Dodaj do ulubionych

Gran Canaria...kilka pytań...

16.05.11, 14:27
..za tydzień wylot..Playa del Ingles
przewodnik mam , zarys objazdu, oczywiście wypożyczam samochód, planuję pochodzić po baranco i szlakami wokół wulkanu
- co wybrać Jardin Botanico czy Palmitos Parc

www.palmitospark.es/atracciones.php?game=4
interesowałyby nas motyle, storczyki...pokazy widzieliśmy na Teneryfie...
-czy w ok. wydm MASPALOMAS lub w innych zatoczkach jest możliwość snorkowania? i coś się zobaczy
-pogoda w centrum, w pobliżu wulkanu - może padać?
- a może coś odkrywczego? o czym nie wspominają przewodniki, np dojazd szutrową drogą?
Obserwuj wątek
    • motylanoga71 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 16.05.11, 15:38
      Jardin Botanico to cos zupelnie innego niz Palmitos Park.
      W tym pierwszym raczej nie bedziecie miec tlumow i , fajne miejsce na godzinny odpoczynek przed np zwiedzaniem miasteczek w glebi (Teror itp) , Palmitos tez ciekawy
      ale to bardziej park botaniczno-zoologiczny niz ogrod botaniczny. No i maja tam teraz jeszcze delfiny. Z ciekawostek ja bym np. polecil lody o smaku gofio na rynku w Galdar, zwiedzanie Las Palmas + pare godzin na plazy las Canteras (mozna tam tez poogladac rozne rybki gdy woda jest juz na glebokosc ok 2 m, zjesc plato del dia (danie dnia) w Puerto de las Nieves (okolce portu), koniecznie sprobowac "Bien me sabe" czyli cos jakby mielone migdaly z miodem palmowym, odwiedzic wieczorem (najlepiej gdy bedzie koncert) Puerto de Mogan, nagie opalanie i kapiele na plazy Playa del Ingles - Maspalomas (tak ok 1,5 km od kazdej z tych miejscowosci), jesli chodzicie do kosciola to wybrac sie na msze np w dzielnicy Playa del Ingles (San Fernando), sprawdzic czy nie ma w tym czasie jakiejs fiesta local i jesli sie uda to wziasc w niej udzial itp. itd.

• bah77 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 17.05.11, 07:22
      > o czym nie wspominają przewodniki, np dojazd szutrową drogą?

Kilka ciekawych szutrowych dróg opisałem tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,184,2843088,10243040,Wycieczki_samochodowe.html

A jedną wartą przejścia pieszo pokazałem na tym wątku:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,88970518,92026063.html

Pozdrawiam

bah77
      • rege2 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 17.05.11, 08:40
        Dziękuję, Bah...
        nie ułatwiasz sprawy...już od wczoraj śledzę Twoje wątki...a chciałam na skróty!
        Pozdrawiam.
      • Gość: aaa Re: Gran Canaria...kilka pytań... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 10:31
        bah powiedz ile mniej więcej czasu zajmuje przejechanie każdej z trzech twoich opisanych tras. Oczywiscie chodzi mi o przejechanie, zwiedzenia, porobienie fotek itd. Bardzo proszę o informacje, chociaż przybliżony czas.
        • bah77 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 17.05.11, 11:40
          Myślę, że jazda ze zwiedzaniem i przerwami na poplażowanie to łącznie +/_ 3 dni dla każdej z tych tras. ;)

Pozdrawiam

bah77
          • Gość: gosc Re: Gran Canaria...kilka pytań... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 12:40
            ojjjj to dużo;)
            my będziemy jeden dzień na gran canarii, od 9 rano do 19.
            Jaką trasę nam w takim razie polecisz?? Wiem napewno że chcem zobaczyc wydmy Maspalomas, ale co jeszcze byś dodał?? auto wynajmujemy z las palmas.
            • bah77 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 18.05.11, 14:42
              Minimum - wydmy + spacer po Puerto de Mogan i powrót autostradą.
              Maksimum - wydmy + spacer po Puerto de Mogan i reszta pętli wokół wyspy (zakręty!, razem 200 km).

Pozdrawiam

bah77
              • Gość: aaaa Re: Gran Canaria...kilka pytań... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 14:50
                akurat puerto mogan nas nie interesuje.
                interesowały by nas jakieś miejsca widokowe, wąwozy, jakies trasy w gorach???
                kąpiel nas też nie interesuje.
                • Gość: Tominator Re: Gran Canaria...kilka pytań... IP: *.pool.mediaWays.net 18.05.11, 21:33
                  No to przez środek wyspy z północy na południe (albo odwrotnie) z odskokiem do Artenary.
                • bah77 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 19.05.11, 08:25
                  1. Właśnie pętla wokół wyspy to kolejne punkty widokowe (oprócz autostrady).
                  2. Jeśli wolisz więcej górskich (zamiast morskich) miejsc widokowych, w San Nicolas de Tolentino skręć na malowniczą drogę GC-210 i wróć przez Cruz de Tejeda i Arucas.

bah77
    • Gość: mirko13 Re: Gran Canaria...kilka pytań... IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.11, 10:17
      Gran Canaria to dobry wybór , jest dużo miejsc do wędrówek , dobrze oznaczonych szlaków i dróg ale i 2 tygodnie to za mało by całą ja zwiedzić. Byłem tam w czerwcu 2010 , przejechałem 800 km samochodem , 50 km samotnych wedrówek po szlakach i dzikich bezdrożach a to wszystko z bazy w Taurito na zach. wyspy. No i jeszcze lot helikopterem nad wyspą jaki dostałem w prezencie od żonki - to spełnienie marzeń . Dla mnie dobra mapa to podstawa a taką udało mi siś kupić w Polsce . Bardzo pomocny przed planowaniem podróży , przynajmniej dla mnie , jest Google Earth , w którym można się przenieść w wirtualną wędrówkę po świecie i zobaczyć co ciekawego jest na miejscu , zdjęcia innych i zobaczyć co nas czeka. A z ciekawych tras i miejsc - prywatna droga z Puerto de Mogan do Veneguera - trasa dłuźsza - , z Tasartiso(GC204) przez góry do dzikiej plaży Guigui (KiKi) ( piękna przy odpływie ) , wydmy Maspalomas o wschodzie lub zachodzie słońca , wulkan Bandama i krater , a dla lubiących ciekawe , kręte górskie drogi polecam trasy GC605 z Mogan , GC505 do Sorii , GC503 z Maspalomas , GC60 z Playa de Ingnes , GC210 z San Nicolas i GC134 na szczyt Pico de las Nieves oraz wiele innych równie ciekawych bo" wyspa to jedna wielka kręta droga " Powodzenia na szlakach
      • Gość: Monia ...do Mirko13 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.11, 19:13
        Dzięki za pomoc w planowaniu...
        Mam jeszcze pytanko odnośnie hotelu w którym byliście w Taurito... Też planujemy tamtą okolicę dlatego będę wdzięczna za info w jakim hotelu byliście i czy polecasz ...
        Zapatrujemy się na Lago Taurito....
        • Gość: gosc Re: ...do Mirko13 IP: *.static.espol.com.pl 20.05.11, 20:00
          a jakąś wypożyczalnie w okolicach portu w las palmas polecacie??
        • Gość: Mirko13 Re: ...do Mirko13 IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.11, 23:18
          Jeśli ktoś szuka spokojnej okolicy to Taurito będzie odpowiednie . Kilka hoteli położonych w pieknej dolinie , z fajnym parkiem wodnym w centrum . Dobra komunikacja autobusowa. Byliśmy w hotelu Costa Taurito z BP Itaka - nieduży , 3 piętrowy , czysty , dobre jedzenie . Ale trafilismy do niego przez przypadek , bo mieliśmy wykupiony pobyt w Lago ( Marzyłem o pieknym widoku z pokoju na ocean ) ale na tydzien przed wylotem zmienili nam go na Costa . A że udało nam się ulokować na ostatnim piętrze - widoki też były spoko , z tym tylko , że na góry - ale ja kocham góry i to teź mi odpowiadało . Gdybyśmy mieli pokój na parterze , byłoby kiepsko . Ale w sumie to tylko w hotelu sie śpi i je a reszta czasu to wedrówki . miłego pobytu
          • rege2 Re: ...do Mirko13 21.05.11, 08:30
            podpowiedzcie, z Agaete wracać tą samą trasą czy kierować się na Las Palmas i autostrada do Maspalomas? a może przez centrum wyspy, tylko wieczorem trasa górska moze być męcząca...chodzi o szybki powrót..
            .
            • Gość: nina104 Re: ...do Mirko13 IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.11, 09:06
              To zbyt długa i męcząca trasa by wracać przez zachodnie wybrzeże. Polecam więc w jedną stronę a spowrotem autostradą przez Las Palmas. Ale widoki są tam powalające. My mieszkaliśmy w Fatadze, polecam więc tą trasę z Playa del Ingles. Bo też robi wrażenie, szczególnie wąwóż Fataga i droga, która przyklejona jest do skał:)
              • rege2 Re: ...do Mirko13 21.05.11, 10:36
                Dzięki.
                trasę przez Fatagę i centrum zaplanowaliśmy na 2 dni+treking
                a do Agatea tylko dzień
                to 200 km, ale wiadomo jaka jazda po serpentynach
                Puerto Rico i Puerto Mogan osobny dzień, bo uwielbiam klimatyczne miasteczka!
                Maspalomas- 300 m
                zobaczymy na ile czas pozwoli...i przystanki na punktach, fotki, jakies szutry...
    • rege2 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 24.05.11, 17:29
      nad ranem wylot..
      i powtórka sprzed roku z wulkanem...znów stresy...
      rok temu mieliśmy pogodę tylko pochmurną...
      • rege2 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 07.06.11, 08:32
        G. Canaria - wyspa cudo!
        gdyby tak miało być w raju, to chcę do raju!
        wydmy Maspalomas niesamowite miejsce
    • Gość: pio UWAGA na złodziei na Gran Canarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 09:10
      Ostrzegam przed złodziejami panoszącymi się na plaży w Playa del Ingles na Gran Canarii. Trzy minuty nieuwagi i moim rodzicom skradziono torbę z rzeczami. Nie dajcie się nabrać na hasła, że to bezpieczna wyspa - hołota panoszy się tam tak, jak wszędzie na świecie. Trzeba być uważnym.
    • tulipanek88 Re: Gran Canaria...kilka pytań... 27.08.11, 10:17
      A ja mam pytanie czy w jeden dzien jest mozliwosc isc do Aqualandu i do palmitos parku czy moze braknac czasu?
      • pe-er-el Re: Gran Canaria...kilka pytań... 28.08.11, 23:33
        Może być problem, jeśli chcesz być na wszystkich pokazach w Palmitos Parku, bo są one w określonych godzinach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka