Dodaj do ulubionych

Kolejka na Teide

02.12.12, 01:38
Może ktoś z Was drodzy forumowicze orientuje się czy zakup biletu na kolejkę linową online sprawia że nie trzeba stać w kolejce do kolejki? :) mam pozwolenie na wejście na szczyt w godzinach 13-15 i nie chcę tego okienka przegapić stojąc gdzieś na na dole...

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu... Re: Kolejka na Teide IP: *.unitymediagroup.de 02.12.12, 08:55
      Ale kolejki do kasy praktycznie nie ma!

Jest kolejka trochę dalej, do wagonika i tam czasem trzeba postać trochę. Nie sądzę, żeby ktokolwiek cię wówczas przepuścił, bo bilety nie są na konkretną godzinę, tylko na przejazd o dowolnej porze.
      • hecaheca Re: Kolejka na Teide 02.12.12, 11:40
        Czyli trzeba odstać swoje, myślałem że kolejka tworzy się do kas...

Na stronie Teleferico bilety kupuje się na dany przedział czasu (9-11, 11-14, 14-16), ale to pewnie nic nie zmienia.

W każdym razie dzięki za informacje.
        • Gość: Aga Re: Kolejka na Teide IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.12.12, 11:47
          Heco, niepotrzebnie sie martwisz, Teide to nie jest Kasprowy :-)
          W każdym razie wyjedźcie wcześniej, wtedy będzie mnie ludzi, poza tym po drodze są takie piękne widoki, że nie sposób się nie zatrzymywać :-)
          • Gość: jasiu... Re: Kolejka na Teide IP: *.unitymediagroup.de 02.12.12, 13:22
            przedział czasu, traktowany względnie, ot po prostu, żeby na dany dzień nie sprzedać więcej biletów, niż jest to możliwe dla kolejki do przewiezienia. Pamiętaj, że ludzie w kasach bilety kupują na bieżąco

Najszybciej do wagonika dostaniesz się do godziny 10, później ludzi jest coraz więcej, czasem można i 2 godziny przed wagonikiem postać. Oczywiście w powrotnej drodze również jest kolejka do wagonika.

i tu mały problem, bo obecnie na górze jest często na tyle zimno, że nie da się specjalnie pospacerować. Wcześniejszy wjazd, dobry w lecie, obecnie może być mało przyjemny.

Jeszcze jedno - jak jest oblodzenie (to prawie 4 kilometry nad poziomem morza) albo duży wiatr, to kolejka nie chodzi.
            • Gość: staszek Re: Kolejka na Teide IP: *.hlsili.pl 04.01.13, 21:24
              Jeśli nie mam zezwolenia na wejście na szczyt czy mogę tam wjechać kolejką, czy sprzedadzą mi bilet i ile by kosztował bo 10.01 wylatuję tam :)
              pozdrawiam
              • hecaheca Re: Kolejka na Teide 05.01.13, 01:28
                Sprzedadzą, zezwolenie jest potrzebne na wejście na sam szczyt (powyżej kolejki). Bilet w dwie strony kosztuje 25E: www.telefericoteide.com/en

Ja w sumie niepotrzebnie się martwiłem, może większe zamieszanie jest w sezonie wakacyjnym. Specjalnie przyjechałem pod kolejkę wcześniej, a na górze byłem już po 20min ;) jako że nie było dużego ruchu, strażnik puścił nas na sam szczyt sporo przed naszym 'okienkiem'. Szkoda tylko że nie było śniegu.
                • bah77 Re: Kolejka na Teide... 05.01.13, 11:31
                  Kolejka może przewieźć na La Rambleta do 420 osób/2h, a na sam szczyt może wtedy wejść 50.
                  A do przejścia jest ten odcinek:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,59854596,62263833.html

bah77
    • jusytka Re: Kolejka na Teide 04.12.12, 09:25
      Nie martw się, nawet jeśli nie wyrobisz się w określonych godzinach to i tak cie wpuszczą. Problem może być wtedy kiedy masz pozwolenie na inny dzień. Tak jak słusznie napisali przedmówcy faktycznie, jak pojedziesz tam wcześniej to nie zastaniesz żadnej kolejki (najlepiej zdążyć przed autobusami). My posłuchaliśmy się tej rady i weszliśmy do wagonika kolejki "z marszu" i nie mieliśmy problemu z zaparkowaniem nawet w szczycie sezonu. Jednak jak schodziliśmy po ok. 2 godzinach była już kolejka i wszystkie miejsca parkingowe bliżej kolejki były już zajęte.
      • Gość: jwa Re: Kolejka na Teide IP: 82.113.121.* 05.01.13, 20:37
        19.12. 2012 nie bylo zadnych kolejek na Teide, nie bylo tez problemow z parkowaniem, myle ze w styczniu nie powinno byc rownie tego typu problemow, natomiast trzeba pamietac o odpowiednim ubraniu, bo mimo ze na dole cieplutko, to u gory wieje, wiec ciepla kurtka, czapka, okulary przeciwsloneczne, bardzo przydatne, nie spominajac o odpowiednich butach, bo wiedzialam panie w klapeczkach , spodenkach i w koszulkach na ramiaczka wysiadajace z kolejki, a potem w biegu wracajace spowrotem, najgorsze jest to, ze czeto te pane bez wyobrazni wlokly ze soba niemowlaki rownie rozneglizowane. Sama, jak wiecie podrozuje z 4-latka wiec jestem wyczulona na takie akcje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka