tenerife 19.05.06, 21:18 Teneryfskie krajobrazy, wspaniałe rośliny, banany rosnące na wyciągnięcie ręki, zielone papugi wśród palmowych liści, kręte górskie drogi i gwałtowne zmiany wysokości, kolor oceanu, różnorodność etniczna i słońce :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia30 Re: Co Was zachwyciło? 21.05.06, 17:55 Niestety na Tene bylam tylko 1 dzien w ramach wycieczki z GC, dokladnie rok temu bylam na Kanarkach:-). Teide - po prostu...odjelo mi mowe, naprawde robi wrazenie. Loro Park-warto zobaczyc zwlaszcza jak sie jest z dzieckiem. Mam nadzieje, ze jeszcze wroce na Tene i na inne Kanarki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tenerife Re: Co Was zachwyciło? 22.05.06, 07:48 iberia30 napisała: > Mam nadzieje, ze jeszcze wroce na Tene i na inne Kanarki ;-) Witaj Iberia! Oby się spełniło :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pkk Re: Co Was zachwyciło? 22.05.06, 10:48 a ja jestem pod wrażeniem wąwozu Masca, lubiącym wycieczki trackingowe polecam, niezapomniane wrażenia, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Co Was zachwyciło? 22.05.06, 11:05 Jeśli się planuje zejście wąwozem Masca, to koniecznie trzeba zabrać buty na grubej podeszwie i z cholewkami. Ja miałam tylko płytkie buty sportowe i przewodnik mnie nie zabrał. Poszedł tylko mój mąż i z jego relacji wiem, że przewodnik miał rację. Zresztą dobrze się stało, bo mąż potem przez trzy dni nie mógł chodzić nawet po schodach, a ja mam stawy kolanowe w bardzo kiepskim stanie. Ponieważ nie załapałam się na zejście, kierowca busa zabrał mnie na dół do Los Gigantes i pozwolono mi popłynąć statkiem po tych, co zeszli. A statek po drodze płynął jeszcze "na delfiny" - i dzięki temu zobaczyłam je jeszcze raz, zaś sangria na tym statku lała się strumieniami, więc w sumie byłam baaardzo zadowolona. A Mascę obejrzałam na zdjęciach. Gdybym miała lecieć na Teneryfę drugi raz, na miejsce zakwaterowania wybrałabym właśnie Los Gigantes - ciche spokojne miasteczko u stóp olbrzymich skał. Odpowiedz Link Zgłoś
pkk Re: Co Was zachwyciło? 22.05.06, 13:03 Na twoje szczęście cię nie zabrał, moją koleżankę, która ma też kłopoty z kolanem, musiałem końcówkę drogi, może to była nawet 1/3, ciągnąć na plecach, myślałem że szlag mnie trafi, zwłaszcza że podobny numer wykonała w wąwozie samaria, na szczęście plaża u wyjścia, boskie widoki i kąpiel w oceanie wynagrodziły moje poświęcenie, muszę przyznać że ledwo się dowlokłem po tych kamieniach do plaży a potem do wody to się prawie doczołgałem, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jenifer1 Re: Co Was zachwyciło? 02.11.06, 11:48 Ja też jestem pod wrażeniem tego wąwozu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paseo O wiele lepsze jest palmitos Park,nie ma porownani IP: *.171.91.131.crowley.pl 26.06.07, 14:54 i ta sceneria wysoko,w gorskim wawozie Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Co Was zachwyciło? 22.05.06, 19:37 Kiedys tam sie wybieralem z Barcelony, ale skonczylo sie na Majorce bo nie mialem tyle kasy. Ale mysle o wylocie w tym roku, jak sie skonczy lato. Ciekawe jakie sa szanse zakotwiczenia sie na tym archipelagu na dluzej. Bo mam dosyc zimnych, brutalnych aglomeracji, takich jak NYC, gdzie mozna znalezc jedynie samotnosc i nostalgie. Odpowiedz Link Zgłoś
annakrystyna Re: Co Was zachwyciło? 23.05.06, 08:19 Na Teneryfie byłam w ubiegłe wakacje. Gdy przeglądam zdjęcia, wciąż mam przed oczami wspaniałe wulkaniczne, kosmiczne widoki przy El-Teide. Wielkie wrażenie robiła na mnie jazda w chmurach. Cudowny jest też czarny piasek nad oceanem,którym można bez końca się bawić. Oprócz Teneryfy bardzo podobała mi się Gomera i fantastyczne widoki na wzburzone fale oceanu. Odpowiedz Link Zgłoś
grazka15 Re: Co Was zachwyciło? 23.05.06, 09:22 Wiele rzeczy podobało mi się na Tene, długo by wymieniać, ale chyba największe wrażenie zrobiła na mnie wędrówka do oceanu Wąwozem Masca (co za widoki!!!), klify Los Gigantes i czarne plaże, których drobinki piasku połyskują w słońcu niczym brylanty. Na Teneryfie byłam dwukrotnie, w przyszłym roku wybieram się po raz trzeci. To moja ulubiona wyspa z archipelagu (no wszystkich jeszcze nie widziałam), ale największą niespodzianką (na plus) była dla mnie Lanzarote. Niesamowita!!. Byłam jeszcze na Gran Canarii, jeden dzień na Gomerze i 1 dzień na Fourteventurze. Na każdą mam zamiar wrócić:-) Odpowiedz Link Zgłoś
martkaok Re: Co Was zachwyciło? 23.05.06, 09:29 moje dzieci były zachwycone plantacjami bananów :) Odpowiedz Link Zgłoś
tenerife Re: Co Was zachwyciło? 23.05.06, 17:00 Masca jest naprawdę niezwykła! Widzę, ze większość z Was podeszła ambitnie do tematu i przeszła wąwóz na nogach :-) Brawo! My przejechalismy Mascę autem, a kiedy zatrzymywalismy sie na punktach widokowych, to niekiedy bałam się podejść do krawędzi... A te ostre zakręty i gwałtowne zmiany wysokości... Dobrze, ze prowadził mój mąż, sama bym nie dała rady :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Co Was zachwyciło? 24.05.06, 01:04 > My przejechalismy Mascę autem... Ale Wąwozem Masca idzie się pieszo... ;-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=4409820 Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
tenerife Re: Co Was zachwyciło? 24.05.06, 07:19 bah77 napisał: > Ale Wąwozem Masca idzie się pieszo... ;-) Ale zrozumiałeś, że nie o dno wąwozu mi chodziło ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Co Was zachwyciło? 24.05.06, 15:02 > My przejechalismy Mascę autem... Ale oczywiście wiesz, że z drogi, nazywanej "Masca", która przecina Wąwóz Masca, widać wąwóz tylko troszeczkę, a wzdłuż wąwozu można tylko iść pieszo (z wioski Masca do plaży Masca)? www.kra-page.com/pic/tenerife/Z_Map.jpg bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
tenerife Re: Co Was zachwyciło? 24.05.06, 15:55 Dzięki za mapę, Bah77, ale mam taką samą i potrafię się nią posługiwać :-) Widziałam troszeczkę, ale i tak wystarczająco dużo, żeby mieć zawroty głowy z wrażenia. Widzisz, na Teneryfie towarzyszył mi syn, który stwierdził, że za kilkanaście lat chętnie się przespaceruje wąwozem, ale kiedy ma rok to on olewa piesze wędrówki i preferuje wózek. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Co Was zachwyciło? 25.05.06, 16:28 Ja też polazłam wąwozem i byłam zachwycona! Ciekawa jestem, czy nadal mieszkają tam dwa piękne koty - jeden Syjam, a drugi rudzielec gatunej nieznany! Fizycznie jestem bardzo sprawna, więc żadnego problemu nie miałam i nawet nogi mnie nie bolały na drugi dzień, ale widziałam sytuacje nieciekawe, bo nasz przewodnik pozwolił iść nawet w sandałach. Kilka osób zrezygnowało zaraz na wstępie, niestety busik odjechał i musiały kombinować taksówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
grazka15 Re: Co Was zachwyciło? 29.05.06, 13:12 Nie wiem kiedy byłaś, ja w 2002 roku i rudzielec był. Szedł za mną i moim mężem dosyć spory kawałek, bo karmiliśmy go naszymi kanapkami:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Co Was zachwyciło? 29.05.06, 14:34 Ja byłam rok wcześniej!Ciekawe co potem z nim się działo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolo Re: Co Was zachwyciło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 00:21 14 m-czny syn Ci powiedział, ze za kilkanascie lat pójdzie pieszo? mój narazie mówi mama i tata :) pozdr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tenerife Re: Co Was zachwyciło? 23.05.06, 17:23 annakrystyna napisała: > Wielkie wrażenie > robiła na mnie jazda w chmurach. Być ponad chmurami to fantastyczne uczucie ;-) A jak wtedy słońce daje czadu! W trakcie jazdy kolejką mój 14-miesięczny wówczas syn, miał przyklejony do szyby nos i komentował widoki głośnymi okrzykami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: Co Was zachwyciło? 12.06.06, 02:26 Syjam jeszcze jest, do tego jest jeszcze jeden czarny z polamanym ogonem - wyleguje sie tam na tym malym placyku w Masca kolo sceny i tego duzego drzewa. Jesli chodzi o wawoz - wstyd przyznac - ale w Masce bywam co pare miesiecy (jak trzeba sie zamienic w przewodnika i obwiezc wizytacje z Polski po wyspie) i jeszcze ani razu nie zszedlem na dol. Zawsze sobie obiecuje,ze nastepnym razem to zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolek11 Re: Co Was zachwyciło? 12.06.06, 09:47 Witam! Ja byłam prawie 8 lat temu na Teneryfie. Wiele rzeczy i miejsc mnie urzekłao, ale najbardziej podoba mi się Gomera, jej spokój, kręte drózki, zieleń... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Co Was zachwyciło? IP: *.eranet.pl 15.06.06, 20:14 Teneryfa zachwyca wszystkim ,,klimat caly rok super ,,czy widzieliscie cale rodziny zjezdzajace zima ze stoków na wszystkim co możliwe :),ubrani w czapy zimowe ,,czy byliscie na startowisku dla "glajciarzy" nad Adeje ,,Masca ,,zachód slońca w tych okolicach ,,kwiaty ,,ciastka w ciastkarni w puerto de la cruz ,kawa przy hot.bahia,,knajpka u piratow ,plantacje bananów nawet mnie zachwycaja ,no poprostu milosc ,,, Odpowiedz Link Zgłoś
tenerife Re: Co Was zachwyciło? 16.06.06, 09:39 Zapomniałam jeszcze o wszędobylskich kaktusach ;-) Kaktusy w przydomowym ogródku, katusy na trawniku, kaktusy w balkonowych skrzynkach... A ja mam na parapecie takie miniaturki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość mona Re: Co Was zachwyciło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 21:51 Przeczytałam wszystkie wasze wypowiedzi i mam nadzieję ze po powrocie z Teneryfy tez będe zachwycona tą wyspą. Chciałabym zobaczyć tą opisywaną przez Was mascę, ale mam obawy czy dam radę, jestem raczej mało wysportowana i mogę dostać zadyszki, bo to wyprawa pewnie wielogodzinna i cały czas w dół. Jadę na początku lipca i mam zamiar wypożyczyć na 3 dni samochód, zobaczyć: wulkan, loro park oraz masce. Może 3 dni wystarczą. Zobaczymy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Co Was zachwyciło? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.06.06, 23:11 Nie obawiaj się Maski i wybierz się koniecznie. Na 100%, że nie będziesz żałować. Ja też nie mam kondycji,a za wędrówkami po górach nie przepadam, ale to było coś wspaniałego i widziałam, że nawet starsi ludzie dobrze sobie radzili. Ja również. Pozdrawiam i życzę wielu wspaniałych wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Z. Re: Co Was zachwyciło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 03:21 Przeczytaj sobie post na: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39880&w=44382639&v=2&s=0 Tam dowiesz sie calej prawdy o tym pseudo-wakacyjnym regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Re: Co Was zachwyciło? 21.07.06, 11:18 Jak ktos zaluje grosza, to pozniej zaluje... Zauwaz ze wszelkie zale dotycza hotelu (klima , robaki, jedzenie) a NIE regionu... Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: Co Was zachwyciło? 04.07.06, 09:44 Wszedzie na WK podoba mi sie to, ze wystarczy wyjechac jakies 10 km poza kurort, zeby znalezc sie zupelnie w innym swiecie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cafesolo Re: Co Was zachwyciło? 09.07.06, 10:48 mnostwo rzeczy, ale glownie Anaga: Afur, Chamorga, Antequera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Co Was zachwyciło? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.06, 21:01 Byłem tam kilka lat temu. Teide to jest miejsce, którego nie można zapomnieć. Z atrakcji turystycznych szczególnie miło wspominam "polowanie" na delfiny. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Co Was zachwyciło? 21.07.06, 10:41 co mnie zachwyciło? nieopodal hotelu Sheraton w Playa Americas jest sporo jaskiń w skałach. w tych jaskiniach żyją kloszardzi, opalaja sie, pija wódkę, palą blanty i wyglądaja na dość szczęśliwych. jeden z nich, francuz, tak mi wyznał w szczerej rozmowie: kiedyś pracowałem cały rok w biurze, żeby tu przyjechac na 2 tygodnie. teraz jestem tu cały rok i nie musze pracować. w jego jaskini stnadard był nawet chyba lepszy niz w pokojach opisywanych w niektórych wątkach. polecam obejrzenie tego miłego zakątka to mnie zachwyciło i już nigdy nie zaznam spokoju.... Odpowiedz Link Zgłoś
azulejo Re: Co Was zachwyciło? 08.11.06, 22:19 a mnie zachwycily plantacje bananow, wszechobecne kwitnace oleandry, przepiekne "rajskie ptaki" (mowie o roslinach!)i kaktusy...oraz niesamowity las iglasty ciagnacy sie kilomatrami na odcinku pomiedzy teide a la laguna. miedzy innymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Co Was zachwyciło? IP: *.acn.waw.pl 04.12.06, 18:23 A mnie zachwycila przepiekna plaza w Corrallejo na Fuerteventurze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos fuerteventura IP: *.gala.net.pl 12.02.07, 09:10 co wybrac corralejo czy costa calma a moze playa de jandia !!! powiedzcie mi czy sa np. parki wodne dla dziecka ,delfinarium ,jakie inne atrakcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja9953 Re: fuerteventura IP: *.Red-88-3-138.dynamicIP.rima-tde.net 11.04.07, 21:52 Odwiedzilam prawie wszystkie wyspy kanaryjskie. Kazda ma w sobie cos specjalnego i magicznego. Ale wysps ktora mnie zachwycila i na ktora wracam to Gran Canaria. Przepiekny wawoz Guayadeque z drzewami migdalowymi, opuncje, palmy rosnace na skalnych zboczach i jaskienie zamieszkale przez tubylcow. To trzeba zobaczyc. Przepiekne sztuczne jeziora wynuzajace sie miadzy sosnami kanaryjskimi. Przepiekne wydmy. Roznorodnosc klimatu, krajobrazow.Wybrzeze zachodnie, skaliste klify wchodzace w ocean. Dla kazdego znajdzie sie cos ciekawego. Wycieczki piesze, rejsy oceanem, wycieczki samochodowe, wielblady nurkowanie, golf. Polecam zmienic kierunek i odwiedzic Gran Canarie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga teneryfy IP: *.fastres.net 07.08.07, 14:22 czesc,czy to prawda ze piasek na plazach jest ciemny z "winy"wulkanu? juz kilka osob mi to powiedziala,a poza tym jakos nieszczegolnie sie zachwycaja teneryfami,to ja juz nie wiem... A jaka inna kanarke polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Co Was zachwyciło? IP: *.chello.pl 08.08.07, 09:44 Odwiedziłem Teneryfę we wrześniu zeszłego roku. Przed wyjazdem pilnie czytałem m.in. to forum - naprawdę warto. Jadąc wiedziałem co chcę zobaczyć i jak to zrobić. Z żoną jesteśmy raczej typami "wędrowników" niż "plażowiczów" :-)) więc moje sugestie pewnie nie wszystkim będą odpowiadać. Moje "typy" to: 1) Barranco del Infierno - blisko największego kurortu Playa, lecz nie dajcie się zwieść - miejsce wyjątkowe, dobre na pierwszy wypad. Wspaniałe widoki, wycieczka nie bardzo wymagająca, ale i nie taka łatwa. Zwłaszcza w słoneczny dzień pamiętajcie o dużej ilości wody i ochronie głowy. 2) Wąwóz Masca - cudowne miejsce, niestety widziałem ostatnie wiadomości o pożarach, więc warto sprawdzić sytuację na miejscu. Wymagająca wycieczka, dość długa. Konieczne górskie obuwie, dużo wody do picia i zabezpieczenie przed słońcem. Na końcu wspaniała czarna plaża. Jeśli ktoś lubi nurkowanie warto zabrać przynajmniej maskę i fajkę - można ponurkować w zatoce. Powrót do Los Gigantes można połączyć z wycieczką po morzu i wypatrywaniem delfinów. 3) Wulkan Teide - tutaj możliwe dwie wersje - light: czyli wjazd kolejką - nie w moim stylu i hard: czyli wejście na nogach. Przed wyprawą warto wybrać się do stolicy wyspy i zdobyć pozwolenie na wejście na wierzchołek (w sezonie należy zabrać się za to co najmniej kilka dni wcześniej, bo ilość wejść jest limitowana). Wejście na górę jest wspaniałym przeżyciem - na szlaku jest najczęściej prawie zupełnie pusto i można swobodnie przeżywać i kontemplować :-). Poza tym Teide to jak na Europę naprawdę wysoka góra - np. w Alpach na podobnej wysokości można spodziewać się śniegu nawet latem. Konieczna dobra kondycja i zaprawa górska. Uwaga na efekt wysokości! Jeżeli rano wyjedziecie np. z Playa, czyli z wysokości ok. 0,0m i w ciągu kilku godzin znajdziecie się na 3700m, to można się zdziwić - piszę to z własnego doświadczenia. 4) Garachico - naturalne baseny i piękne skaliste wybrzeże dobre do nurkowania. Niestety w tej części wyspy woda jest dość chłodna (ja lubię naprawdę ciepłą :-) W sezonie baseny są dośc zatloczone, ale wystarczy pójśc kawałek dalej i można nurkować do woli. Oczywiście mam na myśli nurkowanie z zestawem ABC (snorkelling). Jeżeli ktoś lubi "profesjonalne" nurkowanie (z butlą itd.) to działają tam centra nurkowe organizujące wyprawy. 5) Puerto de la Cruz - piękne miasteczko z klimatem. I kilka innych.... Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanu Re: Co Was zachwyciło? IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 15.09.07, 14:11 Marcin możesz mi opisać szczegółowiej wyprawe na Teide? Ja też wolę swoje nogi niż kokejke. Odpowiedz Link Zgłoś