Gość: sebastian witam IP: *.Red-2-139-76.dynamicIP.rima-tde.net 01.09.14, 21:15 witam wszystkich szukam pracy na teneryfie tylko jest maly problem nie znam jezyka ucze sie co prawda ale nie idzie to za bardzo moje umiejetnosci to wykonczenia wnetrz spawalnictwo mechanika samochodowa dobra znajomosc ukladow wydechowych i wymiany katalizatorow zdecyduje sie na karzda prace nawet inna byle by cos zarobic moja historia jest malo ciekawa zostalem wykiwany przez rodakow tu na teneryfie ale to dluzszy temat pozdrawiam 616961891 Odpowiedz Link Zgłoś
edziawolak76 Re: witam 13.12.15, 19:37 Udalo mi sie zrobic pierwsze szkolenie fitnesowe na teneryfie( bylo 7 osob z Irlandii) teraz wybieram sie na 2 tygodnie popatrzec i porozmawiac z polakami ktorzy tez chca cos robic na teneryfir bede od 16 grudnia do 2 stycznia . chetnych na spotkanie przy kawie prosze o smsa lub telefon 00353 857392405 pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo canarias Praca zdalna IP: *.google.com 29.10.14, 21:56 Cześć czy nikt z Was nie pomyślał o pracy zdalnej - kwestia dostępu do netu i bankowość internetowa. Mieszkanie można sprzedać w warszawie, kupić tu nawet większe. Pozdrawiam gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodi Re: Praca zdalna IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.15, 12:17 Do neo canarias, po ile stoją domki?, nieduże? Do wygospodarowania np. też pod firmę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robson Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.15, 15:01 Hej już od pewnego czasu planuję zamieszkać na teneryfie i myślę to już w niebawem nastąpi jestem oczywiście pełen obaw tym bardziej że zamierzam wyjechać z całą rodziną chętnie zaczerpną by paru informacji od kogoś kto już tam mieszka . Jeśli chciał byś udzielić mi kilku wskazówek był bym wdzięczny . robsson102@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg praca na teneryfie IP: *.Red-83-55-94.dynamicIP.rima-tde.net 09.02.15, 10:45 hej. witam wszystkich :) od tygodnia jestem na teneryfie,mieszkam w polnocnej czesci :) szukam jakiejs pracy,dorywczej najlepiej bo potrzebuje sobie troszke dorobic w wolnym czasie :) znam baardzo dobrze,komunikatywnie jezyk angielski, niestety hiszpanski troszke mniej,troche rozumiem :) ale jestem w trakcie nauki.... czy ktos orientuje sie/ma moze namiary na jakas dobra prace dla kobiety ?:) z gory dziekuje za odpowiedzi na maila megemm@wp.pl pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSIA urlop IP: 213.233.149.* 01.03.15, 20:29 Hej,wybieram się na urlop z rodziną na Teneryfę,dokładnie chodzi mi o lokalizacje " Adeje",czy zna ktoś tani apartament do wynajęcia,byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek informację.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożydar Re: urlop IP: *.181.0.86.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.03.15, 21:35 Przez Dial World Exchange wynajmiesz bardzo dobre apartamenty za 340 euro. Taniej raczej nie sądzę że jest to gdziekolwiek możliwe chyba że kosztem że nie będzie to Costa Adeje albo kosztem standartu czyli np apartamentu nad barem z muzyką na żywo lub apartamentu bez okien i tym podobnych rzeczy jakie widziałem. Generalnie w tych sprawach nie za bardzo jest warto oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.15, 19:54 Cześć, czy ktoś mógłby napisać, ile średnio zarabia osoba pracująca w turystyce, tzn. w jakimś biurze, gdzie sprzedaje się rejsy i wycieczki? Bo mam sprzeczne informacje - jedna osoba mówiła, że potrafi wyciągnąć 3000 euro miesięcznie (a mówimy o sprzedawcy, osobie od obsługi klienta), a inna, że zarobki słabe i rozgląda się, jak mogłaby sobie dorobić - rozważa wynajmowanie pokoju turystom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 05.03.15, 20:09 Pewien przesympatyczny przewodnik powiedział mi dwa lata temu, że na czysto jest w stanie wyjść, w zależności od miesiąca 600-800 Euro. Plus napiwki, jakieś 2/3 tego, bo prowadzi wycieczki głównie niemieckie, a Niemcy dają. Nie wiem, na ile to obecnie aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
b.montana Re: praca i zycie na teneryfie 07.03.15, 23:22 To albo daje się wykorzystywać,albo ci sklamal. Sueldo base ma pewnie z 700e i z 300e prowizji minimum. PPrzewodnicy mają dużo wiecej-jeden dzień wycieczki to minimum 100e,do tego prowizje. Rosyjskie przewodniczki mają na teneryfie 1000-2000e samych prowizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.15, 14:21 Ok, ale mnie bardziej interesuje pensja sprzedawcy, a nie przewodnika.:) Odpowiedz Link Zgłoś
b.montana Re: praca i zycie na teneryfie 10.03.15, 02:12 Jeśli pełen etat i uczciwa umowa o pracę, to nie mniej niż 770e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.15, 17:09 A naprawdę da radę wyciągnąć 3000 euro miesięcznie w takiej pracy, czy to raczej opowieści z mchu i paproci? :) Odpowiedz Link Zgłoś
b.montana Re: praca i zycie na teneryfie 12.03.15, 13:53 W biurze wycieczkowym nie,chyba że sama je założysz i będzie to miesięczny zysk firmy. W biurze wycieczkowym w dobrym miesiącu dojdziesz do 1500e pracując 6 dni w tygodniu z przerwą w ciągu dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.15, 17:36 Dzięki.:) Pytam, bo osoba pracująca w takim charakterze twierdziła, że jeśli jest dobra passa, to potrafi wyciągnąć 700-800 euro, ale tygodniowo i wydało mi się to mało wiarygodne.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ale Praca Teneryfa IP: *.play-internet.pl 10.03.15, 09:51 Witam. Czy w 2015 r łatwiej o pracę na Teneryfie? Może ktoś wie jak zorientować się o wyjazd? Odpowiedz Link Zgłoś
b.montana Re: Praca Teneryfa 10.03.15, 22:31 Nie łatwiej,tak samo ciężko. Naucz się hiszpańskiego i minimum dwóch innych języków obcych,zbierz pieniądze na start(minimum 5tys euro),spakuj walizkę i w drogę. Tutaj pracy szuka się osobiście,nie przez neta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit praca dla wszystkich IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13.03.15, 19:40 Widzę ,że dużo ludzi szuka pracy na Teneryfie, znam trochę specyfikę tej wyspy. Nikt nie wpadł na genialny pomysł. Dogadać się w kilkanaście osób i spróbować coś wymyśleć . Złożyć się na otwarcie kilku biznesów. Oczywiście moje rozważania są hipotetyczne bo ciężko znaleźć kilkunastu Polaków którzy sobie ufają.Jednak będę kontynuował. Tak więc próbujemy w różnych kierunkach coś robić. W końcu coś się udaje. Rozwijamy coś co jest dla nas najbardziej obiecujące. Czyli rozwijamy najbardziej dochodowy kierunek. Nie ryzykujemy wszystkiego, tylko część którą zainwestowaliśmy. A wierzcie mi w kupie siła. Jeden dobrze zna się np na handlu drugi na logistyce a trzeci zna języki. Na Teneryfie jest ciepło i nie potrzebujemy od razu nie wiadomo czego. Liczy się zaufanie. Jeżeli komuś podoba się mój pomysł i dysponuje jakimiś środkami to zapraszam do dyskusji. Ja też mimo ,że mam nieźle prosperującą firmę chcę się wynieść z Polski. Mam też kilka ciekawych pomysłów ,którymi mogę się podzielić. Z moich obserwacji wynika ,że mają one duże szanse powodzenia. Uważam ,że stworzenie grupy pomoże szybciej się rozwinąć. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
edziawolak76 Re: praca dla wszystkich 13.03.15, 20:01 Hej ja jestem za :-) mam tez wlasny biznes siedze obecnie w irlandii I nie koniecznie chce sie wyniesc na stale ale polroczne pobyty I biznes czemu nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: praca dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.15, 12:34 no to fajnie,że ktoś podziela mój pomysł. Trzeba najpierw znaleźć parę osób ,które nie boją się zainwestować. Następnie ze wspólnego kapitału zatrudnić ze 3 osoby ,fachowców w swoich dziedzinach które nasze pomysły będą umiały wcielić w życie. Jestem zdania ,że nie wszyscy się na wszystkim znają, więc trzeba nam takich osób. Ludzie ci muszą dokładnie znać specyfikę rynku i przepisy. My oczywiście czyli założyciele grupy mamy pełną kontrolę . co tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska do Bemeta IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.15, 12:45 Witaj, Mieszkasz dość długo na GC, na pewno potrafisz udzielić mi następujących informacji: - jak długo trzeba pracować na Wyspach aby nabyć praw do ichniejszej emerytury? - jak wysoka jest najniższa emerytura? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: do Bemeta 15.03.15, 14:20 www.abc.es/economia/20141229/abci-retraso-edad-jubilacion-201412262147.html tam w zasadzie jest wszystko, i to w miare logicznie wyobrazkowane. jak bede mial chwile czasu to napisze wiecej. cincodias.com/cincodias/2014/10/01/economia/1412169479_503378.html a tu kliknij tam gdzie lupa i zobaczysz wartosci w euro. Pozdrawiam, bart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Re: do Bemeta IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.15, 15:12 Bardzo dziękuję za szybką, konkretną odpowiedź. Jeżeli mogę Cię prosić, bo mie potrafiłam doczytać, ile min.liat trzeba przepracować, by osiągając wiek emerytalny, otrzymać te emeryturę. Mogłabym prosić o Twojego maila, chciałam zadać jeszcze kilka pytań, jeżeli można. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: do Bemeta 26.03.15, 17:35 napisz na leon_zbowidowiec@yahoo.es i podam ci ten powazny adres. Pozdrawiam, bart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Re: do Bemeta IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.15, 18:51 Wysłałam maila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markp Re: praca dla wszystkich IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.03.15, 21:33 Jestem hydraulikiem i zajmuje sie też klimą.Ale kupiłbym apartamenty i zarabiał na wynajmie .Jak sądzisz to może działac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodi Re: praca dla wszystkich IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.15, 12:03 Hej, uważam, że to świetny pomysł, np. kuchnia polska na Teneryfie :) Panowie i Panie do dzieła :) Dodi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: praca dla wszystkich IP: *.play-internet.pl 17.11.15, 11:51 Myślę, że warto zacząć od drink baru, bo bez picia tam nie da się wytrzymać i na tym jest najlepszy deal. W dobrym punkcie koszt kilku łuków napoju z lodem to od 2 do 6 €. Mam kilka pomysłów i bywam często na Teneryfie. Uważam, że jest to idealne miejsce do życia. Przede wszystkim klimat, ale również ludzie, naprawdę fajni. Jestem otwarty na wszelkie propozycje działania i współpracy ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edziawolak76 Re: praca dla wszystkich 13.12.15, 19:36 Udalo mi sie zrobic pierwsze szkolenie fitnesowe na teneryfie( bylo 7 osob z Irlandii) teraz wybieram sie na 2 tygodnie popatrzec i porozmawiac z polakami ktorzy tez chca cos robic na teneryfir bede od 16 grudnia do 2 stycznia . chetnych na spotkanie przy kawie prosze o smsa lub telefon 00353 857392405 pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: praca dla wszystkich IP: *.play-internet.pl 17.11.15, 12:04 Jestem za. Często bywam na Teneryfie i mam w planach otwarcie tam biznesu. Mam też kilka pomysłów i popieram w pełni działania w grupie, ale czy my Polacy jesteśmy do tego zdolni i czy możemy sobie ufać? Mój przyjaciel mieszka tam od kilku lat i odwiedzam go co jakiś czas. Myślę, że warto spróbować żyć na tej wyspie, ale trzeba mieć kilka dobrych pomysłów, kapitał i współpracować z fajnymi ludźmi. Dobry pomysł i wspólne działanie w jednym rozsądnym kierunku może przynieść świetne efekty. Jestem otwarty na propozycje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gd2749 Re: praca dla wszystkich 13.12.15, 11:36 Siemanko drodzy rodacy ,ciekawi mnie jak ten pomysl sie rozwija ? Odpowiedz Link Zgłoś
gd2749 Re: praca dla wszystkich 13.12.15, 12:38 Szukam pokoju do wynajecia na kilka przyjazdow dla 1 osoby . Costa Adeje lub bliska okolica. Zainteresowanych prosze o kontakt na email. biznes.tenerife@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
edziawolak76 Re: praca dla wszystkich 13.12.15, 19:51 Udało mi się zrobić pierwsze szkolenie fitnesowe na teneryfie( bylo 7 osób z Irlandii) teraz wybieram się na 2 tygodnie popatrzeć i porozmawiać z polakami którzy tez chcą coś robić na Teneryfie bede od 16 grudnia do 2 stycznia . chętnych na spotkanie przy kawie proszę o SMS lub telefon 00353857392405 pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
edziawolak76 Re: praca dla wszystkich 13.12.15, 19:46 Udało mi się zrobić pierwsze szkolenie fitnesowe na teneryfie( bylo 7 osób z Irlandii) teraz wybieram się na 2 tygodnie popatrzeć i porozmawiać z polakami którzy tez chcą coś robić na Teneryfie bede od 16 grudnia do 2 stycznia . chętnych na spotkanie przy kawie proszę o SMS lub telefon 00353 857392405 pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
newsagora Re: praca dla wszystkich 18.08.17, 13:08 Cześć myślę podobnie, od ponad dekady prowadzę firmę związaną z IT. Sam jestem programistą posługującym się kilkoma językami programowania. Daj znać czy coś przez te 2 lata udało się zorganizować, jak nie to ja jestem chętny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bind Re: praca dla wszystkich IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.11.17, 12:07 Witam A można prosić o kontakt. Czy gdzie mogę napisać Bo tematy programowania są bardzo bliskie. I tez chętne. Mam firmę w Polsce i na Teneryfie jak by się znalazło to dołączę. bvrusa@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko a kupienie i wynajmowanie apartametu IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.03.15, 21:27 Jak wygada sprawa wynajmu apartamentów .Chętnie bym kupił ze 3 i jakiś mały dla mnie . Czy to jest dobra metoda w tym terenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: praca i zycie na teneryfie IP: 212.191.130.* 09.04.15, 13:20 Witam serdecznie. Chcę zamieszkać na Teneryfie a jak z pracą. Jeśli możesz dac odpowiedź będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
jacekmasaz67 Re: praca i zycie na teneryfie 13.04.15, 09:00 Hej - zauważyłem twój wpis na blogu "praca i życie na teneryfie"w październiku 2015 chcemy rzucić wszystko w Polsce i jechać szukać pracy na teneryfie Moja przyszła żona jest Mgr Hotelarstwa ja jestem masażystom, i dietetykiem, do października zrobię jeszcze uprawnienia Trenera Personalnego na Unię E. czy jest szansa znaleźć pracę na teneryfie ????? czy jest raczej ciężko Pozdrawiam Jacek.W mój mail to jacekmasaz@wp.pl Dzięki niezależnie czy będziesz chciała odpowiedzieć czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
christoof Do "jestem masażystom" i innych nawiedzonych 16.05.15, 00:41 Kanary są fajne, ale nie róbcie z siebie głupków Bez FANTASTYCZNEJ znajomości hiszpańskiego zapomnijcie o Kanarach Odpowiedz Link Zgłoś
edziawolak76 Re: praca i zycie na teneryfie 13.12.15, 19:48 jak tam udalo sie cos zrobic na Tenerifie ??? Mi udało mi się zrobić pierwsze szkolenie fitnesowe na teneryfie( bylo 7 osób z Irlandii) teraz wybieram się na 2 tygodnie popatrzeć i porozmawiać z polakami którzy tez chcą coś robić na Teneryfie bede od 16 grudnia do 2 stycznia . chętnych na spotkanie przy kawie proszę o SMS lub telefon 00353 857392405 pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz-kraw Teneryfa 06.05.15, 09:04 Witam, od 8.05 2015 bedę przez tydzień na Teneryfie w Puerto de la Cruz. Z checią spotkam się z Polakami mieszkającymi na stałe. Mój e-mail ofertybiznes@vp.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yasiec Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.matcom.com.pl 10.05.15, 17:30 Siema, a ja chcę tam do Was wyjechać na stałe. Jestem wesołym pacjentem, umiem grać na gitarze, akordeonie i śpiewać dobrze gotuję. Znudziła mi się praca w budżetówce hehe. Napisz, w jakich dziedzinach najszybciej znajdę coś do roboty, proszę. Jestem inżynierem gospodarki przestrzennej, znam się na wielu rzeczach-budowlanka, ogrody,animacja kultury nawet😊 Mam wszystkie kat. prawa jazdy -oprócz autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 13.07.15, 23:48 Na teneryfie nie ma zadnych fabryk, gastonomi jest duzo barow, hoteli, sklepow.jezeli chcesz sie wbic na rynek to musisz znac b.dobrze hiszpanski, i najlepiej naucz sie juz zanim przyjedziesz tu jest bardzo drogo. dwa tygodnie kursu kosztuje 250euro , miesiac 500e. Ja bylam dwa miesiace i dopieo zalapalam podstawy, Duzo barow plajtuje, obcokrajowcy otwieraja , a po pol roku zamykaja i zbieraja na bilet do kraju. Duza konkurencja , kanaryjske Gastronomie sa gora bo prowadza restauracje, bary od lat, rodzinne interesy,, a przyjedzie Taki polak czy niemiec , ma pare groszy w portwelu i chce wystartowac, ale zanim sie uniesie to i zaraz spadie.To juz nie te czasy, tu tez juz pomalu nadchodzi kryzys...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek gc IP: *.play-internet.pl 20.05.15, 13:14 Witam nie znosze zimy i od jakiegos czasu planuje z warszawy przeprowadzic sie na wyspy za kilka tygodni wybieram sie na gc planuje kupic wille chetnie spotkal bym sie z kims z polski zeby dowiedziec sie czegos wiecej o tym miejscu czy ktos z was widzi jakis biznes ktorym mozna by sie tam zajac badzo prosze o kontakt soltys007@onet.pl slawek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalena Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 29.05.15, 16:17 nie mam duzo pieniedzy wszedzie czytam jak jest tam biednie.bardzo bym chciala wyjechac z rodzina tam ale nie wiem czy to mozliwe przez opinie ludzi bo bezrobocie 35procent.Nie licze na nie wiadomo jakie zarobki znam jezyk angielski perfekt moge pracowac w fabryce napewno nie w knajpie hotelu dajcie znac chce tam wynajac mieszkanie i poprostu jak wy zyc odezwijciie sie Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 13.07.15, 23:36 ja mieszkam od marca na Teneryfie i prawde mowiac to mi sie juz odwidzialo. Jako Urlop to cudownie , ale jezeli chodzi o prace to ciezko. przeprowadzilam sie z Niemiec, mieszkalam tam 15 lat. mialam wlasny dom i prace, Moj chlopak namowil mnie na przeprowadzke,ja sprzedalam wszystko i na teneryfe. Znam trzy jezyki obce, moj chlopak zna perfekt Hiszpanski, ale mimo wszystko jest ciezko wbic sie na rynek. Kanaryjczycy Maja swoich ,a moj chlopak pracuje dorywczo u niemcow, ale juz i to sie konczy. Niemcy tez nie Maja pieniedzy i u nich tez juz tu sie nie zarobi. Prawde mowiac to zaluje ze tu przyjechalam z tym calym kontenerem mebli, tylko wciagnela sie w duze koszty, a o pracy ani slychu. Naprawde jest bardzo ciezko. Zobacze co sie wydazy do wrzesnia, jak nic to z powrotem do niemiec.. Nic nie da piekna pogoda , jak pieniazkow ubywa . Wiec zanim wszystko strace , wroce .zanim bedzie za pozno...Naprawde przemyslcie wszystko dokladnie, bo to nie jest takie proste jak by sie wydawalo i ceny tez wysokie, a jezeli juz cos znajdziesz jakas prace to zarabia sie bardzo malo, ledwo co na zycie wystarczy. Naprawde pomxslcie nad tym. Ja zrobilam duzy blad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blackcat Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.15, 12:49 Hej viza335 - słyszałam, że na wyspach nie jest łatwo, ale Twój wpis, to dopiero moc obrazu. W Polsce jest to samo, już Warszawa wypaliła się z pracą i z niej trzeba uciekać, a takie informacje, jakie napisałaś, przynajmniej dają świadomość, gdzie nie należy szukać pracy. Mam nadzieję, że znajdziecie na wyspie -oboje - fajną i dobrze płatną pracę, pomimo tego, co Was spotkało. Byłoby lepiej, aby jednak połączyć przyjemne z pożytecznym. Chyba w Andaluzji jest lepiej z zatrudnieniem. Tam wybiera się pewien znajomy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 14.07.15, 15:22 Hej Blackcat moj chlopak zyl na Teneryfie siedem lat i w 2012 roku przyjechal do niemiec do Pracy bo juz zaczynalo sie zle dziac. Przez te siedem lat pracowal bez umowy, glownie u niemcow , dobrze ze znal niemiecki bo i bez niemieckiegu kiepsko. I teraz tez nie za wesolo. Zna biegle 4 jezyki. Szukaja duzo do Hoteli na Recepcjoniste , ale to tez za marne grosze. Dostaniesz 800 euro za 12 godzin pracy. Ale musze powiedziec ze te upaly tez zabijaja. Na poczatku bylo fajnie, cieszylam sie ze w koncu tu jestem, ciagle cieplo, ale jak na co dzien tylko upaly powyzej 30 stopni i susza to naprawde jest meczace. No w Andaluzji chyba tez mieszkania nie sa tak drogie jak tu i zycie jest troche tansze. Tu mimo kryzysu mieszkania tu sa bardzo drogie . Za Studio musisz zaplacic okolo 450-500 euro (a zarobisz 800) plus 3miesiace kaucji plus makler.Bez klimy i w scianach jak z papieru, wszystko slyszysz co u sasiada sie dzieje. Spojrz na nieruchomosci na teneryfie. Ceny jak z kosmosu mimo kryzysu, a co najgorsze to nikt nie kupuje tych drogich Villi. Niemcy czy Anglicy pozbywaja sie. Kupili za czasow Peset a teraz by chcieli dobry Interes zrobicJak teraz stary niemiec cos kupi to tylko male mieszkanko, zeby tu spedzic zime. Obserwuje juz pare lat rynek nieruchomosci na Teneryfie, to niektore domy stoja juz po siedem- osiem lat Zylam w polsce i ostatnie 15 lat w niemczech i musze przyznac, ze w niemczech tez ie bylo latwo wystartowac ale w najgorszym wypadku masz socjal i jestes ubezbieczony, pomoga Ci tez nauczyc sie jezyka i znalesc prace. Ja mialam stala prace i bylam ustawiona, i tak mnie podkusilo... ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 14.07.15, 16:36 viza335 napisał(a): Zylam w polsce i ostatnie 15 lat w niemczech i musze przyznac, ze w niemczech tez ie bylo latwo wystartowac ale w najgorszym wypadku masz socjal i jestes ubezbieczony, pomoga Ci tez nauczyc sie jezyka i znalesc prace. Ejże, w jakich ty Niemczech żyjesz, bo chyba nie w tych samych, co ja. Socjal tak, jeśli masz do niego prawo, czyli znalazłeś sam pracę i wsystkie swoje potrzeby życiowe od dawna realizowałeś w Niemczech. To samo dotyczy znalezienia pracy, Rzeczywiście mili ludzie z Arbeitsagentur dadzą ci sto adresów do Leihfirm. Nauczysz się języka, ale od kilku lat Arbeitsamt już do tego nie dopłaca i za kursy, np. w VHS, płacisz sam. Zmieniło się mocno. No chyba, że masz obywatelstwo niemieckie, ale teraz dziadek z Wermachtu nie wystarcza. Musi być ojciec, matka, ewentualnie długi pobyt, egzamin (język poziom B1 plus egzamin z prawa i historii Niemiec, oba płacisz sam). No i jeszcze, żeby dostać obywatelstwo nie możesz korzystać w danym momencie z żadnego socjalu. Oczywiście np. Kindergeld mieć możesz, ale już Wohngeld cię wyklucza. Warto to uświadomić ludziom, którzy chcą spróbować w Niemczech, że na starcie nikt im nie pomoże, a tu kaucja (średnio 3 Kaltmiete) też obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.dyn.telefonica.de 14.07.15, 19:44 "ostatnie 15 lat w niemczech" oznacza, że ona miała tą fazę przed wprowadzeniem Agenda 2010 i zastąpieniem soziale Marktwirtschaft przez marktkonforme Demokratie. Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 14.07.15, 20:06 To Prawda, ja zrobilam sobie obywatelstwo po osmiu latach pobytu egzaminy nie byly wcale takie drogie. Nie bralam socjalu, ale moi znajomi przed trzech laty przyjechali z dwojka dzieci i trzecie w drodze. Poszli do Arbeitsamtu i na poczatek dostali socjalne plus kinergeld. Mieszkali u mnie, a po trzech miesiacach dostali mieszkane socjalne.Musza pisac podania o prace, ale z braku znajomosci jezyka .maja tylko same odmowy i miesiecznie wyciagna wiecej wraz z Kindergeld jak ja pracujac.Moze nie jest tez za wesolo ,ale zawsze cos.W ktorym innym kraju dostaniesz cokolwiek jako emigrant...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.montana Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.Red-79-153-108.dynamicIP.rima-tde.net 15.07.15, 18:40 Cóż za ambicje zyciowe,zycie na zasilku! Moze ludzie dzieki temu co napisalas przestana myslec ze wyspy sa rajem do mieszkania,chociaż z drugiej strony wydaje mi sie ze troche przesadzasz. Jesli praca jest w hotelu na umowe to pensja wg convenio,nie wiem skad 800 euro za 12 godzin wytrzasnelas,ja robie 40h tygodniowo i mam 1315e na reke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blackcat Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.15, 21:46 B.montana - poniżej zacytowałam Twój częściowy wpis. "Cóż za ambicje zyciowe,zycie na zasilku!" Byłoby lepiej bez złośliwości. Pokojówka w Hiszpanii mogłaby wyciągnąć, przy dobrych wiatrach, 1500 euro. A chyba każdy przyzna, że sprzątanie, to nie jest praca dla ambitnych, tylko dla wytrwałych. To nie stanowisko zarządcze. Ty zasuwasz codziennie, aby zarobić 1300 euro po 12 h, a zasiłek w Niemczech (bez wykonywania pracy) gwarantuje opłacone mieszkanie i wyżywienie, bo z tej kasy przeżyje się bez zmartwień. I jeśli nie potrafisz być ematyczna/czny, to nie wypowiadaj się na forum lub zmień sposób prezentacji własnych myśli. Musisz być nieszczęśliwą osobą, bo tylko takie osoby są złośliwe i lubią dogryzać innym. Jeśli odczuwasz jeszcze przy tym przyjemność, to zacznij pracować nad własnym charakterem, z takimi ludźmi ciężko się żyje i prowadzi to zwykle - do utraty fajnych osób z własnego środowiska. I zostaw wiza335 w spokoju. Każdy z osobna zdobywa doświadczenia życiowe, te smutne i te radosne. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.montana Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.Red-81-33-61.dynamicIP.rima-tde.net 16.07.15, 23:37 Black cat-jesli ktos publicznie pisze o zyciu na zasilku,to mam prawo go ocenic-tak samo jak ty oceniasz mnie. Ja akurat jestem przeszczesliwa w miejscu w ktorym zyje i z Zycia ktore prowadze,chociaż w Polsce miałam dużo Bardziej "prestizowa" prace-tyle ze to nie wszystko. A dlaczego mam wiecej szacunku do sprzataczki niz kogos kto zyje z zasilkow? Bo sprzataczka pracuje,a nie wykorzystuje korzystna polityke socjalna panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 17.07.15, 11:27 To akurat trafilas do dobrego hotelu, nie wszedzie dobrze placa. W niektorych masz umowe na pol etatu, a pracujesz na poltora, Rozejrzyj sie co sie na wyspie dzieje,Jest duze bezrobocie, wybieraja i przebieraja,okres probny dwa tygodnie (za darmo) i nastepny prosze...) Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 17.07.15, 11:35 To akurat trafilas do dobrego hotelu, nie wszedzie dobrze placa. W niektorych masz umawe na pol etatu, a pracujesz na poltora. Rozejrzyj sie co sie na wyspie dzieje! Jest duze bezrobocie,wybieraja i przebieraja,okres probny dwa tygodnie (za darmo) i nastepny prosze...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blackcat Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.15, 21:58 Viza335, Popieram!!! Człowiek niezadowolony nigdy nie wrazi zrozumienia, zawsze szuka dziury w całym. Po roku pracy w Niemczech obcokrajowiec dostaje zasiłek, i obywatelstwa nie trzeba. W końcu należymy do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 16.07.15, 21:39 Blackcat masz 100procentowa racje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blackcat Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.15, 21:19 Hej visa, Najważniejsze, to zmienić coś w swoim życiu, gdy obecne nie za bardzo cieszy. Spróbowałaś, i teraz wiesz, co dla Ciebie jest lepsze. Być może musiało wystąpić to kuszenie losu, abyś zrozumiała, że najbezpieczniej na tę chwilę jest w Niemczech, a Wyspy Kanaryjskie jedynie na urlop, przyjemny weekend. Nic nie dzieje się w Naszym życiu przypadkiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.15, 19:13 Byłam na Teneryfie przez miesiąc na wakacjach i z tego co rozmawiałam z ludźmi tam pracującymi (obcokrajowcy, nie Hiszpanie, jedna osoba żyje tam trzy lata, inne więcej, niektórzy kilkanaście z przerwami): co do zarobków, to chyba nie byli do końca szczerzy, więc się nie wypowiadam. Acz ktoś tam dorabia wynajmując pokój czy wożąc ludzi, więc chyba różowo nie jest. Dwupokojowe mieszkanie (jedna osoba pokój + pokój z kuchnią, druga osoba dwa pokoje, kuchnia oddzielnie) 400 euro miesięcznie, ale też kwestia lokalizacji, no i nie pytałam o jakieś dodatkowe opłaty. Praca w turystyce, oczywiście komunikowanie się kilkoma językami (ludzie, z którymi rozmawiałam - ich język ojczysty, jeśli jest to rosyjski lub niemiecki to bardzo się przydaje, oprócz tego hiszpański, angielski i często jeszcze jakiś, acz poznałam też chłopaka, który pracuje z Anglikami i po hiszpańsku mówi bardzo słabo), ale praca na akord, duża konkurencja, pracujesz w jednej firmie kilka lat, masz dobre stosunki z szefostwem, ale jakby co, to usłyszysz, że na twoje miejsce jest wielu chętnych. Ja się zgadzam, że Teneryfa jest piękna, a klimat bajeczny, ale jakichś szczególnych zalet poza tym nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.agg2.cbr.rsl-rtd.eircom.net 27.07.15, 14:44 W drugiej polowie pazdziernika wybieram sie wlasnie na teneryfe, bede rezerwowal hotel w Puerto de la Cruz. Lece niestety sam, kazdy z moich znajomych zajety. Chetnie poznalbym jakas kolezanke dla spedzenia wspolnie czasu. Przez tydzien nie bede mial do kogo sie odezwac, milo byloby chociaz z kims zjesc kolacje: ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darkoo Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.07.15, 19:09 hej ja jestem Polakiem mam 38 lat na imię Darek moją pasją są motocykle i góry chcę znaleźć pracę na Teneryfie powiedzmy że od października czy mogłabyś mi jakoś pomóc w tym z góry dzięki Darek Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 16.07.15, 21:29 Hej, jak juz napisalam, jezeli wybierasz sie do pracy na teneryfe to przede wszystkim powinienes znac jezyk hiszpanski i miec na start pare tysiecy euro. napisalam juz moja opinie na temat pracy na teneryfie, ale jezeli uwazasz ze mimo wszystko sprobujesz to zrob to. Ja tylko powiem jedno: gdybym mogla cofnac czas, zaoszczedzilabym nerwy , stres i kupe tysiecy euro, ktore wydalam na transport mebli i start tutaj. To samo teraz bedzie czekac mnie w druga strone...Ale sprobowalam i wiem ze to byl blad dla mnie przynajmniej. Ale sprobuj! Do odwaznych swiat nalezy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojuliab Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.Red-88-1-18.dynamicIP.rima-tde.net 17.11.15, 10:45 Witam prosze o kontakt my tez pol roku tutaj 639690770 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agabe1980 Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.01.16, 15:07 Czesc ja chcem tam przyjechac czy mozesz mi kilka rzeczy powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: premislav Re: praca i zycie na teneryfie IP: 31.179.132.* 03.02.16, 13:07 Planuję przeprowadzkę na Teneryfę, jestem na etapie poszukiwania pracy i mieszkania. Jeśli ktoś ma jakieś info to proszę o kontakt: przemyslaw.piatek.pp@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
olekbolek23 Re: praca i zycie na teneryfie 15.04.16, 16:53 Witaj chce w przyszłym roku kupic łódz na teneryfie i na stałe się przeprowadzić mógłbyś napisac w kilku zdaniach jak się tam zyje i jakie są ceny wynajmu mieszkan i domów z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
ziolko123456789 Re: praca i zycie na teneryfie 05.05.16, 15:10 Czesc mam na imie Mariusz chcialbym wyjechac na teneryfe na stale,pracuje w holandii od 10 lat na wozkach widlowych ale szczerze zawsze chcialem wyjechac do cieplych krajii ,upatrzylylem sobie teneryfe jest tam pieknie ale nikogo tam nie znam i niewiem od czego zaczac ,jesli ktos moze mnie nakierowac lub pomoc to bym byl bardzo wdzieczny za pomoc dziekuje to do mnie email Ziolko2929@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
wypozycznas_pl Re: praca i zycie na teneryfie 27.10.16, 22:07 Witam Mam prosperującą firmę wypożyczalni segway w Polsce i szukam współpracowników lub wspólników do rozszerzenia oferty na Teneryfie (proste wypożyczanie na godziny lub doby). Osoby zainteresowane proszę o kontakt e-mail biuro@wypozycznas.pl - proszę dopisać czy jesteś zainteresowany/a pracą czy masz swój mały kont (lokal) i jesteś zainteresowany spółką. Pozdrawiam Adam 0048501138065 (tylko w godz. 10:00 20:00 czasu polskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
viza335 Re: praca i zycie na teneryfie 28.10.16, 18:09 Witam, troche za pozno z tym pomyslem, tego tu w brud. W miastach turystycznych duza konkurencja i ceny leca na dol, troche ryzykowne na spolki...) Pozdrawiam Viza335 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia1000 Re: praca i zycie na teneryfie IP: *.3-1.cable.virginm.net 12.01.17, 14:06 byłabym zainteresowana, prosze o kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
jurekno Re: praca i zycie na teneryfie 06.03.17, 18:25 Czesc Bylismy w styczniu na Teneryfie ,jest piekna Jedziemy znowu koniec marca i mamy zamiar cos kupic Szukamy kontaktow posdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: praca i zycie na teneryfie 06.03.17, 20:37 Ostatnio w SPAR maja ziemniaki 3 kg za 1,79 ojraków, mimo gigantycznej paniki calabacin jest po 99 centów. Postaw konkretne pytanie dostaniesz konkretna odpowiedz. Zamierzam cos kupic? Motor, lódke, dom, paczke fajek, szesciopak piwa? Tak jestem zgryzliwy, ale znam odpowiedzi. Chcesz kupic chalupke, napisze ci o kosztach utrzymania, chcesz zrobic krem z dynii równiez, No problem. Chcesz sie zajac hodowla czarnej swini kanaryjskiej, powiem ci gdzie dostaniesz prosiaczka za darmo.... ale mamy zamiar cos kupic? Szukamy kontaktów? Jezeli szukacie kotaktów to znam znakomity swinger klub ale na GC. Wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
jurekno Re: praca i zycie na teneryfie 07.03.17, 10:39 Mieszkamy teraz w Oslo . Mamy po wielu latach dosc miasta myslimy o jakims domku do remontu z dzialka posa miastem Hodowla swinki napewno dobra sprawa, klub wieczorem wskazany Koszty utrzymania beda wszedzie . Patrzac po cenach jest to dwa razy mniej niz w Oslo Ceny materialow budowlanych tez sa znacznie nizsze Ja pracuje przy remontach domow i mieszkan od 25 lat Jak jest z zakupem samochodu .rejestracja i ubezpieczeniem A propo uwielbiam krem z dyni nauczylem sie og gotowac w Afryce kilkanscie lat temu uwielbiam kuchmie swiata , ale i Polska tradycyjna Napisalem niezbyt szegolowo bo nie liczylem ze ktos sie odezwie dzieki za odpowiedz Jurek Odpowiedz Link Zgłoś