Gość: GOSIA IP: *.softpro2.pl 10.12.05, 19:39 Mam pytanko. W jaki sposób moge nauczyć sie ortografi? Mam z nią problemy od podstawówki, nie mam za wiele czasu na robienie ćwiczeń każdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aj100 Re: ORTOGRAFIA 11.12.05, 10:55 Jedną z bardzo skutecznych metod uczenia się ortografii, jest tworzenie rodziny wyrazów, np. opracowanie słowa "wierzch" w następujący sposób: WIERZCH WIERZCHOŁEK WIERZCHOWIEC ZWIERZCHNIK NAWIERZCHNIA POWIERZCHNIA POWIERZCHOWNY POWIERZCHOWNOŚĆ Warto w tych wyrazach zaznaczać sobie rdzeń (adres leksykalny słowa) na kolorowo, np. przy użyciu zakreślacza. Można też ćwiczyć pisownię w oparciu o sprawdzone w praktyce zeszyty ćwiczeń: www.cmppp.edu.pl/ksiegarnia/pozycja/default.asp?IDKSPozycja=588&typ=1&dzial=3 www.cmppp.edu.pl/ksiegarnia/pozycja/default.asp?IDKSPozycja=589&typ=1&dzial=3 www.cmppp.edu.pl/ksiegarnia/pozycja/default.asp?IDKSPozycja=590&typ=1&dzial=3 www.cmppp.edu.pl/ksiegarnia/pozycja/default.asp?IDKSPozycja=266&typ=6&dzial= Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kate710 Re: ORTOGRAFIA 11.12.05, 13:18 czytaj dużo książek. To dużo daje bo jak wiadomo slowa bardzo często się powtarzają no i w ten sposób sobie je przyswajasz Odpowiedz Link Zgłoś