Dodaj do ulubionych

Czy mam zerwane ACL

07.10.13, 16:47
Witam. Podczas pewnego meczu piłki nożnej skręciłem mocno tułów a korek został w podłożu i tym sposobem skręciłem kolano. Miałem 3 punkcje. Krwiaka z tyłu kolana, bół łydki. Pierwszy ortopeda stwiedził po 2 tygodniach od zdarzenia lekka niestabilnośc ale także iz nie ma do końca pewności. Zlecił USG. Na USG wyszło że mam brak ciągłości tegoż więzadła(ACL) i prawdopodobnie jest naderwane (częściowe przerwanie w obrębie przyczepu udowego)-ortopeda pracuje w ośrodku w którym robiono USG. Jednak zlecił jeszcze rezonans, na który czekam na NFZ. Będę miał w październiku. Drugi ortopeda dwkurotnie mnie badał podczas dwóch wizyt i nie stwierdził niestabilności. Leczenie zakończył gdy zeszła opuchlizna. Coż mam robić? Czekać na rezonans? Zapisać sie do innego orotpedy? Czasami podczas schodzenia ze schodów troche mnie boli z przodu kolano (lekko). Gdy wchodze nie. Dodam iż 1,5 misiąca po wypadku byłem w górach. Zdobyłem Giewont, 5 Stawów, Jasknie Mroźna itp... Nie czułem praktycznie zdanych dolegliwości zwiaznych z kolnem tyle ze stawiałem je ostrożniej no i chodziłem w opasce. Nie wiem co mam myślec o tym.
Drugi ortopeda robił test szuflady i nie stwierdził niestabilności. Póki co mija 5 miesiąc od zdarzenia i nic złego nie dzieje mi sie z noga, jedynie mam problem z dociągnięciem jej do pośladka brakuje niewiele, ale zauważam ze wraz z upływem czasu jest coraz lepiej. Kolano nie ucieka, wróciłem do pracy. Na ropoznaniu lekarz napisał S83. Czyli co? Stwierdził skręcenie rzepki? Ogólnie ortopedzi na NFZ są bardzo mało komunikatywni. Sam już nie wiem co o tym myśleć. Niby podczas skręcenia lewa noga była przez chwilę właśnie w lewo skręcona wraz z rzepką i po chwili wróciła na miejsce. Czekam na rezonans który mam 25 października, potem zapisze się do dobrego specjalisty. Może wy macie jakieś sugestie?
Obserwuj wątek
    • paput1987 Re: Czy mam zerwane ACL 08.10.13, 20:55
      podpowie ktoś cos?
    • jul18 Re: Czy mam zerwane ACL 24.10.13, 14:39
      Polecam wizytę u dr Mariusza Smolika w Tychach -super specjalista-zna się gość na rzeczy ,a potem na rehabilitację do A.Klapka lub M.Wiera-Rymarczyka, z tego co wiem przyjmują teraz w Piekarach Śląskich przy Urazówce -Recover Centr. Rehab.Pourazowej
      • paput1987 Re: Czy mam zerwane ACL 25.10.13, 13:12
        jul18 napisał(a):

> Polecam wizytę u dr Mariusza Smolika w Tychach -super specjalista-zna się gość
        > na rzeczy ,a potem na rehabilitację do A.Klapka lub M.Wiera-Rymarczyka, z tego
        > co wiem przyjmują teraz w Piekarach Śląskich przy Urazówce -Recover Centr. Reh
        > ab.Pourazowej
        dzisiaj zrobiłem rezonans jednak opis dopiero będę miał za tydzień, tymczasem wrzucam zdjęcie, czy po nim da się rozpoznać czy mam zerwane więzadło przednie krzyżowe?
        [img]https://img843.imageshack.us/img843/5053/sis4.jpg[/img]
    • iguana024 Re: Czy mam zerwane ACL 13.11.13, 14:32
      Witam, piszę prace magisterska na temat "ocena motywów i barier w podejmowaniu aktywności fizycznej u pacjentów po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych" proszę o pomoc w wypełnieniu ankiety. osoby po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych proszę o pomoc :)
      link do ankiety:
      docs.google.com/forms/d/1cIx7Y0lqsoO2_CIbh0TQylep-Jm64k9ZTkXynpZkabo/viewform
    • iguana024 Re: Czy mam zerwane ACL 25.11.13, 13:40
      Potrzebuje pomocy w wypełnieniu ankiet do pracy magisterskiej. Temat pracy: Ocena motywów i barier w podejmowaniu aktywności fizycznej przez pacjentów po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych. Do wypełnienia ankiety potrzebuje osób po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych. Jeśli sami takimi osobami nie jesteście ale znacie kogoś kto przebył ten zabieg podeślijcie ankietę tej osobie. Mama, tata, wujek, ciotka, babcia, siostra, brat, kuzyn, kolega - wszyscy.
      z góry dziękuję
      i oczywiście obiecuję odwdzięczyć się pomocą w waszych ankietach :)

link do ankiety:
      docs.google.com/forms/d/1cIx7Y0lqsoO2_CIbh0TQylep-Jm64k9ZTkXynpZkabo/viewform
    • hq89 Re: Czy mam zerwane ACL 05.12.13, 09:13
      Mógłbyś napisać co wynikło po rezonansie? Mam niemal identyczny przypadek, z tym że, byłem unieruchomiony 3 miesiące. Po 6 punkcjach kolano przestało puchnąć, lecz niestety miałem duży zanik mięśni. Rehabilitacja trochę pomogła (szczególnie przy odbudowie mięśni), lekarz zarzekał się że, już musi być ok. Ja jednak nie mogę dalej dogiąć nogi, czuje przy tym duży ból od tylnej części kolana. W dodatku noga przy rozluźnieniu mięśni, jakby przeskakuje. Często dzieje się to także przy "zwykłym użytkowaniu":). Niedawno udałem się do innego specjalisty, który stwierdził niestabilność kolana i wysłał mnie na RM. Termin dopiero w marcu. Napisz proszę co dalej wynikło w Twoim przypadku. Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka