jolkaz 31.05.02, 14:28 Czy to prawda, że zapadła decyzja o nie wliczaniu oceny z religii do średniej ocen? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: liczenie średniej 02.06.02, 10:58 Hmm, nie znam sytuacji, ale w mojej szkole (LO) nigdy nie doliczało się religii do średniej i w tym roku też tak się nie stanie (podobnie jak wówczas w szkole podstawowej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka :) Re: liczenie średniej IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 02.06.02, 12:02 Wliczanie religii do średniej zależało od suwerennej decyzji Rady Pedagogicznej, dlatego nie we wszystkich szkołach była liczona. W najnowszym rozporządzeniu jest zapis, że przedmioty nieobowiązkowe (wybieralne) nie powinny być wliczane, ale nie jestem pewna, czy to już tego roku dotyczy. Sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: liczenie średniej IP: *.fuw.edu.pl 03.06.02, 12:52 Odkąd pamiętam był zapis, że obowiązkowe wliczać należy, a szkoły mogą w statucie coś dodać, ale nigdy tak, by kryteria były bardziej liberalne niż te oparte wyłącznie na obowiązkowych. Oznacza to, że statut może nakazać wliczenie religii w celu zaostrzenia wymagań, ale nie może pozwalać na uwzglednienie religii w celu nadciągnięcia średniej, która bez niej byłaby niższa niż 4,75. Statut uchwala Rada Szkoły, a gdy jej brak to Rada Pedagogiczna. Tam należy zgłaszać pretensje z powodu ewentualnego zaostrzenia wymagań ponad wymagania ministerialne. Pozdrawiam serdecznie Marek.Pawlowski@fuw.edu.pl ojciec kilkorga uczniów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Sprostowanie: Re: liczenie średniej IP: *.fuw.edu.pl 03.06.02, 14:53 Rzeczywiście, Majka ma rację. 24 kwietnia skreślono par. 6 ust. 3 rozporządzenia, który pozwalał na ustalenie wyższych wymagań, w tym na wliczenie religii. Przepraszam za podanie błędnej informacji. Marek.Pawlowski@fuw.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Sprostowanie do sprostowani: Re: liczenie średniej IP: *.fuw.edu.pl 03.06.02, 15:06 Przepraszam, chyba mam zły dzień. Pomyliły mi się ustępy. Ustęp 3 w par 6 jednak się ostał, a z nim religia w średniej jeśli taka wola Rady. Tak więc Majka chyba jednak nie ma racji, jeśli chodzi o obligatoryjne wyłączenie religii ze średniej od zaraz lub od nowego roku. Ze wstydem, Marek.Pawlowski@fuw.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: liczenie średniej IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 03.06.02, 12:09 U mnie w LO ocena z religii liczy sie do średniej od dwóch lat i tak już chba zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka :) Re: liczenie średniej IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 03.06.02, 20:22 Rozporządzenie w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw (...) po ostatniej zmianie - Dz.U. Nr 48/02, poz. 456 - w § 6 teraz brzmi: "Począwszy od klasy IV SP uczeń szkoły dla młodzieży, który w wyniku klasyfikacji końcoworocznej uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią ocen co najmniej 4,75 oraz co najmniej dobrą ocenę zachowania, otrzymuje świadectwo (...) z wyróżnieniem (...)". Czy zatem religia jest obowiązkowym zajęciem edukacyjnym? To rozporządzenie dotyczy nowej ramówki, która wchodzi od września. W tym roku nadal obowiązują statuty szkół. U mnie religii się nie wlicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: liczenie średniej IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 04.06.02, 00:41 Gość portalu: Majka :) napisał(a): > > Rozporządzenie w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw (...) po > ostatniej zmianie - Dz.U. Nr 48/02, poz. 456 pozycja 446 > - w § 6 teraz brzmi: > "Począwszy od klasy IV SP uczeń szkoły dla młodzieży, który w wyniku > klasyfikacji końcoworocznej uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią > ocen co najmniej 4,75 oraz co najmniej dobrą ocenę zachowania, otrzymuje > świadectwo (...) z wyróżnieniem (...)". (...) = "z zastrzeżeniem ust. 1a-1c i 3.", a ustęp 3 pozostał w starej formie i brzmi: "Statut szkoły może określić wyższe wymagania, a także dodatkowe warunki niezbędne do uzyskania świadectw, o których mowa w ust.1 i 2." A więc chyba jednak nie masz racji, choć wolałbym, abyś miała :-) Pozdrawiam serdecznie Marek.Pawlowski@fuw.edu.pl ojciec kilkorga uczniów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka :) Re: liczenie średniej IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 08:04 Debata na ten temat trwa od pewnego czasu na każdym forum dla nauczycieli i dyrektorów szkół :) I nie jest to jedyny "absolutnie jednoznaczny" przepis ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: liczenie średniej IP: *.fuw.edu.pl 04.06.02, 09:10 Gość portalu: Majka :) napisał(a): > I nie jest to jedyny "absolutnie jednoznaczny" przepis ;-) Ten przepis chyba jednak jest zupełnie jednoznaczny, ale niechlujnie podany. Myślę, że nic nie stoi obecnie na przeszkodzie by po zmianie jakiegokolwiek aktu prawnego przynajmniej w wersji elektronicznej publikować jego aktualną wersję ujednoliconą (choćby nieoficjalną). To zwykle tylko pół godziny roboty dla urzędnika, który wklei odpowiednie zmiany i dla drugiego, który sprawdzi, czy pierwszy nie zrobił błędu. A że nauczyciele i dyrektorzy mają kłopoty ze zrozumieniem nawet jednoznacznych przepisów (jak ich uczniowie ze zrozumieniem wszelkich tekstów) to inna inszość. (To oczywiście nic osobistego, bo w tym wypadku rzeczywiście było spore niechlujstwo prowodawców.) Pozdrawiam serdecznie Marek.Pawlowski@fuw.edu.pl ojciec kilkorga uczniów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolkaz Re: liczenie średniej IP: 195.117.159.* 04.06.02, 09:13 Jeżeli dobrze zrozumiałam, to niezależnie od tego czy religia wchodzi w średnią, czy nie, to nie ma ta ocena wpływu na otrzymanie czerwonego paska ? Tzn 4.75 trzea pokonać bez religii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: liczenie średniej IP: *.fuw.edu.pl 04.06.02, 09:26 Religia może mieć w tym sensie, że statut może wymagać by oprócz posiadania średniej 4,75 bez religii, trzeba było jeszcze posiadać na przykład 4,7 razem z religią lub na przykład z religii co najmniej czwórkę. Wówczas trzeba spełnić oba warunki: i 4,75 i warunek religijny i dopiero ma się pasek. To samo może dotyczyć na przykład dodatkowego angielskiego czy choćby tańca. Trzeba przeczytać staut szkoły. Powinien być w bibliotece. Pozdrawiam serdecznie Marek.Pawlowski@fuw.edu.pl ojciec kilkorga uczniów Odpowiedz Link Zgłoś