Dodaj do ulubionych

Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lanza...

IP: *.radom.pl 25.01.06, 15:46
Artykuł spoko, tylko ta "Izabela Katolicka"- czy ktoś słyszał o takiej?!! Ja z historii znam tylko Izabelę Kastylijską! ;P
Obserwuj wątek
    • Gość: ja tak! IP: 193.0.236.* 09.10.06, 12:39
      Isabel I la Católica, u nas bardziej znana jako Kastylijska, ale w literaturze
      hiszpańskiej jest "la Católica" z powodu wielkiej swojej religijności.
    • Gość: Majka Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lanza.. IP: *.Red-88-5-180.staticIP.rima-tde.net 29.07.07, 13:39
      Moim skromnym zdaniem: wszystkie wyspy archipelagu kanaryjskiego sa przepiekne,
      ale bardzo rozne miedzy soba. I tu nie zgadzam sie z opinia, przypuszczam Pani
      redaktor, ze Gran Canaria jest najmniej ciekawa z trzech opisanych wysp.
      Wlasnie Gran canaria i Tenerife jako jedyne wyspy archipelagu posiadaja 2
      klimaty. Suchy i cieply na poludniu i wilgotny na polnocy. Dzieki wlasnie temu,
      niewiarygodna roznorodnosc krajobrazu przyniosla wyspie Gran Canaria
      nazwe "miniaturowego kontynentu". Kazdy obszar wyspy, kazdy wawoz, tworzy inny
      krajobraz. Od pustynnego na poludniu do imponujacych kanionow i urwisk skalnych
      o przepieknych ksztaltach,spadajacych do oceanu na zachodzie, od lasow
      sosnowych rownin centralnych ,do przedziwnych wulkanicznych monolitow gorskich,
      od zielonych stokow polnocnych do czarnych wulkanow w glebi wyspy. Gdzie
      roznice temperatury miedzy poludniem a polnoca moga dochodzic w zime do 15
      stopni. Na tak malym obszarze, czy mozna spotkac cos bardziej przepieknego?
      Takiej roznorodnosci klimatu i co za tym idzie roslinnosci i krajobrazu nie
      posiada ani Fuerteventura ani Lanzarote. Podsumowujac: Wszystkie wyspy sa
      ciekawe i przepiekne, kazda ma swoj styl, ale najbardziej roznorodne
      krajobrazowo to wlasnie Gran Canaria i Tenerife.
      • Gość: Tominator Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.07, 21:34
        > Wlasnie Gran canaria i Tenerife jako jedyne wyspy archipelagu posiadaja 2
        > klimaty.
        Błąd! La Palma ma większe różnice klimatyczne, zarówno między południową i
        północną częścią, jak i między wybrzeżem i górami w centrum wyspy. Również
        krajobrazowo (przynajmniej jeśli chodzi o różne krajobrazy górskie) jest
        bardziej różnorodna niż GC czy T.
        • Gość: Majka Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: *.Red-88-0-46.dynamicIP.rima-tde.net 31.07.07, 20:53
          Wyspa La Palma jest wyspa najbardziej gorzysta i zielona ze wszystkich wysp
          archipelagu, na calym swoim obszarze. Nie posiada 2 klimatow. Gdyby docieral do
          niej klimat suchy i cieply z Afryki, poludniowa jej czesc nie mogla by byc tak
          zielona.
          • Gość: Tominator Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.07.07, 22:36
            Południowa część La Palmy zielona? Nie wygląda na to żebyś tam była. Zielona
            jest głównie północna część; już lasy porastające Cumbre Vieja mają zupełnie
            inny (bardziej "suchy") charakter niż rejon Caldera de Taburiente, a rejon na
            południe od Los Canarios wygląda w porównaniu z północnym wybrzeżem jak pustynia.

La Palma nie posiada dwóch klimatów dlatego, że coś tam wieje od południa, tylko
            dlatego, że to co przychodzi od północy skrapla się też nad północną częścią,
            nie docierając na południe.
            • latajaca_pyza Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan 08.09.07, 10:37
              O swoich wrażeniach z Gran Canarii pisałam na moim blogu.
              latajacapyza.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
              Zgadzam się z panią Dąbrowską w jej odczuciach,choć mnie udało się znaleść
              znacznie więcej interesujących miejsc na tej wyspie.Pozdrawiam
    • Gość: tulipanna Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lanza.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 19:11
      Fuerteventurę zwiedzilismy z lubym w zeszłym roku, podobało nam się
      ogromnie!..Ofertę wyjazdu wybraliśmy ze względu na przepiękne
      zdjęcia z plaż oblanych turkusową wodą i nie zawiedliśmy się. Przez
      tydzień wakacji zjeździlismy wyspę wzdłuż i wszerz, wszędzie
      zapierała nam dech w piersiach nieprawdopobna dzikość i piękno .
      Zawsze będę pamiętać wycieczkę na dzikie wybrzeże nawietrzne, gdzie
      dojeżdza się dość trudnymi terenowymi trasami (oj, mieliśmy pietra
      czy się paliwo nie skończy w drodze powrotnej), zapierajaće dech w
      piersiach widoki ze wzgórz w centrum.. Ech, to były wspaniałe
      wakacje :))
      • kasiapil Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan 21.07.08, 19:25
        Rok twemu bylam na lanzerote. Zjezdzilam cala wyspe. Niesamowity
        zapach sie tam roztacza... To chyba przez te zaschnietą lewę.
    • Gość: Kabe Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: *.telpol.net.pl 22.07.08, 19:01
      Jeżeli dla kogoś Gran Canaria to tylko przemysł to jest albo ślepy, albo zbyt
      leniwy żeby cokolwiek zobaczyć.
      • Gość: winona Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.08, 23:54
        A która z nich jest najcieplejsza w listopadzie? Bo tylko wtedy mogę
        dostać urlop.( Zaznaczam, że jestem zmarzluchem. )
    • Gość: GoscGosc Opis Gran Canarii swiadczy o tym.....ze autor nicz IP: *.aster.pl 22.04.09, 18:40
      ego nie widzial,moze tylko przeczytal a moze tylko go dokads
      zawiezli.Blokowiska w Maspalomas ....czy autor jest pewien,ze byl
      tam naprawde ?????Gran Canaria jest najciekawsza i najladniejsza
      (pomijajac wulkan Teide na Teneryfie) ze wszystkich wysp i na zadnej
      nie ma tyle miejsc do zwiedzania i tylu drog do jezdzenia i tylu
      zabytkow z dawnych czasow.
      Skwitowac Las Palmas nazwa Vegueta i druga Casa Colon to naprawde
      nawet nie zasluguje na komentarz.
      Po co pisac cokolwiek,skoro nie ma sie niczego do powiedzenia???
    • w_u_j_e_k Lanzatote zdecydowanie 22.04.09, 21:54
      Wybieram Lanzarote, zdecydowanie. Casar miał rację zachowując tradycyjny styl
      i tym samym klimat wyspy. Dlatego Lanzarote ma to coś w sobie, co przyciąga.
      Park Timanfaya mnie przygnębia ale nic tak nie pozwala odpocząć jak wieczorne
      spacery na nad oceanem. Polecam miasteczko Costa Tegiste, zwłaszcza na zimowe
      ferie. I, ... i nie jest prawdą, że nie można się wtedy kapać w Atlantyku.
    • Gość: pola Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lanza... IP: *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net 22.04.09, 22:21
      polecam lanzarote, cudowna wyspa, słońce i mnóstwo ciekawych miejsc do zobaczenia
    • vomitorium1 Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lanza.. 23.04.09, 00:15
      znam wszystkie (dość dokładnie za wyjątkiem el hierro)
      wszystkie mają coś
      osobiście lubię la gomerę lanzerote i teneryfę
      gran canaria ma też ciekawe miejsca (ale to kombinat turystyczny )
      fuerteventura to wyspa dla samobójców (mimo pięknych plaż)
      (ciekawe jest, że wszystkie przewodniki w pierwszym zdaniu mówią :
      >tę wyspę się kocha albo nienawidzi<)
      ja należę do tych drugich
      choć znam takich, którzy mają fioła na jej punkcie
      i latają od lat tylko tam i to parę razy w roku
      (tylko innych nie znają)
      • Gość: lidja Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 13:58
        a ja kocham teneryfe bylam w lutym z alfastarem i lubie pania kasie z tego
        biura, ktora mieszka na wyspie. teneryfa jest piekna, najbardziej podobal mi sie
        wulkan, ale inne wyspy chetnie bym zobaczyla, kiedys...
        • Gość: upupupu Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 10:11
          przecież można zwiedzić inne wyspy a mieszkać na Teneryfie lub Gran Canarii, są
          przeloty bardzo szybkie i rejsy na Gomerę na przykład, kwestia chęci... a pani
          Kasia super :)
        • Gość: waligont Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: *.system2000.3s.pl 29.07.12, 11:35
          no zgadza się Kaśula umie się zabawić :)) mniam. Właśnie wróciłem, byłem z 3 kolegami, każdy wspomina Kaśkę.
    • uaplde Fuerteventura 06.05.09, 20:58
      Są filmy na temat Fuerteventura - tam cudownie:
      www.youtube.com/priadman
      • Gość: s Fuerte i Lanzarote :) IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.09, 10:13
        Ja bylam tylko na tych dwoch wyspach - narazie. I jestem zachwycona.
        Fuerta jest idealna na błogi wypoczynek, podróż samochodem po
        fajnych okolicach, a Lanzarote.. hm.. niesamowity Park Timanfaya!!!
        Nie moge wciaż napatrzec sie na zdjecia! POLECAM!
        • Gość: oleńka Re: Fuerte i Lanzarote :) IP: *.aster.pl 20.11.09, 14:10
          Ja w tym roku byłam na Fuerteventurze i przyznaję-wymarzone miejsce na
          odpoczynek.Byłam na przełomie października i listopada,pogoda cudowna- 30
          stopni,bezwietrznie(jeden dzień wiatru)i praktycznie bezchmurne niebo!Idealne
          miejsce na relax :)
      • Gość: Konrados Re: Fuerteventura IP: *.acn.waw.pl 14.07.10, 13:31
        Polecam również bloga o moim wyjeździe na wyspę, będę zamieszczał w nim
        wszystkie informacje, które są przydatne osobie odwiedzającą tę wyspę.

www.fuerteventura-desertisland.blogspot.com/
    • Gość: Bogas Mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 07:15
      Informacja numer jeden. Kwoty za mandaty są horrendalne. Informacja numer dwa trzeba je płacić od ręki (!!!) Nie ma że boli i że nie macie kasy. Jak was złapali to płacicie. Alternatywą do płacenia jest konfiskata samochodu i ostawienie go na parking - ta przyjemność to średnio 300-400€. Jak was złapali 10km od bankomatu, to zamawiacie taksówkę i jedziecie do bankomatu.
      Oczywiście można się trochę potargować, ale zawsze zapłacie. Czasami gnoje schodzą, czasami nie.
      Kwoty za mandaty:
      przekroczenia prędkości - od 60-80€ (płatnych od razu) za każde 10km/h przekroczonych.
      brak pasów - 100€ (płatnych od razu) - 200€ kredytowy połączony z holowaniem
      niezatrzymanie się na znaku STOP - 400€

Gnoje mają lotne ekipy z kamerami więc uważajcie!!!

Można sobie trochę popsuć wakacje więc jeźdźcie ostrożnie.

• Gość: evulevu Re: Mandaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.10, 11:28
        A może wystarczy przestrzegać podstawowych przepisów drogowych, zamiast wyzywać od gnojów dobrze wykonujących swoją pracę policjanów, dzięki którym jeżdżenie po kanaryjskich drogach jest bezpieczne, bezstresowe i ma się do czynienia z kulturalnymi kierowcami, chyba że się trafi na Polaczka- cwaniaczka, który walnie ci w samochód, albo np w pieszego (choć pieszy ma zawsze pierwszeństwo - czego u nas się oczywiście nie przestrzega). Tego mi właśnie w Polsce brakuje- kultury na drodze i bezpieczeństwa, pal licho ciebie, jak się rozbijesz na drzewie i wylecisz przez szybę, ale dlaczego narażasz innych na drodze ? Może chociaż mandaty czegoś nauczą , w co raczej wątpię, bo jedyny efekt do wylewanie żółci na forum zamiast chwili zdrowego pomyślunku.
        • Gość: a Re: Mandaty IP: 86.12.139.* 22.10.10, 17:23
          Gran Canaria- miasteczko Playa del Ingles to gejowski raj :)
        • podroznik321 Re: Mandaty 22.10.10, 20:17
          Lepiej bym nie odpisał piratowi drogowemu :)
          Gratulacje!
    • Gość: Rysiu Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: 109.125.23.* 16.02.12, 10:36
      Polecam wypożyczalnie ORLANDO
      www.orlandorc.net/
      8 dni toyota yaris - 99 Euro
      • fotogenico Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan 28.02.12, 13:02
        wow, to taniutko rzeczywisce, ale z ubezpieczeniem\?
    • Gość: Phillipa Gregory Re: Trzy wyspy: Gran Canaria, Fuerteventura i Lan IP: 149.156.31.* 08.07.12, 10:44
      to ta sama osoba. Nosiła przydomek "katolicka". To ona dla katolików zdobyła i oczyściła z Zydów i Arabów półwysep iberyjski i uczyniła z tego swój cel życia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka