Dodaj do ulubionych

co daje olimpiada-gimnazjum

IP: *.vecco.com 03.01.03, 21:35
Czy jak ktoś dostał się do finału to ma z tego tytułu jakieś ulgi? czy może
żeby mieć jakieś trzeba zostać laureatem? wiem że kiedyś (pare lat temu) to
jak się było finalistą to było się zwolnionym z danego przedmiotu na
egzaminie, a jak laureatem to ze wszystkich przedmiotów na egzaminie.. może
ktoś ma jakieś informacje?
Obserwuj wątek
    • Gość: km Re: co daje olimpiada-gimnazjum IP: 217.119.66.* 04.01.03, 09:55
      Tak zwane olimpiady dla gimnazjalistów to zgodnie z oficjalnym
      nazewnictwem "konkursy przedmiotowe organizowane przez kuratora oświaty"
      (olimpiady są dla licealistów). Warto także zwrócić uwagę, że trafiają się
      konkursy organizowane dla gimnazjalistów przez różnych innych organizatorów (np
      szkoły języków obcych), które są nazywane OLIMPIADAMI (wydają nawet takie
      dyplomy!) - ale to nie są olimpiady=konkursy w rozumieniu przepisów, o których
      mówią przepisy.

Niedawno podpisane "Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia
      20 grudnia 2002 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i trybu
      przyjmowania uczniów do publicznych przedszkoli i szkół oraz przechodzenia z
      jednych typów szkół do innych" określa, że:

innym osiągnięciem ucznia wymienionym w świadectwie ukończenia gimnazjum, które
      uwzględnia się w procesie rekrutacji jest między innymi... udział w konkursach
      organizowanych przez kuratora oświaty, co najmniej na szczeblu wojewódzkim...

Ile za to (i inne osiągnięcia, a także za oceny ze świadectwa) będzie
      przysługiwało punktów musi określić kurator oświaty (wynika to z tego samego
      Rozporządzenia". Dopiero po decyzji kuratora szkoły określają kryteria
      rekrutacji - muszą to zrobić najpóźniej do końca lutego
      Pozdrawiam serdecznie
      Krzysztof Mirowski
      dyrektor LXVII LO Warszawa
      • michalmly Re: co daje olimpiada-gimnazjum 07.01.03, 14:06
        Nie wiem jak będzie teraz, ale w zeszłym roku chyba były 2 pkt. za etap
        rejonowy, 4 za wojewódzki i 6 za bycie laureatem. Dodatkowo laureat z
        polskiego lub historii zwolniony był z egzaminu humanist., a laureat
        matematyczny, fizyczy, chemiczny albo biologiczny nie pisze części matem.-
        przyr.
        • Gość: LJUP Re: co daje olimpiada-gimnazjum IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 07.01.03, 14:28
          TOŻ TO ŚCIEMA NA RESORACH!!! LAUREAT JEST PRZYJĘTY DO KAŻDEGO LO Z MAX.
          PUNKTACJĄ I ZWOLNIONY Z ODPOWIEDNIEJ CZĘŚCI TESTÓW, PUNKTY FINALISTÓW USTALA
          SZKOŁA ŚREDNIA A ZA REJONOWY TO ZASADNICZO MASZ JEDYNIE SATYSFAKCJĘĘ...
    • Gość: licealistka Re: co daje olimpiada-gimnazjum IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 17.01.03, 15:44
      Tak wogole to o ile wiem nie ma olimpiad dla gimnazjalistów, są konkursy
      przedmiotowe na etapie wojwódzkim, i za tytuł laureata w takim konkursie ma sie
      maksymalna liczbe punktow z jednej częsci egzaminu i jeszcze jakies dodatkowe
      punkty podczas rekrutacji do liceum(ile to zalezy od szkoly) Jezeli to nie jest
      konkurs na szczeblu wojewódzki tylko np. obejmuje jedno miasto to dostaje sie
      dodatkowe punkty w rekrutacji. Ja za tytul laurata konkursu fizycznego dostalam
      cos około 4 pkt na 200 mozliwych. I niewiele mi to pomogło, ale dostalam sie do
      jednego z najlepszeych liceów w Polsce (3 miejsce w tegorocznym rankingu
      Perspektyw) no nic powodzenia
    • Gość: Viola Re: co daje olimpiada-gimnazjum IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.01.03, 14:36
      laureaci wojewódzkich konkursów przedmiotowych są przyjmowani do liceum poza
      kolejnością, niezależnie od ocen i wyniku drugiego egzaminu (bo z jednej części
      są zwolnieni). Bycie finalistą praktycznie nic nie daje :) poza paroma
      punktami. Ale nei wiem jaka różnicę robi 5 punktów w tą czy w tą stronę...
      • Gość: km Re: co daje olimpiada-gimnazjum IP: 217.119.66.* 28.01.03, 20:37
        Według projektu punktacji przygotowywanego w Kuratorium dla województwa
        mazowieckiego (pisała o nim Gazeta w zeszłym tygodniu) finaliści konkursów dla
        gimnazjalistów (tak zwanych Olimpiad) dostaną po 12 pkt.
        Pozornie wygląda to na niewiele, ale warto porównać to z punktami np za oceny z
        języka polskiego: za ocenę celującą 18 pkt, za bardzo dobrą 14 pkt, za dobrą 10
        pkt, za dostateczą 6 pkt i za dopuszczającą 2 pkt. Oznacza to, że dwanaście
        punktów odpowiada różnicy trzech ocen - a to nie jest mało.
        Pozdrawiam serdecznie
        Krzysztof Mirowski
        • Gość: finalistka Re: co daje olimpiada-gimnazjum IP: *.acn.pl / *.vecco.com 29.01.03, 18:52
          dziękuje bardzo. ( narazie musze sie pouczyć to może i bedzie coś więcej
          niż "finalistka" :D )
          • Gość: km do GIMNAZJALISTKI FINALISTKI IP: 217.119.66.* 29.01.03, 19:05
            Trzyma kciuki za Ciebie
            Zapraszam na stronę moję szkoły: www.lo67.waw.ids.pl
            Pozdrawiam serdecznie
            Krzysztof Mirowski
            • sawkas Re: do GIMNAZJALISTKI FINALISTKI 29.01.03, 21:26
              (tu "finalistka")
              dziękuje! Chociaż powiem szczerze że moim marzeniem jest dostanie sie do
              staszica...ale to dopiero za rok ;)...mam jeszcze szanse w przeszłym roku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka