05.01.09, 14:49
witam wszystkich,

jestesmy z malzonka na etapie kupna fotelika 9-18 kg .. Wstepnie myslelismy tylko o modelach z ISOFIXEM - do soboty .. Po wizycie w sklepie (Swiat Dziecka - Warszawa) nie jestesmy do konca przekonani. Sprzedawca przekonywal nas, ze foteliki ze standardowym zapieciem na pasy, sa rownie bezpieczne a w niektorych sytuacjach nawet bezpieczniejsze od fotelikow z mocowaniem ISOFIX!

Facet byl naprawde konkretny i brzmial w miare wiarygodnie. Twierdzil, ze ISOFIX to tak naprawde jedynie latwiejszy sposob montowania fotelika - a nie koniecznie bezpieczniejszy. Jesli fotelik bez ISOFIX-a zamontujemy poprawnie, to jego dzialanie, chroniace nasze maluchy, bedzie rownie skuteczne. Co wiecej, stwierdzil ze fotel na ISO przy mocnych uderzeniach, przyjmuje na siebie wiekszy rezonans powodowany uderzeniem, chocby w tyl auta.. Wydaje sie to logiczne, w koncu jest porzez Isofix integralna czescia fotela - przy pasach jest jednak troche inaczej .. Hm ..

Wiec sam juz nie wiem. Myslelismy o Romerze Safefix Plus lub Maxi-Cosi Priori Fix .. Bralismy takze pod uwage Recaro Polaric oraz FAIR BIMBO FIX - te 2 ostatanie ze wzgledu na mozliwosc montowania tylem do kierunku jazdy. Jednak Recaro w testach nie wypada tak dobrze jak chocby Roemer, poza tym jest bardzo duzy, i przy dziecku nieco starszym ok 2 lat, jego nozki nie beda mialy zbyt wiele miejsca. Fair bimbo jest okej, ale nigdzie poza allegro nie mozemy go znalezc w Wawie, a chcielibysmy jednak przetestowac, dotknac, pomacac ;) A poza tym Roemer czy Maxi to jednak marki sprawdzone .. Wyczytalem na niemieckiej stronce, niezaleznej od producentow, ze w niemiecko jezycznej Europie, a takze krajach Beneluxu - Romery jezdza w 3 na 4 badane samochody .. Wiec cos chyba w tym musi byc .. No ale teraz znowu mamy dylemat z zona. Czy wybrac ktorys z powyzszych modeli, czy jednak kupic fotelik montowany na pasy - Roemer King Plus czy Maxi Cosi Priori. Tutaj mysle ze oba mnodele sa bardzo dobre i przede wszystkim sprawdzone. Za Roemerem przemawia dodatkowy zaglowek i mozliwosc wyboru fajniejszej tkaniny (cos ala welur czy alcantara) ..Jesli chodzi o bezpieczenstwo, oba sa bardzo wysoko oceniane we wszystkich testach firm typu ADAC, OAMTC czy Test ..

Wiadomo, ze tak naprawde nigdy do konca nie bedziemy mogli stwierdzic, ktory sposob mocowania jest bezpieczniejszy, dopoki sami nie doswiadczymy (tfu, tfu) chocby malej stluczki czy kolizji .. Niemniej, wydaje mi sie, a przynajmnije do tej pory wydawalo mi sie, ze mocowanie ISOFIX jest optymalnie dla naszeych maluchow .. Teraz juz sam nie wiem .. Dlatego pytam Was, drogie mamy i tatusiowie o Wasze opinie i doswiadczenia z fotelikami obu typow .. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wojtek_r Re: ISOFIX 16.01.09, 16:16
      Witam,
      JA niestety psiadam dla swojej córki fotelik Tobi(9-18) bez isofixu
      ale tylko dlatego że moje auto tego systemu nie posiada i bardzo
      żałuje. Ale napewno następne auto będzie musiało mieć taki system i
      przy następnym dziecku będę wybierał foteliki z tym systemem.
      Fotelik montowany na pasy nie jest tak dobrze dopasowany do siedzenia
      (przy prawidłowym zaięciu w pasy on się rusza i nie jest do końca
      stabilny, wg mnie fotelik z isofixem spłnia swoją funkcję w
      100%,jest zamontowany na sztywno na siedzeniu, zaś fotelik montowany
      na pasy (spełnia fukcje-ale niechciałbym sprawdzać jakby....lepiej
      nie myśleć.Od jakiegoś czasu klienci wybierają foteliki z sytemem
      isofix.(Łatwiej się je montuje, ale i wg mnie są bardziej
      bezpieczne) w testach foteliki z isofix zajmują wyższe miejsca.
      polecam fotelik.info
      pozdrawiam
    • pawimi455 Re: ISOFIX 31.01.09, 02:14
      absolutnie doradzam fotelik z isofixem - niestety sprzedawca nie
      mial racji, zapiecie pasem nigdy nie bedzie na tyle bezpieczne co
      montowanie isofixem. Gdybym mogla polecic to jednak doradzam fotelik
      z przedluzona mozliwoscia jazdy tylem....Tutaj gdzie mieszkam na
      dzien dzisiejszy jest to norma.Natomiast zdziwiona jestem ze Recaro
      nie wypada w Polsce tak dobrze z testach poniewaz u nas sa to
      przodujace foteliki...no coz, co kraj to inna norma i wymogi.
      • klarci Re: ISOFIX 28.02.09, 01:01
        Recaro z Isofix ma bardzo dobre wyniki. Nie chce mi się teraz
        zaglądać do testów, ale na pewno można go polecić jako tańszą opcję
        do Romera. My mamy po prostu niedouczonych a wymądrzających się
        sprzedawców :/
    • klarci Re: ISOFIX 28.02.09, 00:58
      Taki sam znawca jak ci w Świecie dziecka. Jeden mi wpierał, że Maxi
      Cosi bez Isofix ma 5 gwiazdek, a drugi był na tyle bezczelny, że
      śmiał się jak mu powiedziałam, że Jane Strata ma 5 gwiazdek. Nie
      wiem gdzie oni zdobywają informacje, ale ja jestem załamana stanem
      ich wiedzy. Jak oni takie kity ludziom wciskają, to ładnie.
      No dobra. Więc, polecam Ci zajrzeć na stronę fotelik.info. Tam są
      wyniki testów i możesz sobie sprawdzić ile jaki fotelik ma w
      bezpieczeństwie.
      Ogólnie NIE MA BEZPIECZNIEJSZEGO W EUROPIE SYSTEMU MONTOWANIA
      FOTELIKÓW, NIŻ ISOFIX !!!!!
      Poza tym łatwiej kupić taki fotelik 9-18 montowany tyłem, co
      ogranicza ryzyko tragedii w razie czeko kilkukrotnie. Warto do 3
      roku życia wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy. Do obserwacji
      malucha polecam specjalne lusterka.
      • klarci Re: ISOFIX 28.02.09, 01:02
        Przepraszam, nie łatwiej, a lepiej.
      • login_znany_moderatorowi_forum Re: ISOFIX 02.08.10, 08:29
        klarci napisała:
        > No dobra. Więc, polecam Ci zajrzeć na stronę fotelik.info. Tam są
        > wyniki testów i możesz sobie sprawdzić ile jaki fotelik ma w
        > bezpieczeństwie.
        > Ogólnie NIE MA BEZPIECZNIEJSZEGO W EUROPIE SYSTEMU MONTOWANIA
        > FOTELIKÓW, NIŻ ISOFIX !!!!!
        Ja bym nie był taki stanowczy. Główne zalety systemu ISOFIX za stroną
        fotelik.info to:
        "SOFIX niweluje problemy nieprawidłowego montażu, największą "zmorę", jeśli
        chodzi o bezpieczeństwo dzieci przewożonych w fotelikach. Dodatkowe korzyści to
        poprawa wyników w próbach zderzeniowych bocznych."
        Ma jednak swoje słabe punkty: "ISOFIX nie zabezpiecza jednak przed obrotem
        fotelika wokół osi mocowania, w żaden inny sposób niż poprzez kontakt fotelika z
        siedziskiem i oparciem siedzenia". Stąd w USA, Canadzie (a także w przygotowaniu
        w Europie) rozbudowany system LATCH z dodatkowymi pasami napinającymi (lub
        podpórką). Co wiecej: "Podsumowując należy podkreślić, że sam ISOFIX nie stanowi
        o bezpieczeństwie fotelika. Słabej jakości fotelik nawet wyposażony w ISOFIX
        będzie dalej kiepskim produktem, który nie zapewni dziecku solidnej ochrony.
        Fotelik na przykład wyrwie się z bazy ISOFIX pomimo, że sama baza zostanie na
        siedzeniu (Emmaljunga First Class), albo dziecko wypadnie z fotelika wraz z
        wyrwaną uprzężą (IWH Babymax - Patti Babymax)."
        Reasumując, jeżeli fotelik nie będzie często wyjmowany i wkładany, to
        rozważyłbym kupno fotelika montowanego pasami z wyższej półki zamiast płacić z
        isofix.
        A testy fotelików można sprawdzić też u źródła:
        www1.adac.de/Tests/Kindersicherung/default.asp?id=21254&location=2_Tests
    • nedd77 Re: ISOFIX 06.05.09, 08:59
      Wiam,

Fotelik Fair Bibmo Fix można obejrzeć w Warszawie na Targówku w sklepie
      www.wozkifoteliki.pl a opis fotelika jest na stronie
      fotelik.blox.pl/2008/10/BIMBO-FIX.html
      • kiniak22 Re: ISOFIX 06.05.09, 11:18
        ja mam maxi cosi priori montowany na pasy(bo moje auto nie jest przystosowane do
        isofixa) i fotelik ani drgnie na siedzeniu, jednak bezpieczniejsze foteliki sa
        te montowane wlasnie isofixem wiec sama bym polecama kupic wlasnie taki :)
        • micheld Re: ISOFIX 03.07.09, 12:15
          odswiezam temat po pol roku uzytkowania Bimbo .. bo na niego koniec koncow sie zdecydowalismy :)

napisze krotko i na temat .. Fotelik jest rewelacyjny. Po zamontowaniu przez Isofix bardzo, ale to bardzo stabilny. Na rozne strony probowalem sie z nim szarpac i mimo ze nie jestem slabiak, to nie popuszczal :)
          Mowiac powaznie, bardzo dobrze trzymaja te zaczepy, nie ma wlasciwie mozliwosci zeby sie wypiely czy wygiely ..predzej wyrwalbym cala kanape niz sam fotelik. Sam material pokrycia rowniez okej .. nie brudzi sie jakos przesadnie, nie mechaci. My dla naszej corci kupilismy dodatowy zaglowek zeby ta glowka jej tak nie latala jak spi :) teraz ma juz 14 miesiecy i jezdzi bez .. aczkowliek dalej ma bardzo duzo miejsca..mimo ze jest drobniutka. Niemniej, spokojnie do 3 lat czyli jeszcze poltora roku komfortowo przejedzi.. Potem kupimy tylko inna platforme FRW i bedzie jezdzic przodem. Jedyna wada fotelika - ze z racji swojej wielkosci (jest naprawde spory) ma tylko 2 zakresy regulacji - albo dziecko siedzi albo troszke lezy ..Mocniej rozlozyc sie nie da ..ale moze to i lepiej, bo czym bardziej pionowo ty bezpieczniej.

Reasumujac. Odkad kupilismy nasz fotelik, nie sledze rynku i nie wiem czy jest cos nowego. Jesli nie, to moge z czystym sumieniem polecic Bimbo. Dla mnie w tej klasie numer jeden - zwlaszcza pod katem bezpieczenstwa, a przeciez to jest najwazniejsze. Naprawde polecam.
    • pablizio Re: ISOFIX 29.06.10, 03:47
      Jeśli ktoś jest zainteresowany obejrzeniem fotelików Fair Bimbo, to jest taka
      możliwość na Włochach w Warszawie przy ul. Popularnej 55 (22) 390-91-22
      www.sklep.smykoteka.pl
      Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka