czyzbytoczyzyk 26.07.09, 20:43 pytanie do tych, którzy kochają podróże również i żołądkiem ;) co na Tene. jest rzeczą konieczną posmakowania? jakie danie? czy w ogóle cos takiego jak kuchnia regionalna jest? w jakim miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ann_jazon Re: kulinarnie - Gomera IP: 89.72.27.* 14.08.09, 18:53 Co do Teneryfy - sama nie wiem, w sumie jedzą po hiszpańsku, dużo ryb i owoców morza, chyba że w kwestii trunków - to zdecydowanie likier bananowy i likier Drago. Natomiast z Teneryfy blisko na Gomerę i tam właśnie nas uraczyli kilkoma lokalnymi specjałami: 1. Gomeron - piwo z miodem palmowym i cymś tam jeszcze - takiego paskudztwa to jeszcze nie piłam 2. Likier na skórkach pomarańczy - nazwy nie pamiętam - to akurat było dobre 3. Migdałowe ciastko (równiez ma jakąś lokalną nazwą) - cóż - herbatnik jak herbatnik, zęby można na nim połamać, wielkości połowy dłoni - ten "przysmak" to "jedyne" 2 Euro 4. Kozi ser - tego nie jadłam, więc się nie wypowiadam na temat walorów smakowych, wygląd raczej mało ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guancho Re: kulinarnie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.08.09, 20:57 z napitkow Licor de platano - likier bananowy Ron Miel - rum z miodem palmowym i wogole rumy z Arehucas Z jedzenia przedewszyskich "jednogarnkowe" typowe to ryby a la plancha czyli poprostu smazona na oliwie z obu stron z sosami mojo rojo i mojo verde, miejscowa zupa Ropa Vieja, i oczywiscie papas arrugadas - male, miejscowe ziemniaczki gotowane w skorkach i bardzo osolonej wodzie. Oprocz tego mozesz szukac w lokalach cherne al cilandre (kolendra) lub en escabeche (ostra zalewa) caldo de pescado ( lekka zupa rybna) Conejo en salmorejo ( krolik w warzywach) baifito en adobo gambas de ajillo ( krewetki smazone w oliwie z czosnekiem, ostra papryka i pietruszka) potaje de berros ( danie z rukwi wodnej wiec pewnie tylko w lepszych restauracjach) czy rancho canario Do tego sery Queso de flor z Guia bardzo smaczne, tak swieze ( FRESCO) jak i wedzone. Z deserow Bienmasabe - baardzo smaczne - mielone migdaly, miod palmowy, limonka, jajka i cos tam jeszcze :) Flan - co sjak budyn, podobnie jak i ponizsze leche asada I lody z dodatkiem gofio ( polecam cukiernie w Galdar na ryneczku :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guancho Re: kulinarnie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.08.09, 20:59 oprocz lodow w Galdar ( Gran Canaria) pozostale potrawy powinienes znalesc na Tene choc nie wiem czy uda Ci sie ich skosztowac w Playa de Las Americas :) tam raczej trafisz na fish & crips czy tez das schnitzel mit bier :) Odpowiedz Link Zgłoś