IP: 62.87.160.* 23.08.10, 09:53
Witam
w tym rouku byłam na Teneryfie, na południu. W przyszłym roku myślę
o Lanzarote. Który region wybrać? Wyspę napewno zwiedzimy całą, więc
nie ma znaczenia że gdzieś będę mieć bliżej a gdzieś dalej. Chodzi
mi o to by miejscowość była ładna, klimatyczna, było gdzie
pospacerować wieczorami (promenada), ale też by nie było to jakieś
ogromne miasto. Czy Playa Blanca to dobry wybór? Jak z pogodą czy
tak jak na Tene na południu jest cieplej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Lanzarote IP: *.kwsa.pl 23.08.10, 12:45
      Byłem w czerwcu w Costa Tequise mój mail t.kubecki@interia.pl jeśli
      chcesz więcej info to się odezwij na maila, pozdrawiam
    • Gość: Patrycja Re: Lanzarote IP: *.perr.cable.virginmedia.com 23.08.10, 14:49
      Bylismy z mezem na Lanzarocie pod koniec listopada 2009 i jestesmy bardzo zadowoleni.pogoda jak na koniec listopada siwetna 27-29 stopni.wypozyczylismy sobie auto na cale 7 dni za jedyne 133 euro ktore czekalo na nas na lotnisku i tam tez je odstawilismy w dniu wyjadzu.Mieszkalismy w Costa Tequise jest tam chyba najwieksza plaza do ktorej z hotelu mielismy pare krokow.Cala wyspe zjechalismy w zdluz i w szesz.zrobilismy ponad 1000 km w ciagu tygodnia.bylismy w kazdym zakatku.na Lanzarote sa przecudne plaze a w listopadzie nie ma tlumow.Polecam Park Timanfaja widoki nieziemskie,plaze Papagajo jedzie sie jak na koniec swiata i trzeba schodzic po stromym brzegu na plaze ale warto.Bardzo polecam Lanzarote.my jestesmy zachwyceni ta wyspa
    • Gość: inny gość Re: Lanzarote- Playa Blanca OK! IP: *.centertel.pl 23.08.10, 17:04
      Playa Blanca - to to o co ci chodzi. Bałtycki piasek na PLayas Papagayo (dojazd
      niezwykle punktualnym autobusem nr 30). Światła Coralejo na Fuerteventurze i
      zarysy los Lobos na spacerach nadmorskim bulwarem Playa Blanca wieczorem.
      Zarezerwuj dwa tygodnie to zdążysz zajrzeć na Graciosę, i opłynąć Alegranza, in
      pospacerować po diunach i nielicznych cichych zakątkach sąsiedniej większej
      Fuerteventury.
      Na Lanzarote nastaw się na zderzenie z - przyprószoną nieco przez czas - wielką
      sztuka. Niezwykle kreatywny rzeźbiarz i architekt Cesar Manrique przekształcił
      -wyjętą niemal żywcem z filmu Działa Nawarony hiszpańską działobitnię w
      trójpoziomowy punkt widokowy zawieszony 400 m na poziomem morza; z zalanej wodą
      jaskini zbudował w latach 60. nocny klub w stylu lat 70. ub. wieku salę
      koncertową i muzeum sejsmologiczne; dawny ukop, wielką dziurę w ziemi
      przebudował w amfiteatr , na którego widowni posadził g-rzedami kaktusy
      kotynentami trzeciego świAta. Dla ludzi - jak dla glaiatorów pozostawił scenę.
      Mogą tam sie napić esspresso. Do producji jednej filiżanki(wraz z nawadnianiem
      krzewów kawowych etc.) - trzeba 400 l wody. Odważysz sie? Na wyspie bez jednego
      źródła słodkiej wody, w obliczu roślin spragnionego trzeciego świata.
      Na wyspie zabraknie(?) Ci ponurych hotelowych blokowisk, bo Cesar Manrique
      przekonał lokalną społeczność do zachowania niskiej,białej zabudowy niegdyś
      charakterystycznej dla Wysp Kanaryjskich. Mimo iż Lanzarote ma swoją dolinę 1000
      palm - może zabraknąć ci w krajobrazie drzew , ale to już ze względu na silne
      wiatry wiejące z Afryki.
      Pozdrawiam
      • Gość: drud Re: Lanzarote- Playa Blanca OK! IP: *.broker.com.pl 24.08.10, 22:22
        W/W potwierdzam w 100%. Dlugo wybieralem miedzy Fuerteventure i Lanzarote i
        wyladowalem w Playa Blanca. Objechalem obydwie wyspy i nie zaluje wyboru.
        Pomijajac krajobraz trzeba przyznac, ze Cesar zrobil kawal dobrej roboty. GDzies
        wyczytalem, ze zaproponowal, aby dom nie byl wyzszy niz rosnaca obok palma i
        naprawde to robi wrazenie.
        • Gość: piotr Re: Lanzarote- Playa Blanca OK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.10, 09:44
          rowniez potwierdzam! Tez zastanawialismy sie ktora wyspe wybrac i postawilismy
          na Lanzarote i ciesze sie ze tak wybralismy.Nocleg mielismy w Playa Blanca mysle
          ze to najlepsze miejsce na wyspie bo piekne plaze papagayo, sympatyczne
          miasteczko,port z ktorego mozna przeplynac na fuerte:) naprawde piekna wyspa z
          wszedzie widocznymi akcentami architekta Cesara:)
          • Gość: graf Re: Lanzarote- Playa Blanca OK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 20:16
            Byliśmy na Fuerte i Lanzarote. Ta druga chyba piękniejsza ... choć
            fuerta ma ładniejsze plaże, tak piękne jakich nie ma nigdzie.
            Na Lanzarote kręcił Almodovar "przerwane objęcia"
            Przepiękna, cudna wyspa, nie zapomnę widoku czarnych winnic i
            marsjanskiego krajobrazu Timanfaya. Nie ma takiego drugiego miejsca.
            Playa Blanca - polecam, wprawdzie kurort ale czyściutki, i wszystko
            jest, a do wszystkich miejc nawyspie można dotrzeć naprawdę szybko,
            to malutka wyspa.
    • Gość: marta Re: Lanzarote IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 31.08.10, 01:08
      Polecam Puerto De Carmen..blisko jakies 400 m od Plaja Blanka...dobry wybor.
      Puerto Del Carmen..ma fajny klmat..portu.., bardziej exlusiv jest Costa Tequise,
      piekna..ale taka..malo dzika..zbyt wymuskana..ulubione miejsce Niemcow i Scandynawow
      • Gość: kasik Re: Lanzarote IP: *.kwsa.pl 31.08.10, 09:15
        Playa Blanca beż wątpienia!!!!!! cudowna mieścina z równie cudowną i
        długą promenadą i plażą ;-)
        • podroze-i-wypady Re: Lanzarote 08.09.14, 00:38
          Również polecam Playa Blanca!
          A co do atrakcji, to trochę już tutaj opisałem: wypady.com/index.php/hiszpania/wyspy-kanaryjskie/lanzarote/
      • Gość: Asia Re: Lanzarote IP: 213.236.92.* 17.10.13, 15:09
        Mam pytanie do osób, które były i widziały - czy tam (wyspa Lazarote) da się pograć w siatkówkę plażową? Rozważam właśnie z piątką znajomych, z których gramy w sezonie, wyjazd - tylko po to, by sobie pograć na piasku, i nie mogę znaleźć informacji, czy tam są jakieś boiska na plażach? Prawdopodobnie mieszkalibyśmy przy Playa de los Pocillos, ale chętnie dojdziemy, czy dojedziemy gdzieś dalej. Tylko pytanie - czy w ogóle widzieliście tam słupki na plażach i grających ludzi...?
        Będę BARDZO wdzięczna za jak najszybszą odpowiedź!
        • Gość: XYZ Re: Lanzarote IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.13, 11:09
          Plaże na Lanzarote to raczej "zatoczki" - są raczej małe. Jedyna plaża w "polskim " tego słowa znaczeniu to Famara ( długa i piaszczysta ) - ale jest zupełnie dzika i nie zagospodarowana.
          Byłam na Lanzarote w kwietniu i nie widziałam żadnego boiska do piłki plażowej, ale nie wykluczone, że w "wyższym" sezonie jakieś się pojawiają......
          • Gość: Asia S. Re: Lanzarote IP: 213.236.92.* 18.10.13, 12:00
            Bardzo dziękuję za informację. To chyba gasi nasze nadzieje na grę na tej wyspie. Poszukamy innej opcji.
        • jagoda.big Re: Lanzarote 21.10.14, 14:57
          W Playa Blanca nie widziałam boisk ani graczy na plaży
          Natomiast na Fuercie w Caleta de Fuste na plaży (narzeciwko hotelu Barcelo Fuertewentura) jest fajne boisko do siatkówki. Byliśmy w grudniu i nasze dzieci (w wieku ok.20 lat) grały codziennie
    • Gość: Gosh Re: Lanzarote IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.14, 08:46
      W czerwcu tego roku widziałam mieszkańców grających w siatkę na plaży w okolicy Puerto del Carmen.
      • Gość: Miranda Re: Lanzarote IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.14, 16:58
        Tym bardziej, że plaża Los Pocillos jest naprawdę spora i ciężko ją nazwać plażą w zatoczce.:)
        • Gość: brus Re: Lanzarote IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.14, 22:04
          A przy okazji, co z wiatrem w listopadzie. Gdzie wieje bardziej, na Lanzarote czy na Fuercie? Wieje bardzo, czy w miarę? Pozdr
          • tamerza Re: Lanzarote 23.10.14, 09:01
            My w zeszlym roku bylismy na Fuercie na przelomie grudnia listpada i wiało bardzo, momentami nawet 70-80 km/h. Jak pojechalismy autem na zwiedzanie, to momentami nie dalo sie wysiasc z samochodu. Ale z drugiej strony znajomi byli dokladnie tydzien przed nami i mieli piekne slonce i nie wiało... loteria :)
            • heliki Re: Lanzarote 27.07.15, 17:01
              Byliśmy dwa tygodnie w Plaza Blanca - hotel The Mirador Papagayo. Bezpośrednio przy hotelu plaży piaszczystej nie było, ale autobus dowoził chętnych 3 razy na dzień do plaży Playa Dorada - piaszczysta plaża w centrum. Na nogach do tej plaży z hotelu było ok. 40 min. promenadą nadmorską - zresztą bardzo piękną, z widokami na klif. Do innej plaży piaszczystej można było dojść w ok. 20 minut - to była najbliższa nam piaszczysta plaża Papagayo. Za nią były kolejne plaże Papagayo. Do "ostatniej" była godzina drogi. Można też było dojechać tam autem, ale nie była to droga asfaltowa. Jeśli kogoś interesuje więcej szczegółów, to służę pomocą: Mój mail: ijhelik@op.pl
              • heliki Re: Lanzarote 27.07.15, 17:22
                Sorry za przekłamanie w nazwie miejscowości. Chodziło oczywiście o miejscowość na południu Lanzarote - Playa Blanca.
    • Gość: Magda Re: Lanzarote IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.15, 22:11
      A ja polecam Puerto del Carmen, byłam tam już 3 razy, dla mnie miejscowość i plaża Pocillos idealne. Polecam moj wpis na blogu topolino.pl/wyspy-kanaryjskie-z-dzieckiem-lanzarote-2/
    • Gość: Joanna Re: Lanzarote IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.15, 18:30
      Polecam Playa Blanca i raczej południe tej wyspy , ponieważ byłam tam w sierpniu i nie było gorąco.Jest promenada, miasteczko blisko autobusem do plaż Papagayo,knajpki,sklepy itd.Byłam w hotelu Flamingo Beach Resort więc plażę miałam pod nosem.
      • caesar_pl Re: Lanzarote 14.10.15, 17:13
        Jak chcesz zwiedzac wyspe to szukaj hotelu w polowie wyspy.Z Playa Blanca masz wszedzie daleko,nie dasz rady zwiedzic wyspy.
    • Gość: Magda Re: Lanzarote IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.15, 16:52
      O to ten sam hotel, w którym byliśmy (już 3 razy), polecam z czystym sumieniem, pod tym linkiem więcej zdjęć, jeśli macie pytania chętnie odpowiem tu lub na blogu topolino.pl/wyspy-kanaryjskie-z-dzieckiem-lanzarote-2/
    • Gość: cegielkowy Re: Lanzarote IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.15, 14:01
      Lanzarote to naprawdę piękne miejsce :) byliśmy tam z żoną na podróży poślubnej, jako część naszego wyjazdu i mogę tylko polecać wszystkim :) Miejscowość Costa Teguise kolo Arrecife. Dużo Anglików, ale na szczęście nieszkodliwych. Piękne krajobrazy i dużo spokoju. My osobiście polecamy hotel Barcelo Costa Teguise - Adults Only, o którym bedzie artykuł na Lanzarote - surowy spokój

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka