciagi lacza oba osrodki. ceny na gorze wysokie,
                                                      taniej w ischgl. najlepsze sa jednak ceny tax free w miasteczku.
                                                      litr on np. 0,95 chf co daje jakies 2 zl. perfumy i alkohol w
                                                      usrednieniu 50 proc. taniej niz w pl. dojazd z landeck droga b180 w
                                                      strone pfunds, potem sa drogowskazy na samnaum. dojazd do samnaum z
                                                      7 dosyc ostrymi serpentynami i przepasciami ale droga jest czarna i
                                                      nonstop sypana. polecam w wolnej chwili wycieczke droga krajobrazowa
                                                      na lodowiec kaunertal z pfunds. widoki na 5. na przejsciach
                                                      granicznych miedzy at a chf wogole nie kontroluja samochodow z pl.
                                                      jak jechalismy to nawet nie chcialo im sie wyksc z budki, machali
                                                      tylko przez szybe zeby jechac dalej. jak bedziecie mieli czas to
                                                      polecam goraco wypad do livigno, jakies 50 km od samnaum. jedzie sie
                                                      w strone zernez a potem tunelem do samego livigno, oplata 23 eur w
                                                      obie strony. trasy fajne no i taniocha w porownaniu z samnaum jesli
                                                      chodzi o knajpy i generalnie stolowanie sie na stokach czy w
                                                      restauracjach. dodatkowym plusem livigno jest gwarantowana super
                                                      pogoda co w przypadku samnaum moze byc troche gorzej (czesto wieje).

To byloby na tyle. jakby cos to chetnie odpowiem na pytania. Aha, co
                                                      do dojazdu z pl to z wa-wy jechalismy na cieszyn, brno, znojmo,
                                                      stockerau, salzburg, innsbruck, kappl z noclegiem w linz. Droga
                                                      powrotna to przez niemcy, tzn innsbruck, kufstein, monachium,
                                                      norynberga, swiecko, warszawa z noclegiem w berlinie. Generalnie
                                                      lepiej i wygodniej jechalo nam sie droga powrotna, ale to kwestia
                                                      gustu.

pozdr.
                                                      Dominik
                                                    • ewangelizator_carvingu Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 17.03.08, 08:41
                                                      hej, świetna relacja, jakbys mógł napisac cos wiecej o drodze
                                                      Pfunds - Samnaun - ile zajmuje czasu i ile to jest km, jak myślisz
                                                      czy jest sens codziennie
                                                    • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 17.03.08, 08:57
                                                      ja tez dziekuje Didiemu za relacje.

Chetnie bym gdzies zrobil w okolicy Samnanun jeden dzien,a le do yej
                                                      pory najlepszym kandydatem na ostatni dzien wydawal mi sie Serafus.
                                                      Oczywiscie Livigno nie jest w karnecie Samnaun-Silvretta???

Moj wyjazd ma byc niskobudzetowy. Dziwie sie ze piszesz o oplatach
                                                      za tunel do Livigno. Pierwsze slysze, ze on jest platny.
                                                      Jechac taki kawal i zwiekszac koszty, to troche mi nie pasuje. Juz z
                                                      Serafusem mam klopot, bo tez nie jestem pewny, czy sie skusze.

Zatem: prosze wyjasnij, czy dobrze Cie zrozumialem, ze ten tunel
                                                      jest platny i czy przypadkiem Livigno jest w karnecie Samnaunu.
                                                      Pzdr.
                                                    • Gość: Didi Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.handelsbanken.se 17.03.08, 11:41
                                                      hejka,

Dojazd do Livigno od strony Szawjcarii
                                                      (Kappl/Landeck/Pfunds/Scoul/Zernez) biegnie przez tunnel Munt La
                                                      Sherra, platny 13 Eur w jedna strone lub 23 w obie jesli wykupi sie
                                                      przejazd w obie strony od razu. Uwaga tunel zamykaja o 20ej w
                                                      tygodniu, w soboty w dniu zmian turnusowych otwarty jest do 24ej.
                                                      Wyjezdza sie od razu w Livigno. Co do karnetow to sa to oczywiscie
                                                      oddzielne skipassy. My pojechalismy tam bardziej dla frajdy, bo nie
                                                      mielismy za dobrej pogody w Kappl/Ischgl/Samnaum przez wszystkie dni
                                                      tygodnia. Karnet jednodniowy w Livigno kosztuje 33 EUR. Co do
                                                      dojazdu z Pfunds do Sammnaum to jest to jakies 15 km. Jak juz sie
                                                      zjedzie z B180 w gory to moze jakies 30 min jazdy ostrymi
                                                      serpentynkami, droga jest jednak dobrze utrzymana, trzeba sie tylko
                                                      przyzwyczaic do przepasci i waskiej drogi. Ale jak sypnie to dobrze
                                                      jest miec lancuchy w bagazniku. Nam zasypalo droge powrotna z
                                                      livigno przez szwajcarie do kappl w 2 h. Pogoda zmienia sie zatem
                                                      bardzo szybko i trzeba to miec na uwadze.

Pozdr.
                                                      Dominik
                                                    • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 19.03.08, 17:20
                                                      w Szwajcarii jest drogo.
                                                      W Livigno jest tanio.
                                                      Co wygrywa w przypadku Samnanun? Szwjcaria, czy Zoll-free?
                                                      Chodzi mi glownie o ceny w knajpach wieczorkiem.
                                                    • staruch5 Re: Właśnie wróciłam z Ischgl 20.03.08, 10:57
                                                      no to jak z ta drozyzna? Didi???
                                                    • Gość: Didi Re: Właśnie wróciłam z Ischgl IP: *.handelsbanken.se 20.03.08, 12:08
                                                      Nie wiem jak z cenami w knajpkach w samym miasteczku bo nie
                                                      jedlismy. Moge sie tylko wypowiedziec na temat cen w knajpach na
                                                      stoku w Sammnaum gdzie jest zdecydowanie drozej niz np w Ischgl czy
                                                      Livigno. Dla porownania, standardowy zestaw obiadowy, tzn. spaghetti
                                                      bolognese, jakis lokalny browarek, salatka, cola. W Sammnaum na
                                                      stoku zaplacilem prawie 20 EUR, w Ischgl 16 a w Livigno 12-13 EUR.

Ale wszystko inne tzn TAX FREE jest tanie w Sammnaum w porownaniu z
                                                      cenami w np. Warszawie.

Pozdr.

Dominik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka