Dodaj do ulubionych

WDŻ w gimnazjum

07.03.17, 12:08
Czesc, głownie mam pytanie czy WDŻ w gimnazjum jest obowiązkowy? Wydaje mi sie że jak ja chodziłam do szkoly to albo tego nie bylo albo nie wszyscy chodzili a moja córka jest teraz w 1 klasie i od tego półrocza mają godzine w tygodniu i nic nie ma mowy o tym że to jakies dodatkowe. I jeszcze wszyscy razem to mają a nie powinno być osobno dla dziewczyn i dla chłopców jak już? Dziękuje za odp
Obserwuj wątek
    • tagliatele Re: WDŻ w gimnazjum 07.03.17, 13:25
      To są zajęcia dodatkowe i nie trzeba chodzić - na początku roku rodzice wyrażają zgodę na uczestnictwo dzieci w zajęciach albo jej nie wyrażają. Zajęcia prowadzone są przez 1 semestr całą klasą, ale niektóre lekcje są dzielone - np. w jednym tygodniu same dziewczęta, a w drugim sami chłopcy. Nie ma potrzeby dzielenia całości, bo to zajęcia "ogólnorozwojowe". Poproś nauczyciela WDŻ o informacje o programie zajęć, jeśli masz jakieś oboawy.
    • olemaja Re: WDŻ w gimnazjum 08.03.17, 16:21
      U nas był chyba obowiązkowy i część lekcji była razem a częśc osobno ;)
    • prywgim5 Re: WDŻ w gimnazjum 09.03.17, 14:11
      Witam, wychowanie do życia w rodzinie (WDŻ) jest przedmiotem objętym podstawą programową na etapie gimnazjum, ale rodzice mają prawo złożyć pisemną rezygnację z udziału w nim ich dziecka. Jest to jednak bardzo potrzebny przedmiot i zachęcam do uczęszczania. Młodzież uczy się na nim podstawowych zasad funkcjonowania w rodzinie i społeczeństwie, poruszane są zagadnienia rozwoju człowieka, zarówno biologicznego, jak i psychicznego. Niektóre szkoły faktycznie część tematów poruszają w podziale na grupy ze względu na płeć. Dziewczynkom i chłopcom opowiada się wtedy o ich seksualności, typowych problemach dojrzewania czy rodzicielstwie. Więcej szczegółów na temat zagadnień, które omawia się na tym przedmiocie można znaleźć na naszej stronie internetowej: www.prywgim5.krakow.pl/blog/czym-jest-wychowanie-do-zycia-w-rodzinie, można też porozmawiać z nauczycielem prowadzącym i zapytać o szczegółowy program.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka