Gość: janka IP: 80.51.180.* 11.01.05, 15:30 czy ktos tutaj pisze 15 stycznia drugi etap z WOSU- u? Jak wam idzie? macie jakieś newsy ? Czego można oczekiwac na ustnych ?Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misiek Re: Olimpiada z WOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:47 ja pisalem straszny byl.... 22 punkty mialem a Ty? misiek@poczta.pionki.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: Olimpiada z WOS IP: 80.51.180.* 16.01.05, 08:57 Ja na teście miałam 37 choć nie przygotowywałam się w ogóle z funduszy strukturalnych UE, bo myślałam, że będzie tylko program stały, a fundusze dopiero na centralnym. Ale wystarczyło spokojnie pomyśleć. Na ustnej dostałam maxa- 50 pkt i tak jestem w finale i jadę do Warszawy. Czy komuś jeszcze się udało ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Olimpiada z WOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 20:31 a to gdzie pisalas? bo ja wlasnie okregowy w warszawie. Najlepsza osoba w wawie miala 38 pkt... wiec niezle Ci poszlo. Tak prawde mowiac to mialo byc z programu stalego a tu wiekszosc zmienny... no ale coz a final podobno w Pultusku jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: Olimpiada z WOS IP: 80.51.180.* 17.01.05, 09:10 No, ja pisałam w Rzesowie. trochę mnie zaskoczyłeś, bo mysląłm , że w Warszawie sami wyjadacze. Zmiennego programu w takich dawkach te z się nie spodziewałam, ale oni mają fioła na punkcie UE. Niedługo będą 4 olimpiady o UE :)PS. Nie wiesz, może, kiedy jest sie zwolnionym z matury z wosu?, czy juz się kwalifikuje ?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Olimpiada z WOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 16:38 jednak wawka sie posypala... :P z ta UE to przesadzili a zwolnienie z olimpiady to chyba tylko laureaci... :( pierwsze 20 osob w kraju. Ale niemniej gratuluje :) Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rk Zwolnienia z matury IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 23:36 Z matury zwalnia tytuł finalisty, w tej olimpiadzie, niestety, nie uzyskuje się go wraz z wejściem do etapu centralnego, otrzymuje go połowa uczestników centralnego, czyli wg parytetów z tego roku ok. 55 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa01 Re: Olimpiada z WOS 30.01.05, 00:04 jesli olimpiada z WOS to to samo co olimpiada z wiedzy o polsce i swiecie wspolczesnym to w ubieglym roku moj przyjaciel zakwalifikowal sie do finalu kibicowalam mu przez dwa dni finalu rok temu tuz przed finalem dowiedzielismy sie, ze sa dodatkowe lektury, ktore warto przed finalem przeczytac, zwlaszcza do czesci ustnej a o ktorych byla mowa jedynie na stronie olimpiady, wiec zagladaj na nia regularnie w finalowej 9- quizie pytania byly niesamowite: ile wynosi podatek liniowy na litwie ale i kto zostal zastrzelony w 1980 roku w nowym yorku przez niezrownowazonego psychicznie wielbiciela. w tej olimpiadzie mocni sa zawodnicy ze szczecina, w ubieglym roku wygral ja szczecinianin a do finalowej 20 weszla prawie cala ekipa ze szczecinskiego warto walczyc bo jest o co- nagroda glowna poza indeksem, a te otrzymuje finalowa 20, byl laptop jednak podczas calego finalu najwazniejsze jest to by pamietac, ze sie nauczylas i masz wiedze, no i poradzic sobie ze stresem, by ten nie wyeliminowal Cie z gry. Wlasnie dlatego ja caly czas bylam obok mojego przyjaciela, no i zajal miejsce w pierwszej piatce juz zaczyna trzymac za Ciebie kciuki jeszcze jedno, bursa w ktorej w ubieglym roku byli zakwaterowani finalisci to syf totalny,warto wiedziec, by sie nie zalamac na miejscu, ale za to organizatorzy przewidzieli atrakcje, spotkanie z autorem ksiezki- lektury obowiazujacej do olimpiady, spotkanie z Janina Paradowska i wieczorne wyjscie do teatru wielskiego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rk Re: Olimpiada z WOS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 23:45 Warto też wspomnieć, że na quizie były pytania bardzo łatwe, jak nie banalne, wszystko zależało więc od szczęścia. Duża wiedza i umiejętności mogą, niestety, nie wystarczyć; szczególnie na teście przydaje się czasem zwykły traf (mojemu koledze, uważam, że znacznie lepszemu ode mnie, zabrakło 1 punktu; a koleżance, też niezłej, poprawnej odpowiedzi akurat na pierwsze pytanie, gdzie prawie wszyscy strzelali; ja akurat trafiłem to pytanie i minimalnie przeszedłem, ostatecznie byłem tuż za dwudziestką, bo ustny poszedł mi bardzo ładnie, ale troszkę zabrakło). Ustny oczywiście zweryfikuje osoby, które po prostu miały farta, a nie przygotowały się zbytnio do centralnego, ale nie pomoże już do niego niedopuszczonym, którzy nie zostają nawet finalistami, ale cóż, w końcu to jest rywalizacja i ktoś musi odpaść... A Twój kolega laureat co studiuje i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa01 Re: Olimpiada z WOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 10:48 studiuje w kolegium MISH na UW politologię i historie, z finałowej dziewiątki chyba trzech panów własnie tę forme studiów wybrało. Ta olimpiada, jak i poprzednia- historyczna, w ktorej też zajął wysoką piątą lokatę, to było równie duże przeżycie dla Niego jak i dla mnie, starałam się dbac o to, by ani na moment nie zwątpił, że sie uda. Wiadomo, że do etapu centralnego dostają sie naprawde bardzo dobrzy ludzie, którzy maja ogromna wiedze a w finale poza ta wiedza a raczej jakimis minimalnymi w niej brakami decyduje troszke fart i umiejetnosc poradzenia sobie ze stresem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: Olimpiada z WOS IP: 80.51.180.* 01.02.05, 18:10 Dziękuje za rady. Ja bardzo się boję finału, bo to ogromna szansa, ponieważ w tym roku dzieki reformie edukacji, rekrutacja jest strasznie zagmatwana. Boję się, że odpadnę po teście i odjadę zniczym, abstrahując od cennych doświadczeń, tym bardziej, że w okręgu w którym mieszkam z niemożliwością graniczy wręcz zdobycie obowiązkowych lektur, szczególnie o funduszach strukturalnych(temat zmienny) Gratuluje Twojemu przyjacielowi, pierwsza piątka to ogromny sukces jego i Twój! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rk Re: Olimpiada z WOS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 00:15 Może spróbować przez księgarnie internetowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: Olimpiada z WOS IP: 80.51.180.* 04.02.05, 16:43 Cześć niestety w internetowych księgarniach też są nieosiągalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rk Re: Olimpiada z WOS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.05, 00:45 Jakieś konkretne superksiążki nie do znalezienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdaog Re: Olimpiada z WOS 01.03.05, 10:51 jak zdobywaliście materiały do nauki? z jakich książek (oprócz tych które zawierają się w literaturze na stronie olimpiady) się uczyliście? bardzo chciałabym wystartować w przyszłym roku w tej olimpiadzie ale nie bardzo wiem skąd mam wziąść materiały..z góry dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olimpijczyk Re: Olimpiada z WOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:21 jak po centralnych? też załamały Was pytania?:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Olimpiada z WOS IP: *.p4.col.ru 08.03.05, 19:57 Pytania mogły być... ale niestety nie wszystkie. Ja sie położyłam na wiedzy ogólnej, ale trudno sie mówi :) Odpowiedz Link Zgłoś