kkk 06.09.10, 10:28 Nie byłam jeszcze na wyspach kanaryjskich, jestem ciekawa co jest tam do zobaczenia, zwiedzenia oczywiście oprócz pięknych plaż, lazurowej wody... Nie chciałabym tylko plażowac Którą z wysp polecanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula81729 Re: Co warto zobaczyć ? 06.09.10, 16:33 Witam, chciałam się dołączyć do pytania. Pozdrawiam PAULA -- "Podróże kształcą, ale tylko wykształconych" Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: Co warto zobaczyć ? 08.09.10, 13:24 czyli własciwie nie ma nic ciekawego prócz pięknych plaż i wody?? wykreślam Wyspy z listy wakacyjnej chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Co warto zobaczyć ? 08.09.10, 13:41 Polecam zacząć od obejrzenia fotek (pierwszy wątek). bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: Co warto zobaczyć ? 09.09.10, 08:40 hhmm, to jestem lekko rozczarowana.... Odpowiedz Link Zgłoś
milosh247 Re: Co warto zobaczyć ? 09.09.10, 13:35 Rozczarowana??? Chyba żartujesz. Ja ze swojej strony polecam Ci Teneryfę a w szczególności północną część. Nie byłem co prawda w południowej ale północna była naprawdę rewelacyjna. A co do zobaczenia: - Teide - to jest po prostu must - wulkan i najwyzszy szczyt Hiszpanii (ok. 3700 m) - Loro Parque w Puerto de la Cruz - Samo miasto Puerto de la Cruz - Guimar - są tam super piramidy - La Laguna - fajne, klimatyczne miasteczko - Gory Anaga i masa innych ciekawych rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Co warto zobaczyć ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.10, 15:59 milosh247 nie kompromituj się! Północna część Teneryfy jest dużo tańsza od południowej, bo tam często pada, jest zachmurzone i jest zdecydowanie chłodniej, nie tylko zimą. Wszystko o czym piszesz można zobaczyć, organizując wycieczki z południa Teneryfy. Do Loro Parku też można się wybrać z południa. Wycieczki nie są aż tak drogie. Natomiast na codzień polecam jedynie południe wyspy. Jest osłonięte właśnie przez Teide od północnych wiatrów i dzięki temu pogodę masz praktycznie murowaną. Na margonesie - Puerto de la Cruz, jako miasteczko na mnie wrażenia nie zrobiło. Co innego Loro Park - tam jechać warto. Jeśli nie, to warto jechać w okolice Los Gigantes, choćby do Puerto Santiago. Choć plaże czarne, to jednak wykąpać się w oceanie można. No i delfiny - warto je tam zobaczyć na wolności w morzu. Ale Puerto de la Cruz zdecydowanie odradzam. Byłem na Teneryfie, znam wyspę i wiem, że różnica pomiędzy północą i południem jest naprawdę duża. Przy okazji - chyba warto wybrać się statkiem na La Gomerę. Zobaczyć studnię, z której zapas wody brał Krzysztof Kolumb. Podobno tą wodą została ochrzczona Ameryka. Aha - robi się tu likier z draceny, o nazwie 43, który ponoć działa cuda i jest podawany jako lek na kobiecą oziębłość. Cena ok. 15 Euro za flaszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Licor 43 09.09.10, 18:07 >Aha - robi się tu likier z draceny, o nazwie 43, który ponoć działa cuda > i jest podawany jako lek na kobiecą oziębłość. Cena ok. 15 Euro za flaszkę. No niezle dales do pieca, Licor43 z draceny... Ten akurat specyfik pochodzi z Hiszpanii kontynentalnej, a konretnie z Zamory. Pozdro. bart. Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: Licor 43 sprostowanie.. 09.09.10, 18:08 Sorki, Licor Cuarenta y Tres pochodzi z Cartageny, a producentem jest Diego Zamora S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Licor 43 sprostowanie.. IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.10, 18:55 No widzisz, a na La Gomerze powtarza się legendę o kochance, między innymi Krzysztofa Kolumba, wdowie po Hernanie Perazie, niejakiej Beatriz de Bobadilla y Ossorio która to miała ponoć 43 kochanków i to jej jest poświęcona nazwa likierów. Pewnie, jak większość, jest to tylko bajka, ale większość przewodników często ją powtarza, namawiając do zakupu niewątpliwie oryginalnego trunku. Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta beatriz de bobadilla 09.09.10, 20:43 Jasiu, nie znalem tej legendy gomerskiej (gomeryjskiej?) Dystrybutor Licor 43 zapewnia ze chodzi o 43 rozne ziola dajace cuarenta y tres niepowtarzalny smak i aromat, to akurat osobiscie potwierdzam. Jako ciekawostke podam ze jest rownez Brandy Solera 103 Bobadilla... hahah... juz myslalem ze tych kochankow bylo jednak wiecej.. ale .. no coz z Beatriz de Bobadilla nie ma nazwa nic wspolnego... Kiedys Bodegas Bobadilla obecnie Osborne (wszechobecny.. hehe) Pozdrawiam serdecznie, bart Odpowiedz Link Zgłoś
jszafranski Re: Licor 43 10.09.10, 15:02 chlopina mial pewnie na mysli Licor de draco :) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Co warto zobaczyć ? 09.09.10, 20:05 Polecam Gran Canarię. Poza plażą i nocnymi imprezami jest masa innych atrakcji. To zależy co kto lubi. Jest Aqualandia, Palmitos Park i miasteczko westernowe. Można wybrać się do Puerto de Mogan, czyli kanaryjskiej mini Wenecji. Dla ciekawych życia po kanaryjsku jest wnętrze wyspy, dwie dawne zabytkowe stolice - Galdar i Telde. W Telde jest kilka zabytkowych świątyń, piękny ogród botaniczny, muzeum rodziny Leon y Castillo i dwa urocze stare miasta San Juan i San Francisco. W Galdarze jest stare miasto, dwie świątynie i muzeum Guancho. Jest Arucas, gdzie można być obecnym przy produkcji rumu, a potem go wypić :) W górach jest masa malutkich mieścinek, przoduje Teror i Santa Lucia, gdzie są sanktuaria. Można pojechać na liczne miradory - punkty widokowe, najpiękniejszy jest ten pod Roque Nublo. Jeśli ktoś surfuje jedzie do Pozo Izqudero, stolicy kanaryjskich surferów. Kochającym zakupy polecam najdłuższą na wyspie ulicę zwaną Avenida de Manzana Roja. To nie jest nazwa oficjalna, ale przez 8 kilometrów ciągną się sklepy i kawiarnie, jest to od El Doctoral przez Vecindario. Spragnionym kosmopolitycznego dużego miasta mozna polecić Las Palmas z pięknym starym miastem, domem Kolumba, muzeum historii wyspy, katedrą świętej Anny i deptakiem Mayor de Triana, gdzie roi się od firmowych sklepów z cenami dużo niższymi niż w Polsce, a na koniec pobytu w tym mieście albo kawa na Parque San Telmo, lub karmienie złotych karpii w parku przy muzeum Ciudad Canaria. Czy mam pisać dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
jszafranski Re: Co warto zobaczyć ? 10.09.10, 15:05 ale mi zrobiles "smaka" :) serce placze ze czlowiek nie jest teraz na GC :] Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Co warto zobaczyć ? 10.09.10, 20:12 Wczoraj wróciłem, a chciałbym jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia-beata Re: Co warto zobaczyć ? 17.09.10, 23:46 To po Teneryfie i Gran Canarii czas na Lanzarotę i Furteventurę. Choć może będzie więcej napisze o Lanzarocie. Na Lanzarocie masz podobne klimaty jak na poprzednich wyspach wspomnianych wczesniej, z tym, że nad Lanzarotą unosi się duch Cezara Manriqua, urodzonego na wyspie genialnego artysty i architekta. Barcelona ma Gaudiego, Lanzarota ma Manriqua. To był taki gościu, który zdawał sobie sprawe, ze od masowej turystyki nie ma juz odwrotu, dlatego cała energię poświęcił na to, aby masowa turystyka nie zniszczyła piękna Lanzaroty. A więc absolutnie nie do pominięcia jest to co Manrique stworzył na wyspie: Mirador del Rio- wyrzeżbiona w skale platforma dosłownie zawieszona w próźni z widokami na kolejne wyspy archipelagu- dosłownie zapiera dech w piersi, ogród z 5000 tysiącami kaktusów, sala koncertowa urządzona w powulkanicznej jaskini, a także sam dom Manriqua wydrążony w lawie wulkanicznej.... Jest oczywiscie number one- czyli Timanfaya- park narodowy z wulkanami... Widoki księżycowe doprawdy. A na szczycie jednego z wulkanów Manrique wymyślił restaurację, gdzie serwuje sie posiłki przygotowane na ogniu ze środka wulkanu. Tak, te wulkany wcale nie śpią. A poza tym gwarantowana pogoda, ciepły ocean, zakupy w bezcłowych sklepach... Nie, no ja już bym się pakowała, aby znowu tam pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: Co warto zobaczyć ? 18.09.10, 00:00 Droga Malgosiu, widac ze lubisz wysypy, ale "bezclowe sklepy" na Kanarach nie istnieja... Pozdrawiam bart.... Odpowiedz Link Zgłoś
greenbabe Re: Co warto zobaczyć ? 21.09.10, 14:34 Witaj, jeśli jesteś jeszcze mało przekonana do wysp Kanaryjskich to polecam zakup przewodnika:www.discoveryplanet.pl/Karaiby_Przewodnik_Lonely_Planet_Caribbean_Islands_9781740595759-20.html, ten przewodnik na tyle rozpalił moją ciekawość że już namawiam chłopaka na kolejne wakacje tam:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tenerifeexplorer Re: Co warto zobaczyć ? 21.09.10, 17:56 Co warto zobaczyć dobre pytanie, najlepiej wszystko. Ale jest to fizyczną niemożliwością. Doba to tylko 24h. Na Teneryfie przy pobycie 2 tygodniowym można zobaczyć bardzo wiele uwzględniając leniuchowanie na plaży. Polecam zorganizować sobie samemu i nie korzystać z wycieczek autobusowych oferowanych przez hotele-drogie i krótkie. Wyspę można podzielić na 2 wycieczki objazdowe. 1 przejazd przez El Teide, na północną stronę do La Orotavy, następnie do Puerto de la Cruz. Potem warto zobaczyć smoczą dracenę w Icod. Następnie na szlaku znajduje się Garachico. Po drodze na południe warto kolejno odwiedzić Punta de Teno, Masce, Los Gigantes. 2 wycieczka z założeniem ze jest się na południu powinna objąć miejsce podobne do naszej Czestochowy- La Candelaria, Santa Cruz - Stolice ze słynna plażą las Teresitas. Z plaży poprzez góry Anaga można dostać sie do malowniczych miejsc takich jak Benijo, Bajamar, La Laguna.. W drodze powrotnej można przejechać prze Guimar, aby zobaczyć piamidy. Do atrakcji całodniowych należą SiamPark- największy park wodny w europie, LoroPark, JunglePark, Aqualand. Jako opcje morskiej wyprawy polecam katamaran Freebird oraz podwodną lódź Submarine Safari, Do ekstremalnych wypraw należą nurkowanie, loty na paralotni, Wycieczka na skuterach wodnych, oraz na Quadach. Aby dopełnić pobyt można wybrać się na wyprawę wędkarską lub surfing. Odpowiedz Link Zgłoś