micheld
05.01.09, 14:49
witam wszystkich,
jestesmy z malzonka na etapie kupna fotelika 9-18 kg .. Wstepnie myslelismy tylko o modelach z ISOFIXEM - do soboty .. Po wizycie w sklepie (Swiat Dziecka - Warszawa) nie jestesmy do konca przekonani. Sprzedawca przekonywal nas, ze foteliki ze standardowym zapieciem na pasy, sa rownie bezpieczne a w niektorych sytuacjach nawet bezpieczniejsze od fotelikow z mocowaniem ISOFIX!
Facet byl naprawde konkretny i brzmial w miare wiarygodnie. Twierdzil, ze ISOFIX to tak naprawde jedynie latwiejszy sposob montowania fotelika - a nie koniecznie bezpieczniejszy. Jesli fotelik bez ISOFIX-a zamontujemy poprawnie, to jego dzialanie, chroniace nasze maluchy, bedzie rownie skuteczne. Co wiecej, stwierdzil ze fotel na ISO przy mocnych uderzeniach, przyjmuje na siebie wiekszy rezonans powodowany uderzeniem, chocby w tyl auta.. Wydaje sie to logiczne, w koncu jest porzez Isofix integralna czescia fotela - przy pasach jest jednak troche inaczej .. Hm ..
Wiec sam juz nie wiem. Myslelismy o Romerze Safefix Plus lub Maxi-Cosi Priori Fix .. Bralismy takze pod uwage Recaro Polaric oraz FAIR BIMBO FIX - te 2 ostatanie ze wzgledu na mozliwosc montowania tylem do kierunku jazdy. Jednak Recaro w testach nie wypada tak dobrze jak chocby Roemer, poza tym jest bardzo duzy, i przy dziecku nieco starszym ok 2 lat, jego nozki nie beda mialy zbyt wiele miejsca. Fair bimbo jest okej, ale nigdzie poza allegro nie mozemy go znalezc w Wawie, a chcielibysmy jednak przetestowac, dotknac, pomacac ;) A poza tym Roemer czy Maxi to jednak marki sprawdzone .. Wyczytalem na niemieckiej stronce, niezaleznej od producentow, ze w niemiecko jezycznej Europie, a takze krajach Beneluxu - Romery jezdza w 3 na 4 badane samochody .. Wiec cos chyba w tym musi byc .. No ale teraz znowu mamy dylemat z zona. Czy wybrac ktorys z powyzszych modeli, czy jednak kupic fotelik montowany na pasy - Roemer King Plus czy Maxi Cosi Priori. Tutaj mysle ze oba mnodele sa bardzo dobre i przede wszystkim sprawdzone. Za Roemerem przemawia dodatkowy zaglowek i mozliwosc wyboru fajniejszej tkaniny (cos ala welur czy alcantara) ..Jesli chodzi o bezpieczenstwo, oba sa bardzo wysoko oceniane we wszystkich testach firm typu ADAC, OAMTC czy Test ..
Wiadomo, ze tak naprawde nigdy do konca nie bedziemy mogli stwierdzic, ktory sposob mocowania jest bezpieczniejszy, dopoki sami nie doswiadczymy (tfu, tfu) chocby malej stluczki czy kolizji .. Niemniej, wydaje mi sie, a przynajmnije do tej pory wydawalo mi sie, ze mocowanie ISOFIX jest optymalnie dla naszeych maluchow .. Teraz juz sam nie wiem .. Dlatego pytam Was, drogie mamy i tatusiowie o Wasze opinie i doswiadczenia z fotelikami obu typow .. Z gory dziekuje i pozdrawiam.