Dodaj do ulubionych

Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;)

29.01.13, 10:15
Dopiero co wróciłem z corocznej wyprawy na Wyspy Kanaryjskie.
W tym roku padło na Fuerteventurę, jako że nastawiliśmy się na słodkie lenistwo i wylegiwanie na plażach... Okazało się jednak, że i na tej wyspie warto wypożyczyć autko i oddalić się nieco od najbardziej popularnych miejsc :)
Jak zwykle - wypad organizowany samodzielnie od A do Z :)))
Jeżeli ktoś miałby pytania, serdecznie zapraszam.

Zdjęcia do obejrzenia tutaj.
Obserwuj wątek
    • Gość: ela patela Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) IP: *.b-ras1.mgr.mullingar.eircom.net 29.01.13, 11:25
      Ja mam kilka pytan :)
      Co zwiedzaliscie?
      Co zrobilo najwieksze wrazenie?
      Jaka pogoda w ciagu dnia i wieczorem?
      Gdzie smacznie zjesc?
      Czy strasznie wialo?

Dziękuje :)
      • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 30.01.13, 10:12
        Gość portalu: ela patela napisał(a):

> Ja mam kilka pytan :)
        > Co zwiedzaliscie?

Cofete z przecudowną plażą i willą Wintera nieopodal.
        Risco del Paso / Sotavento / wydmy przy Corralejo / okolice El Cotillo / Ajuy - z uwagi na piękne plaże i widoczki :)
        Betencuria, Pajara - śliczne miasteczka w górach.
        Trasa z La Olivy do Betencurii....

> Co zrobilo najwieksze wrazenie?
        j.w.

> Jaka pogoda w ciagu dnia i wieczorem?
        W dzień do 26 st.C Można się spokojnie kąpać. Woda całkiem znośna.
        Wieczorami konieczna bluza. Ok.16 st C.
        Ze dwa razy króciutko pokropił ciepły deszczyk.

> Gdzie smacznie zjesc?
        Morro del Jable - restauracja Blue Merlin.
        Niedrogo i baaardzo smacznie. Polecam :)

> Czy strasznie wialo?
        Owszem. Potrafi powiać. Na wydmach przy Corralejo nie dało się wytrzymać, tak waliło piaskiem :)

>
        > Dziękuje :)
    • Gość: Kasia Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) IP: *.Red-79-154-61.dynamicIP.rima-tde.net 29.01.13, 14:29
      Witam,
      Ja rowniez udalam sie na wypoczynek kozystajac z oferty na Fuerteventura i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolona z tamtejszego klimatu oraz urokow tej wyspy. Ogolnie udane wakacje:) A jezeli ktos jest leniuchem jezeli chodzi o prowadzenie samochodu i chcialby spedzic milo czas i odkryc najciekawsze zakatki tej wyspy to polecam objazdowe wycieczki z panem Bartkiem ktory zamieszkuje na stale na Fuerte i ktory zajmuje sie tego typu atrakcjami. Oto nr.(+34) 651 199 265 Pozdrawiam:)
    • Gość: Mała Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) IP: 194.165.48.* 29.01.13, 15:01
      Byłam w tamtym roku - z przyjemnością obejrzałam zdjęcia - gratuluję wspaniałych ujęć :)
      • colin1974 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 29.01.13, 15:34
        Fotki świtne gratulacje widać szczątki wieloryba ,który jeszcze w zeszłym roku był w lepszym stanie
        Nasze fotki Gran Canaria 2011
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,121224576,121224576,0,2.html?v=2&wv.x=0
        • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 30.01.13, 10:14
          Dziękuję za miłe słowa !
          Fotki z GC chętnie obejrzę, jako że planujemy tą wyspę na kolejny styczeń :)))
      • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 30.01.13, 10:15
        Dzięki :)))
        • Gość: Janek Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) IP: 83.218.108.* 30.01.13, 21:12
          To ja zadam dwa pytania:
          1. Z jakiej wypożyczalni samochodów korzystaliście?
          2. Jak tam droga do Cofete bo podobno ostatnio po opadach deszczu był problem z dojazdem
          • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 31.01.13, 19:02
            Gość portalu: Janek napisał(a):

> To ja zadam dwa pytania:
            > 1. Z jakiej wypożyczalni samochodów korzystaliście?

Zawsze korzystam ze tej strony www .
            Najtaniej i bardzo sprawnie. Na Fuerte autko miałem z Hertza.
            Dostaliśmy Seata Leona z przebiegiem 60 tys.km w idealnym stanie. Cena wynajmu to 66€ albo 120€ z pełnym ubezpieczenie na 5 dni. Paliwa oddajesz tyle ile dostałeś.

> 2. Jak tam droga do Cofete bo podobno ostatnio po opadach deszczu był problem z
            > dojazdem

Również czytałem takie ostrzeżenia przed wyjazdem, niemniej mile się rozczarowałem :)
            Droga na cały dystansie jest równa jak stół, bez dziur i stosunkowo szeroka.
            Nawet średnio doświadczony kierowca powinien ją pokonać bez żadnego problemu.
            Absolutnie nie było kłopotów z dojazdem, pomijając ochy i achy mojej podziwiającej przepiękne widoki małżonki... ;)
            • Gość: Janek Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) IP: 83.218.108.* 31.01.13, 22:53
              To jeszcze jedno pytanie. Czy jak rezerwowałeś samochód przez Internet płaciłeś kaucje będąc już na miejscu. A jeśli tak to w jakiej wysokości?
              • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 01.02.13, 09:51
                Gość portalu: Janek napisał(a):

> To jeszcze jedno pytanie. Czy jak rezerwowałeś samochód przez Internet płaciłeś
                > kaucje będąc już na miejscu. A jeśli tak to w jakiej wysokości?

Hertz blokuje 700€ na karcie kredytowej, którą płacisz.
                Odblokowanie nastąpiło w ciągu 24 godzin od zdania samochodu.
                Z tak wysoką kaucją spotkałem się dotąd jedynie w Portugalii, gdzie autko miałem bodajże z Avisa :)
    • ghandus Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 30.01.13, 23:20
      A moje pytanko:
      1. Jakie miejsce wybrałeś na bazę wypadową?
      2. Jakiś konkretny hotelik możesz polecić (lub nie)?
      • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 31.01.13, 19:26
        ghandus napisał(a):

> A moje pytanko:
        > 1. Jakie miejsce wybrałeś na bazę wypadową?

Z uwagi na to, że wyjątkowo nastawiałem się na plażowanie - wybrałem miejscowość Morro del Jable, którą szczerze mogę polecić. Małe, spokojne miasteczko z przyjemnymi restauracjami nad brzegiem oceanu i niewielkim portem. Jest również ciąg sklepów z pamiątkami, elektroniką i kosmetykami. Każdy powinien więc znaleźć coś dla siebie :)
        Jeżeli (co rekomenduję) wypożyczysz autko - Morro del Jable będzie świetną bazą wypadową do Cofete czy na Sotavento, aczkolwiek my objechaliśmy w pięć dni całą wyspę absolutnie bez żadnego pośpiechu :)

> 2. Jakiś konkretny hotelik możesz polecić (lub nie)?

Mieszkałem w hotelu Apartamentos Matorral i ze spokojnym sumieniem mogę go polecić.
        Cicho i spokojnie. Bliziutko do plaży 200-250m. Sklep Hiperdino pod nosem. Restauracje o 10 min spacerkiem.
        Hotel jest stosunkowo niewielki. Pokoje czyste, wszystkie z widokiem na ocean. WiFi przy recepcji (darmowe). Przy basenie mały bar - nie korzystałem, ale w styczniu działał.
        Przed hotelem duży i wygodny bezpłatny parking. Goście to w 99% niemieccy emeryci, co gwarantuje niski poziom decybeli wieczorami ;) Rozglądając się po miasteczku wydawało mi się, że nasz hotel jest jednym z najmniejszych. jest kilka typowo kanaryjskich sieciowych molochów, które tradycyjnie omijam szerokim łukiem.
    • bah77 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 31.01.13, 07:53
      Powspominałem z przyjemnością zimową Fuerteventurę przy Twoich fotkach. :)
      Mam nadzieję, że wszystkie dobrze sam sobie podpisałem - czy nr 32 to Ajuy?

Pozdrawiam

bah77

P.S.: Może Ci się przyda?
      Moja GC I:
      forum.gazeta.pl/forum/w,184,2843088,10243040,Re_Wyc._samochodowe_po_GC_.htm Moja GC II:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,88970518,92171177,0,2.html?v=2
      • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 31.01.13, 19:08
        bah77 napisał:

> Powspominałem z przyjemnością zimową Fuerteventurę przy Twoich fotkach. :)
        > Mam nadzieję, że wszystkie dobrze sam sobie podpisałem - czy nr 32 to Ajuy?

Bardzo miło mi to czytać.
        Nr.32, 33 i 34 to Ajuy oczywiście :) Przepiękne, bardzo klimatyczne miejsce. Szczerze mówiąc byłem zdziwiony, że akurat na Fuerte odnalazłem taką fajną miejscówkę. Chętnie kiedyś bym tam pomieszkał przez kilka dni.

> P.S.: Może Ci się przyda?

Pewnie, że się przyda bahu :)))
        Serdeczne dzięki !!!
    • Gość: nieprzekonana przekonacie nieprzekonaną? IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.01.13, 17:51
      Jaari, Twoje zdjęcia są świetne!
      Ale ja wciąż mam wątpliwości...
      Byłam na Fuerte kilka lat temu - jednodniowa wycieczka z Lanzarote. I od tej ory omijam F. szerokim lukiem, bo ta wycieczka pokazała mi tylko, że Fuerta jest ... nudna :-( Piaszczyste plaże – czyli największy jej atut – to ja mam nad Bałtykiem...
      Ale nie należę do osób, które mówią nie bo nie. Chętnie dam się przekonać. Chętnie tam wrócę. Jednak szukam jakiejś perełki, czegoś szczególnego..
      Nie bawi mnie tydzień nad basenem, zawsze wypożyczam samochód. Nie interesują mnie zabytki, szukam widoczków, krajobrazów, cudów natury...
      Przekonajcie mnie, serdecznie proszę!
      • bah77 Re: przekonacie nieprzekonaną? 31.01.13, 19:29
        > Chętnie tam wrócę. Jednak szukam jakiejś perełki, czegoś szczególnego...

Mnie przekonałyby klify w La Pared:
        fotoforum.gazeta.pl/k/La%2520Pared.html

Jeśli to jest to, to obejrzyj całą fotorelację z wyspy. :)

Pozdrawiam

bah77
      • jaari_65 Re: przekonacie nieprzekonaną? 31.01.13, 19:45
        Gość portalu: nieprzekonana napisał(a):

> Jaari, Twoje zdjęcia są świetne!

Pięknie dziękuję :)

> Byłam na Fuerte kilka lat temu - jednodniowa wycieczka z Lanzarote. I od tej or
        > y omijam F. szerokim lukiem, bo ta wycieczka pokazała mi tylko, że Fuerta jest
        > ... nudna :-( Piaszczyste plaże – czyli największy jej atut – to j
        > a mam nad Bałtykiem...

W ubiegłym roku byliśmy na Lanzarote i również przeprawiliśmy się na Fuerteventurę na jeden dzień. "Zaliczyliśmy" wtedy El Cotillo i Corralejo, które to miejscowości nie zrobiły na mnie absolutnie żadnego wrażenia. Ale trafiliśmy również na wydmy położone nieopodal Corralejo i... z całym szacunkiem - porównywanie tego z plażami nad Bałtykiem jest wielkim nieporozumieniem. Dodaj do tego takie perełki jak okolice Cofete czy Risco del Paso i możesz spędzić na tej wyspie tydzień przemieszczając się wyłącznie z plaży na plażę i leniuchując :)
        Bałtyk vs. czysty kanaryjski piasek oraz krystalicznie czysta, ciepła woda Atlantyku ??? Żartujesz oczywiście :)

> Ale nie należę do osób, które mówią nie bo nie. Chętnie dam się przekonać. Chęt
        > nie tam wrócę. Jednak szukam jakiejś perełki, czegoś szczególnego..
        > Nie bawi mnie tydzień nad basenem, zawsze wypożyczam samochód. Nie interesują m
        > nie zabytki, szukam widoczków, krajobrazów, cudów natury...

Perełkami na Fuerte nazwałbym właśnie Dunes of Corralejo, okolice Cofete, plaże przy Risco del Paso czy też urokliwe miasteczka typu Pajara, Betencuria oraz jaskinie nieopodal Ajuy.
        Bez wątpienia ogromne wrażenie zrobiła na nas górska trasa z La Olivy do Betencurii i dalej na południe.
        Wypożyczając autko spokojnie będziesz miała co robić przez tydzień (nie więcej) i zapewniam, że się nie znudzisz.
        Reasumując - nie jest to wyspa tak ciekawa jak Lanzarote czy Teneryfa, niemniej zdecydowanie warta krótkiego pobytu. Wystarczy jedynie odrobina chęci do jej poznania :)))
        • ikp6 do jarri 31.01.13, 21:11
          Piękne zdjęcia.
          Gdzie zostały zrobione zdjęcia w Portugalii? Cudne.
          Byłam na Teneryfie - druga w kolejności z dzieckiem Lanzarotte czy Fuerta ? Dzięki
          • jaari_65 Re: do jarri 01.02.13, 09:59
            ikp6 napisała:

> Piękne zdjęcia.
            > Gdzie zostały zrobione zdjęcia w Portugalii? Cudne.

Dziękuję za miłe słowa :)
            Zdjęcia z Portugalii to Algarve. Za bazę wypadową służyło nam Lagos, a objeździliśmy spory kawałem południowego i zachodniego wybrzeża.

> Byłam na Teneryfie - druga w kolejności z dzieckiem Lanzarotte czy Fuerta ? Dz
            > ięki

Widokowo - Lanzarote. Tyle, że o wiele mniejsza ilość fajnych miejsc do plażowania.
            Jeżeli plaża to zdecydowanie Fuerte. Piękny piasek, szerokie plaże i płytkie rozlewiska.
    • Gość: a_gus_ia Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) IP: *.klodzko.vectranet.pl 05.02.13, 18:31
      Witam, 11.02 wybieramy się na Fuerteventure. Jaka tam jest teraz pogoda? Czy wieczorem konieczne są długie spodnie i bluzy? Oczywiście wiem, że wieczory są chłodniejsze ale czy jest naprawdę odczuwalna duża różnica temperatur? Pierwszy raz lecimy o tej porze roku i nie wiem na co się przygotować. I jeszcze jedno pytanie dotyczące cen w sklepach i restauracjach. Za ile można zjeść obiad, cena piwa, kawy, czego warto spróbować i co warto kupić? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
      • bluszcz2a Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 05.02.13, 22:24
        Gdzie kupiliście bilety lotnicze i za jaką cenę? był to lot z przesiadką?
      • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 06.02.13, 18:23
        Gość portalu: a_gus_ia napisał(a):

> Jaka tam jest teraz pogoda? Czy wi
        > eczorem konieczne są długie spodnie i bluzy? Oczywiście wiem, że wieczory są ch
        > łodniejsze ale czy jest naprawdę odczuwalna duża różnica temperatur? Pierwszy r
        > az lecimy o tej porze roku i nie wiem na co się przygotować.

Zdecydowanie - bluza i długie spodnie przydadzą się wieczorami. Przy 16-18 st.C i wiejącym wiaterku potrafi przychłodzić :)

>I jeszcze jedno py
        > tanie dotyczące cen w sklepach i restauracjach. Za ile można zjeść obiad, cena
        > piwa, kawy, czego warto spróbować i co warto kupić?

Za 20-35 € dostaniesz kolację dla 2 osób z winem w nadmorskiej knajpce.
        Zakupy spożywcze polecam sklepy HyperDino - ceny zblizone lub nieznacznie wyższe niż w Polsce.
        Piwo w HyperDino od 0,50€ wzwyż. Kawa w restauracji od 1,5€ w górę.
        Warto spróbować papas arrugadas (słone ziemniaki w łupinkach), ryby i owoce morza w najprzeróżniejszych konfiguracjach oraz lokalny ser majorero - pycha!!!
      • Gość: anulla86 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.13, 13:26
        hej, my też lecimy na fuerte 11.02 z Katowic. a Wy? kontak do mnie 883-941-367
    • matcin Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 08.02.13, 17:46
      Witam. Mam pytania dwa: Jakimi liniami lecieliście ? Gdzie przesiadka ?
      • jaari_65 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 10.02.13, 19:06
        matcin napisał:

> Witam. Mam pytania dwa: Jakimi liniami lecieliście ? Gdzie przesiadka ?

Ryanair z Warszawy do Bergamo. Z Bergamo do Barcelony i stamtąd już na Fuerte...
        Dwie przesiadki, ale my kochamy latać i w drodze powrotnej zrobiliśmy sobie mały przystanek w Barcelonie żeby tradycyjnie powałęsać się po Rambli ;)
    • kawarkada Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 28.02.13, 01:51
      Hej.
      To ja się dorzucę swoimi zdjęciami i relacją z przed kilku lat:

trippics.pl/pl/article/view/67
      Pozdrawiam
      TB_fit...
      ------------------------
      trippics.pl/pl/profile/user/TravelBoss
    • Gość: Sergiuszka Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.14, 23:55
      Jestem na kupnie wycieczki na Lanzarote z Rainbow Tours. Opinie są dość dobre, byłam zresztą parę lat temu z nimi w Egipcie i było fajnie. Jaka jest tam teraz pogoda? Ciepło? Wietrznie?
    • ourse11 Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 25.07.14, 09:16
      Witam, my planujemy wyjazd na koniec października, mamy już bilety i też wszystko organizujemy na własną rękę. Proszę o radę gdzie najlepiej szukać noclegów? Z góry dziękuję.
      • b.montana Re: Fuerteventura - na świeżo, po powrocie ;) 25.07.14, 16:13
        jeśli chcecie wypożyczyć auto i dużo jeździć, to Caleta de Fuste, bo w połowie wyspy i wszystko blisko. Jeśli same plaże, to południe (Jandia) albo Corralejo, ja szczerze mówiąc wolałabym Corralejo i wypad na Lanzarote.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka