Gość: Piotr IP: *.uk.deuba.com 22.01.02, 11:57 Ktoś był w tym sezonie ? Jak: 1 warunki śniegowe 2 ceny noclegów, wyżywienia, parkingów, karnetów 3 nastawienie mieszkańców 4 działanie wyciągów, gł. krzesełkowych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Chopok IP: *.uk.deuba.com 23.01.02, 10:00 Ludzie, nikt nie był na Chopoku ostatnio ? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.jablonska Re: Chopok 25.01.02, 17:43 Dawno nie miałam wiadomości od kogoś kto był na Chopoku więc sama jestem ciekawa. Z niecierpliwością czekam więc na informacje. Sama mam umiarkowane wspomnienia związane przezde wszystkim z infrastrukturą, więc od mojej ostatniej bytności na Chopoku mineło już 10 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
dude_ Re: Chopok 01.02.02, 18:25 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Ktoś był w tym sezonie ? Owszem, miłem watpliwą przyjemność spedzić tam sylwestra. Jak: > 1 warunki śniegowe W górnych pariach śniegu brak,wyciagi nie dojeżdżały na sam szczyt. W dolnych śniegu pod dostatkiem, ale przygodowanie tras wołało o pomste do nieba.Trasy oblodzone, wystające korzenie, kamienie, jednym słowem dramat. > 2 ceny noclegów, wyżywienia, parkingów, karnetów Za to na drogach dojazdowych panowały wprost wysmienite warunki...odowe.Droga prowadząca do stacji Jasa i Zahradky była potwornie oblodzona, wszelkie próby podjkazdu bez łańcuchów na kołach konczyły sie niepowodzeniem.Pługów nie widzialem. Nocleg w okesie sylwestra w kwaterze prywatnej kosztował ok 35 PLN, (normalnie jest znacznie taniej, ok 20-25 PLN)Wyzywienie u podnóża Chopoka (Zahradky, Jasna) jak na Słwacje drogie, pozatym knajp o dziwo jak na lekarstwo.Łatwiej (tj mniejsze kolejki i taniej)jest w niedalekim (ok 5km)Liptovskim Mikulasu (czy jakosik tak;-) ceny prawdziwie słowackie, taniocha i mimo wszystko lepszy standart.W knajpie znajdujacej sie prawie na samym szczycie panował klimat wyjety zywcem z filmów Bareji, stadart, higiena, generalnie wszystko podłej jakosci, wyprażany syr, hranolky i tatarska omaćka -12 PLN, ale prawie sie tego nie dało zjeść, herbata z rumem 4 PLN)Parkowało sie gdzie popadło,żadnych opłat nie uiszczałem.Karnet 1 dniowy, na wszystkie wyciagi (od godz 8 do bodajze 16) kosztował ok 60 PLN,a np jednoprzejazdowy karnet na wyciag krzesełkowy -15 PLN>karnet na oswietlony wyciąg od godz 18 do 21 kosztował 34 PLN. > 3 nastawienie mieszkańców Turyści zostawiaja tam kase, więc siłą rzeczy nastawienie musi byc jak najbardziej pozytywne > 4 działanie wyciągów, gł. krzesełkowych wyciagi działały.To chyba jedyny ich plus.Kolejki niemiłosierne, na krzesełka czekało sie od 30 do 60 min, a co najgorsze,w kolejkach dookoła praktycznie tylko sami rodacy, rozpychajacy sie łokciami na wszystkie strony.Ogólenie organizacja do dupy. Reasumując:albo ja miałem tak strasznego pecha (moze był to zły okres?)albo faktycznie cała infrastruktura wymaga znacznej poprawy.Zbyt mało jest knajp,a jesli juz są (mowa o tych najblizej wyciagów) obsługa jest niemiłosiernie slamazarna, o czyms takim jak podtawowa higiena nikt tam nie słyszał, a posiłki tam serwowane nie nadają sie do jedzenia. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś