Gość: adiunkt IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 21:15 Typowa kiełbasa wyborcza. Co z II etapem podwyżek dla szkolnictwa wyższego? Nas jest za mało więc nie ma co nas przekupywać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: typool Re: Podwyżki w szkołach IP: 2.4.STABLE* / 10.2.0.* 10.09.02, 21:46 Znowu dużo krzyku o NIC ! W tv pokazali propozycję podwyżek. Fakt dyplomowani dostaną sporo, ale ich jest niewielu reszta, czyli większość ponownie zęby w ścianę. A podwyżki podają brutto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Podwyżki w szkołach IP: *.kargowa.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 11:12 A kto komu broni byc dyplomowanym? Jak ja składałem papiery o awans to wzbudzałem jedynie uśmiech politowania. Teraz jestem usatysfakcjonowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Podwyżki w szkołach IP: *.forestry.uga.edu 10.09.02, 22:44 Kielbasa to za duzo opwiedziane. Ochlap wyborczy. Ta "pseudolewica" nigdy o nauczycieli nie dbala, czego przykladem sa Ci wszyscy nauczyciele, ktorzy pracowali za darmo w PRL, a teraz przymieraja glodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel / doktorant Re: Podwyżki w szkołach IP: *.acn.waw.pl 11.09.02, 00:50 Nauczycieli akademickich jest za mało, mają też na ogół zbyt ukształtowane poglądy, aby pod wpływem takiej kiełbasy zmienieli zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bo4 Re: Podwyżki w szkołach 17.09.02, 20:20 Gość portalu: nauczyciel / doktorant napisał(a): > Nauczycieli akademickich jest za mało, mają też na ogół zbyt > ukształtowane poglądy, aby pod wpływem takiej kiełbasy zmienieli > zdanie. Ja uczę w szkole, ale mam podobne poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel / doktorant Podwyżki w szkołach IP: *.acn.waw.pl 11.09.02, 00:53 pomyłka w artykule! O ile dobrze pamiętam, to ta podwyżka będzie 10 miesięcy po terminie, a nie dwa miesiące przed. Aktualna zmiana polega na tym, że zmniejszają opóźnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyro Re: Podwyżki w szkołach IP: 2.4.STABLE* / 212.56.240.* 11.09.02, 09:43 nawet jezeli podwyzki to tylko kielbasa wyborcza, sa tak samo bardzo potrzebne a pogladow politycznych, przynajmniej moich to przeciez nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka :) Re: Podwyżki w szkołach IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 22:41 wynagrodzenie zasadnicze - 66,92 % dodatek za wysługę lat - 8,81 % wynagrodzenie za pracę nocną - 0,01 % nagrody jubileuszowe - 0,33 % dodatkowe wynagrodzenie roiczne ("13") - 7,85 % zasiłek na zagospodarowanie - 0,13 % dodatki specjalistyczne - 0,21 % wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe - 10,64 godziny doraźnych zastępstw - 0,11 % odprawy emerytalno-rentowe - 0,98 % nagrody z e specjalnego funduszu nagród - 0,99 % dodatki funkcyjne - 2,02 % dodatek motywacyjny - 0,50 % dodatek za warunki pracy - 0,50 % RAZEM wiersze 1 - 14 - 100% Dane z ankiety ZNP w łódzkiem Z takich składników jest ta wieeeelka kwota madialna. Policzcie, ile na konto:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisek Re: Podwyżki w szkołach IP: *.interszkola.pl 12.09.02, 13:35 Całkowicie zgadzam się z opinią, że podwyżki teraz właśnie to typowa kiełbasa wyborcza, ale...dość już tej ubogiej diety - czarny chleb i na dodatek czerstwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Podwyżki w szkołach IP: *.bydgoszcz.mtl.pl 12.09.02, 14:52 Prawda! Kiełbasa wyborcza, uważam ze oni tam na górze nas obrazają, uważaja bowiem ze nauczyciele są tak głupi ze dadza się zwieśc ich obietnicom, a np. ja w ogole nie jestem usatysfakcjonowana, ponieaważ te podwyżki to nie dość ze kiełbasa wyborcza to jeszcze zwyczajnie zamykają nam usta, a ja jestem uparta i sie próbuję od jakiegoś czasu dowiedziec kiedy był drugi etap podwyżek dla nauczycieli, bo te podwyżki to jest trzeci, ostatni etap podwyżek. Moze ktos tutaj mi odpowie na to pytanie, bo jak narazie w mojej szkole nikt nie potrafił mi na nie odpowiedzieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Podwyżki w szkołach IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 20:47 Te podwyżki będą tylko woda na młyn dla tych, którzy zaawsze uważali, ze nauczyciele nic nie robią, pracują 4 godziny dziennie i jeszcze narzekają. Z reszta nic dziwnego, bo tu i ówdzie czyta się lisciki pań nauczycielek zadowolonych z życia, bo są o 12 w domu, mają czas dla dziecka i zarabiaja 1200 zł. Dziwne, że nauczyciel moze mieć tak niskie ambicje i przyziemne potrzeby. Ciekaw, czy za parę lat będzie miał zaza co wykształcić swoja pociechę, z którą teraz rzekomo może bawić się przez wiekszosć czasu. Wstydziłabym się nawet do tego przyznać. I powoedzmy sobie szcezrze, w szkołach gdzie jest wymagajaca dyrekcja, a nauczyciele chcą osiągnąć sukces w wychowaniu, nauczyc czegos i uprzyjemnić dziecim życie, muszą tyrać cały dzień w ramach wypominanych wiecznie 18 godzin, bo przecież zebrań z rodzicami, wycieczek, posiedzeń rady pedagogicznej, wieczorków, szkoleń, przygotowania pomocy (bo przecież ni eiwle dasie kupić, bo za co?, wiecznej walki o pieniadze ze sponsoringu, sprawdzania zeszytów itp. nikt nie liczy jako pracę. Po wielkiej podwyżce będą mieli o czym gadać, a my dalej będziemy ciułać, szukac ucznió na korepetycje, zdobywać kwalifikacje do uczenia kolejnych przedmitów, żeby nie zostać na 18 godzinkach (pracy w szkole!!!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin2 Re: Podwyżki w szkołach IP: *.uz.zgora.pl 13.09.02, 12:43 A dla stażystów nic. Nie jestem stażystką, ale współczuję moim młodszym kolegom i koleżankom, którzy wybrali ten sposób na życie. Lekcje stażystów czsem bywają lepsze niż mianowanych, bo patrzą świeżym okiem na to co ja powtażam od lat ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Podwyżki w szkołach IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 13.09.02, 16:32 Podwyżki podawane przez TV nie są realnymi podwyżkami,jest to tzw. średnia, nikt mianowany w Jaworznie nie dostanie 184 zł, tylko około 131 zł, a dyplomowany około 300, stawki przed podwyżką podane w rozporządzeniu o podwyżce są wzięte nie wiadomo skąd, tzn. być może jest to znowu jakaś średnia lub ogół wszystkich dodatków, ale i tak nikt tyle nie zarabiał, poza tym państwo uznało chyba, że każda gmina uzupełnia 75% bazowej kwoty wynagrodzenia o te następne 25% do 100%, niestetey nie w Jaworznie.Mianowany zarabiał - pensja zasadnicza- 1453zł, i to tyle, a ludzie znowu myślą, ze tak dużoi tak za "nic"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Podwyżki w szkołach IP: *.acn.waw.pl 13.09.02, 17:07 Jako kontraktowy juz wiem, iz dostane 27zl brutto :))))))))))) fajna podwyzka- juz sie ciesze. Tak na marginesie : kto mnie uswiadomi, kiedy byl zrealizowany drugi etap podwyzek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka :) Re: Podwyżki w szkołach IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 17:36 Na stronie MEN-u (w aktualnościach) jest napisane, że II etap był w 2001. Nikt nie pamięta... Żenujące jest obcinanie skrzydeł młodym nauczycielom. Ci po studiach, co mieli wnieść NOWE, mają teraz pełną świadomość 9 lat fantastycznej orki bez podwyżek, by móc wystartować do 3 lat stażu na dyplomowanego. Zaiste, motywujące..... Odpowiedz Link Zgłoś
bo4 Re: Podwyżki w szkołach 17.09.02, 20:18 Gość portalu: mycha napisał(a): > Jako kontraktowy juz wiem, iz dostane 27zl brutto :))))))))))) fajna podwyzka- > juz sie ciesze. > Tak na marginesie : kto mnie uswiadomi, kiedy byl zrealizowany drugi etap > podwyzek ? Tak Ja też sie ciesze. A jaka to kiełbasa- WYBOROWA. Panie i Panowie! Mam nadzieję, że nie będziecie głosować na SLD tylko dlatego, że dają nam tą kiełbase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Podwyżki w szkołach IP: *.zetosa.com.pl 13.09.02, 19:25 I proszę jaka afera ! podwyżki są gwarantowane ustawą ! czy w takim razie możemy liczyć na realizacje zobowiązań ? ( z 10 miesięcznym opóźnieniem!) MENiS to - solidna firma :-)) ciekawa jestem jak wypada tam mierzenie jakości w obszarze atmosfery ( samopoczucie )pewnie super ! do wyborów:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamosz Re: Podwyżki w szkołach IP: *.acn.pl / 10.128.131.* 15.09.02, 00:36 Ja tylko chciałam tak na marginesie dorzucic, nie wiem czy Państwo pamiętacie,że w pierwszym etapie wprowadzania awansu zawodowego nauczyciela dyplomowanego podostawaly za jakies blizej nieokreslone "zasługi" urzedasy MeNiS-a i pokrewnych hi hi hi.Nic nie ujmuję tym co tyrali w szkole lub przeszli przez mękę procedury (sama jestem w trakcie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielicz Re: Podwyżki w szkołach IP: 213.241.34.* 15.09.02, 17:08 Akurat w tym pierwszym etapie dostali tylko urzędnicy "związków zawodowych" i dyrektorzy.Sprawdź w przepisach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Podwyżki w szkołach IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 15.09.02, 17:51 W LXVII LO w Warszawie na około 20 zatrudnionych nauczycieli (w tym większość na niepełnych etatach) jest w chwili obecnej czworo nauczycieli dyplomowanych - zostali nimi w lipcu 2001 po skróconych 9 miesięcznych stażach. Są to nauczyciele matematyki, informatyki, fizyki i historii. Nauczyciele o dużym dorobku!!! Sam ich namawiałem do skróconych staży i pomagałem w trakcie i z dokumentacją. Natomiast jako dyrektor LXVII LO jestem "tylko" nauczycielem mianowanym. Dla mnie fakt posiadania doktoratu z chemii (Uniwersytet Warszawski 1981) więcej znaczy. Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski dyrektor LXVII LO Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamosz Re: Podwyżki w szkołach IP: *.acn.pl / 10.128.131.* 16.09.02, 01:00 Jak ich zwał tak ich zwał, w kazdym razie dzielni związkowcy poprzydzielali sobie podwyżki jak sie patrzy,całe szczęscie,że załapało się także niewielkie grono osób,ktore rzeczywiście na te podwyżki zapracowały.Typowe ZNP-owskie działania w duchu Pani Minister Ł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Podwyżki w szkołach IP: *.lubin.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 12:35 Podwyżki to kiełbasa wyborcza jak ona się ma do procentów zapisanych w ustawie (175%, 225%) w stosunky do stażysty.Proponowane stawki przez min Łyb... sa jak zwykle śmieszne i niezgodne z ustawą.Szkoda mówić czerwoni i tyle!!!!! prawo mają w .............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: Podwyżki w szkołach IP: 158.75.15.* 20.09.02, 09:41 No i już wiemy, jak wygląda arytmetyka w MENiS. N.dyplomowany dostanie 536 zł średnio brutto, czyli 223 zł brutto. Porównajcie: www.men.waw.pl/sowiata/projekty/rozp_wyn.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubus Re: Podwyżki w szkołach IP: *.fys.sdu.dk 20.09.02, 15:08 ma byc: www.men.waw.pl/oswiata/projekty/rozp_wyn.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesteście zamożni? Re: Podwyżki w szkołach IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 19:05 U nas pensja październikowa po staremu. Podwyżki kiedyś....gmina nie ma pieniędzy :-(( Motywacyjny 3% pensji stażysty. A za wychowawstwo dodatek brutto 23 zł. Ale zaszaleję! :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka :-( Re: Podwyżki w szkołach IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 19:31 Pozaglądałam na forum nauczycielskie. Nie dostali w tym miesiącu podwyżek ludzie z Krakowa, Lubinia (dolnośląskie), z woj. śląskiego. To kto dostał? Czy MENIS kochany dał jeno na papierze? Odpowiedz Link Zgłoś